25/04/18 20:56 - Ενώπιον των φοιτητών...

 

ΣΥΣΤΑΣΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Α. ΣΑΚΚΕΤΟΥ ΥΠΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ. ΜΟΥΚΑΝΟΥ

Μάθημα της 5. 12. 2003

Ενώπιον των φοιτητών του Γ΄ εξαμήνου
της κατευθύνσεως Φιλοσοφίας

ΘΕΜΑ: Σύστασις βιβλίων με έτος εκδόσεως 2003

Είχα και άλλοτε την ευκαιρία να αναπτύξω προς τους φοιτητάς παλαιοτέρων εξαμήνων, τους οποίους εδίδασκον, ότι η συγγραφική εργασία του κ Άγγελου Π. Σακκέτου είναι ερευνητικής χροιάς με πλήθος πληροφοριών, ειδήσεων και κρίσεων και ότι η ανάλυση των εργασιών του δεν αφήνει καμμιά αμφιβολία για τον επιστημονικό οπλισμό του, την μεθοδική του εργασία και την δυνατότητα όχι μόνο συγκέντρωσης αλλά και σωστής αξιοποίησης του υλικού των θεμάτων του.
Σήμερα ευρίσκομαι πάλιν στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω τον ερευνητικό του ζήλο και την αγάπη του για την αναζήτηση αξιών μέσα από το αθάνατο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδος, του οποίου γνωρίζει τις αρχαίες και τις νεώτερες πτυχές.
Προς απόδειξιν τούτου σας παρουσιάζω δύο από τα νέα αξιόλογα βιβλία του, τα οποία εξεδόθησαν κατά το 2003: α) Το υπό τον τίτλον «Ο παγκόσμιος Έλλην» και 2) το υπό τον τίτλον «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας».
Στα βιβλία του αυτά ο κ. Σακκέτος αποδεικνύει την ευρύτητα των γνώσεών του και κινείται με μεγάλη άνεση στη σχετική βιβλιογραφία, την οποίαν εξετάζει με κριτική αντιμετώπιση. Η ενημέρωσή του στα προβλήματα και την σχετική βιβλιογραφία θα έλεγα ότι είναι μοναδική. ΄Αλλωστε και κατά τις εβδομαδιαίες τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές του στο «Τηλε-Άστυ» και στην τακτική εβδομαδιαία δημοσιογραφική του στήλη στην εφημερίδα «Άλφα-Ένα» ο κ. Σακκέτος απέδειξεν ήδη αρκούντως και πειστικότατα, ότι έχει ευρυτάτη βιβλιογραφική ενημέρωση στα αναρίθμητα θέματα, τα οποία σε κάθε τηλεοπτική εκπομπή ή άρθρο εφημερίδος επιμελώς και με αξιοθαύμαστη δεξιότητα και τέχνη φέρει και οδηγεί σε μία ζηλευτή ολοκλήρωση τόσο για τους τηλεθεατές όσον και για τους αναγνώστες.
Αν είναι χάρισμα μεγάλο να ομιλεί ή να γράφει ένας ερευνητής και επιστήμων δημοσιογράφος με τρόπο που να ακούγεται ή να διαβάζεται όχι απλώς άνετα, αλλά και ευχάριστα, τότε η ικανότητα του κ. Άγγελου Σακκέτου να προσδιορίζει, να ονομάζει, να περιγράφει και να χαρακτηρίζει τα πράγματα στις τηλεοπτικές εκπομπές του και την αρθρογραφία του στις εφημερίδες με ακρίβεια, ζωηρά και παραστατικά, είναι σπάνια αρετή, η οποία προϋποθέτει πολλά και δυσεύρετα στον κοινό άνθρωπο προσόντα.
Αναφερόμενος στην έκδοση του βιβλίου του «Ο παγκόσμιος Έλλην» από τις Εκδόσεις Λιακόπουλος (Θεσ/νίκη) θα ήθελα να μνημονεύσω ορισμένους τίτλους κεφαλαίων, λίαν ενδιαφερόντων προς ανάγνωσιν, όπως π.χ. «Το οικουμενικό πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων» (με αναφορά στις αρχαίες πηγές), 2. «Η επιστήμη των Αρχαίων Ελλήνων», 3. «Αρχαίοι Έλληνες Τραγικοί», 4. Ενδιαφέρουσες σελίδες για τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη, τον Επιτάφιο του Περικλέους, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Σπάρτακο, 5. Κεφάλαια για τον Χριστό και τους Έλληνες, και 6. Παγκόσμιες φυσιογνωμίες ελληνικές ή ελληνικής καταγωγής.
Αναφερόμενος επίσης στην έκδοση του βιβλίου του «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας» από τις Εκδόσεις Λιακόπουλος (Θεσ/νίκη), θα ήθελα να εξάρω τις σελίδες και αναπτύξεις για τα Αρχαία Ελληνικά Μαντεία και τις Σίβυλλες καθώς και τον Κατάλογον των ονομάτων κατ’ αλφαβητικήν σειράν. Το όλον έργον (σσ. 556) είναι αξιολογώτατον.
Και τα δύο βιβλία μπορείτε να τα δείτε στα πλαίσια του σημερινού μαθήματος.