10/05/18 22:05 - Ποιες ήσαν οι επίσημες δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου;

Ποιες ήσαν οι επίσημες δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου;

Διαβάστε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Β.Υ. του Πρίγκιπα της Ουαλίας κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και ορισμένα σημεία προσφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το δείπνο προς τιμήν των Α.Β.Υ. Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Προεδρικό Μέγαρο!..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υψηλότατε, Υψηλοτάτη, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που είναι ιστορική. Γιατί είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Ελλάδα ο Διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μια ιστορική στιγμή που πραγματοποιείται ύστερα από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας να είσθε ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν πολύ σημαντικό κρίκο σ’αυτή την ‘αλυσίδα φιλίας’, ήδη από την σύσταση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Θυμίζω, Υψηλότατε, ότι από την αρχή του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και πριν, κατά την διάρκεια της Εθνεγερσίας, οι δεσμοί ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα υπήρξαν στενοί. Ποτέ δεν ξεχνάμε εμείς, οι Έλληνες, τον Λόρδο Βύρωνα, το φιλελληνικό ρεύμα που δημιούργησε ο Λόρδος Βύρων, την ιδεολογία περί κράτους-έθνους που υποστήριξε. Δεν ξεχνάμε ποτέ το Ναυαρίνο, την μεγάλη αλλαγή της Μεγάλης Βρετανίας τότε, που οφείλεται στον Τζωρτζ Κάνινγκ και, βεβαίως, δεν ξεχνάμε, τον Κόδριγκτον, ο οποίος ηγήθηκε αυτής της ναυμαχίας που συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.
Αλλά, εκείνο που μένει περισσότερο σήμερα σε μας, τους Έλληνες, είναι οι κοινοί αγώνες που δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Δώσαμε κοινούς αγώνες για τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία, την Ελευθερία. Και σας διαβεβαιώ ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους αγώνες. Γιατί και οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι. Οι δύο Χώρες μας μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στον ταραγμένο Πλανήτη. Και γι’αυτό σας είπα και το επαναλαμβάνω – αφού σας καλωσορίσω, Εσάς και την Υψηλοτάτη, για μιαν ακόμη φορά – ότι είναι πολύ σημαντική στιγμή. Όταν μάλιστα είναι γνωστές και οι δικές σας ρίζες, μέσα από τον πατέρα σας. Να είσθε πάντα καλά. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο δείπνο. Εκείνο που θέλω μόνο να επισημάνω είναι ότι και ο καιρός σήμερα, στην Αθήνα, δείχνει πως είσθε πάντα ευπρόσδεκτος. Και νομίζω πως αυτή η επίσκεψη είναι η αρχή και για άλλες επισκέψεις που θα γίνουν στο μέλλον.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΑΛΙΑΣ (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την επίσκεψή μου, για την εξαιρετικά ευγενική χειρονομία σας και την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή σας εδώ. Έχω μόνο θερμά λόγια για να πω και εγώ, όπως και εσείς, για την μακρά σχέση των δύο χωρών μας, η οποία εκτείνεται στην διάρκεια πάρα πολλών χρόνων. Από την άποψη αυτή πρέπει να πω ότι πηγαίνουμε σε πολλά μέρη του κόσμου και συναντούμε πάρα πολλούς Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία ήρθαμε πρόσφατα σε επαφή με πολλούς Έλληνες. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ιδιωτικά την Ελλάδα πάρα πολλές φορές. Εκτιμώ βαθιά αυτή την επαφή που έχουμε την ευκαιρία να έχουμε αυτή τη φορά. Θυμάμαι ότι συναντηθήκαμε πριν από δύο χρόνια στην Ιερουσαλήμ και ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν και στο μέλλον πολλές άλλες ευκαιρίες για να ξανασυναντηθούμε.-

Σημεία προσφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά το δείπνο προς τιμήν των Α.Β.Υ. Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Προεδρικό Μέγαρο

Υψηλότατε,
Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης, στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε έχετε επισκεφθεί ιδιωτικώς πολλές φορές στο παρελθόν, δείχνοντας έτσι την ειλικρινή αγάπη σας για την Χώρα μου. Αυτή την χαρά την ενισχύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πραγματοποιείται η πρώτη σας επίσημη επίσκεψη αφότου, με απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, επιλεγήκατε ως ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Και δεχθείτε, παρακαλώ, τα θερμά μας συγχαρητήρια γι’ αυτό.
1. Γνωρίζουμε την εκτίμηση, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον σας για την Χώρα μου και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Γνωρίζουμε επίσης και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείτε, μ’ έμφαση στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας και του Περιβάλλοντος. Ιδίως η φιλανθρωπική σας δράση είναι σημαντική, και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας που έχουν στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον Κόσμο.
2. Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ουαιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.
• Πέραν των ιστορικών δεσμών, οι Λαοί μας μοιράζονται μια μεγάλη ναυτική παράδοση. Η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, όπως καταδεικνύει η δυναμική κοινότητα εφοπλιστών και Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
1. Στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας, συντείνει και η μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και η διμερής συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν. Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί.
2. Η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη.
3. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συλλογικά τις προσπάθειές μας για να σώσουμε ζωές, να καταπολεμήσουμε την στυγνή εκμετάλλευση του Ανθρώπου, να ενισχύσουμε την συνεργασία για την διαχείριση των συνόρων και ν’ αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης, εστιάζοντας στα πολλαπλά αίτιά της. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίκεντρο και το έμβλημα του κοινού μας Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Άνθρωπος. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, ως Χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι, παράλληλα, η Χώρα βρισκόταν σε μιαν εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία.
• Η Ελλάδα θα συνεχίσει, ιδίως μετά την έξοδό της από την βαθιά οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε επώδυνες θυσίες στον Ελληνικό Λαό, ν’ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ειρήνη, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Μέση Ανατολή.
Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα ευνοήσει σημαντικά την περαιτέρω, σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών και των Λαών μας, επ’ αγαθώ και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Και με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα και να ευχηθώ, για μιαν ακόμη φορά, σ’ εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης υγεία και ευτυχία.

Στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, αναφέρθηκε στην αντιφώνησή του ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος

Στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, στο θάρρος με το οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις απροσδόκητες προσφυγικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους κοινούς δεσμούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς, που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του στο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα για την επανοικοδόμηση της οικονομίας τους, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για λογαριασμό όλων μας, μια απροσδόκητη ροή προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις επιδεικνύοντας φοβερό χαρακτήρα, θάρρος και καρτερία και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θαυμάσει την επιμονή τους.

Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών εστίασε στις διαχρονικές τους προσπάθειες για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία μεταξύ των λαών μας που μας συνδέουν όπως η εξωστρέφεια και η ναυτική παράδοση, που αποδεικνύουν στην πράξη, ότι κοιτάμε εκτός συνόρων για νέες εμπειρίες, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα την ίδια μας την θέση στον κόσμο.

Υπογράμμισε, επίσης, τους προσωπικούς τους δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε, όπως είπε για πρώτη φορά πριν από 54 χρόνια και ακόμα θυμάται την εξαιρετική εντύπωση που είχε αποκομίσει από εκείνη την επίσκεψη, αλλά και όλες τις υπόλοιπες φορές, που είχε την ευκαιρία σε ιδιωτικό επίπεδο να επισκεφθεί την χώρα μας και να γνωρίσει τις ομορφιές της.

Εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν και τόνισε την ιδιαίτερη χαρά τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο δείπνο προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους παρευρέθηκαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και εξέχοντα στελέχη του επιχειρηματικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και της διανόησης από Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.