16/05/18 20:28 - Ποιος είπε ότι τότε δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα;

  

Ποιος είπε ότι τότε δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα;

Επειδή ο κ. Γ. Παπανδρέου προς κατάπληξη όλων μας επανήλθε στο ενεργό πολιτικό προσκήνιο, αφού συνάντησε κατ’ ιδίαν τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο νους μας ανέτρεξε στο 2010, τότε που οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας έβαλαν τις υπογραφές στο βιβλίο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και –κατά τα δήλωσή τους- επισφράγισαν το καλό κλίμα της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τότε τους διευθυντές των ελληνικών ΜΜΕ να είναι ήρεμοι και να μεταδίδουν τα σωστά μηνύματα που εξασφαλίζουν την ειρήνη!.. Το (πολύ σύντομο) μέλλον θα το δείξει, γράφαμε τότε. Κι ενώ πέρασαν ήδη οκτώ ολόκληρα χρόνια από την εποχή του Γ. Παπανδρέου  μάλλον απεδείχθη ότι και τότε με πρωθυπουργό της Ελλάδος τον κ. Γ. Παπανδρέου και πρωθυπουργό της Τουρκίας τον κ. Ταγίπ Ερντογάν δεν δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα! Κατά συνέπειαν ποία η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στην ενεργό δραστηριότητα;

Δεν έχουν άδικο όσοι γράφουν, ότι με το όνομα Καλλιμάρμαρο φέρεται το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας που βρίσκεται ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδητού, δια των οποίων διέρχεται ο Ιλισός ποταμός. Είναι ίσως ένα από τα ωραιότερα στολίδια της Αθήνας μετά τον Παρθενώνα και τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Ας δούμε, όμως, ορισμένα στοιχεία:
«Το Παναθηναϊκό Στάδιο που φέρεται από την αρχαιότητα, σε άγνωστους χρόνους του Μεσαίωνα είχε απογυμνωθεί τελείως από τα μάρμαρά του όπως και τα πλείστα αρχαία κτίρια της Αθήνας. Όταν ο Βασιλιάς Όθων κήρυξε την Αθήνα πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου στο «καλλιμάρμαρο», μόνο οι δύο κρηπιδότοιχοι των μετώπων δεξιά και αριστερά της εισόδου απέμεναν ως εμφανή ερείπια του άλλοτε σταδίου.
Περί το 1856 ο Ευάγγελος Ζάππας προσφέρθηκε να διαθέσει τις δαπάνες για την αναμαρμάρωση του σταδίου αυτού σε συνδυασμό με την άνωθεν της σφενδόνης του σταδίου προβλεπόμενο χώρο κτιρίου για εκθέσεις. Έτσι η εκπόνηση των σχεδίων ανατέθηκε στον Φρ. Μπυλανζέ, πλην όμως η πραγματοποίηση του έργου υπό αυτή τη μορφή ματαιώθηκε.
Το 1874 και προκειμένου να γίνουν το επόμενο έτος οι καθιερωθέντες από τον Ζάππα Ολυμπιακοί Αγώνες, κτίσθηκε εκ του κληροδοτήματός του η προ του Σταδίου γέφυρα του Ιλισού. Τότε και ισοπεδώθηκε πρόχειρα ο στίβος και στήθηκαν στο βάθος της σφενδόνης ξύλινες βαθμίδες για τους επισήμους.
Το 1895 και προκειμένου το επόμενο έτος να γίνουν οι προβλεπόμενοι διεθνείς ολυμπιακοί αγώνες αποφασίσθηκε η μερική αναμαρμάρωση του Σταδίου επί σχεδίων που είχε εκπονήσει ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς. Τότε ζητήθηκε από τον Διάδοχο Κωνσταντίνο η οικονομική βοήθεια του Γεωργίου Αβέρωφ.
Πράγματι ανταποκρινόμενος περισσότερο του προβλεπόμενου, ο εθνικός αυτός ευεργέτης ανέλαβε να προσφέρει οικονομικά όλη την δαπάνη για την ολοκλήρωση του έργου. Όμως επειδή ο χρόνος δεν επαρκούσε μέχρι το 1896, ολοκληρώθηκε η περί τη σφενδόνη μαρμάρωση των κερκίδων καθώς και όλων των πρώτων τουλάχιστον σειρών από του στίβου.
Τότε αναγέρθηκε και ο ανδριάντας του Γεωργίου Αβέρωφ προ του σταδίου (που σήμερα φέρεται δεξιά της εισόδου), έργο του γλύπτη Γ. Βρούτου, ενώ το ίδιο το οικοδόμημα λάμβανε την προσωνυμία καλλιμάρμαρο. Στα επόμενα έτη συνεχίσθηκαν οι εργασίες της μαρμάρωσης όλου του σταδίου οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το 1900.
Από τότε το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας γνώρισε μεγάλες δόξες εθνικές, πολιτικές αλλά και καλλιτεχνικές όπως το ανέβασμα της όπερας Αΐντα. Στο στάδιο επίσης αυτό διοργανώθηκε για κάποια χρόνια και η Ολυμπιάδα τραγουδιού που δυστυχώς διακόπηκε η συνέχειά της.
Το 1996 στο Στάδιο έγινε η υποδοχή των Ολυμπιονικών της Ατλάντα και το 1997 φιλοξένησε τη τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου. Στους πρόσφατους όμως Ολυμπιακούς Αγώνες το Καλλιμάρμαρο υποδέχθηκε τους μαραθωνοδρόμους και τοξοβόλους ενώ σ΄ αυτό αποθεώθηκε η Εθνική Ομάδα της Ελλάδος που κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004.
Το Καλλιμάρμαρο σήμερα Παναθηναϊκό Στάδιο περιλαμβάνεται στα μνημειακά κτίρια της Αθήνας.» (Βλέπε περισσότερα στην «Βικιπαίδεια», την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου).
Μια λεπτομέρεια μόνο:
Να προσθέσουμε και τις υπογραφές, που έβαλαν στο βιβλίο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ο τότε Τούρκος και ο Έλληνας πρωθυπουργός (Ταγίπ Ερντογάν και Γεώργιος Παπανδρέου, αντίστοιχα), αφήνοντάς μας να εννοηθεί ότι «επισφράγισαν» το καλό κλίμα της επίσκεψης στην Αθήνα;
Το (πολύ σύντομο) μέλλον θα το δείξει, γράφαμε τότε. Κι ενώ πέρασαν ήδη οκτώ ολόκληρα χρόνια από την εποχή του Γ. Παπανδρέου  μάλον αποδείχθη ότι και τότε με πρωθυπουργό της Ελλάδος τον κ. Γ. Παπανδρέου και πρωθυπουργό της Τουρκίας τον κ. Ταγίπ Ερντογάν δεν δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα! Κατά συνέπειαν ποία η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στην ενεργό δραστηριότητα;

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018