03/06/18 22:54 - Δαλιδά και Σαλώμη (Μέρος 3ον)

 

ΔΑΛΙΔΑ ΚΑΙ ΣΑΛΩΜΗ

Μια μυθιστορία μέσα στην οποία δύο Ελληνίδες κατάσκοποι έβαλαν σαν σκοπό της ζωής τους να αναζητήσουν τον θησαυρό των ναζί στην Ελλάδα!.. Το κείμενο του μυθιστορήματος είναι του Άγγελου Σακκέτου και στην οπτικοποίηση του ρόλου των Ελληνίδων κατασκόπων οι δημοφιλείς Ελληνίδες καλλιτέχνιδες Αννούλα Φλωρινιώτη (Δαλιδά) και Γωγώ Γαρυφάλλου (Σαλώμη).

Μέρος 3ον

Δρ Γιέρμακ «σφηνώνει» το βλέμμα του για αρκετή ώρα ακούνητος στη Δαλιδά και στη συνέχεια στη Σαλώμη, που περιμένουν ν’ ακούσουν το όνομα. Σαν να βυθίζεται στις σκέψεις του μέσα στο ρομαντικό ημίφως που έχουν δημιουργήσει τα κορίτσια στο σαλόνι. Αφήνει έναν μικρό αναστεναγμό και λέει:
--Ο πρώτος απόστολος!
Τα κορίτσια αιφνιδιάζονται!
--Για ποιον Απόστολο μιλάτε; Δεν έχει επίθετο; Ρωτάει Δαλιδά.
--Εγώ γνωρίζω έναν Απόστολο, αλλά δεν νομίζω να είναι αυτός! Όταν έρχεται στο κέντρο όλο προσωπικούς χορούς μου ζητάει! Έχει ξοδέψει πολλά λεφτά για χάρη μου! Λέει και η Σαλώμη.
Ο Δρ Γιέρμακ χαμογελάει ελαφρά και λέει με πατρικό ύφος:
--Όχι!.. Δεν μιλάω για κάποιον άνθρωπο με το όνομα Απόστολος. Πρόκειται για έναν από τους 12 αποστόλους…
Τα κορίτσια κοιτάζονται μεταξύ τους και κάνουν τον σταυρό τους.
--Καλέ, λέει η Σαλώμη. Αυτοί έζησαν την εποχή του Χριστού!..
--Όχι, όχι!.. Δεν εννοώ αυτούς, απαντά ο Δρ Γιέρμακ. Μιλάω για τους κωδικούς, που είχε δώσει ο μακαρίτης ο πατέρας μου σε 12 Έλληνες κατασκόπους, λίγο πριν φύγει από τη ζωή! Είχε τη βάσιμη υποψία ότι γνώριζαν που είχαν κρύψει οι ναζί τον θησαυρό τους στην Ελλάδα! Τουλάχιστον ένας εξ αυτών έχει πάνω του τον χάρτη-μυστήριο με τον ακριβή τόπο ταφής του θησαυρού!..
Πίνει λίγο νερό και συνεχίζει:
--Αυτός κι ο λόγος που θέλω να ξεκινήσουμε για την ανεύρεση του τάφου του πρώτου αποστόλου! Μέσα εκεί ενδεχόμενα κρύβεται το μεγάλο μυστικό! Δεν σας προξενεί εντύπωση ότι ταρίχευσαν το σώμα του στη Ρώμη και το μετέφεραν μετά από χρόνια στην Ελλάδα μέσα σε ένα μετάλλινο φέρετρο;
--Σίγουρα, απαντά η Δαλιδά. Και σίγουρα κάτι γνώριζε πριν πεθάνει!
--Ασφαλώς, λέει ο Δρ Γιέρμακ. Άλλωστε, όπως σας είπα προηγουμένως, αυτός ήταν συνάδελφος του πατέρα μου. Προπολεμικά και μέχρι την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου ήταν υποπρόξενος και εν συνεχεία πρόξενος της Ιταλίας στην Πάτρα. Μάλιστα, απ’ ό,τι μου έλεγε ο πατέρας μου, για ορισμένο χρόνο ήταν πρόξενος και στην Καλαμάτα. Αλλά πού είναι θαμμένος; Ιδού το πρώτο μεγάλο κίνητρο του ενδιαφέροντός μας για ν’ αρχίζουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι του μυστηρίου!
--Κι απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβονται τεράστια, μυθώδη ποσά!
--Μα… μιλάμε για ολόκληρο θησαυρό!.. Τον θησαυρό των ναζί στην Ελλάδα!.. Εάν τον βρούμε, γενεές γενεών μας θα έχουν εξασφαλίσει μια άνετη και πολυτελή ζωή!..
Αυτή ήταν η απάντηση του Δρ Γιέρμακ και βγάζει κάτι από τη μέσα τσέπη του σακακιού του. Πέφτει όμως η ταυτότητά του και η Δαλιδά σκύβει και την παίρνει.
--Δρ Γιέρμακ, βλέπω και στην ταυτότητα!.. Αυτό είναι το πραγματικό σας όνομα;
-- Αν μου δώστε τη δυνατότητα να πιω ένα νεράκι ακόμη σήμερα θα μάθε πολλά και συγκλονιστικά!.. Έτσι κι αλλιώς τα κεράκια απλωμένα κάτω στην αίθουσα κάνουν φαντασμαγορική την αίθουσα κι επιρρεπή για αποκαλύψεις!..

Η Σαλώμη όπως ακριβώς εμφανίζεται στο βραδινό κέντρο.

Η Σαλώμη τρέχει γρήγορα και φέρνει ένα ποτήρι δροσερό νερό και ένα ασημένιο πιατάκι με παγάκια!.
--Σήμερα …μας καταξοδέψατε, λέει χαμογελώντας η Σαλώμη!.. Ούτε μια πορτοκαλάδα δεν καταδεχθήκατε να πάρετε!..
--Μου αρκεί η δροσερή παρουσία σας!.. Ξέρετε, μερικές φορές αισθάνομαι ευλογημένος άνθρωπος που καταφέρνω να έχω δίπλα μου τόσο ωραίες και θεϊκές γυναικείες υπάρξεις!..
Τα κορίτσια χαμογελούν με ικανοποίηση.
--Το όνομα Γιέρμακ δεν είναι δικό μου. Το δικό μου όνομα είναι Παναγιώτης… Παναγιώτης Καραντινός… Το όνομα «Γιέρμακ» ας το πούμε παρατσούκλι για να καταλαβαινόμαστε. Το είχε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκόπους του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και το δανείστηκα αμέσως μετά το θάνατό του, που επισυνέβη μόλις πριν λίγα χρόνια. Πέθανε σε μεγάλο γήρας!..
--Έλληνας ήταν; Ρωτάει η Δαλιδά.
--Ελληνικής καταγωγής θα λέγαμε. Η μάνα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Ρώσος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικολάϊ Δούλγερ Σεϊκίν. Γεννήθηκε το 1900 στη Ρωσία και σε ηλικία 17 ετών, αμέσως μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, επειδή ήταν πανέξυπνος και φιλομαθής, αλλά και επιρρεπής στα θεολογικά ζητήματα, του έδωσε εντολή ο ίδιος ο Στάλιν να διαβάσει την Αγία Γραφή και να βρει όλα τα αρνητικά της στοιχεία για να κατακεραυνώσει τη θρησκεία των Ρώσων χριστιανών! Ήδη είχε γκρεμίσει πολλές εκκλησίες και σταυρούς καμπαναριών!
--Τι λέτε; Λέει η Δαλιδά! Και τα βρήκε τα στοιχεία που ήθελε ο Στάλιν;
--Όχι μόνον δεν βρήκε τα στοιχεία που ζητούσε επιμόνως ο Στάλιν, αλλά ο Γιέρμακ, παρά το γεγονός ότι ήταν μεταξύ πίστεως και απιστίας, έγινε μεγαλύτερος πιστός και από τότε ορκίστηκε να εργαστεί για τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Ελλάδας. Πήρε μάλιστα το ψευδώνυμο Γιέρμακ.
--Κι αυτός ψευδώνυμο; Ρωτάει η Δαλιδά.
--Ναι, ναι. Ονομάστηκε Γιέρμακ από τον πρώτο άνθρωπο που εκχριστιάνισε μαζί με τον Βλαδίμηρο τη Ρωσία μέχρι τα βάθη της Ανατολής κι επειδή ήταν πολύ μορφωμένος του κόλλησαν και τον τίτλο του Δόκτορα! Από τότε υπέγραφε παντού ως «Δρ Γιέρμακ».
--Και τι σας είπε αυτός ο άνθρωπος για τον «πρώτο απόστολο», που ψάχνουμε να βρούμε;
--Επιτρέπετε να πιω το νεράκι;
--Καλέ τι λέτε!.. Δικό σας είναι!...
--Στην υγειά σας!..

Η Δαλιδά λίγο πριν εμφανιστεί στο κέντρο που τραγουδά.

Ο Δρ Γιέρμακ πίνει με ευχαρίστηση το νερό του. Βυθίζει και πάλι τη σκέψη του στις αναμνήσεις του παρελθόντος, σαν κάτι να αναζητά και συνεχίζει:
--Ο Δόκτωρ Γιέρμακ υπήρξε προσωπικός μου φίλος!.. Δεν είχε καμία σχέση ο πατέρας μου με αυτόν!.. Ούτε είχαν συναντηθεί ποτέ, διότι ο πατέρας μου εργαζόταν για τα συμφέροντα των Συμμάχων στις δυτικές χώρες, ενώ αυτός υπηρετούσε τα συμφέροντα της Ρωσίας. Ελάτε, όμως, στη θέση μου όταν μου αποκάλυψε τα πάντα για τη δράση του πατέρα μου και για τον θαυμασμό που έκρυβε γι’ αυτόν!..
--Τι λέτε; Λένε με ένα στόμα τα κορίτσια. Απίστευτο!
--Απίστευτο και όμως αληθινό!..
--Και πώς γνωριστήκατε;
--Έτυχε να βρίσκομαι σε μια διπλωματική αποστολή στη Λιβύη και γνωριστήκαμε τυχαία στη Σεμπράτα, μια τουριστική πόλη έξω από την Τρίπολη της Λιβύης, όπου μας περίμενε για μια συνέντευξη Τύπου ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι. Μου συστήθηκε ο ίδιος και μου είπε ότι είναι Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Λιβυκού Πρακτορείου Ειδήσεων «Τζαμαχιρία». Μάλιστα, με κέρασε και τσάϊ, γιατί στις μουσουλμανικές χώρες δεν πίνουνε ποτά. Φανταστείτε μόλις άκουσε το όνομα του πατέρα μου!
--Τι είπε;
--Τι να πει; Πετάχτηκε όρθιος από χαρά και μου λέει: «Μη μου πείτε ότι είστε γιος του φημισμένου Έλληνα διπλωμάτη Ανδρέα Καραντινού;»
--Ακριβώς, του απαντώ. Γιος του Ανδρέα Καραντινού!..Κι επειδή το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, έγινα κι εγώ διπλωμάτης!..
--Χάρηκε πολύ, αν καταλάβαμε καλά, λέει με χαρά η Σαλώμη.
-- Η χαρά του ήταν απερίγραπτη!.. Γίναμε προσωπικοί φίλοι κι από αυτόν έμαθα, όσα δεν μου έμαθε σχεδόν ο πατέρας μου, διότι τον έχασα μικρός.
--Αυτός σας μίλησε για τον «πρώτο απόστολο», τον άνθρωπο που αναζητάμε; Ρώτησε η Δαλιδά.
--Αυτός μου έδωσε συμπληρωματικά στοιχεία για τους 12 Έλληνες κατασκόπους, που ο πατέρας μου για να μη γίνεται αντιληπτός τους αποκαλούσε «12 αποστόλους»!..
--Και γιατί τους αποκαλούσε 12 αποστόλους; Ξαναρωτάει η Δαλιδά.
--Διότι με το σύστημα των 12 Αποστόλων του Κυρίου ξαπλώθηκε η Ελληνική Επανάσταση!.. Έτσι γράφει τουλάχιστον ένας γνωστός δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής στα βιβλία του, πολύ γνωστός σε σας!
--Και σεις πού ξέρετε τους γνωστούς μας; Λέει με το γνωστό της νάζι η Σαλώμη.
--Αυτή είναι η δουλειά μας: Να γνωρίζουμε τα μυστικά των άλλων!, λέει γελώντας ο Γιέρμακ.
---Γνώριζε δηλαδή πώς λεγόταν ο άνθρωπος με το μετάλλινο φέρετρο; Ρώτησε η Δαλιδά.
--Ασφαλώς!..
--Μας εκπλήσσετε μ’ αυτά που λέτε, συνεχίζει η Σαλώμη.
--Κι ακόμη είμαστε στην αρχή!.. Ένα μονάχα θα σας πω και θα καταλάβετε το μέγεθος που έχει η έρευνα μας! Ελπίζω μονάχα να μην πάθετε σοκ μ’ αυτό που θ’ ακούσετε.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ.