11/07/18 16:44 - Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, η πιο αρχαία ομηρική επιγραφή;

Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, η πιο αρχαία ομηρική επιγραφή;

 Είναι αλήθεια!..Σε θέση παρακείμενη του ιερού της Ολυμπίας, με κατάλοιπα της Ρωμαϊκής περιόδου, βρέθηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συντήρησής της στο εργαστήριο της ΕΦΑ Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από τη ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο) και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να χρονολογηθεί στη Ρωμαϊκή περίοδο και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

Πήλινη πλάκα με στίχους της «Οδύσσειας» βρέθηκε στην Ολυμπία

Διασώζει 13 στίχους της ραψωδίας ξ

Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα εντοπίστηκε και συνελέγη κατά τη διεξαγωγή επιφανειακής-γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό.

Συγκεκριμένα, σε θέση παρακείμενη του ιερού της Ολυμπίας, με κατάλοιπα της Ρωμαϊκής περιόδου, βρέθηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συντήρησής της στο εργαστήριο της ΕΦΑ Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από τη ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο) και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να χρονολογηθεί στη Ρωμαϊκή περίοδο και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνεται ότι, εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο.

Το πρόγραμμα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της δρος Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας, σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz.

H Οδύσσεια, ως γνωστόν, είναι το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετά την Ιλιάδα. Αν και τα δύο έπη αποδίδονται από την παράδοση στον Όμηρο, η φιλολογία αναγνωρίζει σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους και η επικρατέστερη άποψη είναι ότι η Οδύσσεια συντέθηκε από διαφορετικό ποιητή, πιθανότερα μαθητή του Ομήρου, με κάποια χρονική απόσταση από την Ιλιάδα

Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι η ραψωδία ξ της Οδύσσειας αναφέρεται στον Οδυσσέα, ο οποίος έρχεται στον Εύμαιο που τον φιλοξενεί εγκάρδια και θρηνεί για τον αφέντη του που χάθηκε πια και για τις προσβολές του οίκου του από τους μνηστήρες. Ο ζητιάνος-Οδυσσέας του λέει πως είναι Κρητικός και διηγείται φανταστικές του περιπέτειες, καταλήγοντας ότι ο Οδυσσέας έρχεται πίσω του. Ο Εύμαιος δεν πείθεται, αλλά ο Οδυσσέας βεβαιώνεται για την αφοσίωσή του.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Δελτίο Τύπου)

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018