24/07/18 23:23 - Δαλιδά και Σαλώμη (Μέρος 6ον)

 

ΔΑΛΙΔΑ ΚΑΙ ΣΑΛΩΜΗ

Μια μυθιστορία μέσα στην οποία δύο Ελληνίδες κατάσκοποι έβαλαν σαν σκοπό της ζωής τους να αναζητήσουν τον θησαυρό των ναζί στην Ελλάδα!.. Το κείμενο του μυθιστορήματος είναι του Άγγελου Σακκέτου και στην οπτικοποίηση του ρόλου των Ελληνίδων κατασκόπων οι δημοφιλείς Ελληνίδες καλλιτέχνιδες Αννούλα Φλωρινιώτη (Δαλιδά) και Γωγώ Γαρυφάλλου (Σαλώμη).

Μέρος 6ον

α κορίτσια μένουν για λίγο άφωνα. Δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν από τις συνεχείς εκπλήξεις του Δόκτορος Γιέρμακ.
--Ποιος είναι, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης της κάβας;
Ο Γιέρμακ κάνει τον σταυρό του και λέει:
--Έρχονται στιγμές που η ζωή τα φέρνει έτσι που νομίζεις ότι η ίδια σου γράφει σενάρια. Ο ιδιοκτήτης της κάβας, αγαπητά μου κορίτσια, είναι ένας παλιός μου φίλος. Ήμασταν μαζί στο στρατό!..Μαζί υπηρετήσαμε στην Τρίπολη μετά το Κέντρο Εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι.
--Ο κυρ-Γιώργος; Λέει η Σαλώμη.
--Ναι, ο κυρ-Γιώργος!.. Ο κυρ-Γιώργος Χριστόπουλος!... Μεγάλο μυαλό σε τεχνικά θέματα. Ήταν ο πρώτος που μας μίλησε στο στρατό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολύ πριν αυτοί εμφανιστούν στην διεθνή αγορά! Μιλάμε για τέτοιο μυαλό!


--Τι λέτε!.. Αυτό είναι απίστευτο, λέει η Δαλιδά χαμογελαστή και με τη γνωστή τσαχπινια, που την χαρακτηρίζει.
--Για να σας κάνω να καταλάβετε, δεσποινίς Δαλιδά, όταν κάποτε του εκμυστηρεύτηκα το θέμα του θησαυρού των ναζί στην Ελλάδα και μάλιστα του μίλησα για τον «πρώτο απόστολο», τον Ιταλό πρόξενο, με κοίταξε επί ώρα στα μάτια και σαν να μονολογούσε, μου είπε τα εξής:
--«Ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει σε μία νέα εποχή. Την εποχή της πληροφορίας την οποία συλλέγουν, επεξεργάζονται και μεταδίδουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Η/Υ). Η παρεμβολή των μηχανών αυτών στο κύκλωμα συλλογή – επεξεργασία – μετάδοση της πληροφορίας δίνει στην πληροφορία μια νέα σημασία, μια νέα αξία, μια διαφορετική διάσταση, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες στον άνθρωπο!.. Σήμερα πλέον η εξάπλωση της χρήσεως των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει καταστήσει την πληροφορία εμπόρευμα πρώτης ανάγκης, γι’ αυτό και έχει δημιουργηθεί μια νέα αγορά. Η αγορά της πληροφορίας. Και ένας νέος πολιτισμός!.. Ο πολιτισμός της πληροφορίας!.. Ο εμπορικός συναγωνισμός για την απόκτηση της πληροφορίας γίνεται συνεχώς μεγαλύτερος και υποστηρίζεται συστηματικά και μεθοδικά από τους Η/Υ. Και αυτό γίνεται σε όλους τους τομείς του κοινωνικού βίου, πράγμα που σε τελική ανάλυση σημαίνει ότι ο Η/Υ είναι ο κοινός παρονομαστής των προσπαθειών που καταβάλλει ο άνθρωπος σε κάθε τομέα του επιστητού για την απόκτηση περισσότερης πληροφορίας, που θα τον οδηγήσει σε μια γνώση συνεχώς μεγαλύτερη, βαθύτερη, πλουσιότερη και, τελικά, εγκυρότερη. Άρα, ο Η/Υ είναι αποφασιστικό όργανο για την απόκτηση περισσότερης «γνώσης» (!!).

--Αυτά, λίγο πολύ, είναι θέματα τεχνικά, λέει η Σαλώμη. Για τον Ιταλό πρόξενο σάς είπε τίποτε; Πού είναι ο τάφος του;
--Ακριβώς, ήλθατε στο επίμαχο θέμα: Όταν τον ρώτησα παλιότερα , λοιπόν, γι’ αυτό το θέμα, μου είπε: «Όποιος αποκτήσει ηλεκτρονικό εγκέφαλο (έτσι τον έλεγε τότε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή) θα έχει και την απάντησή του!...»
--Για κοίτα, ο κυρ-Γιώργος στην κάβα!... λέει η Σαλώμη.
--Και δεν του φαινότανε!., συμπληρώνει η Δαλιδά! Πού να φανταστώ ότι ο άνθρωπος αυτός, που είναι μεταξύ … ζωής και εκταφής, πουλώντας κονιάκ, ουίσκι και ξηρούς καρπούς θα γνώριζε τόσα πολλά για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές!
--Και τι σας είπε για τον τάφο του Ιταλού προξένου; Ρωτάει η Δαλιδά.

--Θέλουμε να μάθουμε, λέει η Σαλώμη, που γέρνει αισθησιακά πάνω στον Δρ Γιέρμακ για να τον κάνει να απελευθερώσει πολλές από τις μύχιες σκέψεις του.

Ο Δόκτωρ Γιέρμακ κοιτάζει για αρκετή ώρα στα μάτια πότε την Σαλώμη και πότε την Δαλιδά. Ανοίγει ένα μπουκάλι ουίσκι από το καλάθι που έφερε, βάζει ξανά το χέρι του στη μέσα τσέπη του σακακιού για να βεβαιωθεί για το πορτοφόλι με τον μικρό καθρέπτη και λέει κάτι που κάνει τα κορίτσια να μείνουν για μία ακόμη φορά με το στόμα ανοιχτό…

Η συνέχεια στο επόμενο…