08/08/18 21:13 - Τα Θέματα της Ημέρας 8 Αυγούστου 2018

 Τα Θέματα της Ημέρας 8 Αυγούστου 2018

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2018!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

-Κύριε Σακκέτο, στην πολύχρονη αυτή ερευνά σας, για τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα, ποία στοιχεία θεωρήσατε σημαντικά ώστε να καταστούν ορμητήριο της αποκαλυπτικής μελέτης σας;

-Το γεγονός ότι επί αιώνες τώρα μας τροφοδοτούσαν με την ιδέα ότι η γνώση των αρχαίων Ελλήνων βρισκόταν αποθηκευμένη μονάχα μέσα στην περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Μέγα ψεύδος!.. Σ' ολόκληρη την ελληνική και ρωμαϊκή επικράτεια υπήρχαν δεκάδες (ίσως εκατοντάδες) ελληνικές βιβλιοθήκες που φώτιζαν τον κόσμο απ' άκρου εις άκρον.
Να θυμηθούμε τις βιβλιοθήκες που επισημάναμε όχι μόνο στην Αθήνα (του Πλάτωνος, του Αριστοτέλους, του Πανταίνου, του Αδριανού κ.λ.π.), στην Αντιόχεια στο Αφγανιστάν, στην Πέργαμο, τις βιβλιοθήκες των Γυμνασίων, στην Ρόδο, στην Κω, στο Ταυρομένιον και σε πολλά άλλα σημεία της γης. Ήσαν τόσες πολλές οι βιβλιοθήκες της Αρχαίας Ελλάδος, ώστε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας να φαντάζει μπροστά τους σαν... παρωνυχίδα!
Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες σας μέχρι ποίου σημείου είχε φθάσει το πνευματικό επίπεδο των προγόνων μας, θα σας θυμίσω το περίφημο πλοίο «Συρακοσία», ένα είδος εμπορικού πλοίου, που διέθετε, πέραν των άλλων, και βιβλιοθήκη για ανάγνωση των επιβατών!

[Από παλιότερη συνέντευξή μας για το βιβλίο μας «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα», που διαβάζει στην εξοχή η πανέμορφη και δημοφιλής Ελληνίδα παρουσιάστρια, Γωγώ Γαρυφάλλου.]

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΟΥΪΖ

«Έξω μπουμπουνητά, αστραπές, βροντές και κεραυνοί, μανιώδεις άνεμοι, λαίλαπες, ουραγκάν, τυφώνες και φυσικές καταστροφές…», γράφει ένας σχολιαστής.
Κι όμως!.. Ένας εξ αυτών των αγέρηδων, ο ουραγκάν, κούνησε ολόκληρα βουνά με τα χωριά τους το 1870 (!!).
Μπορεί να μας πει κανείς σε ποιο μέρος του κόσμου έγινε αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις Αντίλλες. (Βλέπε εφημερίδα «Ελευθερία», Φύλλο: 12/8/1965, Σελίδα: 4)

Μεταρρυθμίσεις και ιστορικές συμπτώσεις!..

Από το 1841 (ακριβώς σαν σήμερα, 8 Αυγούστου) είχαμε ένα πάθος των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, αφού και τότε, επήλθε μία ρήξη μεταξύ Όθωνα και Μαυροκορδάτου από την άρνηση των ανακτόρων να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αλλά, είτε έχουμε ρήξη είτε όχι μεταξύ πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων, οι μεταρρυθμίσεις, περιέργως, πάντα γίνονται εις βάρος και ερήμην του ελληνικού λαού!...
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10944/

ΕΞΥΠΝΗΣΑ ΑΠ’ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!...

Είπα κι εγώ ο έρημος να κάνω ένα … σαφάρι,
κάπου εκεί στην έρημο, να κάνω και τη χάρη
των φίλων της παρέας μου που θέλανε πολύ
να κάνουμε αμέριμνοι αυτή την εκδρομή!...

Το ρίξαμε στην άνεση και τραγουδούσαμε όλοι,
περνώντας τις απέραντες εκτάσεις με ευθυμία,
μα ξάφνου έγινε η καρδιά σκαμμένο περιβόλι,
με ό,τι είδαμε εκεί στης ζούγκλας τα θηρία!

Σαν γάτες ξεπετάχτηκαν πάνω μας δυο τσιτάχ,
καβάλησαν στα γρήγορα τ’ αμάξι αγριωπά,
κι ώσπου να πούμε όλοι μας αυτό το «αχ και βάχ»,
... εξύπνησα απ’ το όνειρο και είμαι μια χαρά!!!

Καλησπέρα!!!
Καλό απόγευμα!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

1966 - Στον αμερικανικό παράγοντα οφείλονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αισιόδοξες δηλώσεις ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και η τουρκική υποχώρηση σε ό,τι αφορά τις απελάσεις ομογενών από την Τουρκία.
1967 - Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Παύλος Τοτόμης ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές οι οποίοι θα απελευθερωθούν μόνο εφόσον υπογράψουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης.
1968 - Ο Ρίτσαρντ Νίξον παίρνει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, στο συνέδριο του Μαϊάμι, με 692 ψήφους έναντι 277 του Νέλσον Ροκφέλερ και 182 του Ρόναλντ Ρήγκαν. Υποψήφιος αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Ελληνοαμερικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ, Σπύρο Άγκνιου.
1898 –Γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός, Αλέξης Μινωτής,
1934 – Γεννιέται η Ρίκα Διαλυνά, η πολυτάλαντη Ελληνίδα ηθοποιός (φωτογραφία)

Οι Άγιοι της Ημέρας!..

8 Αυγούστου: Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου (1), του ομολογητού και Μύρωνος επισκόπου Κνωσσού, του θαυματουργού (†350). Μαρτύρων Ελευθερίου και Λεωνίδου, Στυρακίου και Ερμολάου.Νεομαρτύρων Τριαντάφυλλου, του από Ζαγοράς (†1680) και Αναστασίου (Βουλγάρου), του εν Θεσ/νίκη (†1794). Θεοδοσίου του νέου, ηγουμένου εν τοις Οροβοίς και Γρηγορίου ζωγράφου, του Ρώσου.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10943/