09/08/18 20:45 - Τα Θέματα της Ημέρας 9 Αυγούστου 2018

 Τα Θέματα της Ημέρας 9 Αυγούστου 2018

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2018!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ...

Το να κατηγορείς έναν εκλιπόντα -και μάλιστα όταν ακόμη είναι άταφος- το λιγότερο είναι σκύλευση νεκρού και ένας είδος τυμβωρυχίας. Αλλά και τα υπερβολικά εγκώμια, που ψάλλουμε συνήθως προς τους εκλιπόντες, ενδεχομένως απόρροια της συναισθηματικής μας φόρτισης, μήπως είναι κι αυτά ένα είδος σκύλευσης, αφού χάνουμε το μέτρο, που μας δίδαξαν οι σοφοί πατεράδες μας; Λέω: Μήπως; Διότι τώρα στα γεράματα...

ΚΟΥΪΖ

Για ποια θαμμένη πόλη οι επιστήμονες πιστεύουν ότι «θα μπορούσε να μας δώσει τη μοναδική ευκαιρία να δούμε πώς ζούσαν εκείνοι που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό μας»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για την αρχαία Ελίκη. (Βλέπε σχετικό απόσπασμα από ντοκιμαντέρ που μετέδωσε η τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Η αρχαία Ελληνίδα Αβρώτη, όπως αναφερουμε και μέσα στο βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας», ήταν σύζυγος του βασιλιά των Μεγάρων Νίσου, κόρη του Ογχήστου και αδελφή του Μεγαρέως. Επειδή ήταν γυναίκα φρόνιμη και πολύ αγαπητή, ο Νίσος διέταξε, μετά το θάνατό της, να φορούν όλες οι Μεγαρίδες την ίδια ενδυμασία με αυτήν, που ονομάστηκε αφάβρωμα (!!).

Οι αποκαλύψεις των νέων άρθρων μας!..

Ο μοναδικός τρόπος για να φθάσει στα χέρια των φίλων μας όλος αυτός ο πολύτιμος δημοσιογραφικός θησαυρός του Ιστορικού και Δημοσιογραφικού μας Αρχείου (ιστορικά έγγραφα, αρχαιολογικά ντοκουμέντα, αποκαλυπτικά χειρόγραφα, αποκόμματα συγκλονιστικών δημοσιεύσεων διαφόρων εφημερίδων και περιοδικών, βιβλιογραφικά στοιχεία, απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις, φωτογραφίες, πειστήρια, αποδείξεις κλπ), είναι να δοθούν με την σειρά των άρθρων που ακολουθούν και με την σειρά που δημοσιεύθηκαν, αφού όλα αυτά τα άρθρα είναι απόρροια των προσωπικών μας ερευνών και αποκαλύψεων! Κι όταν μιλάμε για αποκαλύψεις, εννοούμε αποκαλύψεις!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10947/

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

Αναμείνατε!...

www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ, ΒΡΕ ΨΙΨΙΝΑ ΜΟΥ, ΕΦΘΑΣΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ;

Για κοίτα, βρε Ψιψίνα μου, έφθασε το καράβι,
τα πράγματά μου τά’βαλα όλα σε ένα δέμα,
γαλήνιος είναι ο καιρός, ήρεμοι και οι κάβοι,
αφού το κύμα δίπλα σου μοιάζει σαν ένα ψέμα!

Παρέα εδώ τη βγάλαμε σ’ ένα παλιό λιμάνι,
όπου οι ψαράδες έφτιαχναν τα δίχτυα τους κι αυτοί,
λίγη μαρίδα τρώγαμε και συ σαν ένα αλάνι
τριγύριζες συνέχεια στα ψάρια απ’ το πρωί!

Για κοίτα μήπως φάνηκε καπνός απ’ το φουγάρο,
αν τ’ αφρισμένα κύματα το «σχίζουνε» στα δυό,
αν προλαβαίνει ο άνθρωπος να κάνει ένα τσιγάρο,
τώρα που ήρθε η ώρα μου να φύγω πια κι εγώ!..

Καλησπέρα!!!!!!!!
Καλό απόγευμα!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

48 π.Χ. - Μάχη των Φαρσάλων: Ο Ιούλιος Καίσαρ καταφέρνει αποφασιστική νίκη εναντίον του Πομπήιου στα Φάρσαλα. Ο Πομπήιος διαφεύγει στην Αίγυπτο.
Η Μάχη των Φαρσάλων (9 Αυγούστου 48 π.Χ.) ήταν μία αποφασιστική σύγκρουση ανάμεσα στα στρατεύματα του Καίσαρα και του Πομπήιου κατά τον Ρωμαϊκό Εμφύλιο Πόλεμο.
Η Μάχη των Φαρσάλων του 1897 αναφέρεται στη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά τον ατυχή Πόλεμο του 1897.
Η κατάληψη των Φαρσάλων έγινε την χαραυγή της 24ης Απριλίου 1897 αμαχητί. Κατά την μάχη των Φαρσάλων οι μεν Έλληνες έχασαν 120 άνδρες οι δε Τούρκοι 180. Χαρακτηριστικό της μάχης των Φαρσάλων είναι ότι ενώ οι κινήσεις των Τούρκων έδειχναν πρόθεση αποκοπής του αριστερού των Ελλήνων τουναντίον, διαρκούσης της μάχης, μετεβλήθησαν σε καθαρά μετωπική επίθεση, και τούτο διότι η 1η τουρκική μεραρχία του Χαϊρή πασά υπελείφθη καθ' ολοκληρίαν.
Γενικότερα, ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 (γνωστός στην Ελλάδα και ως Μαύρο '97 ή Ατυχής πόλεμος) ήταν ο πόλεμος μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ελλάδας το 1897. Άμεση αφορμή ήταν το Κρητικό Ζήτημα, στο οποίο η Ελληνική πλειοψηφία της Οθωμανικής επαρχίας της Κρήτης επιθυμούσε την Ένωση με την Ελλάδα. Παρά την αποφασιστική Οθωμανική στρατιωτική νίκη, η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία υπό οθωμανική επικυριαρχία ιδρύθηκε το επόμενο έτος (ως αποτέλεσμα της παρέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων μετά τον πόλεμο), με τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας και της Δανίας ως πρώτο Ύπατο Αρμοστή . Αυτή ήταν η πρώτη πολεμική προσπάθεια στην οποία δοκιμάστηκε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας μετά την Επανάσταση του 1821 και την πτώχευσή της τον Δεκέμβριο του 1893.

[Ο πίνακας "Η Μάχη των Φαρσάλων", είναι ελαιογραφία του Γεώργιου Ροϊλού σε μεγάλες διαστάσεις 2×4 μέτρα, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο]

Οι Άγιοι της Ημέρας!..

9 Αυγούστου: Αποστόλου Ματθίου (1). Μαρτύρων Αλεξίου, Δημητρίου, Ιακώβου, Ιουλιανού, Ιωάννου, Λεοντίου, Μαρκιανού, Πέτρου, Φωτίου, Μαρίας και Μάρθας της πατρικίας, των δια την εικόνα του Σωτήρος Χριστού αθλησάντων, και Αντωνίου του Αλεξανδρέως. Οσίου Ψόη.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10946