12/08/18 20:17 - Πώς και γιατί ο διάσημος Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τιτώφ, είχε τιμήσει τον Άγγελο Σακκέτο!

 Πώς και γιατί ο διάσημος Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τιτώφ, είχε τιμήσει τον Άγγελο Σακκέτο!

Ασφαλώς και ο γράφων αισθάνθηκε εξαιρετική την τιμή. Εκείνο, όμως, που διέλαθε της προσοχής πολλών δημοσιογράφων της εποχής εκείνης είναι το γεγονός ότι ένας διάσημος κοσμοναύτης, όπως ο Γκέρμαν Τιτόβ, αναγνώριζε επίσημα της Ελλάδα ως «Πατρίδα της Επιστήμης και της Αστροναυτικής»!

Όλοι γνωρίζαμε για τον Γιούρι Γκαγκάριν (Yuri Gagarin 9 Μαρτίου 1934 – 27 Μαρτίου 1968) που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα στις 12 Απριλίου του 1961. Έτσι γίνεται συνήθως. Κι όμως!
Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι ότι ο αναπληρωτής του, σε εκείνη την πρώτη αποστολή στο διάστημα, ήταν ο κοσμοναύτης Γκέρμαν Τίτοφ (Guerman Titov 11 Σεπτεμβρίου 1935 – 20 Σεπτεμβρίου 2000) που πέταξε στη δεύτερη αποστολή στις 6-7 Αυγούστου 1961 με το διαστημόπλοιο Vostok-2. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που τράβηξε φωτογραφίες της Γης από το διάστημα! Αυτό τον κάνει τον πρώτο φωτογράφο του διαστήματος!
Ο Πιλότος-κοσμοναύτης της ΕΣΣΔ (ρωσ. Лётчик-космонавт СССР) ήταν ένας τιμητικός τίτλος της ΕΣΣΔ. Δημιουργήθηκε στις 14 Απριλίου του 1961, με απόφαση του Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Στις 20 Μαρτίου 1992, αντικαταστήθηκε από το βραβείο "Πιλότος-κοσμοναύτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας"
Ο Γκέρμαν Τίτοφ, λοιπόν, είχε προσκληθεί επίσημα από τον τηλεοπτικό δίαυλο Τηλετώρα στις 11 Μάιου 1993, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας εμφανίστηκε στο κανάλι, παραχωρώντας συνέντευξη για διάφορα θέματα της αεροναυτικής και διαστημικής επιστήμης. Θυμάμαι τον προσωπικό αγώνα που έδινε τότε όχι μόνο ο Γενικός Διευθυντής του σταθμού, αλλά και ο Διευθυντής της Τηλετώρα κ. Χριστόδουλος Σταυρίδης, αλλά και όλο το προσωπικό ώστε η υποδοχή του Ρώσου κοσμοναύτη να είναι άψογη.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σε ειδική εκδήλωση, που είχε ετοιμάσει η «Τηλετώρα» προς τιμή του διάσημου Ρώσου κοσμοναύτη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ο γράφων είχε την εξαιρετική τιμή να λάβει από τα χέρια του Γκέρμαν Τιτόβ μία ειδική περγαμηνή που έγραφε:

«Ο Πτέραρχος και Αστροναύτης
ΓΚΕΡΜΑΝ ΤΙΤΟΒ

στον ΑΓΓΕΛΟ ΣΑΚΚΕΤΟ

σε ανάμνησι της επισκέψεώς του στην Ελλάδα,
Πατρίδα της Επιστήμης και της Αστροναυτικής,
μετά από πρόσκλησι του Τηλεοπτικού Σταθμού
«ΤΗΛΕΤΩΡΑ»

Αθήναι 11 ΜΑΪΟΥ 1993


ΓΚΕΡΜΑΝ ΤΙΤΟΒ
(Υπογραφή)

Ασφαλώς και ο γράφων αισθάνθηκε εξαιρετική την τιμή. Εκείνο, όμως, που διέλαθε της προσοχής πολλών δημοσιογράφων της εποχής εκείνης είναι το γεγονός ότι ένας διάσημος κοσμοναύτης, όπως ο Γκέρμαν Τιτόβ, αναγνώριζε επίσημα την Ελλάδα ως «Πατρίδα της Επιστήμης και της Αστροναυτικής»!