20/08/18 20:05 - Η Κλεοπάτρα ήταν μια γόησσα ή μια πανούργα Ελληνίδα βασίλισσα;

 

Η Κλεοπάτρα ήταν μια γόησσα ή μια πανούργα Ελληνίδα βασίλισσα;

Ένα μονάχα παράδειγμα: Η Κλεοπάτρα κλεισμένη σ' ένα μεγαλόπρεπο μαυσωλείο μαζί με δυο πιστές θεραπαινίδες της διαδίδει ότι πέθανε. Τρελός από απόγνωση ο Αντώνιος βυθίζει το σπαθί του στο στήθος του και ξεψυχά στα χέρια της Κλεοπάτρας, όταν αργότερα τον μεταφέρουν κοντά της. Εκείνη, μη θέλοντας να πέσει στα χέρια του Οκτάβιου και να στολίσει το θρίαμβο του Ρωμαίου νικητή στη Ρώμη, αυτοκτόνησε με το δάγκωμα ενός φιδιού, μιας ασπίδας, που το έβαλε στον κόρφο της. Τέλειωσε έτσι η περιπετειώδης ζωή της τελευταίας Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου που έδωσε έμπνευση με τις περιπέτειές της σε μεγάλους καλλιτέχνες. Κι όπως λένε ορισμένοι, ένα μεγάλο γυναικείο είδωλο είχε χάσει τη ζωή του, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ η ιστορία!

ΠΕΡΙ Κλεοπάτρας ο λόγος!.. Περί της τελευταίας Ελληνίδας βασίλισσα της Αιγύπτου!.. Μια γυναίκα πολύ πιο γνωστή για την ομορφιά, τη γοητεία και την ευφυία της, η οποία γεννήθηκε στα 69 π.Χ. έχοντας για πατέρα της τον βασιλιά Πτολεμαίο τον ΙΑ' τον αυλητή, δηλαδή ελληνικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τα έθιμα που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, παντρεύτηκε το δεκάχρονο αδελφό της τον Πτολεμαίο ΙΒ' το Διόνυσο, αλλά, διωγμένη από το θρόνο, κατάφυγε στη Συρία. Εκεί γνώρισε το διάσημο Ιούλιο Καίσαρα, που μαγεύτηκε απ' την ομορφιά και το πνεύμα της και τη βοήθησε να πάρει πίσω το θρόνο της Αιγύπτου.
Στη σύγκρουση που ακολούθησε ανάμεσα στα δυο αδέλφια, έγιναν μεγάλες καταστροφές στην Αλεξάνδρεια και ανάμεσά τους η καταστροφή τής περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που κάηκε ολοκληρωτικά μαζί με τους θαυμάσιους πνευματικούς θησαυρούς των 40.000 συγγραμμάτων της. Μετά απ' το θάνατο του Διόνυσου, που πνίγηκε στο Νείλο, η Κλεοπάτρα ανακηρύχθηκε βασίλισσα και παντρεύτηκε τον άλλο αδελφό της Πτολεμαίο τον παίδα, έξι μόλις χρόνων.
Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, η Κλεοπάτρα τάχτηκε εναντίον του νικητή του, του Μάρκου Αντώνιου, που με τον Οκτάβιο και το Λέπιδο αποτέλεσαν τη δεύτερη τριανδρία.
Λένε, όμως, πως όταν ο Αντώνιος την κάλεσε στην Κιλικία, όπου βρισκόταν, για ν' απολογηθεί μπροστά του, τόσο σαγηνεύτηκε απ' το κάλλος και τη γοητεία της, ώστε εγκατάλειψε το καθετί και την ακολούθησε στην Αλεξάνδρεια, όπου εγκαταστάθηκε στ' ανάκτορά της. Σαν γαμήλιο δώρο πρόσφερε στην υπέροχη βασίλισσά του πολλές χώρες, ενώ την ίδια την ανακήρυξε "βασίλισσα των βασιλισσών" και το γιο της από τον Καίσαρα, το μικρό Καισαρίωνα, "βασιλιά των βασιλέων". Όλες αυτές οι πράξεις του όμως εξόργισαν την κοινή γνώμη της Ρώμης και τον Οκτάβιο, που του κήρυξε τον πόλεμο.
Στη ναυμαχία που έγινε στα 31 π.Χ. στο Άκτιο, ο στόλος του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας νικήθηκε και υποχώρησε στην Αλεξάνδρεια, όπου όμως δεν μπόρεσε να οργανώσει καλά την άμυνά του με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια του Οκτάβιου.
Στο μεταξύ η Κλεοπάτρα κλεισμένη σ' ένα μεγαλόπρεπο μαυσωλείο μαζί με δυο πιστές θεραπαινίδες της διαδίδει ότι πέθανε. Τρελός από απόγνωση ο Αντώνιος βυθίζει το σπαθί του στο στήθος του και ξεψυχά στα χέρια της Κλεοπάτρας, όταν αργότερα τον μεταφέρουν κοντά της. Εκείνη, μη θέλοντας να πέσει στα χέρια του Οκτάβιου και να στολίσει το θρίαμβο του Ρωμαίου νικητή στη Ρώμη, αυτοκτόνησε με το δάγκωμα ενός φιδιού, μιας ασπίδας, που το έβαλε στον κόρφο της. Τέλειωσε έτσι η περιπετειώδης ζωή της τελευταίας Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου που έδωσε έμπνευση με τις περιπέτειές της σε μεγάλους καλλιτέχνες. Κι όπως λένε ορισμένοι, ένα μεγάλο γυναικείο είδωλο είχε χάσει τη ζωή του, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ η ιστορία!