13/09/18 17:38 - Τα Θέματα της Ημέρα 13 Σεπτεμβρίου 2018

 Τα Θέματα της Ημέρα 13 Σεπτεμβρίου 2018

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2018!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ!..

Λένε πως μια μέρα η (κατά βάσιν πανέξυπνη και όχι απλώς πανέμορφη) Ελληνίδα παρουσιάστρια, Ελένη Μενεγάκη, είναι στο Κολωνάκι και περιεργάζεται διάφορα αντικείμενα, ώσπου ακούει τη φωνή ενός εμπόρου:
– Σαλόνια ωραία, μοντέρνα, Λουδοβίκου τετάρτου! Τι κοιτάτε, κυρία μου; Το κάδρο; Αυτό είναι του Μιχαήλ Άγγελου!
Η Ελένη όμως φαίνεται να μην εκπλήσσεται…
– Ποίος είναι ο Μιχαήλ Άγγελος; ρωτάει…
– Ο Μιχαλάκης ο Άγγελος –αλλάζει αμέσως το τροπάρι ο έμπορος–, παιδί δικό μας, ελαιοχρωματιστής. Να, εδώ κάθεται. Θέλεις να τον φωνάξω;
--Όχι δεν θέλω. Αν μπορεί όμως ας περάσει από το σπίτι μου για να βάψει κάτι!

ΕΥΚΟΛΟ ΚΟΥΪΖ!..

Μπορεί να μας πει κάποιος φίλος ή φίλη τι αντικρίζουμε ακριβώς στην φωτογραφία, που είναι αλιευμένη από το Αρχείο της ΕΡΤ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

ΑΘΗΝΑ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ. ΠΑΡΑΤΕΤΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΡΟΤΣΕΡΗΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΤΖΙΣΡΑΔΑΚΗ. ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΒΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

ΤΙ ΕΣΤΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ...

(Εφημερίς ΑΝΑΤΟΛΗ, Εν Αθήναις τη 23 Ιουνίου 1877)

ΑΥΡΙΟ!...

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ!..
ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΚΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΕΚΠΟΜΠΗ;;

ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ!..
www.sakketosaggelos.gr

ΔΙΑΒΑΣΑ…

Η σοφία δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων και φωτεινών πνευμάτων, αλλά είναι συχνά προνόμιο και των απλών ανθρώπων του λαού. Και η σοφία του λαού μας είναι ακένωτη. Μέσα σε μικρές φράσεις ή και λέξεις, ακόμα, κλείνει μεγάλες αλήθειες και σοφά συμπεράσματα της ζωής, που άλλοτε δίνονται άμεσα και άλλοτε έμμεσα και αλληγορικά. Πολλές από αυτές τις αλήθειες, που έχουν γίνει πια παροιμιώδεις, τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας συζήτηση, χωρίς όμως, τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, να ξέρουμε την ιστορική τους προέλευση, δηλαδή, πως προήλθαν, ποιος τις είπε και κάτω από ποιες συνθήκες ειπώθηκαν. Την απάντηση στο κενό αυτό έρχεται να καλύψει το βιβλίο μας ετούτο. Φωτίζει την προέλευση και αναλύει την έννοια περισσοτέρων από χίλιων λέξεων και φράσεων, που έχουν γίνει παροιμιώδεις. Και για να είναι εύκολη η ανεύρεσή τους, έχουν ταξινομηθεί κατ' αλφαβητική σειρά. Έτσι, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σωστό και ευκολομεταχείριστο πνευματικό θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΕΙΣ του ΤΑΚΗ ΝΑΤΣΟΥΛΗ)

Οι μυθικές διαστάσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου!... (6)

Θρύλοι και ιστορίες για τον Στρατηλάτη όλων των εποχών, όπως είναι ο Έλληνας Μακεδόνας βασιλιάς Μέγας Αλέξανδρος, έτσι όπως περιγράφονται σε ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο που βρέθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και το οποίο αναλύουμε μέσα στο βιβλίο μας «Η άγνωστη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου»!.. Διαβάστε τα κείμενα!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/5451/

Λησμονήσαμε κιόλας την Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ;

Επειδή σαν σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου 1873, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του κόσμου, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ας οπλίσουμε την ψυχή μας με δύναμη και ας φωτίσουμε τη διάνοιά μας με το φως που εξέπεμψε η μεγάλη αυτή επιστημονική μορφή!...
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11064/

ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠ’ ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ…

Περνώντας απ’ το Σούνιο σαν ένας ταξιδιώτης
αισθάνθηκα συγκίνηση σαν κάθε πατριώτης,
γύρισα θύμισες πολλές μέσα εις το μυαλό μου
και νόμιζα πως έβλεπα τον κάθε πρόγονό μου!

Είδα καράβια να περνούν, πολλά από την Κρήτη,
να φέρνουν χαιρετίσματα από τον Ψηλορείτη,
την Σαντορίνη την παλιά την ξακουστή τη Θήρα,
μ’ εκείνο το ηφαίστειο που άλλαξε τη μοίρα!

Το ένα καράβι έφευγε το άλλο πάλι ερχόταν,
και τον Θησέα έβλεπα έτσι πως καμωνόταν,
νικώντας τον Μινώταυρο, πηγαίνοντας Αθήνα,
έστω κι αν ο πατέρας του χάθηκε μες το κύμα!...

Καλησπέρα!...
Καλό απόγευμα!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

1922 - Η τελική πράξη της Μικρασιατικής εκστρατείας: Αρχίζει η καταστροφή της Σμύρνης. Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές του 20ου αιώνα με περισσότερους απ'ο 50.000 νεκρούς και 75.000 τραυματίες. Mε τον όρο καταστροφή της Σμύρνης ή αλλιώς Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και η πυρπόληση της πόλης, που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922. Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού, του ιδίου του Μουσταφά Κεμάλ και των ατάκτων του στην πόλη. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία και συγκεκριμένα από την ανατίναξη της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα και πολιορκούντο από τους Τούρκους. Την πολιορκία την έσπασε με το ασκέρι του ο Έλληνας καπετάνιος Σιδερής (Ισίδωρος) Πανταζόπουλος, που επί πολλά έτη πολεμούσε τους άτακτους Τσέτες ληστές στα γύρω βουνά. Οι Έλληνες μπήκαν μέσα στην εκκλησία και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους πολιορκημένους, όμως, οι πολυπληθέστεροι Τούρκοι γρήγορα ανασυντάχθηκαν και παίρνοντας πυρίτιδα από γειτονική πυριταδαποθήκη, περικύκλωσαν και πάλι την εκκλησία και την ανατίναξαν. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία, και διήρκεσε από τις 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο). Σήμερα η επέτειος αυτή στην πραγματικότητα είναι η 13 Σεπτεμβρίου, καθώς την επόμενη χρονιά εισήχθη στην Ελλάδα το νέο ημερολόγιο.

Οι Άγιοι της Ημέρας!..

13 Σεπτεμβρίου: Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού της Αναστάσεως. Προεόρτια της Υψώσεως τον τιμίου Σταυρού. Ιερομάρτυρος Κορνηλίου (1) (†α΄αι. ). Μαρτύρων Αριστείδου, Γορδιανού, Ζωτικού, Ηλεί, Κρονίδου, Λεοντίου, Λουκιανού, Μακρόβιου, Ουαλεριανού, Σελεύκου, Σεραπίωνος και Στράτωνος. Οσίων Πέτρου του εν Αγρεία και Ιεροθέου (2) του νέου Ιβηρίτου, του εκ Καλαμάτας (†1745). Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11063/