14/09/18 16:29 - Ο Χριστός δεν γκρεμίζεται εύκολα από τα σύννεφα!..

 

Ο Χριστός δεν γκρεμίζεται εύκολα από τα σύννεφα!..

Η θρησκευτική πίστη των Ελλήνων, βαθιά ριζωμένη στην ψυχή του, δεν είναι εύκολο να ξεριζωθεί… Αρκεί ένα εικόνισμα, που θα εκτεθεί για προσκύνηση και αμέσως χιλιάδες πιστοί θα κάνουν ουρές, για να καταθέσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Θεό, όπως γίνεται συνήθως με την εικόνα του Τιμίου Σταυρού!...Και το βλέπετε με αυτό, που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα με την εικόνα του Τιμίου Ξύλου. Είναι άλλη μία απάντηση σ’ όλους αυτούς που ζουν με την ελπίδα ότι … θα «γκρεμίσουν» τον Χριστό από τα σύννεφα!

ΕΙΝΑΙ γνωστό, ότι ο σταυρός, από θρησκευτικής τουλάχιστον πλευράς, είναι ένα σύμβολο της χριστιανικής Εκκλησίας, που συμβολίζει τη θυσία και την ανάσταση του Χριστού με σκοπό τη σωτηρία του «πεπτωκότος» ανθρώπου. Η θέση του είναι σημαντική στη χριστιανική ζωή και λατρεία, αλλά δεν είναι του παρόντος για να αναλύσουμε το θέμα αυτό.
Ο σταυρός κατά την «Αποκάλυψη» (7,3) και κατά τους λόγους του Χριστού (Ματθ., 24, 30) θα είναι όχι μόνο η σφραγίδα αναγνώρισης, αλλά και το εσχατολογικό σημείο της Δεύτερης Παρουσίας του Ιησού Χριστού. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι χριστιανοί.
Το ξύλο του Τίμιου Σταυρού, όπως γράφουμε και στην κατηγορία «Οι Άγιοι της Ημέρας», βρέθηκε από την Αγία Ελένη γύρω στα 326 στην Ιερουσαλήμ, εκεί όπου είχε χτιστεί ένας ναός της Αφροδίτης με σκοπό –κατά την παράδοση- να αποκρύψει το σωτήριο όπλο. Στο ίδιο σημείο χτίστηκε χριστιανικός ναός που εγκαινιάστηκε το 335.
Η ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Τίμιο Σταυρό την Γ’ Κυριακή Νηστειών, στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως είναι η σημερινή ημέρα, αλλά και στις 6 Μαρτίου, 7 Μαΐου, 31 Ιουλίου και 14 Αυγούστου.
Η πίστη στον άνθρωπο (ό,τι κι αν πιστεύει ή ό,τι κι αν υιοθετεί θρησκευτικά) δεν είναι κάτι που ξεριζώνεται εύκολα από την καρδιά του. Χιλιάδες διανοούμενοι και επιστήμονες και λόγιοι και φιλόσοφοι και τόσοι άλλοι διαπρύσιοι κήρυκες του ορθολογισμού ή των όποιων φιλοσοφικών ρευμάτων, όσο κι αν γεμίζουν τη φαρέτρα τους με όπλα κατά της πίστεως των ανθρώπων, δεν το επιτυγχάνουν. Τουναντίον, οι πιστοί διογκώνονται κατά χιλιάδες, για να μην πω κατά εκατομμύρια!
Ανοίξτε ένα οποιοδήποτε χάρτη και δείτε με τι γοργούς ρυθμούς εξαπλώνονται οι θρησκείες στον κόσμο. Εκπλήσσεται και καταπλήσσεται κανείς με το φαινόμενο αυτό! Το ίδιο και με τον Χριστιανισμό. Όσο οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να αποχριστιανίσουν την Γηραιά μας Ήπειρο, στην Αφρική ο Χριστιανισμός εξαπλώνεται με καλπάζουσα ταχύτητα!
Με τον χριστιανισμό, εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πιστεύουμε ότι είναι μια ζωντανή θρησκεία (αν και ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία, αλλά η εξ αποκαλύψεων αλήθεια του Κυρίου). Είναι μία Εκκλησία με ιδρυτή Της τον Κύριό μας και Θεό μας τον Ιησού Χριστό).
Και το βλέπετε με αυτό, που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα με την εικόνα του Τιμίου Ξύλου, όπου κατά χιλιάδες συρρέουν οι πιστοί για να την προσκυνήσουν!  Είναι άλλη μία απάντηση σ’ όλους αυτούς που ζουν με την ελπίδα ότι … θα «γκρεμίσουν» τον Χριστό από τα σύννεφα!
Κι αν ορισμένοι νομίζουν, ότι με το χρήμα που διαθέτουν και με όλα αυτά τα προπαγανδιστικά βιβλία, που γράφουν, ή τις εκπομπές που κάνουν στην τηλεόραση, επιστρατεύοντας ακόμη και … κομπογιαννίτες, που βάζουν φωτιές με αναπτήρες ή άλλα εύφλεκτα υλικά στα κλαδιά μέσα στα στούντιο των τηλεοπτικών σταθμών, θα αλλαξοπιστήσουν τους Έλληνες, είναι βαθιά νυχτωμένοι.
Και αγνοούν όλοι αυτοί το γεγονός πως όταν προσηλυτίζουν έναν άνθρωπο στο χώρο τους, την ίδια στιγμή γεννιούνται χιλιάδες χριστιανόπουλα και άλλοι τόσοι άθεοι στρέφονται προς τον Θεό, τη μοναδική πλέον ελπίδα τους, αφού οι πάντες τους έχουν προδώσει και δεν τους ανοίγουν ούτε ένα παράθυρο στην ελπίδα και την αισιοδοξία για το αύριο!
Η Ορθοδοξία, όπως έλεγε ο Ράνσιμαν, είναι η πίστη που θα κυριαρχήσει και στην τρίτη χιλιετία! Και το βλέπουμε πώς εξαπλώνονται σε καθημερινή βάση πάνω από τριακόσια εκατομμύρια ορθοδόξων χριστιανών σε όλη την Ευρώπη!
Δεν έχω τίποτε προσωπικά με κανέναν και για κανένα λόγο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζω ότι ορισμένοι διαφωνούν με τις απόψεις μας σε θρησκευτικό επίπεδο. Όλους τους Έλληνες τους αγαπώ εξίσου, αφού δηλώνουν Έλληνες, όπως Έλληνας είναι και ο γράφων. Αλλά η αλήθεια είναι αυτή. Και αποδεικνύεται καθημερινά με όλα όσα βλέπουμε.
Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε, ότι όσο κι αν προσπαθούμε να γεμίσουμε το μυαλό του ανθρώπου με τις δικές μας φιλοσοφίες, η καρδιά είναι εκείνη που διαφεντεύει τον άνθρωπο. Κι αυτή την καρδιά ήρθε να την γεμίσει ο Χριστός με την αγάπη που ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της Διδασκαλίας Του και έγινε η κοσμοθεωρία των επομένων γενεών!..

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018