15/11/18 17:17 - Τα Θέματα της Ημέρας 15 Νοεμβρίου 2018

 Τα Θέματα της Ημέρας 15 Νοεμβρίου 2018

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2018!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΜΕ!..

Τι ήθελε η Βασίλισσα Θαληστρίς όταν επισκέφτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο;

Η Θαληστρίς ήταν περίφημη για την καλλονή της και την ανδρεία της, και σκέφτηκε πως αν αποκτούσε ένα παιδί από τον Μέγα Αλέξανδρο, θα ήταν ανυπέρβλητο σε όλα. Πήγε λοιπόν να τον επισκεφτεί με 300 ένοπλες Αμαζόνες, όταν βρισκόταν στην Υρκανία, κι όταν ρωτήθηκε για το σκοπό της επίσκεψής της, απάντησε:
--Του συγγενέσθαι τεκνοποιίας χάριν (Στράβων ΙΑ 505).
Τι απέγινε μετά την απάντησή της; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!... https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11265/

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ!..

--Καλοί μου άνθρωποι, τοίχο τοίχο!.. Τοίχο τοίχο!... Δεν ακούσατε; Ο Τατσόπουλος, αφού «μερεμέτησε» τη μισή Αθήνα όταν ήταν στον Σύριζα, τώρα πήγε στη Νέα Δημοκρατία!...

Οι πειρατές και οι σειρήνες της πολιτικής!..

Μην αφήσουμε για μία ακόμη φορά ορισμένους πειρατές της εξουσίας να μας εξαπατήσουν και να υφαρπάξουν την ψήφο μας. Η ψήφος είναι ιερή και η μόνη δύναμη, που διαθέτει ο πολίτης, απέναντι στους κήνσορες της πολιτικής εξουσίας!..Δυστυχώς τα ΜΜΕ –και ιδίως τα ηλεκτρονικά μέσα (Ραδιόφωνο-Τηλεόραση) έχουν τόση δύναμη, που είναι ικανά, μέσω της προπαγάνδας, να διαμορφώνουν συνειδήσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ούτε ο Γκαίμπελς, ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί πώς μια μέρα κάποιοι θα γίνονταν «καλύτεροι» απ’ αυτόν!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11263/

ΕΙΠΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕΣ ΤΗ ΖΩΗ...

Είπα κι εγώ μες τη ζωή μια μέρα να τ’ αφήσω
του κόσμου τα εγκόσμια να τα εγκαταλείψω
να βρω ένα μέρος έρημο μονάχος για να ζήσω
και κάθε σκέψη άχρηστη πίσω μου να αφήσω!

Ήθελα να’βρισκα εκεί ένα μικρό σπιτάκι,
να το βαράει ο άνεμος κάθε πρωί ή βράδυ,
να ήμουν αναχωρητής εκεί σε μία άκρη
και να’φεγγε τα βραδινά μονάχα το λυχνάρι!

Τις σκέψεις μου θ’ ακούμπαγα δίπλα σε ένα βράχο,
με συντροφιά τον άνεμο που φέρνει τη δροσιά,
κι αν η ζωή με άφηνε κάτι κι εγώ για νάχω,
θα ζήταγα αυτή η καρδιά να πάψει να πονά!...

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..

1859 - Πραγματοποιούνται στην Αθήνα τα Ολύμπια του 1859, η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη νεώτερη ιστορία.
Τα Ολύμπια ήταν σειρά αθλητικών διοργανώσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνακατά τα έτη: 1859, 1870, 1875 και 1888-1889. Αυτές οι διοργανώσεις, που ονομάστηκαν έτσι από τον χρηματοδότη τους Ευάγγελο Ζάππα -μερικές φορές αναφέρονται και ως Ζάππειες ολυμπιάδες- βάσει της ονομασίας των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, υπήρξαν η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια στη σύγχρονη ιστορία για την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων, πριν την καθιέρωση των σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκίνησαν αργότερα με πρωτοβουλία του βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν το 1896 στην Αθήνα.
τις 15 Νοεμβρίου 1859 έλαβε χώρα η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην νεώτερη ιστορία. Καθώς οι εργασίες αναστήλωσης του Παναθηναϊκού σταδίου είχαν καθυστερήσει, οι αγώνες έλαβαν μέρος στην πλατεία Λουδοβίκου (σημερινή πλατεία Ομονοίας). Βέβαια, παρόλο που οι αγώνες έφεραν τον τίτλο "Ολυμπιακοί", δεν υπήρξαν παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση, ο χαρακτήρας τον αγώνων ήταν καθαρά εθνικός και οι αθλητές ήταν αποκλειστικά ελληνικής εθνικότητας, είτε υπήκοοι του ελληνικού κράτους είτε μέλη της ελληνικής διασποράς του εξωτερικού.
Καθώς εκείνη την εποχή ο αθλητισμός, ως φαινόμενο, δεν ήταν τμήμα της καθημερινότητας, η επιτροπή των Ολυμπίων δέχτηκε να συμμετάσχουν άτομα από διάφορες κοινωνικές τάξεις: εργάτες, αγρότες κτλ. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής συνέβησαν και διάφορα αξιοπερίεργα γεγονότα όπως: ένας αστυνομικός, που είχε αναλάβει την φύλαξη των αθλητικών χώρων, άφησε προσωρινά την θέση του για να συμμετάσχει ως αθλητής, όπως και ένας υποτιθέμενος τυφλός ζητιάνος ξαφνικά θεραπεύτηκε και έλαβε μέρος ως δρομέας.
Οι νικητές ήταν:
• Στάδιο Βουποδών (δρόμος 192 μ.) : Δ. Αθανασίου εξ Ασπροποτάμου
• Δίαυλος (δρόμος 284μ.): Γ. Αρσένης εκ Τριπόλεως
• Δόλιχος (δρόμος 1354μ.): Πέτρος Βελισάριος εκ Σμύρνης
• Δισκοβολία εις ύψος: 1ος Κ. Χρήστου εξ Άργους, 2ος Κ. Βασιλάκης εξ Αθηνών
• Ακοντισμός: 1ος Κ. Χρήστου εξ Άργους, 2ος Ν. Μπακόπουλος εκ Σερρών
• Ακοντισμός ευθυβολίας: 1ος Κ. Χρήστου εξ Άργους, 2ος Ηλίας Κύπριος (Στρατιώτης)
• Άλμα απλό: Δ. Καραθανάσης
• Άλμα υπέρ τα εσκαμμένα: 1ος Μπενούκας εκ Σουλίου, 2ος Χ. Κεκκούκης εξ Ελευσίνος

[Στις εικόνες: Βραβείο πρώτης κλάσης, 1875 (ως ,ΑΩ´Ο´Ε´ βάσει του ελληνικού συστήματος αρίθμησης). 42 χιλιοστά, 58.65 γρ. κοπής Παρισιού. Απεικόνιση Γεωργίου Α´. Επιγραφή ανάμεσα σε κότινο, ΑΓΩΝΟΘΕΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΠΠΑΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΘΗΝΗΣΙ και ΤΑΞΕΩΣ Α´. Ένα από τα 10 που παρήχθησαν και απονεμήθηκαν].

Οι Άγιοι της Ημέρας!..

15 Νοεμβρίου: Μαρτύρων και ομολογητών Αβίβου (222), Γουρίου και Σαμωνά (299-306) (1). Ευψυχίου, Καρτερίου και Νεάρχου. Δημητρίου του εν Δαβουδίω, Ελπιδίου και Μαρκέλλου.Οσίων Θωμά πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, «του Νέου». Κυντιριανού (Κυντιώνος ) επισκόπου Σελευκείας. Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11262/