06/12/18 17:45 - Άλλο Άγιος Νικόλαος, άλλο Ερρίκος Σλήμαν και άλλο Ελένη Μενεγάκη ή Φαίη Σκορδά!..

 Άλλο Άγιος Νικόλαος, άλλο  Ερρίκος Σλήμαν και άλλο Ελένη Μενεγάκη ή Φαίη Σκορδά!..

Κάποτε οι Έλληνες είχαν ως πρότυπα μορφές ιερές και ήρωες ή παγκόσμιες μορφές, που εμψύχωναν και γιγάντωναν με το δικό τους παράδειγμα τη θέληση και την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού! Σήμερα, δυστυχώς, τα πρότυπα, που μας προβάλλει η τηλεόραση – και όχι μόνο - είναι η κάθε κυρία Φαίη Σκορδά ή την κάθε κυρία Ελένη Μενεγάκη ή όποιο άλλο πρόσωπο προωθεί προς «κατανάλωση» το λεγόμενο «σταρ σύστεμ»!..

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (6 Δεκεμβρίου 1876), ημέρα της μνήμης του Αγίου Νικολάου, μία ημέρα που εορτάζει πανηγυρικά το Πολεμικό μας Ναυτικό, οι Έλληνες, κατά θεία φώτιση, είχαν τη χαρά να διαβάσουν στις εφημερίδες, ότι ο Ερρίκος Σλήμαν ανακάλυψε τα ανάκτορα των Μυκηνών.
Η ανακάλυψη αυτή δεν έχει μόνο ιστορική ή αρχαιολογική σημασία. Περισσότερη σημασία έχει το γεγονός ότι εδραίωσε στον Ελληνισμό την πεποίθηση ότι ο Όμηρος δεν ήταν ένας «παραμυθάς», που διδάσκουν ορισμένοι στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά ένας άνθρωπος ο οποίος έλεγε την αλήθεια και μόνον την αλήθεια.
Δεν ξέρω κατά πόσο έχει δίκιο ο πολυαγαπητός μου φίλος, Κώστας Δούκας, ο γνωστός συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, ο οποίος με το δίτομο έργο του «Τα Μεγάλο Μυστικό του Ομήρου» ισχυρίζεται ότι ο Όμηρος ήταν ο ίδιος ο Οδυσσέας, αφού όλα τα γνώριζε με πάσα λεπτομέρεια για την πατρίδα του Ιθάκη, και τα περιέγραφε λεπτομερώς στην «Οδύσσειά» του, εκτός από το θάνατό του, δεδομένου ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι εις θέση να περιγράψει το τέλος του!
Γνωρίζω, όμως, ότι ο Ερρίκος Σλήμαν, με την ανακάλυψή του, ισχυροποίησε την θέση της Ελλάδος στην παγκόσμια σκέψη και για μία ακόμη φορά η «καθημαγμένη Ελλάς», που μόλις είχε βγει από τα συντρίμμια της ελεεινής και τρισάθλιας τουρκοκρατίας, μπορούσε πλέον να ορθοποδήσει από τα μεγάλα τραύματά της!
Τραύματα τα οποία δεν θα γιατρευόντουσαν εύκολα εάν η πίστη των Ελλήνων δεν ισχυροποιούσε ακόμη περισσότερο την πεποίθηση του ελληνικού λαού για μια καλύτερη ζωή, την οποία δικαιούταν, όπως τόσοι άλλοι λαοί.
Θεία σύμπτωση, λοιπόν, ήταν να γίνει αυτή η ανακάλυψη των ανακτόρων της Τροίας ανήμερα του Αγίου Νικολάου, ημέρα, που όπως είπαμε, το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει την δική του εορτή, αφού ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των Ελλήνων ναυτικών, ενώ δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην έχει και ένα Νικόλαο προς τιμήν του Αγίου!
Σήμερα, δυστυχώς, τα πρότυπα των Ελλήνων είναι τελείως διαφορετικά και ουδεμία σχέση έχουν είτε με τον Ελληνισμό είτε με την Ορθοδοξία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ αυτή τη στιγμή, που γράφονται οι αράδες αυτές, γίνεται μια μεγάλη πορεία εις μνήμην του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου, τα περισσότερα «μπλογκς» στο διαδίκτυο ασχολούνται με την (συμπαθέστατη και πανέμορφη κατά τα άλλα) … Φαίη Σκορδά ή την Ελένη Μενεγάκη και εάν ο Νίκος Μουτσινάς θα έχει ξυρισμένο το μουστάκι του!
Δεν θα μάθουμε, βεβαίως, στις παραπάνω εκπομπές, τι είχε ανακαλύψει ο Σλήμαν στην Τροία, ή στην ίδια την Ιθάκη, όπου, ως γνωστό, ο αυτοδίδακτος αρχαιολόγος έφερε στην επιφάνεια αρκετές τεφροδόχους, ένα θυσιαστικό εγχειρίδιο, ένα πήλινο ειδώλιο αρχαίας θεάς και άλλα μικρότερης σημασίας ευρήματα, αλλά όχι το ανάκτορο του Οδυσσέα.
Θα μάθουμε, όμως, αν η Σταματίνα Τσιμτσιλή… φόρεσε μακριά σατέν τουαλέτα, κολιέ-πολυέλαιο, ασορτί σκουλαρίκια ή κάποιο άλλο μακρύ φόρεμα λες και θ’ απαγγείλει κείμενα από αρχαίες τραγωδίες, ενσαρκώνοντας έτσι μία αρχαία ηθοποιό!
«Τραγικό», όπως θα έλεγε και η ίδια με το γνωστό της αφοπλιστικό χιούμορ!

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018