01/01/19 21:29 - Όταν ο Βασίλης Τερλέγκας θυμάται και συγκινείται!..

 

Όταν ο Βασίλης Τερλέγκας θυμάται και συγκινείται!..

Σήμερα ο πολυαγαπητός μου φίλος και δημοφιλέστατος ερμηνευτής, Βασίλης Τερλέγκας, εορτάζει και του ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας κάθε τι που μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο. Εμείς, από την ταπεινή και φτωχική μας γωνιά, το μόνο που έχουμε να του κάνουμε, ως πνευματικό δώρο, είναι ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος, για την ελαχιστότητά μας, στη γνωστή Ελληνίδα παρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου, όπου, μεταξύ άλλων, λέει τα εξής:

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ: Κάπου γράψατε ότι έχετε βγάλει το ίδιο Γυμνάσιο με τον Άγγελο Σακκέκαι να σου κάνω μία παρένθεση: το, της Δάφνης Καλαβρύτων. Αυτό αληθεύει; Γιατί ο κ. Σακκέτος είναι μεγαλύτερος από σας!
ΤΕΡΛΕΓΚΑΣ: Α, καμία σχέση!
ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ: Έτσι δεν είναι;
ΤΕΡΛΕΓΚΑΣ: Το ίδιο Γυμνάσιο βγάλαμε πάντως! Το ίδιο Γυμνάσιο, ναι! Σε άλλη χρονική περίοδο. Ήταν συμμαθητής με τον μεγάλο μου αδελφό. Εγώ ξέρω τον Δημήτρη τον αδελφό του, που είμαστε πολύ φίλοι, γιατί είμαστε σχεδόν συνομήλικοι, ο οποίος πήρε τη θέση του μπάρμπα μου! Του μπάρμπα μου του Παναγιώτη, του πατέρα του. Κι εδώ θα ήθελα να βάλω μία άνω τελεία και να σου κάνω μία παρένθεση: Τα πάντα ξεκινούν μέσα από αυτό το DNA αυτού του ανθρώπου, επειδή ο Άγγελος δεν είναι τυχαία αυτός που είναι.
ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ: Οφείλεται στον πατέρα του, τον κ. Παναγιώτη (Σακκέτο).
ΤΕΡΛΕΓΚΑΣ: Του μπάρμπα μου του Παναγιώτη.
ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ: Ήθελα να σας κάνω αυτό το ερώτημα… Ο κ. Σακκέτος συγκινείται όταν σας βλέπει διότι, όπως λέει, είστε από τα μοναδικά άτομα που γνωρίσατε προσωπικά τον πατέρα του, τον κ. Παναγιώτη Σακκέτο.
ΤΕΛΕΓΚΑΣ: Όχι, δεν τον γνώρισα απλά. Έζησα μαζί του!
ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ: Έχετε κάποιες εικόνες από αυτή τη γνωριμία:

Ο Αγροτικός διανομέας Παναγιώτης Σακκέτος, εν ώρα υπηρεσίας «με την μπαλάσκα», όπως ακριβώς τον θυμάται ο δημοφιλής συνθέτης και ερμηνευτής, Βασίλης Τερλέγκας!..

ΤΕΡΛΕΓΚΑΣ: Φυσικά!... Εμείς μέναμε σ’ ένα χωριό μεταξύ Χόβολης και Πεύκου. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου ήτανε από αγροτο-κτηνοτροφική οικογένεια, όπως και όλοι (οι κάτοικοι) της περιοχής, την εποχή εκείνη. Εγώ ήμουνα παιδί. Ήθελα να του πάρω τη σάλπιγγα. Όταν ξανάφαινε, που λέμε στο χωριό μας (έτσι χωριάτικα θα το πω), ξανάφαινε ο μπάρμπας μου με την μπαλάσκα και έπρεπε να ειδοποιήσει το χωριό ότι έφερνε γράμματα, άρχιζε και σφύριζε με την σάλπιγγα. Εγώ, σαν παιδάκι μικρό …
ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ: Σας έκανε εντύπωση…
ΤΕΡΛΕΓΚΑΣ: Καθόλου εντύπωση, διότι ο μπάρμπας μου ερχότανε στο σπίτι και έφερνε το γράμμα, διότι πέρναγε πρώτα από το δικό μας σπίτι. Και θυμάμαι μια συγκεκριμένη φορά: Η γιαγιά μου πάντα τον κερνούσε ένα νεράκι, ένα λουκουμάκι, ό,τι είχε. Μια φορά θυμάμαι δεν είχε τίποτα να του δώσει η φουκαριάρα. Και τι έκανε; Του έκοψε μισό από το καρβελάκι, μισό ψωμί και τούδωσε! Αυτοί οι άνθρωποι, για μένα, έχουν μείνει χαραγμένοι στην ψυχή μου και δεν μπορώ να τους ξεπεράσω! Και δεν μπορώ να ξεπεράσω και τη χαρά που μούδωσε ο πατέρας του όταν ήθελα να του πάρω την καραμούζα (έτσι τη λέμε στο χωριό μου)!
--Θέλω κι εγώ, μπάρμπα, μία τέτοια!
--Μα, αυτή είναι χάλκινη, μου την έχουνε δώσει από το Ταχυδρομείο, Βασιλάκο μου! Έτσι με έλεγε!
ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ: Γι’ αυτό συγκινείται ο κ. Σακκέτος.
ΤΕΡΛΕΓΚΑΣ: Και τελικά τι έκανε αυτός ο άνθρωπος; Σ’ ένα πανηγύρι της εποχής, ζωοπανήγυρι, όπως το λέγαμε, πήγε και μου πήρε μια ίδια, αλλά πλαστική! Τι ήταν να το κάνω; Έβγαλα τα αυτιά ολονών! Θυμάμαι την πρώτη βραδιά δεν κοιμήθηκα καθόλου από τη χαρά μου!.. Πώς να μην τον θυμάμαι αυτόν τον άνθρωπο! Και τη φιλοτιμία του και το DNA του, που μετεδόθη στα παιδιά του! Διότι με τον Δημήτρη είμαι πολύ φίλος, με το Άγγελο κάθομαι και τον κοιτάω από κάτω και μαθαίνω ταπεινοφροσύνη, διδάσκομαι ελληνικότητα, διδάσκομαι σεβασμό, διδάσκομαι ορθοδοξία, διδάσκομαι… διδάσκομαι… διδάσκομαι…

Βασίλη μου, σου εύχομαι από βάθους καρδίας πολύχρονος και να είσαι πάντα ευτυχισμένος και ευλογημένος από το Θεό!.. Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά!...