10/01/19 20:18 - Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…

Υπάρχουν άνθρωποι, που πολλές φορές το πρώτο γράμμα της λέξεως «άνθρωποι» γράφεται με κεφαλαίο άλφα. Και το λέγω αυτό διότι η επιστολή που μου έστειλε σήμερα, μέσω τηλε-ταχυδρομείου, η εκλεκτή και εξαίρετη συνάδελφός μου, Κατερίνα Λιβαθινού, με κάνει να συλλογίζομαι πιο βαθιά και πιο ανθρώπινα την ίδια την ζωή , αφού με τους δικούς τους οδοδείκτες γίνονται οι φάροι της δικής μας σκέψης!.. Του δικού μας λογισμού!...

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις…»

Με τους πασίγνωστους στίχους του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη ("Ιθάκη"), έλαβα σήμερα μια επιστολή της εκλεκτής και εξαίρετης συναδέλφου δημοσιογράφου, Κατερίνας Λιβαθινού, ώστε, τουλάχιστον ένα απόσπασμα, να περιληφθεί στο ντοκιμαντέρ που έχει ήδη γυριστεί για την ταπεινότητά μας. Δεν θα ήθελα να πω πολλά. Διαβάστε με ποιον τρόπο περιγράφει τη γνωριμία και τη φιλία μας όλα αυτά τα χρόνια που γνωριζόμαστε!..

Πιστεύω ότι αν έλεγε κάποιος στον Καβάφη να γράψει δυο στίχους για την ζωή σου θα έγραφε την «Ιθάκη». Είσαι ένας άνθρωπος άξιος θαυμασμού για την δύναμη, την επιμονή και την δημιουργικότητά σου. Ένας πολυμήχανος σύγχρονος Οδυσσέας που περιπλανιέται έτη πολλά και οσονούπω θα επιστρέψει στην δική του Ιθάκη. Είμαι βέβαιη γι’ αυτό.

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πολυετή φιλία μας…

Με τον φίλο μου Αγγελή ή Άγγελο Σακκέτο γνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών γυρισμάτων στην καθημερινή εκπομπή που παρουσίαζα κάπου το 2000. Φυσικά γνώριζα την λαμπρή τηλεοπτική του πορεία αλλά και την τεράστια συγγραφική και ερευνητική του δράση. Ομολογώ ότι ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους μου προσκεκλημένους, όχι μόνο για το πλούσιο έργο του αλλά για τις γνώσεις του και για την ευγένειά του. Θα χρειάζονταν χιλιάδες εκπομπών για να αναλύουμε θέματα του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού.

Περισσότερο, όμως, από όλα όσα ξεχωρίσω στον Αγγελή είναι η ευφράδεια του λόγου του και το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιό του που δεν «χαρίζεται» σε ξένους ορισμούς ή ελληνο-αγγλικά (greeklish). Ωστόσο, είναι ένας πολύ μοντέρνος άνθρωπος. Έχει το χάρισμα να προσελκύει νέους ανθρώπους και να τους προσφέρει τις γνώσεις του με χαρά. Λαμβάνει πρωτοβουλίες για να δώσει τη δυνατότητα σε νέους που αγαπούν την δημοσιογραφία και την συγγραφή να λάμψουν πλάι του.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησής μας στην οικία του στην Αθήνα πριν από αρκετά χρόνια είχα εκπλαγεί με τους εκδοτικούς θησαυρούς που κοσμούσαν τους τοίχους του σπιτιού του. Θαρρείς και το σπίτι του είναι φτιαγμένο από τόνους χαρτιού με θεμέλια τις γνώσεις ενός μοναδικού ανθρώπου που πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια σε ένα τεράστιο ταξίδι κρατώντας το πηδάλιο του καραβιού «Ιθάκη». Του δικού του καραβιού, που όταν «πιάνει λιμάνι» ανοίγει τις μπουκαπόρτες του και δέχεται τους συνταξιδιώτες του με μόνο εισιτήριο την ηθική της γνώσης. Και μην νομίζετε ότι είναι πολλοί αυτοί που κρατούν στα χέρια τους αυτό το εισιτήριο… Είναι δυστυχώς δυσεύρετο. Και ο καπετάν – Αγγελής σαλπάρει μαζί τους στις ανοιχτές θάλασσες της γνώσης και της ιστορίας…κάτι σαν θαλασσοπόρος. Και όλο ανακαλύπτει…και όλο σημειώνει…και πάλι από την αρχή και συνεχίζει δίνοντας λαμπρό παράδειγμα μίμησης σε εμάς που με την πρώτη δυσκολία θέλουμε να τα παρατήσουμε. Σε κάτι τέτοιες στιγμές ο καπετάν – Αγγελής αφήνει το πηδάλιό του και κατεβαίνει στο κατάστρωμα, παίρνει από το χέρι τους απογοητευμένους και τους δείχνει τον ορίζοντα. Τους λέει χαρακτηριστικά: «Κοίτα μέχρι εκεί που τελειώνει η θάλασσα…και αν ποτέ τελειώσει ο ορίζοντας, αν χαθεί ο ήλιος ή το φεγγάρι ή τ’ αστέρια τότε να πεις κουράστηκα».

Προσωπικά φίλε μου και συνταξιδιώτη Αγγελή, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνεις όλα αυτά τα χρόνια να είσαι πιστός οπαδός της δημιουργικότητάς μου –πολλές φορές παραπάνω απ’ ό,τι αξίζει- , να σε ασπαστώ για τις μοναδικές ιστορικές έρευνες που έχεις κάνει έως σήμερα και μοιράζεσαι με εμάς αλλά πάνω από όλα σου εύχομαι να είσαι πάντα υγιής, δυνατός, χαμογελαστός …και που ξέρεις…μπορεί ο γυρισμός στην «Ιθάκη» να είναι πολύ κοντά. Να βρεθείς ξανά σαν ένα ταξίδι στο χρόνο στο σπιτάκι σου που τόσο λαχταράς, να μυρίσεις το αέρα του σχολείου σου και να είμαστε άπαντες εκεί μαζί σου…γιατί ο καπετάνιος συνοδεύεται πάντα από το πιστό πλήρωμά του.

Με σεβασμό και πολύ αγάπη

Κατερίνα Λιβαθινού

Για την αντιγραφή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019