26/01/19 20:24 - --Φίλοι μου, αγαπημένοι, γεια σας και χαρά σας!...

 

--Φίλοι μου, αγαπημένοι, γεια σας και χαρά σας!...

Τώρα που η ψυχαγωγία εστιάζεται μονάχα σε κάτι γραφικούς τύπους της τηλεόρασης, με εξαίρεση τον Λάκη Λαζόπουλο και μερικούς άλλους, που μετρούνται στα δάχτυλα της μιας χειρός, ας θυμηθούμε για λίγο τους μεγάλους παρουσιαστές, που έγραψαν την δική τους ιστορία, όπως, για παράδειγμα, ο Γιώργος Οικονομίδης …

«Χθες το βράδυ βρέθηκα για λίγο στο αναψυκτήριο του Άλσους του Πεδίου Άρεως. Θέλησα – κι αυτό το ομολογώ – να δω για μία ακόμη φορά τον άνθρωπο που επί σαράντα χρόνια ψυχαγωγεί, συναρπάζει και ενθουσιάζει το αθηναϊκό κοινό. Ένα κοινό που από χρόνια έχει μάθει να είναι δίπλα στον άνθρωπο που ξέρει τι προσφέρει, που γνωρίζει τι σου δίδει, που συνειδητοποιεί ποια είναι η καλλιτεχνική του αποστολή. Πέρα από κάθε αντιαισθητική παρουσίαση, μακριά από κάθε

αντιποιοτική δουλειά, γνώστης και μύστης κάθε καλλιτεχνικής αξίας.

Χθες το βράδυ βρέθηκα για λίγο στο αναψυκτήριο του Άλσους του Πεδίου του Άρεως. Πήγα με την ελπίδα μήπως μπορέσω και συγχαρώ τον άνθρωπο, που από την Σχολή του ξεπήδησαν όλα τα γνωστά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Μήπως μπορέσω και προσφέρω τα συγχαρητήριά μου στον άνθρωπο εκείνο, που έχοντας (καίτοι άνθρωπος) αλάνθαστο κριτή το αισθητήριό του, διεύρυνε το καλλιτεχνικό μας στερέωμα με πραγματικά αστέρια των οποίων το όνομα, πολλές φορές, ξεπέρασε τα ελληνικά μας σύνορα!

Πριν λίγες μέρες τον είχα ξαναδεί. Είχε βγει στην σκηνή με το ωραίο και γνωστό πια σε όλους παρουσιαστικό του και «πείραζε» τους θεατές της πρώτης σειράς των καθισμάτων κάνοντάς τους να γελάνε με τα αθώα και άδολα αστεία του. Με τα γνωστά εκείνα αστεία που διασκέδαζαν και διασκεδάζουν τους ανθρώπους που τον συμπαθούν, τον αγαπούν και τον σέβονται! (…)»

Αυτά έγραφα, μεταξύ άλλων, σε ένα χρονογράφημά μου στις 12 Αυγούστου του 1983, για τον Γιώργο Οικονομίδη. Είναι αυτός, που όταν έχασε την μικρή του κορούλα από ένα μήλο που της έδωσε η τροφός της, βγήκε το ίδιο βράδυ στη σκηνή και είπε:

«Κυρίες και Κύριοι, η Εύα έφαγε το μήλο και έχασε τον Παράδεισο. Η δική μου κορούλα σήμερα έφαγε το μήλο και… κέρδισε τον Παράδεισο»!

Ο κόσμος άρχισε να χειροκροτεί δυναμικά και παρατεταμένα, ενώ κάτω από τα βλέφαρα του Γιώργου Οικονομίδη δύο δάκρυα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους όσο κι αν προσπάθησε να τα κρύψει στο λιγοστό φως, καθώς συνέχισε να μιλάει με μια τρεμουλιαστή φωνή, που χανόταν στη σιγαλιά της νύχτας:

«Αυτοί οι κτύποι της σημερινής συγκινήσεως, είναι οι κτύποι της καρδιάς ενός ανθρώπου που οι παλμοί της είναι τα χειροκροτήματά σας!… Συγχωρήστε με, ίσως να ήπια ένα ποτηράκι ουίσκι παραπάνω!..»

Το γνωρίζω. Ο Γιώργος Οικονομίδης κατηγορήθηκε για έναν ύμνο, που έγραψε τότε για τους «Απριλιανούς». Δεν κρίνουμε, όμως, τον άνθρωπο πολιτικά, αλλά καλλιτεχνικά κι ανθρώπινα.

Ήταν ο καιρός που ο Γιώργος Οικονομίδης είχε έναν ανεπιθύμητο «επισκέπτη» στα πνευμόνια του και σε λίγο καιρό έφυγε λέγοντας το τελευταίο και γνωστό εκείνο:

--Φίλοι μου, αγαπημένοι, γεια σας και χαρά σας!...*

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019

----------------------------------------
* Από το ανέκδοτο έργο μας: "Τα Άγνωστα Παρασκήνια".