03/02/19 18:08 - Ουδέποτε προσηλυτίστηκε ο Έλληνας στον χριστιανισμό από φόβο!

 

Ουδέποτε προσηλυτίστηκε ο Έλληνας στον χριστιανισμό από φόβο!

Απαντήσεις που δίνει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μέσα στο βιβλίο του: «Ελληνισμός Προσήλυτος: Η μετάβαση του Ελληνισμού από την αρχαιότητα στο χριστιανισμό»!..Ο χριστιανισμός επιβεβαίωσε τη ρήξη θεού και ανθρώπου που δίδασκαν οι μεγάλοι του ποιητές, φέρνοντας όμως το αναστάσιμο μήνυμα της υπέρβασής της. Η καταδίκη του ανθρώπου τελείωσε, η σωτηρία είναι η νέα πραγματικότητα. Ανέτρεψε την αντίληψη του εχθρικού και ζηλόφθονος θεού, διδάσκοντας τον Θεό ως αληθινό πατέρα, όχι αφέντη τύραννο, αλλά πατέρα που αγαπά και θυσιάζεται για τα παιδιά του.

«Ο Έλληνας δεν προσηλυτίστηκε στο χριστιανισμό από φόβο. Δεν πέταξε την πίστη του στους πολλούς θεούς τρέμοντας μη τυχόν εκνευρισθεί μαζί του ο ασήμαντος οφφικιάλιος του χριστιανού αυτοκράτορα. Δεν έχει δώσει κανένα λόγο να τον θεωρούμε δειλό. Δεν ήταν όλοι οι Έλληνες ήρωες όπως ο Αχιλλέας, δεν είχε κάθε Ελληνίδα το σθένος της Αντιγόνης• ήταν όμως ο λαός που τους τραγούδησε και τους ένιωθε δικούς του, κομμάτια της ψυχής του.
Το να πεθαίνεις με γενναιότητα υπερασπίζοντας τα πάτρια, ήταν μία συνεχής μέσα στους αιώνες αρετή γι' αυτόν. Και καθώς η φιλοσοφία συνέχιζε να αποτελεί κι αυτή αρετή, το παράδειγμα του Σωκράτη και ο λόγος του Πλάτωνα «οι ορθώς φιλοσοφούντες αποθνήσκειν μελετώσι» (Φαίδων 67e), βρίσκονταν συνεχώς εμπρός τους.
Ως να μην έφθανε αυτό, ας προσθέσουμε ότι η ειδωλολατρία άρχισε να εμποδίζεται ή και να απαγορεύεται τον 4ο αιώνα. Ο Θεοδόσιος ήταν ο αυτοκράτωρ που πραγματικά, δίωξε τους ειδωλολάτρες. Έως τότε περίπου, έως τις αρχές του 4ου αιώνος, o χριστιανισμός ήταν το θύμα αγρίων διωγμών και μαρτυρίων. Κι όμως, παρά τους διωγμούς, οι Έλληνες χριστιανοί όλο και πλήθαιναν. Για να γίνεις τότε χριστιανός, χρειαζόταν μεγάλο θάρρος, χρειαζόταν ψυχική ετοιμασία να γευθείς στο στόμα σου το ίδιο σου το αίμα, να δεις με τα ίδια σου τα μάτια τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου να βασανίζονται και να κατακρεουργούνται πλάι σου. Αλλ' ούτε αυτό εμπόδισε τους Έλληνες να προσέλθουν στον Χριστό.
Πώς να φαντασθούμε λοιπόν, ότι ο ίδιος αυτός λαός έτρεχε φοβισμένος να πετάξει τη θρησκεία του και την πίστη του στον Δία; Μήπως χωρίστηκαν οι Έλληνες, κ' ήλθαν στο χριστιανισμό οι γενναίοι, και ξώμειναν να φυλάνε τα είδωλα οι τρεμαλέοι; Ήταν αρκετός ένας Θεοδόσιος για να σκορπίσει ως αχνός η ψυχή των Ελλήνων ειδωλολατρών κ' η απόφασή της να υπερασπίζει τα πάτρια; Ενώ, αντίθετα, η ψυχή των Ελλήνων χριστιανών είχε το σθένος να αντέξει και να πληθύνεται υποφέροντας και Νέρωνα και Δομητιανό, και Τραϊανό, και Μάρκο Αυρήλιο, και τον φοβερό Δέκιο που γέμισε χριστιανούς μάρτυρες την Ελλάδα, και τον Διοκλητιανό που έστελνε τους χριστιανούς της Ελλάδας σκλάβους στα ορυχεία και τα λατομεία της Αιγύπτου και της Κιλικίας;
Όχι, δεν γίνονται αυτά. Πρέπει λοιπόν να τολμήσουν οι καταναλωτές των νεοπαγανιστικών μύθων να δουν κι αυτοί την αλήθεια: ο Έλληνας δεν ασπάστηκε το χριστιανισμό από φόβο, αλλά επειδή η παλιά θρησκεία είχε πεθάνει, επειδή δεν δέχθηκε νάναι λαός υποχρεωμένος να σέρνει το τυμπανιαίο κουφάρι της, κι επειδή ο χριστιανισμός του έδωσε αυτό που γύρευε απεγνωσμένα η ψυχή του: την Ανάσταση.
Ο χριστιανισμός επιβεβαίωσε τη ρήξη θεού και ανθρώπου που δίδασκαν οι μεγάλοι του ποιητές, φέρνοντας όμως το αναστάσιμο μήνυμα της υπέρβασής της. Η καταδίκη του ανθρώπου τελείωσε, η σωτηρία είναι η νέα πραγματικότητα.
Ανέτρεψε την αντίληψη του εχθρικού και ζηλόφθονος θεού, διδάσκοντας τον Θεό ως αληθινό πατέρα, όχι αφέντη τύραννο, αλλά πατέρα που αγαπά και θυσιάζεται για τα παιδιά του.
Εισήγαγε νέα εικόνα, νέο πρότυπο οικογένειας, όπου ο πατέρας είναι ο προστάτης όλων, η μητέρα είναι η αστείρευτη προσφορά, και η υπακοή των παιδιών δεν είναι υποταγή σε εντολές, αλλά αντιπροσφορά στην αγάπη.
Αντί της πόλεως που ορίζει τη θρησκεία (λειτουργία που άλλωστε είχε ξεπέσει), εισήγαγε τη χριστιανική αδελφότητα. Αντί για μέλη και συμπολίτες, μας έκανε αδελφούς. Και βγάζοντάς μας από τη στένωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, μας ανέβασε στη διακονία, στην προσφορά της αγάπης.
Τα μυστήρια έπαψαν να είναι τελετές μύησης, κι έγινε η κατά Χριστόν ζωή. Επιβεβαίωσαν την αθανασία της ψυχής, δείχνοντας όμως ότι η μοίρα της εξαρτάται από τον άνθρωπο: η ψυχή θα προσέλθει στην εσχάτη κρίση, και οι δίκαιοι αναστήσονται.
Έτσι, η ηθική παύει να είναι ρυθμιστής συμπεριφοράς, και γίνεται το καθαρό χέρι που απλώνει ο άνθρωπος στο Θεό, ένα χέρι που ο άνθρωπος δεν μπορεί μόνος του να το κρατήσει καθαρό, και ζητά τη βοήθεια Εκείνου να το ραντίσει με το αίμα του στον Σταυρό, για να καθαριστεί και να λάμψει.
Έτσι ο χριστιανισμός ανέτρεψε την ανασφάλεια και τον ευτελισμό που γεννά η βύθιση της κοινωνίας και του ανθρώπου στη διαφθορά, στην ηθική παράλυση, και πρόσφερε τη βεβαιότητα και τη συμπάγεια που προσφέρει η προσευχή.
Η παλιά, η τυφλή ειδωλολατρία που είχε πλέον μετεξελιχθεί σε βρώμα σαπίλας και τάφου, προσπάθησε να αντιταχθεί στο χριστιανισμό, για να κρατήσει ανέπαφο το «δικαίωμα» του ανθρώπου στον ηθικό ρελατιβισμό. Κι αυτό, το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και σήμερα. Με την ίδια λύσσα, με την ίδια επιμονή, με την ίδια καταγγελία του χριστιανισμού ως φανατικού και απάνθρωπου τάχα, πολεμά ο Άδης και σήμερα να κρατήσει στο μουχλιασμένο χώμα του τάφου τον άνθρωπο. Δεν έχει εγκαταλείψει τον αγώνα του ο αρχαίος δαίμων.
Και πάλι, και πάντα, η Εκκλησία θα δώσει τη μαρτυρία της, σφουγγίζοντας το μέτωπο του ανθρώπου και οδηγώντας τον στη βασιλεία του Θεού.»

Για την αντιγραφή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2019