05/02/19 19:42 - Έλληνες, φιλέλληνες και ελληνόψυχοι!..

Έλληνες, φιλέλληνες και ελληνόψυχοι!..

Στην διαδρομή της πανάρχαιας ελληνικής ιστορίας συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους που ήσαν Έλληνες, φιλέλληνες ή ελληνόψυχοι. Ποιος ήταν όμως αυτός που άφησε πραγματικά «σώμα και ψυχή» στη γη των Ελλήνων, ως Έλληνας εκ μητρός, ως φιλέλληνας με τα έργα του και ως ελληνόψυχος με τον δυναμισμό του; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί, όπως γράφουμε και μέσα στα βιβλία μας!

ΠΡΙΝ μερικά χρόνια, στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας έγινε μία Έκθεση, που δεν διήρκεσε μια, δύο, τρεις ή πέντε ημέρες, αλλά πέντε ολόκληρους μήνες (2 Ιουνίου μέχρι 4 Νοεμβρίου, όπως λέει η εφημερίδα «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου 23-24 Ιουνίου 2007).
Για όσους δεν γνωρίζουν η πόλη Τρίερ είναι η αρχαία πόλη των Τρεβήρων, που είχαν οι Γαλάτες.
Για να αντιληφθούν οι σημερινοί Έλληνες τη σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τους Γαλάτες, θυμίζω ότι στην αρχαία Γαλατία, ένα μνημείο αρκετά διαδεδομένο στην κοιλάδα του Ρήνου και στο έδαφος της αρχαίας Γαλατίας είναι η ονομαζόμενη Στήλη του Δία και των Γιγάντων. Έχει συνήθως πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο στην τετράγωνη βάση της και στον κορμό, με κοσμικά θέματα και τη μορφή του Δία σε τύπο Ρωμαίου στρατηγού. Περίπου 300 τέτοιες στήλες είναι γνωστές και χρονολογούνται από τον 1ο αι. π.Χ. έως τον 4o αι. μ.Χ.!
Στην Τρίερ, λοιπόν, των αρχαίων Τρεβήρων, τιμάται αυτή τη στιγμή με την πεντάμηνη Έκθεση ο Μέγας Κωνσταντίνος, που τόσο πολύ λοιδορούν ορισμένοι αγνώμονες ή ανιστόρητοι Έλληνες, για να λησμονήσουμε το γεγονός ότι με τη νίκη του επί του Μαξεντίου στις 28 Οκτωβρίου του 312 μ.Χ. κατατροπώθηκαν για πρώτη φορά οι Ρωμαίοι από τους Έλληνες, που επί αιώνες ήσαν υπό Ρωμαϊκήν κατοχήν, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Μπενίτο Μουσολίνι, 1628 χρόνια αργότερα, μας κήρυξε τον πόλεμο την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 28 Οκτωβρίου του 1940 για να εκδικηθεί τους Έλληνες και να ξεπλύνει μ’ αυτόν τον τρόπο να ξεπλύνει, αδόξως ασφαλώς, την ρωμαϊκή ντροπή!
Ε, λοιπόν, φίλοι και φίλες, που θέλετε να αποκτήσετε το βιβλίο μας «Το Χειρόγραφο του Ιησού», θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτός ο ελληνόψυχος αυτοκράτορας και άγιος, μία Ελληνίδα Σίβυλλα συμβουλεύθηκε για να κτίσει τη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, όπως διαβάζουμε στην «Ελληνική Ανθολογία» 14, 115:
«Δεν είναι δίκαιο σε σένα εις την Τροία να θεμελιώσης με νέο όνομα την Ρώμη πήγαινε χαρούμενος εις την πόλιν της Προποντίδος κοντά εις την θάλασσα εκεί όπου τα ψάρια και η έλαφος βόσκουν μαζί εις το ίδιον μέρος» (Ελληνική Ανθολογία, Βιβλίο ΙΔ΄, επίγραμμα 115, στίχος 1).
Τον ίδιο περίπου χρησμό βλέπουμε και μέσα εις την «Παλατινή Ανθολογία» όπου το μαντείο χρησμοδοτεί ότι:
«Κωνσταντίνος ελθών εν τη Τροίη πλησίον ηβουλήθη κτίσαι πόλιν βασιλικήν και λαβών τον χρησμόν ανεχώρησε και κτίζει Κωνσταντινούπολιν» (Παλ. Ανθ. 14, 115).
Φαντασθείτε, δηλαδή, τον Μέγα Κωνσταντίνο να μην είχε λάβει υπόψη του τον χρησμό και έκτιζε αλλού την Κωνσταντινούπολη!.. Ίσως να μην υπήρχε σήμερα Ελληνισμός!..
Γι’ αυτόν τον άνθρωπο, λοιπόν, τον Μέγα Κωνσταντίνο, που έσωσε τη Μορφή του Κυρίου μας, με τις απεικονίσεις ιερών προσώπων στις βυζαντινές εκκλησίες της Νέας Ρώμης, την Κωνσταντινούπολης δηλαδή, μιλάει ο Άγιος Νεκτάριος μέσα στις σελίδες 119 και 120 του βιβλίου μας «Το Χειρόγραφο του Ιησού»!.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το ελληνικότατο όνομα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που σημαίνει ισχυρός, κατά τον μεγάλο Έλληνα γλωσσολόγο κ. Γεώργιο Ντελόπουλο, όπως και της αγίας μητρός του Ελένης (= από τον όρο ελένη και ελάνη, λαμπάδα από καλάμια, ή φως πάνω στους ιστούς του πλοίου στη διάρκεια θυελλώδους νύχτας ή πλεκτό καλάθι μέσα στο οποίο έφερναν τα ιερά σκεύη κατά τα ελενηφόρια), τι άλλο θέλετε να σας πω, ωρέ Έλληνες;
«Το Χειρόγραφο του Ιησού» και τα μάτια σας, που θα έλεγε σε μια παράφραση ο θυμόσοφος ελληνικός λαός!

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019