08/02/19 18:52 - Τι θυμήθηκα για τον τραγουδιστή του Ελληνισμού!..

 

Τι θυμήθηκα για τον τραγουδιστή του Ελληνισμού!..

Αν ζούσε σήμερα ο Νίκος Ξυλούρης, μ’ αυτά που βλέπει γύρω του, ιδίως απ’ τους πολιτικούς, θα ξανατραγουδούσε με το ίδιο πάθος και τον ίδιο καημό για τον Ελληνισμό; Ο Νίκος ήταν απλός. Τόσο απλός που με προσκάλεσε να πάω στα Ανώγεια σε μία μουσική συναυλία που έδωσε μαζί με τον Χρύσανθο – κάτι που έπραξα μετά μεγάλης χαράς. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που πήγα στην Κρήτη (Καλοκαίρι του 1976). Φοβόμουν τα αεροπλάνα και τα καράβια, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, που μου εκμυστηρευόταν κι αυτός τους ίδιους φόβους!...

ΠΕΡΑΣΑΝ ακριβώς τριάντα εννέα (39) χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας μια μεγάλη φωνή του Ελληνισμού, ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης!
Ο Νίκος Ξυλούρης (ή Ψαρονίκος) γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης στις 7 Ιουλίου 1936 και έφυγε ακριβώς σαν σήμερα, στις 8 Φεβρουαρίου 1980.
Ζούσε σε μία κλασική κρητική οικογένεια. Εκεί ψηλά θα μεγαλώσει με την κρητική παραδοσιακή μουσική και τον ήχο της λύρας να τον μαγεύει, όπως λένε οι βιογράφοι του:
«Αρχισε να παίζει από πολύ νωρίς λύρα και ήδη στα δεκαπέντε του χρόνια έπαιζε με μεγάλη επιτυχία. Οι γονείς του, με προτροπή του δασκάλου που βλέπει το ταλέντο του, αγοράζουν μία καινούργια λύρα και αυτός αρχίζει να παίζει σε γλέντια, πανηγύρια και γάμους.
Σε ένα τέτοιο γλέντι, στο Βενεράτο το 1958, γνώρισε την μέλλουσα γυναίκα του, την Ουρανία. Ερωτεύονται και κλέβονται. Μαζί θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Ρηνιώ. Έζησαν μαζί όλη του την ζωή και πάντα αγαπημένοι πάλεψαν την δύσκολη αρρώστια του.
Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως τα περίμενε γιατί βρίσκεται αντιμέτωπος με τη «μόδα» της Ευρωπαϊκής μουσικής, κάτι τελείως ξένο για αυτόν. Τα έσοδα του μόλις και μετα βίας φτάνουν να τον συντηρήσουν και περνάει δύσκολες εποχές.
Το 1969 μετά από συμβουλή της εταιρείας του, της Columbia, ανεβαίνει στην Αθήνα για να τραγουδίσει σε νυκτερινά κέντρα. Εκεί θα τον γνωρίσει όχι μόνο ο κόσμος της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ο κόσμος θα αγαπήσει τον Ξυλούρη και μαζί του την κρητική μουσική.
Τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες όπως «Στο πρώτο βήμα της ζωής», «Καλημερίζω το στενό», «Πάψε να ζείς με όνειρα» και άλλα. Μαζί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο θα πεί τα «Ριζίτικα» και την «Ιφιγένεια».
Το 1980, στις 8 Φεβρουαρίου, η αρρώστια δυστυχώς θα τον νικήσει και θα πεθάνει στον Πειραιά, μέσα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Έφυγε σε ηλικία 44 χρονών.»
Γνώρισα από κοντά τον Νίκο Ξυλούρη. Τραγουδούσε τότε στο «Θέατρο Γιώργου Παππά» μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, την Μαρίζα Κωχ και τον αείμνηστο τραγουδιστή του Πόντου, Χρύσανθο Θεοδωρίδη. Εκεί έπαιζε και ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, Χριστόδουλος Χάλαρης, όπου πήγα και πήρα τις πρώτες συνεντεύξεις της ζωής μου.
Ο Νίκος ήταν απλός. Τόσο απλός που με προσκάλεσε να πάω στα Ανώγεια σε μία μουσική συναυλία που έδωσε μαζί με τον Χρύσανθο – κάτι που έπραξα μετά μεγάλης χαράς. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που πήγα στην Κρήτη (Καλοκαίρι του 1976). Φοβόμουν τα αεροπλάνα και τα καράβια, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, που μου εκμυστηρευόταν κι αυτός τους ίδιους φόβους!...
Ένα μονάχα: Όταν τέλειωσε τη συναυλία του ο Νίκος Ξυλούρης στα Ανώγεια, πήγα να τον συγχαρώ. Αιφνιδιάστηκε!... Δεν περίμενε να πάω στην Κρήτη!.. Όπως πάντα απλός και καλοσυνάτος με ασπάζεται και μου λέει χαμογελώντας: «Εσύ γράφεις για τον Ελληνισμό κι εγώ τραγουδάω για τον Ελληνισμό. Την ίδια δουλειά κάνουμε»!..
Ερώτημα: Αν ζούσε σήμερα ο Νίκος Ξυλούρης, μ’ αυτά που βλέπει γύρω του, ιδίως απ’ τους πολιτικούς, θα ξανατραγουδούσε με το ίδιο πάθος και τον ίδιο καημό για τον Ελληνισμό; 

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019