09/02/19 20:02 - Έφιππος χώρει, Γενναίε Στρατηγέ!..

 Έφιππος χώρει, Γενναίε Στρατηγέ!..

Κι όμως!.. Σαν σήμερα τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του έφιππου Θοδωρή Κολοκοτρώνη έξω από την Παλαιά Βουλή των Ελλήνων!.. Υπάρχει ακόμη στη θέση του ή μήπως τον … γκρέμισαν κι αυτόν;

Ακριβώς σαν σήμερα (9 Φεβρουαρίου 1954) τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του έφιππου Θοδωρή Κολοκοτρώνη έξω από το νεοκλασικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων!..

Είναι γνωστό, ότι το κτίριο, που στεγάζει σήμερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αλλά και ο περιβάλλοντας χώρος του, η γνωστή μας «Πλατεία Κολοκοτρώνη», είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία για ένα σχεδόν αιώνα.
Η κοινοβουλευτική ζωή της Ελλάδας, ως ανεξάρτητου κράτους, αρχίζει το 1843 με την επικράτηση της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου, που τερματίζει την περίοδο της απόλυτης μοναρχίας.

Πράγματι. Με την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Η μικρή σε έκταση –τότε- Αθήνα, που ήταν πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους μόλις από το 1834, στερείται υποδομών και δημοσίων κτιρίων. Ως καταλληλότερο για την περίπτωση οίκημα επιλέγεται η πρώην οικία Κοντοσταύλου, κτισμένη το 1833 μέσα σε μεγάλο κατάφυτο κήπο μεταξύ των σημερινών οδών Σταδίου, Κολοκοτρώνη, Ανθίμου Γαζή και Χρήστου Λαδά (στο χώρο της σημερινής πλατείας Κολοκοτρώνη).

Η οικία Κοντοσταύλου είχε αγοραστεί τον επόμενο χρόνο (1834) από το ελληνικό δημόσιο για να χρησιμοποιηθεί αρχικά ως βασιλική κατοικία και αργότερα ως γραφεία της βασιλικής «αρχιγραμματείας». Το 1835 είχε προστεθεί σε αυτή ευμεγέθης οκταγωνική αίθουσα για επίσημες τελετές και δεξιώσεις. Η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται για πάνω από μία δεκαετία (1843-1854) ως χώρος συνεδριάσεων της Βουλής και της Γερουσίας. Το 1854 το πρώτο αυτό ελληνικό Βουλευτήριο καταστρέφεται από πυρκαγιά και η Βουλή στεγάζεται προσωρινά σε χώρο του Πανεπιστημίου. Καθίσταται επομένως άμεση η ανάγκη ανέγερσης οριστικού κτιρίου Κοινοβουλίου.

Να μη τα πολυλογούμε, μετά από πολλές συζητήσεις επιλέγονται τα σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Francois L. F. Boulanger. Το Νοέμβριο του 1858 τοποθετείται με κάθε επισημότητα από τη βασίλισσα Αμαλία ο θεμέλιος λίθος του κτιρίου. Η ολοκλήρωση του όμως καθυστερεί ιδιαίτερα λόγω των πενιχρών οικονομικών του δημοσίου.

Μέχρι την ολοκλήρωση του Μεγάρου, η Βουλή λειτουργεί προσωρινά σε πρόχειρα κατασκευασμένο κτίριο σε παρακείμενο χώρο, στη δυτική πλευρά της σημερινής πλατείας (δηλ. προς την οδό Ανθίμου Γαζή), το οποίο έμεινε γνωστό ως η «Παράγκα». Το ελληνικό Κοινοβούλιο παραμένει από το 1875 ως το 1935 στο Μέγαρο της (σημερινής Παλαιάς) Βουλής.

Σήμερα, στην πλατεία Κολοκοτρώνη δεσπόζει ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το ορειχάλκινο άγαλμα του Αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821 είναι έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, Λάζαρου Σώχου (1862-1911) και τοποθετήθηκε αρχικά, το 1904, σε μικρή νησίδα στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη.

Στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε ακριβώς σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 1954, στη διάρκεια έργων ανάπλασης του περιβόλου της Παλαιάς Βουλής και φέρει τη γνωστή σε όλους επιγραφή:

«ΕΦΙΠΠΟΣ ΧΩΡΕΙ ΓΕΝΝΑΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΩΣ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ»!..

Να το έχουμε λάβει – άραγε- το μήνυμα;

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019