10/02/19 20:45 - Ποιος ήταν άραγε ο Νίκος Καββαδίας;

 

Ποιος ήταν άραγε ο Νίκος Καββαδίας;

Ποιος είναι αλήθεια ο ποιητής, που γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Ματζουρίας, είχε πατέρα Έλληνα, αλλά Ρώσο υπήκοο, μητέρα Ελληνίδα, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αγναντεύοντας, ως ασυρματιστής, τα αγριεμένα κύματα της θαλάσσης και έψαλε με τους δικούς του διθυράμβους τον Έλληνα θαλασσόλυκο, που ύμνησε κι ο Καρκαβίτσας!...

Ήταν –θαρρώ- Καλοκαίρι του 1976!.. Σπουδαστής της Δημοσιογραφικής Σχολής «Ο Κοραής» του κ Τίτου Αθανασιάδη (μετέπειτα Διευθυντής  της ιστορικής εφημερίδας «Απογευματινή» - ο γράφων φαίνεται εντός ημικυκλίου) άκουσα τον αγαπημένο μας τραγουδιστή Κώστα Καράλη (αδελφός της πασίγνωστης Ελληνίδας τραγουδίστριας, Ελπίδας, που τραγούδησε στην «Γιουροβίζιον» τον «Σωκράτη») να τραγουδάει ένα «έντεχνο τραγούδι» με τίτλο: «Σπασμένο καράβι» του μεγάλου «Χαλκιδαίου» ποιητή, Γιάννη Σκαρίμπα!..
Είχε προηγηθεί, όπως έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο, η συνάντησή μου με τον Νίκο Ξυλούρη, την Μαρίζα Κωχ, τον Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη και τον Χριστόδουλο Χάλαρη, όπου άκουγα για πρώτη φορά το λεγόμενο «έντεχνο τραγούδι» και από τότε άρχισα να αναλογίζομαι ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στο ελληνικό τραγούδι, παρά το γεγονός ότι θεωρούσα κάπως σαν … ιεροσυλία το «πάντρεμα» που έκανε τότε η Ποίηση με την Μουσική!
Πέρασε καιρός, ώσπου ακούω τα πασίγνωστα τραγούδια του «Σταυρού του Νότου» σε μουσική σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου και ποίηση του Νίκου Καββαδία! Αυτό το έργο καθόρισε οριστικά και την μεγάλη μου αγάπη στο «έντεχνο τραγούδι», δεδομένου ότι ο Νίκος Καββαδίας είχε την ψυχολογία ανθρώπου που ζει συνεχώς στα κύματα, αφού, ως γνωστόν, ήταν ασυρματιστής στα πλοία, ενώ η αφεντιά μου βρισκόταν στον ίδιο περίπου χώρο, αγναντεύοντας τα κύματα της θαλάσσης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!

Δεν θα σχολιάσω περισσότερα για τον Νίκο Καββαδία, που γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας, πως ο πατέρας του, Χαρίλαος, είχε τη ρωσική υπηκοότητα και διατηρούσε επιχείρηση εισαγωγών – εξαγωγών, πως η μητέρα του, Δωροθέα, ήταν κεφαλλονίτικης καταγωγής, πως σε ηλικία τεσσάρων ετών, η οικογένειά του επέστρεψε στην Κεφαλονιά και το 1921 μετακόμισε στον Πειραιά, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο, πως το 1928 δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή, αλλά την ίδια χρονιά αρρωσταίνει βαριά ο πατέρας του και αναγκάζεται να δουλέψει ή πως για μερικούς μήνες εργάζεται σε ναυτικό γραφείο, κρατώντας τα λογιστικά βιβλία, και τον επόμενο χρόνο, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό.
Βέβαιον είναι ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, αποτυπώνει στο χαρτί τις εικόνες από τα μέρη που επισκέπτεται, τη ναυτική ζωή, τους ναυτικούς και τις σχέσεις τους με την πατρίδα τους, τη θάλασσα και τις γυναίκες, ενώ τον Ιούνιο του 1933 κυκλοφορεί την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Μαραμπού» και εισαγωγικό σημείωμα του Καίσαρα Εμμανουήλ.
Λένε πως το βιβλίο αυτό τυπώνεται σε 245 αντίτυπα, στο τυπογραφείο του περιοδικού «Ο Κύκλος», με έξοδα του ίδιου, ενώ το 1939 παίρνει το δίπλωμα ασυρματιστή, αν και αρχικά ήθελε να γίνει καπετάνιος.
Δυστυχώς, ακολουθεί ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, πηγαίνει στρατιώτης στην Αλβανία και στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής μένει ξέμπαρκος στην Αθήνα.
Μπαρκάρει εκ νέου το 1944 και ταξιδεύει αδιάκοπα ως ασυρματιστής σ' όλο τον κόσμο αγναντεύοντας τη θάλασσα και γράφοντας τους καημούς και τις πίκρες των καραβιών!
.
Τον Ιανουάριο του 1947 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή του «Πούσι» κι επανεκδίδεται, ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια, το εξαντλημένο «Μαραμπού» από τον Θανάση Καραβία, ο οποίος το Μάρτιο του 1954 θα κυκλοφορήσει και τη «Βάρδια», το μοναδικό πεζό του Νίκου Καββαδία.
Ήρθε, όμως, το «λιόγερμα»!.. Επιστρέφοντας από το τελευταίο ταξίδι του ξεκίνησε αμέσως τις προετοιμασίες για την έκδοση της τρίτης ποιητικής συλλογής του, την οποία όμως δεν πρόλαβε να δει τυπωμένη.
Πέθανε ξαφνικά σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου του 1975, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην ατζέντα του βρέθηκαν τρεις στίχοι που ήθελε να τους προτάξει στο «Τραβέρσο», κάτι που δεν έγινε. Ας τους θυμηθούμε:
«Μα ο ήλιος αβασίλεψε κι ο αητός απεκοιμήθη
και το βοριά το δροσερό τον πήραν τα καράβια.
Κι έτσι του δόθηκε καιρός του Χάρου και σε πήρε»!..

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019