10/02/19 22:50 - Τα Θέματα της Ημέρας 10 Φεβρουαρίου 2019

 Τα Θέματα της Ημέρας 10 Φεβρουαρίου 2019

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2019!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

«…Το μικρό μαύρο φόρεμα ή little black dress (LBD, εν συντομία) έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινά από την αρχαία Αίγυπτο και καταλήγει στα πιο chic σαλόνια του 20ού αιώνα. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό;Για αιώνες, το μαύρο φόρεμα ήταν σήμα κατατεθέν και αποκλειστικότητα των κηδειών και κανείς δεν είχε σκεφθεί να το συμπεριλάβει στην καθημερινή γυναικεία γκαρνταρόμπα. Μάλιστα, την πρώτη του εμφάνιση την είχε κάνει στην αρχαία Αίγυπτο αφού θεωρείτο χρώμα των νεκρών και του θεού Ανούβι. Έτσι, όταν το 1926 η Coco Chanel δημιουργεί το πρώτο little black dress για όλη την ημέρα και κάθε περίσταση (η Mademoiselle Chanel το συνδύαζε μάλιστα με μια σειρά από λευκές πέρλες), η Vogue το ονομάζει φόρεμα «Ford» και προβλέπει ότι «θα γίνει η στολή όλων των κομψών γυναικών»…» (Απόσπασμα άρθρου της κας Βάνας Αντωνοπούλου)

[Στη φωτογραφία: Η δημοφιλής Ελληνίδα παρουσιάστρια, Ελένη Μενεγάκη, με μαύρο φόρεμα.]

Η Επανάσταση του 1821 στηρίχθηκε πολύ στα θρησκευτικά βιβλία;

Εκεί, λέει, τον 18o αι. οι Έλληνες μυήθηκαν στις ιδέες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και δημιούργησαν ένα παράλληλο κίνημα, τον ελληνικό Διαφωτισμό, που με την ίδρυση περισσότερων σχολείων και την έκδοση επιστημονικών και θρησκευτικών βιβλίων επεδίωκε να φωτίσει συστηματικά τον λαό, να τονώσει την αυτοπεποίθησή του και να τον συνδέσει πιο στενά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή σκέψη. Διαβάστε το κείμενο!..

Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/1216/

ΓΝΩΜΙΚΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ

(Μία αποτύπωση αρχαίων ελληνικών παροιμιών ή γνωμικών, που έφθασαν όπως τότε στ’ αυτιά μας, με το ίδιο ακριβώς νόημα, μετά από ένα διαχρονικό πέρασμα περίπου 80 γενεών!..)

Ποιος ήταν άραγε ο Νίκος Καββαδίας;

Ποιος είναι αλήθεια ο ποιητής, που γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Ματζουρίας, είχε πατέρα Έλληνα, αλλά Ρώσο υπήκοο, μητέρα Ελληνίδα, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αγναντεύοντας, ως ασυρματιστής, τα αγριεμένα κύματα της θαλάσσης και έψαλε με τους δικούς του διθυράμβους τον Έλληνα θαλασσόλυκο, που ύμνησε κι ο Καρκαβίτσας!...
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/

ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ!..

Θυμάμαι όταν πήγαινα με θέρμη στο Φανάρι,
εκεί που η Ρωμηοσύνη μας μιλάει στην καρδιά,
μία συνέντευξη ήθελα από τον Πατριάρχη,
που μού΄δωσε απλόχερα και πάντα με χαρά!

Φανάρι ήτανε αυτό, χωρίς χλιδή και πλούτο,
με όλα τα μεγαλεία τους που έχει η ίδια η Ρώμη,
θυμάμαι τον Δημήτριο που μούλεγε και τούτο:
--Θυμήσου της Αγιά Σοφιά, που την πατούν οι νόμοι!

Ήρθε κοντά μας γελαστός και ο Βαρθολομαίος,
να μας τραβήξει ήρεμος μία φωτογραφία,
την έβαλα στο κάδρο μου γιατί ήτανε σπουδαίος
σαν «έφυγε» ο Δημήτριος και έγραψε ιστορία!..

Καλησπέρα!!!
Καλό απόγευμα!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

10 Φεβρουαρίου 1947: Υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.
Δωδεκάνησα ή Δωδεκάνησος ονομάζεται το σύνολο των νησιών και νησίδων, ανάμεσα στη Σάμο, την Κρήτη και τα μικρασιατικά παράλια. Το 1912 ο πληθυσμός τους ήταν 143.482. Απ' αυτούς, οι 131.332 ήταν Έλληνες. Ο συνολικός πληθυσμός του νομού Δωδεκανήσου φτάνει τους 190.071 κατοίκους (απογραφή 2001) και έχει έκταση 2.579,275 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τον Οκτώβριο του 2006 τα κατοικημένα νησιά και νησίδες της Δωδεκανήσου ήταν στο σύνολο 27.
Το πλέον ιστορικό, σημαντικό και γνωστό από τα Δωδεκάνησα είναι η Ρόδος, η οποία, εδώ και χιλιετίες, είναι το νησί στο οποίο βρίσκεται η διοικητική έδρα της περιοχής. Από τα υπόλοιπα, η Κως και η Πάτμος είναι ιστορικά τα πιο σημαντικά, ενώ τα υπόλοιπα εννέα είναι η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο.
Άλλα σημαντικά νησιά της Δωδεκανήσου είναι το Αγαθονήσι, η Αλιμιά, οι Αρκοί, η Χάλκη, το Φαρμακονήσι, το Γυαλί, η Κίναρος, η Λέβιθα, οι Λειψοί, ο Μάραθος, η Νίμος, η Ψέριμος, η Σαρία, η Στρογγυλή, η Σύρνα και η Τέλενδος.

Εν Εκκλησίαις…

10 Φεβρουαρίου: Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού (1) (†202). Αναστασίου επισκόπου Ιεροσολύμων, Ζήνωνος (2) οσίου ταχυδρόμου (†4ος αι.).Βάπτου και Πορφυρίου των δημίων. Ενναθάς, Ουαλεντίνης και Παύλου.Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11541/