12/02/19 19:35 - Τι έλεγε το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου ;

 

Τι έλεγε το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου ;

Αυτός ο άνθρωπος, που χαρακτηρίσθηκε από πολλούς «Πατέρας της Δημοκρατίας» («Γέρος της Δημοκρατίας» είχε αποκληθεί ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Α. Παπανδρέου), στις 25 Μαρτίου θα κηρύξει την Α' Αβασίλευτη Δημοκρατία, που θα διαρκέσει μόλις 11 χρόνια, ενώ οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν με τόσες δικτατορίες και κινήματα, θα φέρουν την Ελλάδα στο χείλος του πολιτικού γκρεμού, που –ως δια μαγείας- σταμάτησε στο ηρωϊκό Έπος του 1940, που βρήκε μονιασμένους όλους τους Έλληνες! Μακάρι η ενότητα των Ελλήνων να είναι κυρίαρχο σύνθημα και στη σημερινή εποχή!..

ΕΙΝΑΙ γεγονός, ότι ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς των αρχών του 20ου αιώνα και ηγετική φυσιογνωμία της αριστεράς πτέρυγας του δημοκρατικού φιλελεύθερου χώρου, ενώ διετέλεσε υπουργός σε βενιζελικές και βενιζελογενείς κυβερνήσεις και έγινε δύο φορές πρωθυπουργός.
Ακριβώς σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου του 1922, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, μαζί με 6 ομοϊδεάτες του, υπογράφει και δημοσιεύει το «Δημοκρατικό Μανιφέστο», ένα κείμενο με το οποίο καταγγέλλεται η -κατ’ αυτόν- «καταστροφική πολιτική» των τότε φιλοβασιλικών κυβερνήσεων στο Μικρασιατικό Ζήτημα, τονίζοντας συγκεκριμένα, ότι:
«Η Ελλάς είναι δημιούργημα του πνεύματος, των μόχθων και των αγώνων των τέκνων της. Δεν είναι βασιλικόν τιμάριον και δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτόν να θυσιασθεί και το ελάχιστον τμήμα της, χάριν προσωπικών βασιλικών συμφερόντων»!
Έχουν παρέλθει οι εποχές των έντονων πολιτικών διαξιφισμών και διαφωνιών, ωστόσο η αντιβενιζελική και φιλοβασιλική κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη έκανε κάτι, που ίσως δεν ήταν και τόσο … κομψό, αφού συλλαμβάνει τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και τον προφυλακίζει με την κατηγορία της «Εξυβρίσεως του Βασιλέως».
Λογικό είναι, μετά από αυτή την ενέργεια, τα πνεύματα να οξυνθούν , ενώ λίγες μέρες αργότερα δολοφονείται ο εκδότης, Ανδρέας Καβαφάκης, ο οποίος είχε δημοσιεύσει το «Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου στην εφημερίδα του «Ελεύθερος Τύπος».
Η δίκη ορίζεται για τις 20 Ιουνίου στο Κακουργιοδικείο Λαμίας. Τρεις μέρες αργότερα, ο Παπαναστασίου και οι 6 υπογράψαντες το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» καταδικάζονται σε τριετή φυλάκιση, με αποτέλεσμα να διογκωθεί ακόμη περισσότερο το αντιμοναρχικό κίνημα , παρά την καταδίωξη που υφίσταται.
Δυστυχώς τα πολιτικά πάθη και οι διχόνοιες των Ελλήνων δεν σταματούν εδώ. Η Μικρασιατική Καταστροφή επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ ο Βασιλεύς Γεώργιος Β' απομακρύνεται μετά τις εκλογές του 1923 και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου αναλαμβάνει πρωθυπουργός στις αρχές του 1924.
Αυτός ο άνθρωπος, που χαρακτηρίσθηκε από πολλούς «Πατέρας της Δημοκρατίας» («Γέρος της Δημοκρατίας» είχε αποκληθεί ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Α. Παπανδρέου), στις 25 Μαρτίου θα κηρύξει την Α' Αβασίλευτη Δημοκρατία, που θα διαρκέσει μόλις 11 χρόνια, ενώ οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν με τόσες δικτατορίες και κινήματα, θα φέρουν την Ελλάδα στο χείλος του πολιτικού γκρεμού, που –ως δια μαγείας- σταμάτησε στο ηρωϊκό Έπος του 1940, που βρήκε μονιασμένους όλους τους Έλληνες!
Μακάρι αυτή η ενότητα των Ελλήνων να είναι κυρίαρχο σύνθημα και στη σημερινή εποχή!..

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019