17/02/19 19:42 - Και παπάς έγινες, Κώστα;

 

Και παπάς έγινες, Κώστα;

Θα τον γνωρίζετε τον χιουμοριστικό διάλογο, που έγινε μια παροιμιώδης φράση του θυμόσοφου ελληνικού λαού: -- «Και παπάς έγινες, Κώστα;» -- «Έτσι τόφερε η κατάρα!..».
Δεν θέλουμε να το παίξουμε ήρωες, αλλά η βασική αρχή της ιδεολογίας του γράφοντος είναι η βιβλική ρήση: «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε», που είπε ο Χριστός. Αυτός και ο λόγος που ουδέποτε εξαργυρώσαμε τα εθνικοθρησκευτικά ή ελληνοχριστιανικά ιδεώδη μας με χρήμα. Κι όταν λέμε ουδέποτε το εννοούμε!
Δουλεύαμε όμως για να επιβιώσουμε. Και δουλεύαμε για πολλά χρόνια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου κλέβαμε κάτι από τον χρόνο των διαλειμμάτων για φαγητό των εργαζομένων και γράφαμε ένα βιβλίο για τον Αθλητικό Όμιλο Ελληνικών Ναυπηγείων, που βραβεύτηκε από την Πανελήνιο Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών (1982). Ας διαβάσουμε τον πρόλογο που έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της εν λόγω Εταιρείας κ. Γεώργιος Κομίνης:

Σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζεται για την ταπεινότητά μας, αναφερόμενοι στο παραπάνω βιβλίο με τίτλο: "Για τον κλάδο της νίκης", η παρουσιάστρια Μαριαλένα Ανδρέου αναφέρει: 

"Πολλές φορές (ο Άγγελος Σακκέτος) καθόταν και έγραφε ένα βιβλίο με πολύ χιούμορ και σκωπτική διάθεση, για την αθλητική ομάδα βόλλευ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τον «Αθλητικό Όμιλο Ελληνικών Ναυπηγείων», αφού η ομάδα αυτή είχε ανέλθει για πολλά χρόνια στην Α΄ Εθνική Κατηγορία και με πολλές επιτυχίες!.. 

…Ένα βιβλίο το οποίο βραβεύτηκε για το περιεχόμενό του, από την Πανελλήνια Εταιρεία Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών, σε αντίθεση με κάποιους του χώρου (ελάχιστους είναι αλήθεια) που για λόγους μιας ιδεολογικής εμμονής, το περιέλουσαν με φωτιά θυμίζοντάς μας άλλες εποχές!.. Αλλά δεν πειράζει, λέει ο ίδιος!.. Νερό κι αλάτι!.. Άλλωστε, όπως λέει ο Διονύσιος Σολωμός: «Παράπονο χαμός καιρού σ΄ό,τι κανείς κι αν χάσει»!..