14/03/19 23:11 - Τα Θέματα της Ημέρας 14 Μαρτίου 2019

 Τα Θέματα της Ημέρας 14 Μαρτίου 2019

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2019!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΕΞΩ!..

Όταν σας λέμε να είστε επιφυλακτικοί και να μην ακούτε εύκολα τις κάθε λογής αναλύσεις που μας κάνουν κατά καιρούς και μάλιστα σε τόσο τακτά χρονικά διαστήματα ορισμένοι (καλοπροαίρετοι, αν θέλετε) στρατηγικοί αναλυτές, ίσως έχουμε δίκιο.
Χαρακτηριστικό –και τόσο σημαντικό παράδειγμα- ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» της Αιγύπτου (Φύλλο: 19/3/1975, Σελίδα: 1), το οποίο αποκαλύπτει ότι η Ρωσία και η Αμερική είχαν συνομολογήσει μια ΝΕΑ ΓΙΑΛΤΑ με θέμα μια μεγάλη ανταλλαγή: Την σοβιετοποίηση της Ελλάδος με κηδεμονία της Ρωσίας και την Τουρκία να βρίσκεται υπό την κηδεμονίαν της Αμερικής.
Κοντολογίς, σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην παραπάνω εφημερίδα ο καθηγητής Δεβλέτογλου, υποστήριζε ότι «Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν συνομολογήσει ανακατανομή των δυνάμεων στην πυριτιδαποθήκη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με τελικό στόχο τον έλεγχο των Αραβικών πετρελαίων από την πρώτη και των Βαλκανίων από την δεύτερη».
Με λίγα λόγια:
 Σοβιετική Ελλάδα με την Κωνσταντινούπολη.
 Αμερικανική Τουρκία με την Κύπρο και το μισό Αιγαίο.
Αυτά δημοσιεύτηκαν το 1975.
Σήμερα, όπως διαπιστώνουμε, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα και οι βλέψεις των Μεγάλων Δυνάμεων έχουν αλλάξει ρότα. Η Σοβιετική Ένωση γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος, η Κίνα μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι, οι ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, ενώ η Ρωσία έχει «αγκαλιάσει» την Τουρκία τόσο σφιχτά, όπως ο κάβουρας το φίδι, με ό,τι σημαίνει αυτό!
 Συμπέρασμα: Στην διεθνή πολιτική σκηνή δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί. Συμφέροντα υπάρχουν και μόνο συμφέροντα, που αλλάζουν τόσο συχνά όπως στην έρημο η κινούμενη άμμος!..

Ποια φυτά αναφέρονται στην Αγία Γραφή;

«Λάβετε από τών καρπών της γης εν τοις αγγείοις υμών και καταγάγετε τω ανθρώπω δώρα της ρητίνης και του μέλιτος, θυμίαμα και στακτήν και τερέβινθον και κάρυα». [Πάρτε όμως από τα προϊόντα της χώρας μας και φέρετε προς τον άνθρωπον εκείνον ως δώρα ευώδη ρητίνην και μέλι, θυμίαμα και στακτήν, τερέβινθον και καρύδια.] (Γένεσις, ΜΓ. 10 ) (Γένεσις, ΛΖ. 25)
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/4453/

ΚΟΥΪΖ!..

Ποιοι ήσαν εκείνοι και για ποιο λόγο συζητούσαν για το … φύλο των αγγέλων, μια συζήτηση που ακόμη και σήμερα γίνεται αντικείμενο συζητήσεων σε διάφορους πεπαιδευμένους κύκλους;

Υπάρχει σήμερα πολιτικό φιλότιμο;

Πως ένας σημαντικός άνθρωπος του Ελληνικού Θεάτρου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, που γεννήθηκε ακριβώς σαν τέτοιες μέρες (13 Μαρτίου 1913), μέσα από μία και μόνο κινηματογραφική σκηνή περιέγραψε το αιώνιο και διαχρονικό χάλι, την αλαζονεία και την ψευτιά ενός πολιτικού συστήματος που ακόμη και σήμερα, παρά τη χλεύη των ηττημένων (λέγε ψηφοφόρων) καταφέρνει να επιβιώνει! Σήμερα, δυστυχώς, το πολιτικό αυτό σύστημα δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11646/

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!..

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση ενός συγγραφέα -και ιδίως στα πρώτα βήματά του- είναι η στιγμή κατά την οποίαν δέχεται τα συγχαρητήρια από Καθηγητές Πανεπιστημίων, όπως, εν προκειμένου από τον Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, που δίδει με θέρμη το χέρι του στην ταπεινότητά μας, μαζί με τις εγκάρδιες ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του για το βιβλίο μας: «Φάκελλος: Ελληνικό Θέατρο», όπου βλέπουμε το σκαρίφημα του εξωφύλλου από τον γνωστό σκιτσογράφο και πολύ καλό μου φίλο, Αλέκο Μπαϊραμίδη (1980).
Τα συγκλονιστικά στοιχεία του εξαντληθέντος αυτού έργου, αλλά και πολλών άλλων έργων μας, θα δημοσιοποιηθούν στο νέο Ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για την ελαχιστότητά μας με τον προσωρινό τίτλο: «Η Άγνωστη Γνώση».
Προς το παρόν δεν έχετε παρά να δείτε το πρώτο Ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Το Μονοπάτι Ενός Στοχαστή», κάνοντας κλικ εδώ: https://youtu.be/VrHiznWCSQo

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

1489 - Η βασίλισσα της Κύπρου, Αικατερίνη Κορνάρο, πουλάει το βασίλειό της στη Βενετική Δημοκρατία.
Η Αικατερίνη Κορνάρο (Caterina Cornaro, 25 Νοεμβρίου 1454 – 10 Ιουλίου 1510) ήταν η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου από τις 26 Αυγούστου 1474 ως τις 26 Φεβρουαρίου 1489, και είχε ανακηρυχτεί "Κόρη του Αγίου Μάρκου" προκειμένου η Δημοκρατία της Βενετίας να είχε τη δυνατότητα να πάρει τον έλεγχο της Κύπρου μετά το θάνατο του συζύγου της Ιάκωβου Β΄
Οι όπερες Catharina Cornaro (1841) του Φραντς Λάχνερ και Caterina Cornaro (1844) του Γκαετάνο Ντονιτσέττι είναι βασισμένες στη ζωή της.
Έχουν γίνει πολλά πορτρέτα της Αικατερίνης, και μεταξύ αυτών του Ντύρερ, του Τιτσιάνο, του Μπελίνι και του Τζορτζόνε.
Το Κολλέγιο Καλών Τεχνών (Ινστιτούτο Κορνάρο), είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός στη Λάρνακα για την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού, που διασώζει το όνομά της στην Κύπρο.
Τον Οκτώβριου του 2011 στην Κύπρο η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοινωσε ότι θα ανακαινιστεί το καλοκαιρινό παλάτι της Αικατερίνης Κορνάρο στην Ποταμιά, με κόστος πρόγραμμα 1 εκατομμύριο ευρώ, για να γίνει πολιτιστικό κέντρο. 

Εν Εκκλησίαις…

14 Μαρτίου: Ευσχήμονος του ομολογητού, επισκόπου Λαμψάκου († θ΄αι.), Βενεδίκτου οσίου (1), αρχιμανδρίτου Ρώμης († 543). Μάρτυρος
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11645/