01/04/19 22:22 - Τα Θέματα της Ημέρας 1 Απριλίου 2019

 Τα Θέματα της Ημέρας 1 Απριλίου 2019

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2019!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!...

Επικούρειοι και Χριστιανισμός!..

Μία αποκαλυπτική συζήτηση με φωτισμένους Έλληνες της μαρτυρικής μας Κύπρου για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο υλιστής Επίκουρος στην προλείανση του εδάφους για την διδασκαλία του Χριστιανικού ιδεώδους!…Συμπεράσματα στα οποία οδηγηθήκαμε καθώς ορισμένοι πίστεψαν στην Ελλάδα και στον Χριστό και όχι στο προσωπικό συμφέρον ή στο θεό Μαμωνά, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό!..
http://www.sakketosaggelos.gr/Article/5026/

Το ποιητικό χιούμορ του φίλου μας Νικόλα!..

Ο δημοφιλής και αειφόρος τω πνεύματι Νίκος Γιαννακόπουλος-Σουρής, δισέγγονος του Γιώργου Σουρή, ξαναχτύπησε!.. Αυτή τη φορά επιχειρεί να αναλύσει εμμέτρως τι σημαίνει για έναν πολιτικό το ρήμα "ντερλικώνω", δηλαδή … «χλαπακιάζω μέχρι σκασμού, τρώω σαν λύκος, κατεβάζω γατοκέφαλα»!.. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Χατζιδάκι, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της επιστήμης της γλωσσολογίας στην Ελλάδα και πρώτος καθηγητής της Γλωσσολογίας και της Ινδικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η λέξη ετυμολογείται εκ του υδρόλυκου, του μυθικού υβριδίου λύκου και υδρόφιδου. Κατ' άλλους είναι εκ του δρολυκώνω , δηλαδή παθαίνω υδροκήλη απ' την πολλή μασαμπούκα (Πηγή: Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη). Ας διαβάσουμε, λοιπόν, το χιουμοριστικό ποίημα:
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11706/

Πόσοι αρχαίοι είχαν επιστρέψει από τον Κάτω Κόσμο;

Σε πολλά μέρη του αρχαίου κόσμου υπήρχαν τα λεγόμενα «στόμια του Άδη», όπου γίνονταν ιεροπραξίες για την εξιλέωση των θεοτήτων του Κάτω Κόσμου, μπορούσαν όμως να ανακαλούνται στα ιερά που ιδρύονταν εκεί και ψυχές νεκρών. Μερικοί μύθοι διηγούνταν πως και ζωντανοί ήρωες μπόρεσαν να κατέβουν στον Άδη από τα στόμια αυτά, ιδίως του Ταινάρου, και να επανέλθουν κατόπιν στον Επάνω Κόσμο!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11705/

Αποκλειστικό Ρεπορτάζ!..

ΕΓΚΥΟΣ ΜΕ ΔΙΔΥΜΑ Η ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ (!!)

(Χαράς ευαγγέλια για τον Άδωνι Γεωργιάδη!...)

Δεν ξέρουν που να κρύψουν τη χαρά τους η Ευγενία Μανωλίδου και ο Άδωνις Γεωργιάδης!..Ο λόγος; Το γεγονός ότι η Ευγενία διανύει τον 4ο μήνα εγκυμοσύνης της και μάλιστα, όπως διαγνώστηκε, με δίδυμα τέκνα!
Το μυστικό το γνώριζαν μόνο οι οικείοι του γνωστού –και δημοφιλούς- ζεύγους, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουν, «και οι τοίχοι έχουν αυτιά».
Έτσι, ένα πουλάκι σφύριξε το μυστικό στον γράφοντα και σήμερα η σελίδα μας είναι σε θέση να σας αποκαλύψει το χαρμόσυνο γεγονός.
Αθροίζουμε και λέμε, λοιπόν: Τέσσερα παιδιά μέχρι τώρα και δύο ακόμη πελαργοί που έρχονται, έχουμε έξι παιδιά! Ιδού, λοιπόν, η λύση του λεγόμενου δημογραφικού προβλήματος με πρώτους και καλύτερους τους πολιτικούς, οι οποίοι, πέραν των άλλων, είναι και πολύτεκνοι!
Εύγε, Ευγενία!..

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πρωταπριλιά 2019
(Κατά συνέπεια ευχόμαστε και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά για το πρωταπριλιάτικο αστείο μας!...]

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ΣΑΝ ΕΦΘΑΣΕ!..

Πρωταπριλιά σαν έφθασε, μου είπε ένα πουλί,
θ’ αλλάξουν συμπεριφορά όλοι οι πολιτικοί,
θα κόψουνε τα ψέματα, θα λένε πάντα αλήθεια,
της Χαλιμάς θα πάψουνε κι αυτά τα παραμύθια!

Θα είναι όλοι ανθρώπινοι και θα ψηφίζουν νόμους
να μην βαρύνουν άλλο πια του Έλληνα τους ώμους,
δεν θάχουν παχυλούς μισθούς, ούτε και λιμουζίνες,
παρέα με τους άστεγους θα είναι όλους τους μήνες!

Θα στέκονται εις την ουρά συσσίτιο να πάρουν
και τα σινιέ πουκάμισα ποτέ δεν θα γουστάρουν,
θ’ ανοίξουν στον περιπτερά τεφτέρια δια της μίας
και θάχουν, όπως όλοι μας, μια «κάρτα ανεργίας»!..

Αμ, δε!...

Καλησπέρα!!!!!!
Καλό μήνα!!!!!!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

• 334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο.
• 1914 - Ο Εμμανουήλ Μπενάκης αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.
• 1934 - Ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς (φωτογραφία) αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.
• 1947: Η ελληνική σημαία υψώνεται στο διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.
• 1955 - Η οργάνωση ΕΟΚΑ ξεκινά ένοπλο αγώνα για ανεξαρτησία της Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένωση με την Ελλάδα.
Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν ελληνοκυπριακή, εθνικιστική και αντάρτικη οργάνωση που έδρασε κατά τη χρονική περίοδο 1955-1959 στην Κύπρο, με διακηρυγμένο σκοπό την αυτοδιάθεση της Κύπρου, την απαλλαγή από τη Βρετανική Αποικιοκρατία και τελικά την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Το νησί της Κύπρου στα μέσα του 20ου αιώνα ήταν τμήμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, με τους Ελληνοκύπριους να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού (77% του συνόλου) και τους Τουρκοκύπριους το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου (18% του συνόλου). Ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους αναπτυσσόταν έντονα ο εθνικός πόθος της Ένωσης με τη «μητέρα πατρίδα», την Ελλάδα, η οποία ήταν μέρος της Μεγάλης Ιδέας του Έθνους, δηλαδή οι περιοχές με ελληνικό πληθυσμό να προσαρτηθούν στο Ελληνικό κράτος. Οι Τουρκοκύπριοι ανάπτυξαν τον δικό τους εθνικισμό, με αίτημα για αυτοδιάθεση του λαού τους, προτάσσοντας τη διχοτόμηση του νησιού. Το 1950, η Εκκλησία της Κύπρου διοργάνωσε δημοψήφισμα μεταξύ ελληνοκυπρίων, όπου ανέδειξε τη θέληση του λαού για Ένωση με την Ελλάδα. Η θέληση των Ελληνοκυπρίων δεν εισακούστηκε, για αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ', αποφάσισε, μετά από προτροπές από προσωπικότητες της εποχής, τον ένοπλο αγώνα με επικεφαλής τον απόστρατο στρατηγό Γεώργιο Γρίβα.
Ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955. Ο αγγλικός στρατός δυσκολευόταν να πατάξει το αντάρτικο στις πόλεις και στα βουνά της Κύπρου. Μετά από πολλές διπλωματικές προσπάθειες, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βρετανία και εκπρόσωποι των κοινοτήτων της Κύπρου, κατέληξαν στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι Βρετανοί κατήγγειλαν την ΕΟΚΑ στον ΟΗΕ ως τρομοκρατική οργάνωση. Τον ίδιο χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε για την ΕΟΚΑ και η Τουρκία στον ΟΗΕ, αναφέροντας ότι στην τρομοκρατική δράση είχε συμμετοχή και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και παρείχε υποστήριξη η Ελλάδα.
O αγώνας της ΕΟΚΑ όξυνε τις σχέσεις τόσο ανάμεσα στους ελληνοκύπριους (εθνικόφρονες και αριστερούς) όσο και μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου (ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους).
[Στη φωτογραφία: Η ΕΟΚΑ εναντίον άγγλων στρατιωτών, 1956]

Εν Εκκλησίαις…

1 Απριλίου: Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας (1) (†522). Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου. Οσίων Μακαρίου του ομολογητού (2), ηγουμένου της μονής Πελεκητής και Ευθυμίου του θαυματουργού, του Ρώσου. Αγίου Αχάζ.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11704/

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!...

Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, εύχομαι σε όλους τους φίλους και τις φίλες: Καλό Μήνα και καλώς να μας έλθει η Ανάσταση του Κυρίου!..