14/04/19 21:10 - Τα Θέματα της Ημέρας 14 Απριλίου 2019

 Τα Θέματα της Ημέρας 14 Απριλίου 2019

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2019!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΙ ΑΣΤΗΝΕ...

Δεν φτάνει που για χάρη της Δημοσιογραφίας, της Τηλεόρασης και της Συγγραφής βιβλίων,εγκαταλείψαμε την συνεχή ενασχόλησή μας με την Ποίηση και την Ζωγραφική. Εγκαταλείψαμε και τη Μουσική, χωρίς να λάβουμε υπόψη τη συμβουλή των πατεράδων της φυλής μας: "Μάθε Τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε!..."
Καλά να πάθουμε!...
[Στη φωτογραφία καθώς διδάσκομαι κιθάρα στη Μουσική Σχολή Yamaha, Αθήνα, 1978-1979].

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Αριμασποί, ήταν ένας σκυθικός λαός «μονοφθάλμων», κατά τον Ηρόδοτο, που τους τοποθετεί στη σημερινή Σιβηρία, και που λέει πως άρπαξαν από τους Γρύπες (φτερωτά τέρατα) χρυσάφι (Γ, 116). Ο Στράβων λέει πως ο ποιητής Αριστέας ο Προκοννήσιος, που έζησε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα, έγραψε τα Αριμάσπεια Έπη, όπου περιλαμβάνεται και η Αριμασπομαχία, δηλαδή οι αγώνες των Αριμασπών εναντίον των Γρυπών, που φρουρούσαν τα μεταλλεία χρυσού των Ουραλίων. Η λέξη Αριμασποί σημαίνει, κατά τον Ηρόδοτο (Δ, 27), μονόφθαλμοι (άριμα=ένα και σπου=μάτι), αλλά η ερμηνεία αυτή θεωρείται φανταστική, και πιστεύεται πως η λέξη προέρχεται από τις περσικές λέξεις αριάμα και άσπα, δηλαδή φίλοι των αλόγων.

ΚΟΥΪΖ!..

«Προτιμώ να πλανώμαι μαζί με τον Πλάτωνα, παρά να σκέπτομαι μαζί με αυτούς –τους Πυθαγορείους– την αλήθεια.»

Ποιος είπε την παραπάνω φράση, όπως ίσως διερωτάται και η πασίγνωστη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Όλγα Φαρμάκη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φράση του Κικέρωνα που έμεινε παροιμιώδης. Η πλήρης διατύπωσή της είναι: Errare malo cum Platone quam cum istis vera sentire (προτιμώ να πλανώμαι μαζί με τον Πλάτωνα, παρά να σκέπτομαι μαζί με αυτούς –τους Πυθαγορείους– την αλήθεια).

ΤΙ ΛΕΕΙ – ΑΡΑΓΕ – Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΡΗΣΜΟΣ;

Και να , λοιπόν, που έχουμε για σήμερα τον πρώτο … πολιτικό χρησμό!
 Τι να λέει άραγε για τη Νέα Δημοκρατία;
 Τι λέει για τον Σύριζα;
 Τι λέει για τον Κώστα Καραμανλή;

Τρέμετε πάσης φύσεως δημοσκόποι και … αλχημιστές! Από σήμερα ο χρησμοδότης της σελίδας μας θα σας κάνει όλους ν' αλλάξετε επάγγελμα!.. Άλλο τώρα αν ο τρίποδας τρίζει πολύ και τα φύλλα της δάφνης που μασάει ζαλίζουν σαν κουτόχορτο!..

Ώστε ήταν ο πρώτος Έλληνας, που πήγε στην Αμερική;

Είναι αλήθεια!.. Σαν σήμερα ακριβώς, στις 14 Απριλίου 1528, ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, ήταν κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάστηκε στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας!.. Ας δούμε τι γράφουμε μέσα στο ανέκδοτο έργο μας: «Οικουμενικός Ελληνισμός»:
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11756/

ΜΕ ΤΡΑΒΗΞΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ…

Με τράβηξε μια κουτσουπιά* μέσα στην αγκαλιά της,
να δω της φύσης τη μορφή, ν’ ακούσω την καρδιά της,
να παιχνιδίζει όμορφα της θάλασσας το κύμα,
να είναι πάντα χαρωπό το κάθε μας το βήμα!

Κάθε Απρίλη ηλιόλουστο οι κουτσουπιές ανθίζουν
και την ψυχή μας, φίλοι μου, πάντοτε την στολίζουν
τα κάλλη αυτά της φύσεως, που ο Θεός χαρίζει,
και σταματά η θλίψη μας, τον πόνο να λυγίζει!

Γι’ αυτό σου λέω, άνθρωπε, κάνε και τον σταυρό σου,
που είναι ο κόσμος δίπλα σου ολόκληρος δικός σου,
για δες την όρνιθα, αν θες, σαν πίνει το νερό,
πάντα θα πει «ευχαριστώ» κοιτώντας στο Θεό!...

Καλησπέρα!...
Καλή επιστροφή!..
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

* κουτσουπιά η [κούτσουπο]· άλλη κοινή ονομασία τής χαρουπιάς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

• 1528: Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλώριδας.
• 1821: Η Μάχη του Λεβιδίου. Αποφασιστική μάχη για την ανύψωση του ηθικού των επαναστατημένων Ελλήνων, που δόθηκε στις 14 Απριλίου στο Λεβίδι, ένα χωριό που είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Τρίπολης.
• 1822: Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν τον γάλλο φιλέλληνα Βαλέστ και τον αποκεφαλίζουν. Παράλληλα επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα, να καταλάβουν το φρούριο του Ρεθύμνου.
• 1837: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.
• 1900: Έπειτα από προετοιμασία δύο ετών, ο λυρικός θίασος Ελληνικό Μελόδραμα, που δημιούργησε ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας, παρουσιάζει στην Αθήνα την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Λα Μποέμ».
• 1924: Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα που κατάργησε τη Βασιλεία. Προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.
• 1941: Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).
• 2013 - Το ΚΚΕ ολοκληρώνει τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του, και ανακοινώνει πως η συνεδρίαση εξέλεξε νέο Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. τον οικονομολόγο και πρώην διευθυντή του Ριζοσπάστη, Δημήτρη Κουτσούμπα αντικαθιστώντας την μακροβιότερη αρχηγό του κόμματος (22 χρόνια) Αλέκα Παπαρήγα.

Εν Εκκλησίαις…

14 Απριλίου: Ε΄ Κυριακή των Νηστειών - Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, Αποστόλων (Ο΄) Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου (1). Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος. Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Χώρας (2) (Τριφυλίας) και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος (†1803).
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11755/