08/05/19 17:10 - Εν Εκκλησίαις...

 

Εν Εκκλησίαις...

8 Μαΐου: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου (1) του Θεολόγου. Οσίου Αρσενίου του Μεγάλου (†449). Όσιος Μήλης ο Υμνωδός, Άγιοι Στρατιώτες οι Μάρτυρες, Ανάμνηση Θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πόλη Κασσιόπη, Αγία Αυγουστίνη η Μάρτυρας, η εν Βυζαντίω, Όσιος Αρσένιος Βαρνακοβίτης, Όσιος Αρσένιος του Νόβγκοροντ, ο διά Χριστόν σαλός, Όσιος Αρσένιος ο εν τη Λαύρα του Κιέβου ασκήσας, Όσιος Κασσιανός ο Έγκλειστος Άγιος Ελλάδιος Επίσκοπος Ωξέρρης, Άγιος Διονύσιος ο Ιερομάρτυρας,, Όσιοι Ζωσιμάς και Ανδριανός, Σύναξη της Παναγίας της Κασσωπίτρας στην Κέρκυρα Σύναξη της Παναγίας της Κασσωπίτρας στην Άρτα.

(1) Ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και μάλιστα ο πιο αγαπημένος του. Πατέρας του ήταν ο Ζεβεδαίος και μητέρα του η Σαλώμη, κόρη του Ιωσήφ του μνηστήρα της Παρθένου Μαρίας. Τη ζωή και τη παρουσία του δίπλα στον Ιησού τη γνωρίζουμε μέσα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Ήταν ο μόνος εκ των μαθητών που δεν φοβήθηκε και έμεινε μέχρι τέλους κοντά στον αγαπημένο του δάσκαλο. Αυτός και ο Πέτρος ήταν οι πρώτοι που κήρυξαν μετά την επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος σε όλο τον κόσμο το λόγο του Κυρίου. Όταν δε η Παρθένος Μαρία κοιμήθηκε ο άγιος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μ. Ασία και ιδιαίτερα στην Έφεσο, όπου με την προσευχή του κατέστρεψε το ναό της Αρτέμιδος και οδήγησε στο Χριστιανισμό τετρακόσιες χιλιάδες ειδωλολάτρες. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού βασανίστηκε και εξορίστηκε στη Πάτμο, όπου έγραψε την Αποκάλυψη. Συνέγραψε επίσης το τέταρτο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, το θεολογικότερο όλων και θεωρούμενο ως Ευαγγέλιο της αγάπης. Εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία περίπου 100 ετών.

Απολυτίκιον
Ήχος β’.

Απόστολε Χριστώ τω Θεώ ηγαπηπημένε, επιτάχυνον, ρύσαι λαόν αναπολόγητον, δέχεταί σε προσπίπτοντα, ο επιπεσόντα τω στήθει καταδεξάμενος· ον ικέτευε, Θεολόγε, και επίμονον νέφος εθνών διασκεδάσαι, αιτούμενος ημίν ειρήνην, και το μέγα έλεος.https://www.youtube.com/watch?v=19J165ZEGD4