22/05/19 20:37 - Τα Θέματα της Ημέρας 22 Μαΐου 2019

 Τα Θέματα της Ημέρας 22 Μαΐου 2019

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2019!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ευκλείδη, σε παρακαλώ, μη νομίσεις ότι είμαι η … Σκάρλετ Γιόχανσον!!

Τι έγραφε άραγε ο Μακρυγιάννης για τις εκλογές; (5)

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα έχει ως βάση την ελεύθερη βούληση του λαού, που είναι οι εκλογές. Από την αρχαία Αθήνα, όπου οι οι πολίτες δέχονταν το ερώτημα: ¨Τις αγορεύειν βούλεται;» μέχρι τις πρώτες μετά-επαναστατικές εκλογές και μέχρι τις σημερινές Ευρωεκλογές, ένα πράγμα διαπιστώνει κανείς: το πάθος των εκλογέων για το παρασκήνιο. Ήδη έχουμε αρχίσει μια σειρά άρθρων, επιλέγοντας τα κυριότερα σημεία των Απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη, όπου κάνει αναφορά στις εκλογές! Διαβάζουμε, λοιπόν:

Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11895/

ΣΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΙΣ ΑΝΗΦΟΡΙΕΣ!..

Στης Πλάκας τις ανηφοριές, που είναι οι αναμνήσεις,
γύρισα λίγο με το νου και με τις συγκινήσεις,
θυμήθηκα τα γραφικά τα κάρα που περνούσαν
και που οι άνθρωποι εκεί πάντοτε περπατούσαν!

Τον «μπαρμπα-Γιάννη κανατά» τον βλέπω να περνάει,
ακούω τον παγωτατζή και τον παλιό κουρέα,
που ήταν ταυτόχρονα… γιατρός, με βδέλλες νάχει πλάϊ,
και τη φωνή του γαλατά, όλοι μαζί παρέα!

Νομίζω ακούω τη φωνή κι αυτού του παγοπώλη,
του αυγουλά, του καρεκλά, του γιαουρτά ο σάλος,
τον φωτογράφο τον παλιό, μα και τον ανθοπώλη,
και να πουλά και «το μαλλί της γριάς» ένας μεγάλος!..

Καλησπέρα!...
Καλό απόγευμα!..
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

Σαν Σήμερα: 22 Μαΐου...

• 334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού.
• 1067: Ο Μιχαήλ Ζ' Δούκας, ο επονομαζόμενος και Παραπινάκης, αναγορεύεται συναυτοκράτορας με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Ι'. Γνωστός για τις απίστευτες καταχρήσεις του, έφθασε να πουλά το σιτάρι στο λαό ελλειποβαρές («παρά πινάκιο», εξ ου και το προσωνύμιο Παραπινάκης).
• 1825 - Δολοφονείται στο Ναύπλιο η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Επανάστασης.
• 1907: Ο Κάιζερ αγοράζει το «Αχίλλειο» της Κέρκυρας για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.
• 1917 - Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά και βομβαρδισμού της Αθήνας από δυνάμεις της Αντάντ.
• 1941 - Β' Π.Π., Μάχη της Κρήτης Βρετανική αντεπίθεση ανακατάληψης του αεροδρομίου Μάλεμε, που κατέλαβαν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές την προηγουμένη, αποτυγχάνει.
• 1947 - Τίθεται σε ισχύ νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία με σκοπό την ανάσχεση του κομμουνισμού, ο οποίος θα γίνει ευρύτερα γνωστός ως Δόγμα Τρούμαν.
• 1955 - Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος της ΕΟΚΑ, τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας.
• 1963 - Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.
• 1972 - Με απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών διαλύεται η "Εταιρεία Μελετών Ελληνικών Προβλημάτων" καθώς και η "Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων".
• 1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.
• 1973 - Συλλαμβάνεται ο αξιωματικός Σπύρος Μουστακλής και καταγγέλλει βασανισμούς στο ΕΑΤ/ΕΣΑ.

Εν Εκκλησίαις!..

22 Μαΐου: Μεσοπεντηκοστή. Μαρτύρων Βασιλίσκου (1) (†308), Κοδράτου, Μαρκέλλου και Σοφίας. Νεομαρτύρων Δημητρίου (†1803) και Παύλου του οσίου, πολιούχων Τριπόλεως. Σοπωτού Καλαβρύτων (†1818). Αγίου Ιωάννου Βλαδίμηρου του ευσεβέστατου βασιλέως των Αχριδών, του θαυματουργού. Μνήμη της αγίας Θεοτόκου εν Σοφιανοίς. Μνήμη Β΄Οικουμενικής Συνόδου εν Κων/πόλει (381).
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11894/