29/05/11 0:19 - Ποιος θυμάται το «Ακταίον» στο Παλαιό Φάληρο;

 

Ποιος θυμάται το «Ακταίον» στο Παλαιό Φάληρο;

Όταν οι θύμησες και οι αναμνήσεις «σβήνουν» και μέσα στο μυαλό του ανθρώπου δεν στριφογυρίζουν πλέον εικόνες και παραστάσεις του παρελθόντος, ποιος θα θυμηθεί, για παράδειγμα, τι ήταν το «Ακταίον» και –ακόμη χειρότερα- ποιος ήταν ο αρχαίος μυθικός ήρωας Ακταίων; Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις...

ΓΙΑ όσους δεν γνωρίζουν, το 1903, ο τραπεζίτης Ι. Πεσμαζόγλου εγκαινίασε το θαυμάσιο ξενοδοχείο «ΑΚΤΑΙΟΝ», στο Π. Φάληρο.

Το ΑΚΤΑΙΟΝ χτίστηκε με σχέδιο τών αρχιτεκτόνων Ερνέστου Τσίλερ και Καραθανασόπουλου κατά τα πρότυπα τών «Πάλας» των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων. Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της εποχής με 160 δωμάτια ύπνου με μεγάλες και πολυτελέστατες αίθουσες υποδοχής και δεξιώσεων. Για την ανέγερση, την εσωτερική διακόσμηση και τον εξοπλισμό του δαπανήθηκε το τεράστιο για την εποχή ποσόν των 2.000.000 δραχμών!

Το «Ακταίον» υπήρξε για αρκετά χρόνια το επίκεντρο της κοινωνικής και κοσμικής ζωής της Αθήνας και του Πειραιά. Εκεί δίνονταν επίσημοι χοροί καλοκαίρι και χειμώνα. Στη διάρκεια του πολέμου εγκαταλείφθηκε, για να ακολουθήσει η κατεδάφισή του, η οποία ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια με την εξαφάνιση και του μικρού τμήματος του κτιρίου που είχε διασωθεί και άξιζε να διατηρηθεί σαν «τεκμήριο» μιας εποχής που χάθηκε οριστικά!..

Ο κυνηγός Ακταίων μεταμορφώνεται σε ελάφι και τον κατασπαράζουν τα σκυλιά!..

Ποιος ήταν ο Ακταίων

Λένε πως ο Αρισταίος, ο γιος του Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης, απέκτησε από την Αυτονόη, την κόρη του Κάδμου, ένα γιο, τον Ακταίωνα, ο οποίος ανατράφηκε από τον Κένταυρο Χείρω­να. Ο Χείρωνας του έμαθε την τέχνη του κυνηγιού. Κάποια μέρα τον Ακταίωνα τον καταβρό­χθισαν πάνω στον Κιθαιρώνα τα ίδια του τα σκυλιά.

Γι' αυτόν το θάνατο διηγούνται διάφο­ρες εκδοχές. Άλλοι λένε πως τιμωρήθηκε έτσι από τον Δία, γιατί προσπάθησε να του κλέψει τον έρωτα τής Σεμέλης. Αλλά οι περισσότεροι συγγραφείς αποδίδουν αυτή την τιμωρία στην οργή της θεάς Άρτεμης, που δυσαρεστήθηκε, γιατί την αντίκρισε ο Ακταίωνας γυμνή, την ώρα που λουζόταν σε μια πηγή. Η θεά τον μετα­μόρφωσε σε ελάφι και γεμίζοντας λύσσα τα πενήντα σκυλιά, που αποτελούσαν το κοπάδι του, τα έστρεψε εναντίον του. Tα σκυλιά τον κατα­βρόχθισαν, χωρίς να τον αναγνωρίσουν έπειτα τον αναζήτησαν μάταια μέσα σ' όλο το δάσος, που γέμισαν με τα ουρλιαχτά τους. Η αναζήτη­σή τους τα οδήγησε ως τη σπηλιά, όπου κατοι­κούσε ο Κένταυρος Χείρωνας και αυτός, για να τα παρηγορήσει, κατασκεύασε ένα άγαλμα με τη μορφή του Ακταίωνα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Ησ., θεογ. 977. Απολλόδ., Βιβλ. 3, 4, 4. Υγίν., Fab. 181. Now., Δίον. 5, 287 κ.ε. Οβιδ., Μετ. 3, 131 κ.ε. Φουλγ., Myth. 3, 3. Παυσ. 1, 44, 8. 9, 2, 3. Ευρ., Βάκχ. 337. Διόδ. Σικ. 4, 81. Λουκ. Περί όρχ. 41. Πρβ. S. Reinach στο CMR.3, 24-53. W. Nestle, στο ARW, 1936, 248 κ.ε.