31/05/11 14:45 - Πού φυλάσσονται σήμερα τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας;

 

Πού φυλάσσονται σήμερα τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας;

Είναι αλήθεια ότι εννιακόσια χειρόγραφα, αποτελούμενα από 30.000 εύθραυστα τμήματα, το σύνολο δηλαδή των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, φυλάσσονται σήμερα κάτω από συνθήκες ύψιστης ασφάλειας σε κρύπτες της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Είναι αυτά στα οποία περιλαμβάνονται από το αρχαιότερο βιβλικό κείμενο μέχρι τους κανόνες ενός εβραϊκού κοινοβίου της εποχής του Χριστού! Τα πολύτιμα αυτά χειρόγραφα –όπως ισχυρίζονται οι μελετητές της Βίβλου- αποτελούν μια σύγχρονη διαθήκη για Εβραίους και Χριστιανούς!..

ΓΝΩΣΤΟ το θέμα. Το γράφουν όλες οι εγκυκλοπαίδειες, όπως και η «Βικιπαίδεια»:
Την άνοιξη του 1947, ένας δεκαπεντάχρονος τότε βεδουίνος βοσκός από τη νομαδική φυλή Τααμιρέ, ο Μωχάμετ Εδ-Διβ, ψάχνοντας για να βρει το χαμένο από το κοπάδι του ζώο στις άγονες ορεινές εκτάσεις που υψώνονται πέρα από τις δυτικές ακτές της Ν. Θάλασσας, έφτασε μπροστά σε μια μικρή οπή, που υπήρχε στο βοσκότοπο της ιστορικής βουνοπλαγιάς. Όπως αποδείχτηκε μετά από λίγο, από εκείνη την οπή που οδηγούσε σε σπηλιά είχε περάσει το κατσίκι.
Το 15χρονο παιδί πέταξε μια πέτρα μέσα μήπως καταφέρει να φοβήσει το ζώο για να βγει έξω. Μόλις όμως πέταξε την πέτρα, ακούσθηκε ένας παράξενος θόρυβος, που έδινε την εντύπωση ότι προκλήθηκε από θραύση πήλινων δοχείων. Γεμάτος περιέργεια αλλά και ταραχή, ο μικρόςβεδουίνος έτρεξε και ειδοποίησε τον εξάδελφο του, που βρισκόταν στην ίδια περιοχή, για να διαπιστώσουν μαζί τι ακριβώς είχε συμβεί.
Οι δύο μαζί άνοιξαν λίγο ακόμη το στόμιο της οπής, για να μπορέσουν να περάσουν. Έτσι, βρέθηκαν μέσα σε σπήλαιο με αρκετό βάθος όπου ένα σπασμένο πιθάρι μαρτυρούσε τη χροιά του θορύβου που είχε προκληθεί από το κτύπημα της πέτρας ενώ στο βάθος του σπηλαίου, ήταν τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, μια σειρά άθραυστα πιθάρια, με πήλινα καλύμματα. Απ' αυτά, που ήταν συνολικά οκτώ, τα επτά βρέθηκαν κενά, προφανώς συλημένα από παλαιότερη ανάλογη επίσκεψη. Το ένα από αυτά περιείχε οχτώ συνολικά κυλίνδρους τυλιγμένους με λινά υφάσματα επιχρισμένα με μιά κολλώδη ουσία. Οι βοσκοί τα πήραν μαζί τους και ξεκίνησαν για τη Βηθλεέμ. Δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν στα χέρια τους αρχαιολογικό θησαυρό και έτσι άνοιξαν το δρόμο για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανακάλυψη των νεότερων χρόνων.
Πού φυλάσσονται, όμως, σήμερα τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας και πώς μπορούμε να τα διαβάσουμε;
Διαβάστε το κείμενο, που ακολουθεί!

Τμήμα χειρογράφου της Νεκράς Θάλασσας.

Στο Ιντερνέτ μέσω Google τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας
[27/10/2010]

Εννιακόσια χειρόγραφα, αποτελούμενα από 30.000 εύθραυστα τμήματα. Αυτό είναι το σύνολο των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, που φυλάσσεται κάτω από συνθήκες ύψιστης ασφάλειας σε κρύπτες της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Με περιεχόμενο που περιλαμβάνει από το αρχαιότερο βιβλικό κείμενο μέχρι τους κανόνες ενός εβραϊκού κοινοβίου της εποχής του Χριστού, τα πολύτιμα χειρόγραφα αποτελούν μια σύγχρονη διαθήκη για Εβραίους και Χριστιανούς. Δημοσιευμένη σε σαράντα ογκώδεις και ακριβούς τόμους, η διαθήκη αυτή είναι διαθέσιμη στο σύνολό της στους λίγους ειδικούς με πρόσβαση στα ερευνητικά ινστιτούτα που μπόρεσαν να την εξασφαλίσουν για την συλλογή τους. Όχι όμως για πολύ.

Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, το περιεχόμενο των χειρογράφων μαζί με σχόλια, μετάφραση και βιβλιογραφία θα είναι διαθέσιμο σε όποιον επιθυμεί να το διαβάσει. Η πρόσβαση θα είναι φυσικά μέσω διαδικτύου και γίνεται δυνατή με τη συνεργασία της ΝASA και της Google. Ήδη, χρησιμοποιώντας τεχνολογία εξελιγμένη για τη NASA, ειδικοί φωτογραφίζουν με υπέρυθρη ακτινοβολία τα θραύσματα των χειρογράφων με σκοπό να τα ενώσουν στη συνέχεια ψηφιακά. Γίνεται έτσι δυνατή η ανάγνωση λεπτομερειών αόρατων με γυμνό μάτι και η συνολική θέαση κειμένων χωρίς να καταστρέφεται η γραφική ύλη - όπως γινόταν κατά τις παλαιότερες απόπειρες σύνθεσης τμημάτων με «σελοτέιπ» και ρυζόχαρτο. Σε δεύτερο χρόνο, η Google θα εμπλακεί στο μεγάλο αυτό πρόγραμμα ψηφιοποίησης διοχετεύοντας τα κείμενα στο διαδίκτυο. Για την ιστορία, το πρόγραμμα κοστίζει 3,5 εκ. δολάρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011. (*)

(*) Πηγή: The Media Line, 25/10/10 (Ζ.Ξ.)

Βλέπε και περιοδικό «Αρχαιολογία»