20/06/11 20:19 - «Ζει η βασιλιάς Αλέξανδρος;»

«Ζει η βασιλιάς Αλέξανδρος;»

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η ίδια η Παλαιά Διαθήκη κάνει πληθώρα αναφορών, προφητικών και μη, στον Βασιλέα των Ελλήνων Αλέξανδρο, με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστεί ο τότε Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Σπυρίδων να χαρτογραφήσει όλα αυτά τα στοιχεία της Γραφής, πού αποδεικνύουν όχι μόνον την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, αλλά και την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!..

«Πατριώτισσες και Πατριώτες,
Έλληνες και Ελληνίδες,

Αισθάνομαι την ιεράν υποχρέωσιν να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας την «Πολιτείαν των Ελλήνων» και προσωπικώς τον επιστήθιο φίλο και συνεργάτη μου κ Δημοσθένη Λιακόπουλο για την εξαιρετική τιμή πού επεφύλαξε στο πρόσωπό μου…Η τιμή, όμως, δεν ανήκει σε μένα. Το χρέος μου κάνω. Η τιμή ανήκει σε σας, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, πού ήρθατε σήμερα εδώ για να τιμήσετε τον Μέγιστο όλων των Ελλήνων!…Την θρυλική προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!.. Του στρατηγού όλων των εποχών!… Του ανθρώπου που η φήμη του ακόμη και σήμερα φτερουγίζει παντού για να μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδος και της αισιοδοξίας για το αύριο!..
Ναι!.. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν υπήρξε μόνον στρατηγός!.. Δεν υπήρξε μόνον μέγας στρατηλάτης!.. Υπήρξε, πέραν των άλλων, και ένας μέγας οραματιστής, πού ήθελε μια Ελλάδα να επεκτείνεται στα βάθη του κόσμου για να εκπολιτίσει την ανθρωπότητα!… Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, όπου πήγαινε, έκτιζε κι από μία πόλη!… Εβδομήντα (70) συνολικά πόλεις, που έφεραν το όνομά του (Αλεξάνδρεια), εστόλιζαν την Ασία και ολόκληρη σχεδόν την Ανατολή μέχρι την Αλεξάνδρεια την εσχάτη!…Ακόμη και σήμερα τα ερείπιά τους φωτίζουν τον κόσμο και δεν τον συσκοτίζουν, όπως κάνουν οι πολεμικές μηχανές του κάθε πλανητάρχη!.. Το γράφουν οι ιστορικοί, το λέγουν κι οι αρχαιολόγοι, όπως η Λιάνα Σουβαλτζή, που μας εθύμισε με τις ενέργειές της τα λόγια του Ιησού Χριστού: «Αν σιωπήσουν οι άνθρωποι, θα λαλήσουν οι πέτρες»!.. («Oι λίθοι κεκράξονται»)!… (Λουκάς 19, 40). Αν αυτό δεν λέγεται πολιτισμός, τότε πώς λέγεται;
Το ότι ο Μέγας Αλέξανδρος προσέφερε πολιτισμό και εξανθρώπιζε τους ανθρώπους δεν το λέγομεν μόνον εμείς, αλλά και όλοι σχεδόν οι αρχαίοι ΄Ελληνες ιστορικοί. Ας ακούσουμε για λίγο τον Πλούταρχο, που λέει στο «Περί Αλεξάνδρου Τύχης ή Αρετής» ( 5), ότι ο Αλέξανδρος εδίδαξε:
«…τους Υρκανούς να συνάπτουν νόμιμους γάμους, τους Αραχωσίους να καλλιεργούν τη γη τους, τους Σογδιανούς έπεισε να τρέφουν και όχι να φονεύουν τους γέροντες γονείς τους, τους Πέρσες να σέβωνται τις μητέρες τους και να μην τις νυμφεύονται, τους Ινδούς να λατρεύουν τους θεούς της Ελλάδος, τους Σκύθες να θάβουν και όχι να τρώνε τους νεκρούς των…» !
Αν αυτό δεν λέγεται πολιτισμός, τότε πώς λέγεται;

Ορισμένοι μικρόνοες και μικρόψυχοι, πραγματικοί νάνοι της σκέψεως, για να μη τους χαρακτηρίσω αλλιώς, θέλοντας να πλήξουν τον Μέγα Αλέξανδρο, και μη δυνάμενοι να πλησιάσουν το απλησίαστο πνεύμα του, προσπάθησαν να τον πλήξουν από την μέση και κάτω!…Και τι επινόησαν οι σκοτεινοί εγκέφαλοι; ΄Οτι (τάχα μου, τάχα μου) ο θρυλικός Στρατηλάτης ήταν, λέει … αμφίφυλος!
Για να δικαιολογήσουν, μάλιστα, τα αδικαιολόγητα, κατέφυγαν στους «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου για να δουν την αναφοράν στο πείραμα της μητρός του Ολυμπιάδος αλλά και του Φιλίππου, που του έστειλαν, σύμφωνα με τον Θεόφραστο, την περίφημη Εταίρα Καλλιξείνα, για να δουν αν ο γιος τους ήταν, λέει, ανδρόγυνος ή μη, την οποίαν, βεβαίως, ο Μέγας Αλέξανδρος απέφυγε!
Κι όμως!… Αυτήν την νεανική εγκράτεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ευλογεί ακόμη και η σημερινή Εκκλησία μας, κάποιοι την εξέλαβαν ως … αδυναμία!.. Με τέτοιο μυαλό να κοιμούνται!… Τους το απέδειξε αργότερα όταν πήρε την Ρωξάνη, όταν έκανε παιδιά, όταν είχε δίπλα του περικαλλέστατες και υψηλής νοημοσύνης Εταίρες, όπως η Θαΐδα, όταν σεβάστηκε την γυναίκα του Δαρείου κλπ κλπ κλπ.
Ω! νοσηροί εγκέφαλοι, δεν βρήκατε τίποτε άλλο να επινοήσετε, που μας είπατε ότι ήταν (τάχα μου) ο Αλέξανδρος ήταν από τούτο, ότι (τάχα μου) ήταν από κείνο, αλλά δεν μας είπατε ποτέ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος παραλίγο να φθάση στο … Πεκίνο !!!..

Ναι!… Είναι οι γνωστοί κύκλοι της Νέας Εποχής και της Νέας Τάξεως Πραγμάτων, οι οποίοι, στο όνομα της Παγκοσμιοποιήσεως, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν κάποια ευχολόγια του θρυλικού Στρατηλάτου, εις την Ωπιν, για να του «κολλήσουν την ρετσινιά» του πρώτου – δήθεν- οπαδού της παγκοσμιοποίησης, επινοώντας ακόμη και (άκουσον, άκουσον!) «Όρκους» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ άλλα πράγματα αναφέρει ο Αρριανός για τον Αλέξανδρο στην Ώπη!… Διαβάστε τι είπε ο θρυλικός Στρατηλάτης στους Μακεδόνες στρατιώτες του και τότε θα καταλάβετε ποια ήταν η πραγματική πολιτική και στρατηγική σκέψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ήθελε παντού μια πιο δυναμική και αποφασιστική επιβολή της δικής του πολιτικής, ώστε να επιτύχει του εκπολιτιστικού του σκοπού, που δεν ήταν άλλος από τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου και της επανελληνίσεώς του!..
Έ, όχι, Κύριοι!… Άλλο οικουμενική σκέψις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πού ήθελε έναν άνθρωπο πολιτισμένο και χρήσιμο στον συνάνθρωπό του, και όχι μια άβουλη αριθμομηχανή, του Νέου Ανθρώπου, που μας ετοιμάζετε στα εργαστήριά σας και πού θα εξυπηρετή όχι τον άνθρωπο, αλλά τις δικές σας τσέπες!… Φτάνει πια!… Αντιστεκόμαστε ειρηνικά γιατί:
Μας αφαιρέσατε το δικαίωμα στην πίστη, μας αφαιρέσατε το δικαίωμα στην πατρίδα, δεν θα μας αφαιρέσετε και το δικαίωμα να πιστεύουμε στον Μέγα Αλέξανδρο, πού έκανε την Ελληνική Γλώσσα όργανο του πανανθρωπίνου πολιτισμού και όχι σκουπίδι της δικής σας ιστορίας!…
Μόλις χθες (και το καταγγέλλω ως παράπονο, χωρίς πολιτική αιχμή, αφού άλλος είναι ο ρόλος μου), άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ Σίλβιο Μπερλουσκόνι να λέει στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ Κώστα Σημίτη: « Κρίμα, πού σπούδασα 5 ολόκληρα χρόνια Αρχαία Ελληνικά και δεν καταλαβαίνω τα Νέα Ελληνικά»!
Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό, Κύριοι; Πήραν το ομορφότερο μνημείο πού άφησε ποτέ ο άνθρωπος πάνω στη γη, την Ελληνική Γλώσσα, που ο Μέγας Αλέξανδρος την διέδωσε παντού, και κάποιοι ταγοί την γελοιοποιούν και την υποβιβάζουν, ως προσκυνημένοι δούλοι του Διεθνούς Κεφαλαίου, για να επιτύχουν την υποταγή του Έλληνος ανθρώπου στην νέα δουλεία, την ηλεκτρονική αιχμαλωσία!
Πολέμησαν και πολεμούν τον Μέγα Αλέξανδρο γιατί, κατά το κοινώς λεγόμενο, «τους χαλάει τη μανέστρα»!…
Καταστρέφουν την Εκκλησία του Χριστού, διότι ο Μέγας Αλέξανδρος, σύμφωνα με τον Χρήστο Ζαλοκώστα, ήταν ένας μεγάλος πρόδρομος του Χριστιανισμού!.. Είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα θα τον δούμε πολλές φορές εικονογραφημένο μέσα στα μοναστήρια και τις ελληνικές εκκλησίες; Διαβάστε το βιβλία μου και θα καταλάβετε!..
Ακόμη και η δική τους Σίβυλλα, η Σίβυλλα η Σαμβήθη, (Χαλδαία ή Περσίς ή Εβραία - όπως θέλετε την αποκαλείτε), σύμφωνα με τον Σχολιαστήν του Πλάτωνος, μπαίνοντας μέσα στην Κιβωτό μαζί με τα παιδιά του Νώε, προέβλεψε όχι μόνον την πυργοποιίαν και την διαίρεση των γλωσσών, αλλά και τον ερχομό στη γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η ίδια η Παλαιά Διαθήκη κάνει πληθώρα αναφορών, προφητικών και μη, στον Βασιλέα των Ελλήνων Αλέξανδρο, με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστεί ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κκ Σπυρίδων (*) να χαρτογραφήσει όλα αυτά τα στοιχεία της Γραφής, πού αποδεικνύουν όχι μόνον την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, αλλά και την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του οποίου η ρίζα, κύριοι Σκοπιανοί, δεν είναι μόνον η Μακεδονία, αλλά και μία άλλη γωνιά της ελληνικής γης, όπως το Άργος της Πελοποννήσου, απ’ όπου ξεκίνησαν οι πρόγονοί του οι Τημενίδες, σύμφωνα με πολλούς Έλληνες και ξένους ιστορικούς!…Τι θα πείτε τώρα; Ότι κατάγεσθε και από την Πελοπόννησο;
Κλείνοντας, να θυμίσω δύο ακόμη στοιχεία, πού αφορούν τον Μέγα Αλέξανδρο και τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα σας συγκλονίσουν::
Ξέρετε ότι, Ερυθρά θάλασσα δεν είχαν μόνον οι Εβραίοι, αλλά και οι Έλληνες;
Έ, λοιπόν, Κύριοι, ο Αρριανός αναφέρει ότι στο Ακρωτήρι των Χελιδονιών, στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας, κάποια στιγμή τα νερά της θαλάσσης παραμερίσθηκαν και πέρασε ολόκληρος ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου!… Μάλιστα, ο Μέγας Αλέξανδρος, θεώρησε αυτό θεϊκό σημείο και, σύμφωνα με τον Αρριανό, η διάβασις του στρατού έγινε εύκολος και ταχεία!… (Ανάβασις Αλεξάνδρου, Κεφάλαιο 26ον).
Εάν δε αληθεύει και η πληροφορία, πού θέλει να λέει ότι σώζεται σε κάποιο απ’ τα χιλιάδες αρχαία ελληνικά χειρόγραφα πού έχουν καταχωνιάσει οι επιτήδειοι στα «συρτάρια της γης», ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ Αλεξάνδρου και Δαρείου, λίγο πριν ο Πέρσης αυτοκράτωρ εγκατάλειψη με το άρμα του την μάχη, αντιλαμβάνεσθε τι θα συμβεί αν μάθουμε πώς έγινε η μεγάλη σύγκρουσης Ελληνικής και Περσικής Αυτοκρατορίας και ποιοι κρύβονταν πίσω απ’ αυτήν, πού ήθελαν, μέσα σε μία ημέρα την καταστροφή του Ελληνισμού!..

Αντισταθείτε!… Δυνατά!..
Αντισταθείτε!… Ελληνικά!…
Αντισταθείτε!… Ενωμένοι, δυνατοί κι ελληνικοί!…

Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ!... » (**)

-----------

(*) Σήμερα, την επισκοπική αυτή θέση έχει καταλάβει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, κατά κόσμον Δημήτριος Τσολιάκος, ο οποίος γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1945. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1969 και Πρεσβύτερος το 1974. Υπηρέτησε ως εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Μεγάρων διακονώντας συγχρόνως στα γραφεία της Ι. Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος ως Γραμματεύς και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος. Από το 1989 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο ως Γραμματέας – Πρακτικογράφος. Εξελέγη Μητροπολίτης το 2003.

(**) Η ομιλία αυτή τελικώς δεν κατέστη δυνατόν να εκφωνηθεί εξ ολοκλήρου από τον υπογράφοντα, την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2003, σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου Αθηνών εις εκδήλωση προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διότι οι διοργανωτές έδωσαν το λόγο σε … λαοπλάνο πολιτικό αρχηγό και όχι στους τιμηθέντες της βραδιάς , όπως η κ. Λιάνα Σουβαλτζή και η ταπεινότητά μας!..