02/04/11 14:32 - Ψάχνουν ακόμη για τους Θησαυρούς του Σολομώντα;

 
Ψάχνουν ακόμη για τους Θησαυρούς του Σολομώντα;

Εντύπωση προκαλεί τα γεγονός ότι, παρά τη δημοτικότητά της στην ιστορική παραφιλολογία, η ύπαρξη του βασιλιά Σολομώντα και των διάσημων ορυχείων του παραμένει ακόμη αμφισβητήσιμη. Η τοποθέτηση του πλουσιότερου, κατά τη Βίβλο, Ισραηλίτη βασιλιά στον 10ο αι. π.Χ., θέτει αρκετούς αρχαιολόγους σε προβληματισμό απέναντι στους ερευνητές της Βιβλικής Ιστορίας ιδίως μετά την ανακάλυψη μιας αρχαίας μεταλλουργικής τοποθεσίας στη θέση Khirbat en-Nahas!..


Λεπτομέρεια από πίνακα του Πάολο Ντε Ματέις (1662-1728), που απεικονίζει τη συνάντηση του Σολομώντος με τη βασίλισσα του Σαβά.

Ο Σολομών (ή Σολομώντας) όπως είναι γνωστό, ήταν γιος του Δαβίδ και της Βηθσαβεέ. Ανέβηκε στο θρόνο του κράτους των Εβραίων στα 972 π.Χ. και βασίλεψε για 40 ολόκληρα χρόνια.
Ο Σολομώντας οργάνωσε το κράτος του και του χάρισε μεγάλη δόξα και δύναμη. Δημιούργησε τεράστιο εμπορικό στόλο και με το εμπόριο απόκτησε αμύθητα πλούτη, που του επέτρεψαν να φτιάξει μεγάλα ανάκτορα και να ζει με αφάνταστη μεγαλοπρέπεια και πρωτοφανή χλιδή και πολυτέλεια. Επίσης ανέπτυξε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα.
Το σπουδαιότερο από τα οικοδομήματα ήταν ο ναός που κτίστηκε στο λόφο Μωριά και στον οποίο μετέφερε την Κιβωτό της Διαθήκης. Η φήμη του είχε φτάσει στα πέρατα του κόσμου. Θρυλική στάθηκε η επίσκεψη της βασίλισσας του Σαβά που του χάρισε πλούσια και πολύτιμα δώρα, υφάσματα, πολύτιμες πέτρες, χρυσάφι κι αρώματα. Στα τελευταία του χρόνια, το κράτος του το τάραζαν μεγάλες επαναστάσεις και μετά απ' το θάνατό του κατέρρευσε.
Η παράδοση αναφέρει ότι ο Σολομώντας διακρινόταν για τη σοφία και τη μεγάλη σύνεση και μόρφωσή του. Σ' αυτόν αποδίδονται οι συνθέσεις 3.000 παραβολών και 5.000 ωδών. Επίσης είναι ο πιθανότερος δημιουργός των έργων "Εκκλησιαστής" και " Άσμα Ασμάτων".
Βρέθηκαν, όμως, κάποια ορυχεία, που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του Σολομώντα;
Ας διαβάσουμε το παρακάτω δημοσίευμα:

Ο Thomas Levy, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Κυνηγώντας τους Θησαυρούς του Σολομώντα
[24/11/2010]

Παρά τη δημοτικότητά της στην ιστορική παραφιλολογία, η ύπαρξη του βασιλιά Σολομώντα και των διάσημων ορυχείων του παραμένει ακόμη αμφισβητήσιμη. Η τοποθέτηση του πλουσιότερου, κατά τη Βίβλο, Ισραηλίτη βασιλιά στον 10ο αι. π.Χ., μια εποχή κοσμογονικών ανακατατάξεων και σκοτεινή ακόμη και για τις ακμάζουσες κοινότητες της ηπειρωτικής Εγγύς Ανατολής, θέτει αρκετούς αρχαιολόγους απέναντι στους συναδέλφους τους ερευνητές της Βιβλικής Ιστορίας.

Κοντά στη λύση του μυστηρίου εικάζεται ότι βρίσκεται ο Thomas Levy, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Ειδικευμένος στην αρχαία τεχνολογία ο Levy οδηγήθηκε στην Ιορδανία με σκοπό να ερευνήσει την επίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων στις αρχαίες κοινωνίες. Στη θέση Khirbat en-Nahas όπου εργαζόταν όμως, τον περίμενε μια έκπληξη: χιλιάδες τόνοι σκωρίας, υποπροϊόντος από την κατεργασία μεταλλεύματος και πολυάριθμοι σωλήνες κατεργασίας σε διάφορους τύπους. Η οργανωμένη αυτή μεταλλουργική εγκατάσταση αντανακλά την παρουσία κοντινού οργανωμένου κέντρου εξουσίας ικανού να διαχειρίζεται το μετάλλευμα, το οποίο θα αποτελούσε και μια σημαντική πηγή πλουτισμού. Το σημαντικότερο; Η θέση κατεργασίας χρονολογείται στον 10ο αι., εποχή κατά την οποία επικρατεί η άποψη ότι η περιοχή κατοικούνταν από περιπλανώμενες φυλές που λίγη σχέση είχαν με οργανωμένη εξουσία!

Ποια λοιπόν είναι η πιθανότερη διοικητική οντότητα που θα μπορούσε να ελέγχει ένα χώρο κατεργασίας μεταλλεύματος στην Ιορδανία τον 10ο αι.π.Χ; Μια κοντινή εδαφικά δύναμη που αποτελεί εικασία για τους αρχαιολόγους αλλά αδιάσειστη πραγματικότητα για τους βιβλικούς ιστορικούς: το Ισραήλ του Σολομώντα. Η πιθανότητα αυτή προσελκύει σήμερα το παγκόσμιο ειδησεογραφικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον στο Khirbat en-Nahas. Ήδη το National Geographic ετοίμασε ντοκιμαντέρ για τη θέση, το οποίο και προβλήθηκε πρόσφατα από το δίκτυο. Ο Levy όμως, ως επιστήμονας, συνεχίζει να παραμένει λακωνικός ως προς την ερμηνεία της θέσης. «Δεν έχουμε απόδειξη ότι βρήκαμε τα Ορυχεία του Σολομώντα αλλά ότι υπήρχε βασίλειο τον 10ο αι.». Όσο για τον ίδιο τον Σολομώντα, λέει: «Νομίζω ότι υπήρξε».

Πηγή: San Diego Newsroom, 23/11/10

Ζ.Ξ.