Κατηγορίες

Αρχική

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

   

Ποιο είναι το μυστικό αρχαίων και χριστιανικών ναών; (1)

Όταν ο γράφων έκανε τηλεοπτικές εκπομπές στην «Τηλετώρα», κατέγραψε μια συγκλονιστική μαρτυρία από πανεπιστημιακές προσωπικότητες που είχε ως προσκεκλημένους, Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του γράφοντος πώς είναι δυνατόν να πληροφορηθούμε τι κρύβουν διάφοροι χριστιανικοί ναοί κάτω από τα σπλάχνα τους, έλαβα την πληροφορία ότι, για παράδειγμα, ο ναός της Αγίας Τριάδος στον Κεραμεικό κρύβει τους τάφους του Κίμωνος και του Περικλέους. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες έχουν κάνει σχέδια για την μεταφορά του ναού αυτού πάνω σε σιδηροδρομικές ράγες για να μην καταστραφεί και να αποκαλύψει τα μυστικά του!!

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι στους πρώιμους χρόνους του Βυζαντίου η Αθήνα διατήρησε τη φήμη της ως πνευματικού κέντρου, που την όφειλε κυρίως στις φιλοσοφικές σχολές της. Σ’ αυτή τη φήμη χρωστούσε την ακμή της στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. Όλος ο ελληνικός κόσμος έστελνε τότε στην Αθήνα τους πνευματικούς του ανθρώπους για να διδάξουν, και σ’ αυτή συγκεντρώνονταν και όλοι εκείνοι οι νέοι που ήθελαν να αποκτήσουν μια ξεχωριστή μόρφωση.

Την ίδια όμως εποχή ο χριστιανισμός θριάμβευε. Στην Αθήνα χτίζονται οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί πλάι στους ειδωλολατρικούς. Εκείνο όμως που άρχισε να αλλοιώνει την παλιά παραδοσιακή μορφή της πόλης ήταν το αυστηρό μέτρο που επέβαλε το 437 ο Θεοδόσιος Β΄, δηλαδή η μετατροπή των ειδωλολατρικών ναών σε χριστιανικούς ναούς. Ξηλώθηκαν τότε από τα βάθρα τους τα αγάλματα των αρχαίων θεών και στη θέση τους στήθηκαν εικόνες αγίων. Και η διαρρύθμιση των ναών δεν έμεινε απείραχτη, όταν το απαιτούσαν οι λειτουργικές ανάγκες της εκκλησίας. Από τους πρώτους μετατράπηκαν σε χριστιανικούς ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και το «Θησείο». Ακόμη και το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, οι γνωστοί «Αέρηδες», και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού μετατράπηκαν σε ναούς!!

Η Εκκλησία της αρχικά υπάγεται στην επισκοπή Ιλλυρικού. Το 857 προάγεται σε αρχιεπισκοπή και το 867 σε μητρόπολη, με κέντρο το ναό της Θεοτόκου στην Ακρόπολη!!

Στα 1019 την Αθήνα την επισκέπτεται ο Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος. Από την εποχή αυτή χρονολογούνται οι περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής. Στα τέλη του 12ου αιώνα μητροπολίτης Αθηνών είναι ο Μιχαήλ Χωνιάτης. Από αυτόν μαθαίνουμε ότι η Αθήνα υπέφερε πολύ από τις επιδρομές των πειρατών, τις σιτοδείες και τους λοιμούς. Ο ίδιος θρηνεί για την ολοκληρωτική κατάπτωση της πόλης και τον εκβαρβαρισμό των ηθών. Στα 1147 η Αθήνα καταλαμβάνεται από τους Νορμανδούς της Σικελίας, για να ακολουθήσει στις αρχές του 13ου αιώνα η φραγκοκρατία.

ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ! Όταν ο γράφων έκανε τηλεοπτικές εκπομπές στην «Τηλετώρα», κατέγραψε μια συγκλονιστική μαρτυρία από πανεπιστημιακές προσωπικότητες που είχε ως προσκεκλημένους,

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του γράφοντος πώς είναι δυνατόν να πληροφορηθούμε τι κρύβουν διάφοροι χριστιανικοί ναοί κάτω από τα σπλάχνα τους, έλαβα την πληροφορία ότι, για παράδειγμα, ο ναός της Αγίας Τριάδος στον Κεραμεικό κρύβει τους τάφους του Κίμωνος και του Περικλέους. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες έχουν κάνει σχέδια για την μεταφορά του ναού αυτού πάνω σε σιδηροδρομικές ράγες για να μην καταστραφεί και να αποκαλύψει τα μυστικά του!!

ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Η περιοχή της Αθήνας έχει περισσότερους από 200 ενοριακούς ναούς. Υπάρχουν επίσης ναοί κοιμητηρίων, προσκυνημάτων, παρεκκλήσια και ξωκλήσια, που ανήκουν στην Αποστολική Διακονία, στο ΤΑΚΕ, σε νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, σε εκπαιδευτήρια, σε μονές και παροικίες κτλ. Από τους ενοριακούς ναούς οι 11 είναι βυζαντινοί και αποτελούν συγχρόνως αρχαιολογικά μνημεία.
Στη βυζαντινή Αθήνα των 8.000 κατοίκων υπήρχαν 140 εκκλησίες. Πολλές από αυτές κατεδαφίστηκαν και εξαφανίστηκαν εντελώς. Έτσι, λιγοστά είναι σήμερα τα ερείπια, των πρώτων ιδίως χριστιανικών αιώνων. Σε καλή οπωσδήποτε κατάσταση σώζονται ακόμη αρκετές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, που έχουν ενιαία φυσιογνωμία και ξεχωρίζουν από την τεχνοτροπία του Αγίου Όρους και της Θεσσαλονίκης. Οι σπουδαιότεροι βυζαντινοί ναοί είναι:
α) Καπνικαρέα, στην οδό Ερμού (11ος αι.). Την έχτισε κάποιος άγνωστος «καπνικάρης», δηλαδή εισπράκτορας καπνικού φόρου. Είναι ναός σταυροειδής με τρούλο, που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. 
β) Παναγία Γοργοεπήκοος (12ος αι.), κοντά στη Μητρόπολη. Το οικοδομικό της υλικό είναι μάρμαρα σε δεύτερη χρήση, που προέρχονται από αρχαία κυρίως κτίρια• γι’ αυτό στους τοίχους επάνω ξεχωρίζουν τα αρχαία γλυπτά. 
γ) Άγιοι Θεόδωροι (1050-1075), στο τέρμα της οδού Δραγατσανίου. Ιδρυτής του ναού είναι ο Σπαθαροκανδιδάτος Νικόλαος ο Καλόμαλος. Είναι ναός σταυροειδής με τρούλο. 
δ) Άγιοι Απόστολοι (1000-1025), στην Αρχαία Αγορά, πλάι στη στοά του Αττάλου. Είναι σταυροειδής με τρούλο και έχει «χορούς», όπως τα καθολικά των μοναστηριών. Αναστηλώθηκε τα τελευταία χρόνια στην αρχική του μορφή. 
ε) Σώτειρα Λυκοδήμου (11ος αι.), στην οδό Φιλελλήνων. Έχει σχήμα οκταγωνικό και μεγάλο τρούλο, που στηρίζεται σε οχτώ τόξα. Το 1852 παραχωρήθηκε στους Ρώσους, οι οποίοι τον αναστήλωσαν και πρόσθεσαν καινούριο καμπαναριό. 
στ) Όμορφη Εκκλησιά (12ος αι.), στο τέρμα Πατησίων. Κομψή και χαριτωμένη εκκλησία. Διακρίνεται για τις αναλογίες της ιδιαίτερα στη στέγη και στον τρούλο. Σε άγνωστο ζωγράφο του 14ου αιώνα ανήκουν οι τοιχογραφίες της. 
ζ) Μεταμόρφωση (1453-1456), κάτω από την Ακρόπολη. Εκπροσωπεί τη χάρη της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής στα χρόνια της φραγκοκρατίας. 
η) Άλλες αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες στην Αθήνα είναι: ο Άγιος Ανδρέας στην αρχιεπισκοπική έδρα, ο Άγ. Ιωάννης ο Θεολόγος στη βορινή πλαγιά της Ακρόπολης, ο Άγ. Γεώργιος του Βράχου στα Αναφιώτικα της Ακρόπολης, οι Ταξιάρχες στην Πύλη της Αγοράς, ο Άγ. Δημήτριος στο δασύλλιο του λόφου της Πνύκας, η Αγ. Άννα στην οδό Διοσκούρων, η Αγ. Μαρίνα στο Λόφο των Νυμφών κ.ά.
Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σώζονται δύο ακόμη θαυμάσια βυζαντινά μνημεία: η ιστορική μονή της Καισαριανής (11ος αι.), στους πρόποδες του Υμηττού, και η μονή του Δαφνίου (6ος αι.), στα δυτικά, με θαυμάσια ψηφιδωτά και άλλους θησαυρούς.

Το θέμα μας, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι σοβαρό και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε αύριο.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών