Αποκαλύψεις

Αποκαλύψεις

Ιστορικές και αρχαιολογικές αποκαλύψεις, πάνω σε διάφορα θέματα, ιδίως εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά – και όχι μόνον - που βρίσκονται για αιώνες στα "συρτάρια της γης"!.. Στοιχεία τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ή «ενταφιάζονται» στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των εφημερίδων, των περιοδικών και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών!... "Σιγάν την αλήθειαν χρυσόν εστι θάπτειν", έλεγε ο  Πυθαγόρας. (Το να αποσιωπάς την αλήθεια είναι σαν να θάβεις το χρυσάφι). Κι εμείς αυτό το χρυσάφι της αλήθειας δεν θα το θάψουμε ποτέ!..

 • Πού βρίσκεται ακριβώς ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου;
  Κι όμως!.. Μία αρχαιολόγος ανακάλυψε το 1957 το μέρος όπου ετάφη ο Άγιος Πέτρος. Κι όχι μόνον!.. Αποκάλυψε ότι στον τάφο του βρέθηκε επιγραφή με το ελληνικό όνομα Πέτρος!..
 • Τι αναφέρει ένας Αιγύπτιος αρχαιολόγος για την Κλεοπάτρα;
  Η Κλεοπάτρα ήταν ελληνικής καταγωγής. Αν και -όπως λένε- δεν ήταν ωραία, είχε το χάρισμα να διεγείρει τις αισθήσεις των ανδρών. Ήταν πολύ μορφωμένη, γνώριζε αρκετές γλώσσες (και την αιγυπτιακή, που κανείς από τους προγόνους της δεν είχε μελετήσει). Ήταν συμπαθής προς τους Αιγυπτίους, και, είτε για λόγους πολιτικής είτε από πεποίθηση, ταυτιζόταν με πολλές από τις θρησκευτικές τους δοξασίες και πεποιθήσεις.
 • Οι Νεφέλες του Αριστοφάνη και οι Ελληνίδες της Αλεξάνδρειας!
  Οι Νεφέλες είναι ίσως η κωμωδία του Αριστοφάνη με τα περισσότερο διασκεδαστικά επεισόδια. Ήρωας της κωμωδίας είναι ο Σωκράτης, που τον παρουσιάζει ως δάσκαλο των νέων επικίνδυνων ιδεών που υπονομεύουν την αθηναϊκή κοινωνία και ως αρχηγό των σοφιστών. Η τόσο άγρια επίθεση του Αριστοφάνη εναντίον του Σωκράτη εξηγείται ίσως από το γεγονός ότι ο ποιητής απηχούσε τις γνώμες της μάλλον συντηρητικής τάξης της Αθήνας και έβλεπε τις διδασκαλίες του Σωκράτη ως επικίνδυνους νεωτερισμούς για την τάξη αυτή!..Τι είχαν επινοήσει, όμως, οι Ελληνίδες της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο για να παρακολουθήσουν τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε νεοελληνική απόδοση (μετάφραση) του Γιώργου Σουρή, αφού ο νόμος ήταν απαγορευτικός για τις γυναίκες;
 • Μήπως και ο Ουίνστων Τσώρτσιλ θαύμαζε την ... Αλίκη Βουγιουκλάκη;
  Ένα ταξίδι - μυστήριο που έκαναν μαζί στο Λονδίνο το 1962, κινητοποίησε τον …. μηχανισμό της περιέργειάς μας να δούμε, αν μπορούμε, πώς και γιατί έγινε αυτό το ταξίδι ή ήταν μια απλή σύμπτωση και τίποτε άλλο! Εάν τώρα, στο ταξίδι αυτό, η Αλίκη Βουγιουκλάκη γοήτευσε τον γηραιό Βρετανό πρωθυπουργό ή το αντίστροφο, χαλάλι τους! Έτσι κι αλλιώς ο Ουίνστων Τσώρτσιλ (για να κάνουμε και το σχετικό μας χιούμορ) συνήθιζε να υψώνει συνεχώς το δεξί χέρι του με το σήμα της νίκης. Να μην κάνει, για μία ακόμη φορά, το σήμα της νίκης όταν διαπιστώνει ότι συνταξιδεύει με μια τόσο αιθέρια ύπαρξη, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Είχαν ιδρύσει στην Κυψέλη ναό για την … Αλίκη Βουγιουκλάκη;
  Όποιος θελήσει και διαβάσει την εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Αιγύπτου, της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 1961, θα διαπιστώσει έκπληκτος ότι δημοσιεύεται μία είδηση-βόμβα για τα καλλιτεχνικά δεδομένα της εποχής εκείνης – και όχι μόνο!.. Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή, στην Κυψέλη Αττικής, ιδρύθηκε ένας … ναός προς τιμήν της Αλίκης Βουγιουκλάκη, όπου αντί για θρησκευτικές εικόνες υπήρχαν ... φωτογραφίες της διάσημης Ελληνίδας ηθοποιού και «εθνικής μας σταρ» όπως την είχε αποκαλέσει στην Καθημερινή η Ελένη Βλάχου!..
 • Αποκάλυψη!... Από πού καταγόταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη;
  Σήμερα η Αλίκη Βουγιουκλάκη θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου με ταινίες οι οποίες αγαπήθηκαν από τέσσερις διαφορετικές γενιές και συνεχίζουν να αποκτούν νέο κοινό, ακόμα και μετά τον θάνατό της. Με την πάροδο των χρόνων η Αλίκη Βουγιουκλάκη ξέφυγε από την σφαίρα του απλού ηθοποιού/καλλιτέχνη και έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Το 1959, η δημοσιογράφος/χρονογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Ελένη Βλάχου της έδωσε το προσωνύμιο «Εθνική Σταρ» της Ελλάδας που την ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. Από πού καταγόταν, όμως, η Αλίκη Βουγιουκλάκη; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι αποκαλύπτει ο Φώτης Κόντογλου για ένα άγνωστο χειρόγραφο;
  Ιστορία απίστευτη βγαλμένη από κάποιο χειρόγραφο, που βρέθηκε στο Οπόρτο, και ζωγραφισμένη από τον Φώτη Κόντογλου. Διαβάστε τον πρόλογο του κειμένου!..
 • Πριν από την Άλωση της Πόλης κατέφθαναν στην Ελλάδα πράκτορες για να συλήσουν τα λείψανα των κλασικών μας χρόνων;
  Στην Ελλάδα περιηγητές εμφανίστηκαν κυρίως από το 17o αι. και μετά. Ανάμεσά τους διπλωμάτες, ποιητές, καλλιτέχνες, ερευνητές αλλά και πολλοί αρχαιοκάπηλοι. Οι κυριότεροι από αυτούς ήταν ο Πουκεβίλ, ο Σπον, ο Γουίλερ, ο Τουρνεφόρ, ο Σουαζέλ-Γκουφιέ και ο Γκίι. Τι αποκαλύπτει, όμως, ο ξένος ιστορικός RICHARD STONEMAN μέσα στο βιβλίο του «Αναζητώντας την κλασική Ελλάδα»;
 • Ώστε ο Μπάρμπα-Γιάννης Κανατάς ήταν Βούλγαρος κατάσκοπος;
  Η βόμβα έσκασε ευθύς μετά τη λήξη του Ρωσοτουρκικού Πολέμου των ετών 1877 - 1878: ο μπαρμπα-Γιάννης Κανατάς εξαφανίστηκε εν μιά νυκτί και μόνη από την πρωτεύουσα ¬ και ταχύπτερος τότε διαδόθηκε η φήμη, στην Αθήνα και στον Πειραιά, πως αυτός ο μοναδικός, αξιαγάπητος άνθρωπος ήταν... Βούλγαρος! Προφανώς η όχι και τόσο συνήθης αξιοπρέπεια του χαρακτήρα του τον είχε φέρει σε σύγκρουση με τις οθωμανικές αρχές και είχε αναζητήσει καταφύγιο στην Αθήνα. Μόλις όμως η πατρίδα του απελευθερώθηκε, το 1878, επέστρεψε και έζησε ήρεμα στη Σόφια ¬ όπως λέγεται ¬ ως τον θάνατό του. Η Αθήνα τού είχε δώσει την ευκαιρία να εκδηλώσει πτυχές του χαρακτήρα του που ίσως και ο ίδιος αγνοούσε. Οσο όμως και αν είχε καταλήξει να αισθάνεται εν πολλοίς περισσότερο Ελληνας από τους Ελληνες, ένιωθε την ανάγκη να ξαναζήσει και να πεθάνει εκεί όπου είχε γεννηθεί ¬ έστω και αν ό,τι ωραιότερο στη ζωή του το είχε βιώσει στη σκιά της Ακρόπολης και κοντά στις παραλίες του Πειραιά!..
 • Υπήρχε και … Πρόχειρος Νόμος στο Βυζάντιο;
  Οι βασικές διατάξεις του νομοθετικού αυτού εγχειριδίου αφορούσαν κυρίως σε θέματα αστικού δικαίου και λιγότερο ποινικού και δημοσίου. Ο «Πρόχειρος Νόμος» είναι διαιρεμένος σε 40 «τίτλους» και για τα πρώτα 21 κεφάλαια έχει ως βασικό οδηγό την ιουστινιάνεια νομοθεσία, όπως την επεξεργάστηκαν νομικοί του 6ου-7ου αιώνα.
 • Οι πνευματικές σχέσεις της Μεγάλης Αικατερίνης με τον Ελληνισμό!..
  Σηµαντική θέση στα αναγνώσµατά της Μεγάλης Αικατερίνης κατείχε η ιστορία: ο Πλούταρχος, ο Τάκιτος της άνοιξαν έναν κόσµο, ο οποίος την έκανε να ονειρεύεται ατελείωτα. Αλλά διάβασε επίσης, από την πρώτη ώς την τελευταία αράδα το «Ιστορικό και Κριτικό Λεξικό» του προδρόµου των εγκυκλοπαιδιστών Πιερ Μπάυλ. Σ’ όλη τη ζωή ουδέποτε µετακινούνταν χωρίς ένα βιβλίο στο χέρι ή στην τσέπη της!..
 • Ώστε και οι Έλληνες είχαν το δικό τους «μάννα εξ ουρανού»;
  Το μάννα ήταν μια τροφή την οποία –σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση- έστελνε από τον ουρανό ο Θεός στους Εβραίους κατά τη μακρόχρονη πορεία τους στην έρημο, όταν άφησαν την Αίγυπτο. Για το περιστατικό αυτό αναφέρει το βιβλίο της Πεντατεύχου «Έξοδος» (κεφ. ιστ’). Μεταφορικά η λέξη σημαίνει το καλό που είναι απροσδόκητο, αλλά και την ευεργεσία του Θεού. Ποιο ήταν όμως «το μάννα εξ ουρανού» των Ελλήνων; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!…
 • Ώστε το Ερέχθειο κατά την Επανάσταση είχε γίνει οίκημα του στρατηγού Γκούρα;
  Μερικοί πιστεύουν πως ο Καλλίμαχος κατασκεύασε το κτίριο και τις Καρυάτιδες, γιατί ο καλλιτέχνης αυτός είχε κατασκευάσει ένα λαμπρότατο χάλκινο έργο, τας Ορχουμένας Λακαίνας, που είχε μεταφερθεί στη Ρώμη, όπου το είδε ο Πλίνιος και το χαρακτήρισε απαράμιλλο σε χάρη και ομορφιά. Κατά τη χριστιανική περίοδο, το Ερέχθειο έγινε χριστιανική εκκλησία, στην περίοδο της φραγκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του άρχοντα των Αθηνών και στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και ως χαρέμι του Διοικητηρίου που ήταν χτισμένο ανάμεσα σ' αυτό και τον Παρθενώνα. Στην Ελληνική Επανάσταση, ήταν το οίκημα του στρατηγού Γκούρα. Το 1827, τουρκική βόμβα έπεσε στο Ερέχθειο και γκρέμισε τη στέγη του, που καταπλάκωσε όσους κοιμούνταν μέσα –ανάμεσά τους και τη χήρα του Γκούρα Ασήμω. Εν τω μεταξύ, είχαν γίνει μέσα διάφορες μετατροπές, ανάλογες προς τις ανάγκες της χριστιανικής λατρείας (αψίς, τέμπλον κ.λπ.).
 • Κάποια αναπάντητα ερωτήματα!..
  Είναι αλήθεια ότι σήμερα θα κάνουμε μερικές αποκαλύψεις με στοιχεία, που αποδεικνύει η κα Αμάντα Κουτσουπίδου – Pafford, μέσα στους τάφους της Βεργίνας, για την διαχρονική ενότητα Ελληνισμού και Χριστιανισμού, δηλαδή του Ελληνικού Χριστιανισμού ή του Χριστιανικού Ελληνισμού.