Αποκαλύψεις

Αποκαλύψεις

Ιστορικές και αρχαιολογικές αποκαλύψεις, πάνω σε διάφορα θέματα, ιδίως εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά – και όχι μόνον - που βρίσκονται για αιώνες στα "συρτάρια της γης"!.. Στοιχεία τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ή «ενταφιάζονται» στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των εφημερίδων, των περιοδικών και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών!... "Σιγάν την αλήθειαν χρυσόν εστι θάπτειν", έλεγε ο  Πυθαγόρας. (Το να αποσιωπάς την αλήθεια είναι σαν να θάβεις το χρυσάφι). Κι εμείς αυτό το χρυσάφι της αλήθειας δεν θα το θάψουμε ποτέ!..

 • Πώς χαρακτηρίζει τις Πυραμίδες ο Γιώργος Σεφέρης;
  Οι αιγυπτιακές πυραμίδες είναι τεράστια οικοδομήματα που τα χρησιμοποιούσαν ως τάφους βασιλέων, ηγεμόνων και αυλικών. Χρονολογικά, καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα 2.700 ετών, που αρχίζει από την έναρξη του Αρχαίου Βασιλείου έως το τέλος της Περιόδου των Πτολεμαίων. Πώς χαρακτηρίζει, όμως, τις Πυραμίδες ο Γιώργος Σεφέρης;
 • Τι έγραφε ο πάπυρος των βουδιστών που έστειλαν στον Νικήτα Κρούτσεφ;
  Το 1778 είχαν ανακαλυφθεί κάπου 50 κύλινδροι, αλλά όλοι εκτός από έναν καταστράφηκαν από αδιαφορία, και αυτός ο ένας δεν έχει καμιά φιλολογική σπουδαιότητα. Αλλά στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός παπύρων, μερικοί μέσα σε τάφους, σκόπιμα θαμμένοι με τους ιδιοκτήτες τους, και άλλοι ανάμεσα σε λόφους από σκουπίδια όπου είχαν πεταχτεί… Ωστόσο, ποιον μυστηριώδη πάπυρο είχαν στείλει οι μοναχοί βουδιστές στον τότε Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Κρούτσεφ;
 • Βρέθηκαν τα μελανοδοχεία που έγραφε ο Απόστολος Παύλος;
  Σε καθημερινή βάση οι ειδήσεις πλέον που επιβεβαιώνουν τα βιβλικά κείμενα είναι συνεχείς και αποδεικτικές των όσων αναγράφουν τα Ιερά Ευαγγέλια!... Δεν είναι μόνον οι πρώτες εικόνες ορισμένων Αποστόλων, που βρέθηκαν σε κατακόμβες της Ρώμης… Στον ποταμό Τίβερη βρέθηκαν ακόμη και τα μελανοδοχεία, που έγραφε ο Απόστολος Παύλος!..
 • Πόσα επίθετα έχουν δώσει οι Έλληνες στην Παναγία μας;
  Για ν’ αποδείξουμε, τώρα, τους ισχυρισμούς μας, σχετικώς με την λατρεία που έχουν οι Έλληνες για την Παναγία μας, θα καταχωρίσουμε ευθύς αμέσως κατ’ αλφαβητικήν σειράν ορισμένα από τα εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ονόματα που της έδωσαν οι Έλληνες για να δείξουν σ’ Αυτήν τα αισθήματα λατρείας, αγάπης και ευγνωμοσύνης που τρέφουν προς την Μητέρα όλων των Ελλήνων:
 • Οι μεγάλες αποκαλύψεις του πανεπιστημιακού δασκάλου Λουκά Χ. Φίλη!
  Σε τηλεοπτική συζήτηση που είχαμε με τον καθηγητή της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκά Χαρ. Φίλη, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 1999, υποστηρίχθηκε η άποψη του κ. Καθηγητού ότι ο Ιησούς Χριστός είχε Ελληνική παιδεία και αγαπούσε υπερβολικά τους Έλληνες και τον Ελληνισμό! Αλλά να ήταν μόνον αυτές οι αποκαλύψεις; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι αποκαλύπτει ένας Ρώσος συγγραφέας για τον Χριστό;
  Ο 86άχρονος Μπαρίς Βίκτοροβιτς Σαπουνόφ είναι ερευνητής στο περίφημο μουσείο του Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και, όπως μας πληροφορεί το τελευταίο τεύχος του ρωσόφωνου περιοδικού της Μόσχας «Ελλάδα», μελετά εδώ και χρόνια τη «Γήινη ζωή του Ιησού», έχοντας εκδώσει ήδη μια μονογραφία με τον ίδιο τίτλο.
 • Πού βρίσκεται ακριβώς ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου;
  Κι όμως!.. Μία αρχαιολόγος ανακάλυψε το 1957 το μέρος όπου ετάφη ο Άγιος Πέτρος. Κι όχι μόνον!.. Αποκάλυψε ότι στον τάφο του βρέθηκε επιγραφή με το ελληνικό όνομα Πέτρος!..
 • Τι αναφέρει ένας Αιγύπτιος αρχαιολόγος για την Κλεοπάτρα;
  Η Κλεοπάτρα ήταν ελληνικής καταγωγής. Αν και -όπως λένε- δεν ήταν ωραία, είχε το χάρισμα να διεγείρει τις αισθήσεις των ανδρών. Ήταν πολύ μορφωμένη, γνώριζε αρκετές γλώσσες (και την αιγυπτιακή, που κανείς από τους προγόνους της δεν είχε μελετήσει). Ήταν συμπαθής προς τους Αιγυπτίους, και, είτε για λόγους πολιτικής είτε από πεποίθηση, ταυτιζόταν με πολλές από τις θρησκευτικές τους δοξασίες και πεποιθήσεις.
 • Οι Νεφέλες του Αριστοφάνη και οι Ελληνίδες της Αλεξάνδρειας!
  Οι Νεφέλες είναι ίσως η κωμωδία του Αριστοφάνη με τα περισσότερο διασκεδαστικά επεισόδια. Ήρωας της κωμωδίας είναι ο Σωκράτης, που τον παρουσιάζει ως δάσκαλο των νέων επικίνδυνων ιδεών που υπονομεύουν την αθηναϊκή κοινωνία και ως αρχηγό των σοφιστών. Η τόσο άγρια επίθεση του Αριστοφάνη εναντίον του Σωκράτη εξηγείται ίσως από το γεγονός ότι ο ποιητής απηχούσε τις γνώμες της μάλλον συντηρητικής τάξης της Αθήνας και έβλεπε τις διδασκαλίες του Σωκράτη ως επικίνδυνους νεωτερισμούς για την τάξη αυτή!..Τι είχαν επινοήσει, όμως, οι Ελληνίδες της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο για να παρακολουθήσουν τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε νεοελληνική απόδοση (μετάφραση) του Γιώργου Σουρή, αφού ο νόμος ήταν απαγορευτικός για τις γυναίκες;
 • Μήπως και ο Ουίνστων Τσώρτσιλ θαύμαζε την ... Αλίκη Βουγιουκλάκη;
  Ένα ταξίδι - μυστήριο που έκαναν μαζί στο Λονδίνο το 1962, κινητοποίησε τον …. μηχανισμό της περιέργειάς μας να δούμε, αν μπορούμε, πώς και γιατί έγινε αυτό το ταξίδι ή ήταν μια απλή σύμπτωση και τίποτε άλλο! Εάν τώρα, στο ταξίδι αυτό, η Αλίκη Βουγιουκλάκη γοήτευσε τον γηραιό Βρετανό πρωθυπουργό ή το αντίστροφο, χαλάλι τους! Έτσι κι αλλιώς ο Ουίνστων Τσώρτσιλ (για να κάνουμε και το σχετικό μας χιούμορ) συνήθιζε να υψώνει συνεχώς το δεξί χέρι του με το σήμα της νίκης. Να μην κάνει, για μία ακόμη φορά, το σήμα της νίκης όταν διαπιστώνει ότι συνταξιδεύει με μια τόσο αιθέρια ύπαρξη, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Είχαν ιδρύσει στην Κυψέλη ναό για την … Αλίκη Βουγιουκλάκη;
  Όποιος θελήσει και διαβάσει την εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Αιγύπτου, της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 1961, θα διαπιστώσει έκπληκτος ότι δημοσιεύεται μία είδηση-βόμβα για τα καλλιτεχνικά δεδομένα της εποχής εκείνης – και όχι μόνο!.. Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή, στην Κυψέλη Αττικής, ιδρύθηκε ένας … ναός προς τιμήν της Αλίκης Βουγιουκλάκη, όπου αντί για θρησκευτικές εικόνες υπήρχαν ... φωτογραφίες της διάσημης Ελληνίδας ηθοποιού και «εθνικής μας σταρ» όπως την είχε αποκαλέσει στην Καθημερινή η Ελένη Βλάχου!..
 • Αποκάλυψη!... Από πού καταγόταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη;
  Σήμερα η Αλίκη Βουγιουκλάκη θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου με ταινίες οι οποίες αγαπήθηκαν από τέσσερις διαφορετικές γενιές και συνεχίζουν να αποκτούν νέο κοινό, ακόμα και μετά τον θάνατό της. Με την πάροδο των χρόνων η Αλίκη Βουγιουκλάκη ξέφυγε από την σφαίρα του απλού ηθοποιού/καλλιτέχνη και έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Το 1959, η δημοσιογράφος/χρονογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Ελένη Βλάχου της έδωσε το προσωνύμιο «Εθνική Σταρ» της Ελλάδας που την ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. Από πού καταγόταν, όμως, η Αλίκη Βουγιουκλάκη; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι αποκαλύπτει ο Φώτης Κόντογλου για ένα άγνωστο χειρόγραφο;
  Ιστορία απίστευτη βγαλμένη από κάποιο χειρόγραφο, που βρέθηκε στο Οπόρτο, και ζωγραφισμένη από τον Φώτη Κόντογλου. Διαβάστε τον πρόλογο του κειμένου!..
 • Πριν από την Άλωση της Πόλης κατέφθαναν στην Ελλάδα πράκτορες για να συλήσουν τα λείψανα των κλασικών μας χρόνων;
  Στην Ελλάδα περιηγητές εμφανίστηκαν κυρίως από το 17o αι. και μετά. Ανάμεσά τους διπλωμάτες, ποιητές, καλλιτέχνες, ερευνητές αλλά και πολλοί αρχαιοκάπηλοι. Οι κυριότεροι από αυτούς ήταν ο Πουκεβίλ, ο Σπον, ο Γουίλερ, ο Τουρνεφόρ, ο Σουαζέλ-Γκουφιέ και ο Γκίι. Τι αποκαλύπτει, όμως, ο ξένος ιστορικός RICHARD STONEMAN μέσα στο βιβλίο του «Αναζητώντας την κλασική Ελλάδα»;