Αποκαλύψεις

Αποκαλύψεις

Ιστορικές και αρχαιολογικές αποκαλύψεις, πάνω σε διάφορα θέματα, ιδίως εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά – και όχι μόνον - που βρίσκονται για αιώνες στα "συρτάρια της γης"!.. Στοιχεία τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ή «ενταφιάζονται» στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των εφημερίδων, των περιοδικών και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών!... "Σιγάν την αλήθειαν χρυσόν εστι θάπτειν", έλεγε ο  Πυθαγόρας. (Το να αποσιωπάς την αλήθεια είναι σαν να θάβεις το χρυσάφι). Κι εμείς αυτό το χρυσάφι της αλήθειας δεν θα το θάψουμε ποτέ!..

 • Ώστε ο Μπάρμπα-Γιάννης Κανατάς ήταν Βούλγαρος κατάσκοπος;
  Η βόμβα έσκασε ευθύς μετά τη λήξη του Ρωσοτουρκικού Πολέμου των ετών 1877 - 1878: ο μπαρμπα-Γιάννης Κανατάς εξαφανίστηκε εν μιά νυκτί και μόνη από την πρωτεύουσα ¬ και ταχύπτερος τότε διαδόθηκε η φήμη, στην Αθήνα και στον Πειραιά, πως αυτός ο μοναδικός, αξιαγάπητος άνθρωπος ήταν... Βούλγαρος! Προφανώς η όχι και τόσο συνήθης αξιοπρέπεια του χαρακτήρα του τον είχε φέρει σε σύγκρουση με τις οθωμανικές αρχές και είχε αναζητήσει καταφύγιο στην Αθήνα. Μόλις όμως η πατρίδα του απελευθερώθηκε, το 1878, επέστρεψε και έζησε ήρεμα στη Σόφια ¬ όπως λέγεται ¬ ως τον θάνατό του. Η Αθήνα τού είχε δώσει την ευκαιρία να εκδηλώσει πτυχές του χαρακτήρα του που ίσως και ο ίδιος αγνοούσε. Οσο όμως και αν είχε καταλήξει να αισθάνεται εν πολλοίς περισσότερο Ελληνας από τους Ελληνες, ένιωθε την ανάγκη να ξαναζήσει και να πεθάνει εκεί όπου είχε γεννηθεί ¬ έστω και αν ό,τι ωραιότερο στη ζωή του το είχε βιώσει στη σκιά της Ακρόπολης και κοντά στις παραλίες του Πειραιά!..
 • Υπήρχε και … Πρόχειρος Νόμος στο Βυζάντιο;
  Οι βασικές διατάξεις του νομοθετικού αυτού εγχειριδίου αφορούσαν κυρίως σε θέματα αστικού δικαίου και λιγότερο ποινικού και δημοσίου. Ο «Πρόχειρος Νόμος» είναι διαιρεμένος σε 40 «τίτλους» και για τα πρώτα 21 κεφάλαια έχει ως βασικό οδηγό την ιουστινιάνεια νομοθεσία, όπως την επεξεργάστηκαν νομικοί του 6ου-7ου αιώνα.
 • Οι πνευματικές σχέσεις της Μεγάλης Αικατερίνης με τον Ελληνισμό!..
  Σηµαντική θέση στα αναγνώσµατά της Μεγάλης Αικατερίνης κατείχε η ιστορία: ο Πλούταρχος, ο Τάκιτος της άνοιξαν έναν κόσµο, ο οποίος την έκανε να ονειρεύεται ατελείωτα. Αλλά διάβασε επίσης, από την πρώτη ώς την τελευταία αράδα το «Ιστορικό και Κριτικό Λεξικό» του προδρόµου των εγκυκλοπαιδιστών Πιερ Μπάυλ. Σ’ όλη τη ζωή ουδέποτε µετακινούνταν χωρίς ένα βιβλίο στο χέρι ή στην τσέπη της!..
 • Ώστε και οι Έλληνες είχαν το δικό τους «μάννα εξ ουρανού»;
  Το μάννα ήταν μια τροφή την οποία –σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση- έστελνε από τον ουρανό ο Θεός στους Εβραίους κατά τη μακρόχρονη πορεία τους στην έρημο, όταν άφησαν την Αίγυπτο. Για το περιστατικό αυτό αναφέρει το βιβλίο της Πεντατεύχου «Έξοδος» (κεφ. ιστ’). Μεταφορικά η λέξη σημαίνει το καλό που είναι απροσδόκητο, αλλά και την ευεργεσία του Θεού. Ποιο ήταν όμως «το μάννα εξ ουρανού» των Ελλήνων; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!…
 • Ώστε το Ερέχθειο κατά την Επανάσταση είχε γίνει οίκημα του στρατηγού Γκούρα;
  Μερικοί πιστεύουν πως ο Καλλίμαχος κατασκεύασε το κτίριο και τις Καρυάτιδες, γιατί ο καλλιτέχνης αυτός είχε κατασκευάσει ένα λαμπρότατο χάλκινο έργο, τας Ορχουμένας Λακαίνας, που είχε μεταφερθεί στη Ρώμη, όπου το είδε ο Πλίνιος και το χαρακτήρισε απαράμιλλο σε χάρη και ομορφιά. Κατά τη χριστιανική περίοδο, το Ερέχθειο έγινε χριστιανική εκκλησία, στην περίοδο της φραγκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του άρχοντα των Αθηνών και στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και ως χαρέμι του Διοικητηρίου που ήταν χτισμένο ανάμεσα σ' αυτό και τον Παρθενώνα. Στην Ελληνική Επανάσταση, ήταν το οίκημα του στρατηγού Γκούρα. Το 1827, τουρκική βόμβα έπεσε στο Ερέχθειο και γκρέμισε τη στέγη του, που καταπλάκωσε όσους κοιμούνταν μέσα –ανάμεσά τους και τη χήρα του Γκούρα Ασήμω. Εν τω μεταξύ, είχαν γίνει μέσα διάφορες μετατροπές, ανάλογες προς τις ανάγκες της χριστιανικής λατρείας (αψίς, τέμπλον κ.λπ.).
 • Κάποια αναπάντητα ερωτήματα!..
  Είναι αλήθεια ότι σήμερα θα κάνουμε μερικές αποκαλύψεις με στοιχεία, που αποδεικνύει η κα Αμάντα Κουτσουπίδου – Pafford, μέσα στους τάφους της Βεργίνας, για την διαχρονική ενότητα Ελληνισμού και Χριστιανισμού, δηλαδή του Ελληνικού Χριστιανισμού ή του Χριστιανικού Ελληνισμού.
 • Η μυστική διαδρομή της Αφροδίτης της Μήλου!..
  Εν τω μεταξύ, οι Αθηναίοι πρόκριτοι που έμαθαν την υπόθεση, έστειλαν με τουρκικό ιστιοφόρο τον ιερέα Βέργη, με την εντολή να φέρει το εύρημα στην Αθήνα. Το άγαλμα, συσκευασμένο σε ξύλινο κιβώτιο, ήταν έτοιμο να φορτωθεί, όταν έφτασε το γαλλικό πολεμικό, και οι Γάλλοι ναύτες έπεσαν με τα ξίφη εναντίον των Τούρκων ναυτών και άρπαξαν το άγαλμα. Η υπόθεση στοίχισε μόνο 1.000 φράγκα στη γαλλική κυβέρνηση!..
 • Άγνωστες γιορτές της αρχαιότητας!..
  Τα Ελλώτια, για παράδειγμα, ήταν μία αρχαία ελληνική θρησκευτική εορτή, με παραλλαγές κατά τόπους. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, τα Ελλώτια τελούνταν στην Κόρινθο προς τιμήν της Αθηνάς. Κατά τη μυθολογική παράδοση, η Ελλώτιδα και η Χρυσή, κόρες του βασιλιά Τίμανδρου, κατέφυγαν στον ναό της θεάς Αθηνάς στη διάρκεια της δωρικής εισβολής στην Κόρινθο, όπου κάηκαν ζωντανές, όταν οι εισβολείς έβαλαν φωτιά στο ιερό. Από το γεγονός αυτό η θεά επονομάστηκε Ελλώτιδα και οι γιορτές που ήταν αφιερωμένες σε αυτήν περιλάμβαναν λαμπαδηδρομίες και, πιθανόν, γυμνικούς αγώνες και είχαν εξαγνιστικό χαρακτήρα!..
 • Πού βρισκόταν άραγε η Μιλυάς του Ηροδότου;
  «Και ούτοι μεν ταύτα τα έθιμα τηρούσιν, οι δε Λύκιοι κατάγονται από την Κρήτην, η καταγωγή των δε αύτη είναι παλαιοτάτη, διότι άλλοτε οι βάρβαροι κατείχον όλην αυτήν την νήσον. Ότε οι υιοί της Ευρώπης, Μίνως και Σαρπηδών, εφιλονείκησαν περί της βασιλείας, επειδή υπερίσχυσεν ο Μίνως, έδιωξε τον Σαρπηδόνα και τους οπαδούς του οίτινες διωχθέντες κατέφυγον εις την Μιλυάδα γην της Ασίας· διότι η γη την οποίαν κατοικούσι σήμερον οι Λύκιοι, εκαλείτο άλλοτε Μιλυάς, αι δε Μιλύαι εκαλούντο Σόλυμοι…». Επισημάναμε δύο κείμενα που ίσως μας διαφωτίσουν όχι μόνον για την Μιλυάδα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσετο η ελληνοπερσική τεχνοτροπία!..
 • Πόσες φορές … μεταμορφώθηκε ο Παρθενώνας;
  Σ’ ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο δεν χτίστηκε άλλος εφάμιλλος με τον Παρθενώνα ναός. Το έργο έμεινε μοναδικό στους αιώνες. Ο δωρικός ρυθμός τού δίνει απλότητα και σοβαρότητα, η αρμονία των αναλογιών ανάλαφρη χάρη, οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες τελειότητα και οι γλυπτές μορφές ανεπανάληπτο κάλλος!.. Τη μεγαλύτερη όμως ζημιά έπαθε ο Παρθενώνας το 1687, όταν οι Ενετοί του Μοροζίνι κανονιοβόλησαν την Ακρόπολη που κρατούσαν οι Τούρκοι. Τότε μια βόμβα έπεσε στο ναό, προκάλεσε την έκρηξη της πυρίτιδας, που οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει σ’ αυτόν, και τον μετέβαλε στα ερείπια που βλέπουμε σήμερα. Μέχρι τη στιγμή εκείνη ο ναός, παρά τις αλλοιώσεις του, έμενε ακέραιος στο σύνολό του!..
 • Οι … προφητικές συζητήσεις της Βουλής!
  Διαβάστε τι αναφέρθηκε σε μία επίκαιρη ερώτηση του κ. Νικήτα Κακλαμάνη που συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων για τους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και για τους λαθρομετανάστες, όπως οι ίδιοι οι βουλευτές έλεγαν την Τρίτη, 1η Απριλίου 2003, μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο: «Είναι αυτοί που ηθελημένα απομακρύνονται από τη χώρα προέλευσής τους. Δεν έχουν δικαιολογημένο φόβο δίωξης, αλλά αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής, κυρίως για οικονομικούς λόγους». Το θέμα είναι γιατί, ενώ κάποιοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, η πολιτεία δεν αντέδρασε όπως έπρεπε να κάνει από τότε!..
 • Τι μυστικό κρύβει η Διώρυγα του Σουέζ;
  Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ, ας αποκαλύψουμε κάτι που ίσως είναι άγνωστο στον ευρύτερο κοινό των Ελλήνων αναγνωστών και των Ελληνίδων αναγνωστριών!..
 • Η αθέατη πλευρά της ιστορίας μας!..
  Έχουμε αναλογιστεί ποτέ πόσα εθνικά πολιτιστικά κειμήλιά μας υπάρχουν σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και τα αγνοούμε; Πάρτε, για παράδειγμα, μια μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος που αποδίδεται στη Ρωμαία αυτοκράτειρα Φαυστίνα, η οποία βγαίνει για πρώτη φορά από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και παρουσιάζεται στους επισκέπτες του Μουσείου ως «Έκθεμα του Μήνα»!.. Πολλά τέτοια και ανεκτίμητης αξίας κειμήλια αποτελούν την αθέατη πλευρά της ιστορίας μας!..
 • Τι αποκαλύπτεται από ένα ακρόλιθο στο Διμήνι;
  Μία πλάκα λευκού μαρμάρου ή τιτανόλιθου, ύψους 13,5 εκ., σε σχήμα τραπεζίου, από τον νεολιθικό οικισμό του Διμηνίου κοντά στον Βόλο της Θεσσαλίας, θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση μπροστά στα μάτια μας στιγμές από τις τελετουργικές πρακτικές του νεολιθικού πολιτισμού στην Ελλάδα την εποχή γύρω στο 4000 π.Χ. Το αντικείμενο αυτό ονομάζεται ακρόλιθο και συμβολίζει το ανθρώπινο κεφάλι. Στερεωνόταν πάνω σε πήλινο ή ξύλινο σώμα από το οποίο εύκολα αφαιρούνταν μετά το πέρας της τελετουργίας. Μπορούσε λοιπόν να μεταφέρεται και να συνδυάζεται με διάφορα «σώματα», λειτουργώντας ως σημείο ενός κώδικα αναπαραστατικού συμβολισμού!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..