Διάφορα Άρθρα

Διάφορα Άρθρα

Διάφορα άρθρα του Άγγελου Σακκέτου, που έχουν να κάνουν με όλο το φάσμα των εθνικοθρησκευτικών και Ελληνοχριστιανικών θεμάτων, περιστρεφόμενα στον ευρύτερο επιστημονικό και κοινωνικό περίγυρο, τα οποία θα μπορούν όλοι οι φίλοι και οι φίλες της Ιστοσελίδας μας να αλιεύουν ανά πάσαν στιγμήν, χωρίς να έχουμε τη δέσμευση περιορισμού της ύλης, όπως ήθελαν ορισμένοι για να αιχμαλωτίσουν τη σκέψη μας!... Προχωράμε με γνώμονα την αγάπη μας στην  Ελλάδα και στον Χριστό!..

 • Ώστε υπήρχαν και … αρχαίες λιμουζίνες, λοιπόν;
  «Το άρμα-λιμουζίνα είναι το μεγαλύτερο και το πιο εκκεντρικό εύρημα που έχουμε φέρει στο φως έως τώρα από το χώρο αυτό των ανασκαφών», δήλωσε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας της επαρχίας Χενάν, Μα Τζουτσάι. «Η λιμουζίνα ήταν άνετη και ευρύχωρη, οι άνθρωποι μπορούσαν να στέκονται όρθιοι, να κάθονται ή να ξαπλώνουν. Ήταν το καλύτερο δημόσιο όχημα που χρησιμοποιούσαν οι άρχοντες του Κράτους Τζενγκ και οι σύζυγοί τους», εξηγεί ο Μα.
 • Τι συζητήθηκε ακριβώς στο Πότσνταμ;
  Τον Ιούλιο του 1945, ο πόλεμος στην Ευρώπη ήταν παρελθόν. Ο Μουσολίνι είχε εκτελεστεί κι ο Χίτλερ είχε αυτοκτονήσει. Τα προβλήματα, όμως, συσσωρεύονταν και οι νικητές έπρεπε να τα λύσουν. Οι εκπρόσωποι των τριών κυρίαρχων δυνάμεων που σήκωσαν το βάρος του Παγκόσμιου πολέμου (συνεχιζόταν ακόμα στον Ειρηνικό), συναντήθηκαν στο Πότσδαμ, ακριβώς σαν σήμερα, στις 17 Ιουλίου του 1945. Μόνον ο Ιωσήφ Στάλιν της Σοβιετικής Ένωσης ένιωθε και παλιός στα τραπέζια των συνομιλιών και σίγουρος για το προσωπικό του μέλλον. Οι υπόλοιποι συζητητές μειονεκτούσαν...
 • Έλληνας είχε εφεύρει να πετάει αεροπλάνο χωρίς βενζίνη;
  “ … Είναι ν’ απορεί κανείς πως προβληματίζονται οι σημερινοί Έλληνες γιατί φυγαδεύονται τα καλύτερα μυαλά στο Εξωτερικό, όταν εν σωτηρίω έτει 1932 ένας Έλληνας είχε εφεύρει την κίνηση του αεροπλάνου χωρίς βενζίνη, παρά μονάχα με μια ελάχιστη μυϊκή δύναμη του επιβάτη! Δόθηκε εντολή από τον τότε υπουργό της Αεροπορίας να κατασκευαστεί το αεροπλάνο αυτό στο εργοστάσιο αεροπλάνων στο Φάληρο, αλλά… Υπάρχει ένα αλλά…”
 • Σκιές κυβερνούν τον κόσμο; (1)
  Από σήμερα η ιστοσελίδα μας μπαίνει σε … νέες περιπέτειες, ταξιδεύοντας στα άδυτα του χρόνου μέσα σε ίντριγκες, συνωμοσίες, έρωτες, πάθη, κατασκοπείες και τόσα άλλα!.. Τι το καλύτερο, λοιπόν, ν' αρχίσουμε από την αρχαιότητα, όπου η κατασκοπεία ήταν ένα σημαντικό στοιχείο εξυπηρέτησης των ηγετών της εποχής εκείνης; Δείτε, για παράδειγμα, πώς μία Συμμαχία έστειλε κατα­σκόπους στις Σάρδεις για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις δυνάμεις του Ξέρ­ξη. Οι κατάσκοποι συνελήφθησαν, αλλά ο Ξέρ­ξης, επιθυμώντας να γίνει γνωστή στους Έλλη­νες η κολοσσιαία κλίμακα των προετοιμασιών του, τους άφησε να φύγουν. Τι αποτελούσε, όμως, έμμεση εκδήλωση μηδισμού; Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί!..
 • Το άρθρο του Κωνσταντίνου Καβάφη για τα Μνημεία του Παρθενώνος!..
  «Αλλ’ ας διαφωτισθή η άγνοια του ανδρός και ας μάθη ότι μέχρι τούδε αι ελληνικαί κυβερνήσεις, ολιγόβιοι ή μακρόβιοι, επεδείξαντο πολλήν ευλάβειαν και φροντίδα προς τα αρχαία μνημεία, ότι διάφορα μουσεία συνεστάθησαν εν Ελλάδι, ως η διοίκησις είναι αξιόλογος και ότι εν Αθήναις τα Ελγίνεια μάρμαρα θα τύχωσι της αυτής πιστής διαφυλάξεως και περιποιήσεως οίας και εν Αγγλία…»
 • Ακάκιε, τα μακαρόνια είναι από την αρχαιότητα!..
  «Όταν οι Έλληνες ίδρυσαν τη Νέα Πόλη (Νεάπολη-Napoli), αδιαμφισβήτητη μητρόπολη των ζυμαρικών που βρήκαν εκεί με μια πλούσια τοπική σάλτσα, που τους έκανε ευτυχείς (μάκαρες) και την ονόμασαν «μακαρία». Από το χαρακτηρισμό αυτόν οι Έλληνες αν μη τί άλλο διεκδικούν την πατρότητα του ονόματος μακαρόνια. Όμως και άλλο ένα είδος ζυμαρικού - αντλεί την πατρότητα του όνοματός του από την αρχαία Ελλάδα- το «λάγανον», μια στεγνή λεπτή ζύμη, έδωσε το όνομά του στα ιταλικά λαζάνια («lasagna»)»!..
 • Άφωνοι διάλογοι!..
  Είχε πει ο Χριστός: «Εάν οι άνθρωποι σιωπήσουν θα λαλήσουν οι πέτρες» («Λέγω υμίν ότι εάν ούτοι σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται», Λουκ. 19, 40). Πολλά πράγματα, λοιπόν, που δεν μπορούμε να τα πούμε ως άνθρωποι, τα βάζουμε στο στόμα διαφόρων άλλων όντων, όπως έκανε για παράδειγμα ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος στην «Σιδηρά Διαθήκη» με τον περιλάλητο πετεινό του. Εμείς σήμερα θα «ακούσουμε» έναν … άφωνο διάλογο μεταξύ δύο πετεινών του ουρανού!.. Εντάξει!... Την … ευθύνη για όσα λένε τα άδολα πτηνά του ουρανού την φέρει ο γράφων!...
 • Η Κίνα τιμά τα πελοποννησιακά προϊόντα!..
  Σε ένα χώρο 120 τ.μ. φιλοξενήθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο οποίο συμμετείχαν και παρουσίασαν τα προϊόντα τους εξαγωγικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας, είτε ως φυσική παρουσία, είτε δια των αντιπροσώπων τους στην Κίνα. Οι εκθέτες είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, εδραιώνοντας νέες συνεργασίες και ανοίγοντας νέους δρόμους επαφής της Πελοποννήσου με την Κινέζική και διεθνή αγορά!..
 • Γιατί ο Δημήτρης Ψαθάς έγραψε το περίφημο χρονογράφημα “Βάστα, Ρόμελ!”
  Διαβάστε πώς ο Δημήτρης Ψαθάς γράφει για τη δύσκολη θέση που βρέθηκαν οι μαυραγορίτες της κατοχής μετά τη νίκη των Συμμάχων στο Ελ Αλαμέιν!.. Πρώτη η οδός Αθηνάς βλέπει απορημένη ν’ ανατέλλουν τα φασόλια. Και σιγά-σιγά στα πεζοδρόμια, στην άσφαλτο, πάνω σε τραπεζάκια, μέσα σε καροτσάκια, σε τσουβάλια, κάνουν την εμφάνισή τους -ανοιχτά!- όλα τα είδη που είχαν πάθει έκλειψη απ’ τον Απρίλη του ‘41.
 • Η Πολιτική αδικία και οι Συμβουλές των προγόνων μας!..
  Διαβάστε ένα άρθρο του συγγραφέα και καθηγητή της φιλολογίας, Αντώνη Αντωνάκου, με θέμα: "Πολιτική αδικία και Συμβουλές προγόνων", αφού, όπως λέει ο συντάκτης του, ουδείς εξ αυτών που έκλεψαν και καταχράσθηκαν τα χρήματα του πενομένου, εδώ και πολύ καιρό, ελληνικού λαού έχει πληρώσει και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση στα δύο μεγάλα κόμματα να οδηγήσουν τους υπευθύνους στην φυλακή!..
 • Το παραμύθι μέσα στην αιωνιότητα!..
  Η λέξη παραμύθι είναι τόσο μακρινή όσο και η ιστορία μας. Τη συναντάμε στο ομηρικό ρήμα «παραμυθέομαι» με στη σημασία του συμβουλεύω. Στα κείμενα του Ηροδότου και του Πλάτωνα εμφανίζεται με την έννοια του παρηγορώ. Κοντινή στην έννοια του μύθου, διαφορετική με το στίγμα της παρηγοριάς. Ως είδος τέχνης είναι ισοδύναμο με τη λαϊκή ποίηση, έχει αναπτυχθεί ομόλογα σε όλους τους λαούς και πολιτισμούς και αντιπροσωπεύει τη λαϊκή πεζογραφία!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Πού είναι σήμερα ένας Σταύρος Καλλέργης;
  Την Πρωτομαγιά (1η Μαΐου) είθισται να γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Διαβάστε όμως τι έγινε και τι ακούγεται σήμερα στην Ελλάδα!..
 • Η ιστορία γράφεται από τους νικητές;
  Διαβάστε τι έγραφε στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου του αείμνηστος ιστορικός συγγραφέας Κυριάκος Σιμόπουλος!.. Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου επιχειρεί μια ανίχνευση στον σκοτεινό δρυμό της ελληνικής ιστορίας. Από τη ρωμαιοκρατία ως τη φραγκοκρατία, την τουρκοκρατία και τον λεγόμενο ελεύθερο εθνικό βίο. Για την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας που δύσκολα διαπερνά το φράγμα των ιερών και ανίερων μύθων. Το ψεύδος, έγραφε ο Μαξίμ Γκόρκυ, είναι η θρησκεία των σκλάβων και των αφεντικών, η αλήθεια ο Θεός των ελεύθερων ανθρώπων.
 • Ο Γεώργιος Σουρής και οι Ολυμπιακοί Αγώνες!..
  Επειδή σήμερα η Google αφιερώνει το λογότυπό της στην Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, που έγιναν στην Αθήνα, ας θυμηθούμε τι έγραφε, μεταξύ άλλων, ο Γεώργιος Σουρής, ο νέος Αριστοφάνης του Ελληνισμού!.. Πρόκειται για μια παλιότερη έρευνα του διακεκριμένου φιλολόγου και ιστορικού ερευνητή κ. Νίκου Σαραντάκου η οποία φέρει τον τίτλο: Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896 μέσα από τις σελίδες του "Ρωμηού". Αξίζει τον κόπο να την διαβάσουμε!...