Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Από τα προεκλογικά μεγαλεία στις συγκεντρώσεις της ντροπής!..
  Πού είναι εκείνοι οι καιροί, που όταν γίνονταν προεκλογικές συγκεντρώσεις οι πλατείες, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια «άρπαζαν φωτιά»; Πού είναι εκείνες οι πολιτικές νεολαίες, που όταν μιλούσε ο αρχηγός ξεσήκωναν θύελλα ενθουσιασμού και ο τόπος δονούσε από θριαμβικά συνθήματα εκλογικής νίκης; Τώρα ή σε πολιτική συγκέντρωση πας ή σε … μνημόσυνο προσφιλούς ανθρώπου, το ίδιο είναι!
 • Προς τι η μεγάλη πτώση των μεσημβρινών εκπομπών;
  Δυστυχώς η ιδιωτική τηλεόραση έχασε το τρένο της μεγάλης ευκαιρίας, που της δόθηκε, με την εμφάνισή της στους δέκτες των ελληνικών οικιών στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αντί να «μεταφέρει» μέσα στα βαγόνια τής νέας εποχής καινούργιες ιδέες και καινούργιες αντιλήψεις, περιχαρακώθηκε μέσα στον σεξιστικό περίβολο και περιθωριοποιήθηκε αποκαρδιωτικά γιατί το όραμά της ήταν κενό περιεχομένου. Απόδειξη το γεγονός, ότι οι φαινομηρίδες κοπέλες με τα τολμηρά μπούστα από μόνες τους ήταν πολύ δύσκολο να δώσουν λύση στο πρόβλημα, αφού από τις τηλεοπτικές εκπομπές λείπει η μοναδική συνταγή επιτυχίας όλων των εποχών, που είναι η ποιότητα!
 • Πόσο έξω έπεσες, Σάμιουελ Χάντινγκτον!..
  Και μόνο η συνεργασία μουσουλμανικών και χριστιανικών κρατών, όπως η Ρωσία με την Τουρκία και το Ιράν, ή οι ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία κλπ., αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός το πόσο έξω έπεσε ο Σάμιουελ Χάντινγκτον , ο γνωστός Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, που έγινε διάσημος με το βιβλίο του: «Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης»!..
 • Η Τουρκία βλέπει τη σκιά της!..
  Σήμερα, που ο Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα τις προεδρικές και εθνικές εκλογές, χωρίς να αρνούμαστε την επί χρόνια σταθερή στρατηγική των Τούρκων για κατάληψη νήσων της Ελλάδος, ακούσαμε ότι οι γείτονες, για λόγους καθαρά προεκλογικούς, κλιμάκωσαν την ρητορική τους και επανήλθαν επί του θέματος των Ιμίων. Προφανώς η Τουρκία βλέπει την σκιά της και φαντάζεται ότι είναι μεγάλη. Τίποτε άλλο.
 • Το χούι της κατασκοπίας είναι μια πανάρχαια συνήθεια!..
  Τον Αγαμέμνονα, όταν έφτασε στην πατρίδα του, τον παραμόνευε ένας κατάσκοπος, τον οποίο είχε βάλει ο Αίγισθος, ο εραστής της γυ­ναίκας του. Ο Αίγισθος προσκαλεί τον Αγαμέ­μνονα σε μεγάλο συμπόσιο και τον σκοτώνει μαζί με τους συντρόφους του με τη βοήθεια εί­κοσι αντρών, που είχαν κρυφτεί στην αίθουσα της γιορτής. 'Αλλες παραλλαγές του μύθου δεί­χνουν την Κλυταιμνήστρα να συμμετέχει στη δολοφονία και να σκοτώνει επίσης την Κασ­σάνδρα, την αντίπαλο της. Ο Πίνδαρος προσθέ­τει ότι μέσα στο μίσος για το σόι του άντρα της ήθελε να σκοτώσει και τον Ορέστη, τον ίδιο της το γιο.
 • Ελευθερία και Ολοκληρωτισμός!
  Ο ελεύθερος κόσμος στη μάχη αυτή, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Με βάση το Ελληνοχριστιανικό πνεύμα, δημιούργησε έναν υπέροχο πολιτισμό, ανύψωσε τις επιστήμες και τις τέχνες, εξασφάλισε ένα ζηλευτό βιοτικό επίπεδο εις τους ανθρώπους, χάρισε την ελευθερία σε εκατομμύρια υποδούλων λαών—και όλα αυτά χωρίς να στερήσει τους ανθρώπους από άλλες πολυτιμότατες κατακτήσεις τους, όπως η Ελευθερία.
 • Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ;
  «...Σήμερα οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν και κάτι άλλο ακόμη. Πρέπει να εκπαιδευθούν στην πνευματική επιβίωση. Πρέπει να μάθουν τι να κάνουν εάν χαθούν μέσα σε μια ιδεολογική ζούγκλα. Τους χρειάζεται να μάθουν πώς θα επιζήσουν κάτω από την νέα αυτή απειλή της επιθέσεως κατά του πνεύματος που έφτιαξε ο ίδιος ο άνθρωπος...» (Edward Hunter)
 • Πυρηνοκίνητη ήταν –λέει –η Κιβωτός του Νὠε;
  Μια διαφορετική διάσταση της ιστορίας της Κιβωτού του Νώε, που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί, δίνει Τούρκος καθηγητής του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει διακεκριμένη Ελληνίδα δημοσιογράφος . Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι είναι άραγε η Ζωοδόχος Πηγή;
  Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.
 • Η Ελληνική Μυθολογία και η σύγχρονη Επιστήμη!.
  Οι άνθρωποι, λοιπόν, που επέζησαν των κατακλυσμών αυτών, συνέχισαν την ζωή τους μέσα σε πρωτόγονες μορφές και ήσαν αναγκασμένοι να εξηγούν στα παιδιά τους με απλά λόγια τους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας. Και τούτο διότι όταν ο άλλος ζει με άροτρα και κοφτερές πέτρες, που χρησιμοποιεί για τσεκούρι ή μαχαίρι, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει τι εστί Δαίδαλος και Ίκαρος, Φρίξος και Έλλη ή το άρμα του Φαέθωντος, άνθρωποι, που πετούσαν προ των κατακλυσμών στον ουρανό, όπως ακριβώς και σήμερα.
 • Όταν το χθες συναντά το σήμερα!..
  Πρόκειται για τη νέα διαδραστική παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται μέχρι τις 27/4 στη Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτίρια της Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τον Ναό της Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα που τα διακοσμούσαν σε 3D και στα φυσικά τους χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν.
 • Εδώ ο κόσμος καίγεται, οι δηλώσεις για τον Χώκινγκ μάς μάραναν;
  Τι το κακό είπε δηλαδή ο μητροπολίτης Κηφισίας; Επειδή αποκάλεσε τον Χώκινγκ άθεο; Μα άθεος ήταν! Είναι γνωστο άλλωστε ότι ο διάσημος αστροφυσικός που πέθανε τον περασμένο Μάρτιο ήταν δηλωμένος άθεος καθώς σε ομιλία του σε φεστιβάλ στην Τενερίφη της Ισπανίας το 2014 είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Πριν την κατανόηση της επιστήμης, είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν. Αλλά τώρα η επιστήμη μας προσφέρει μια πιο πειστική εξήγηση. Αυτό που εννοούσα όταν έλεγα ότι "θα γνωρίζαμε τη σκέψη του Θεού" ήταν ότι θα γνωρίζαμε όλα όσα ο Θεός θα ήξερε αν υπήρχε Θεός, που δεν υπάρχει. Είμαι άθεος».
 • Κάποιος πρέπει να μας δημιουργήσει εθνική αισιοδοξία!
  Πέρασε, λοιπόν, και το Πάσχα του 2018!.. Κάναμε και την Ανάσταση ο καθένας στην δικιά του εκκλησιά!.. Πιστοί και άπιστοι!.. Ένθεοι και άθεοι!.. Επιτρέψατέ μου, λοιπόν, να πω κι εγώ δυο λόγια για τις μέρες που περάσαμε και για το κλίμα που διαμορφώθηκε όλες αυτές τις μέρες.
 • Ειρήνη υμίν!..
  «Ούσης ούν οψίας τή ημέρα εκείνη τή μια σαββάτων, και των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν οι μαθηταί συνηγμένοι διά τον φόβον των Ιουδαίων, ήλθεν ο Ιησούς και έστη εις το μέσον, και λέγει αυτοίς· Ειρήνη υμίν.». Αυτά λέγει το αναστάσιμο Ευαγγέλιο, αλλά εμείς θα διαβάσουμε τι γράφεται για την Κυριακή του Πάσχα, την Ανάσταση του Κυρίου!..