Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Επί των ερειπίων ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου!..
  Επί των ερειπίων ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου!..
  Από την πληθώρα των ιστοριογράφων στους αιώνες αυτούς αξίζει, νομίζουμε, να αναφέρου­με ονομαστικά τον Τίμαιο από το Ταυρομένιο της Σικελίας. Γεννημένος στα μέσα του 4ου αι.έγραψε την ιστορία του Ελληνισμού της Σικελίας και της Ιταλίας, από τους πρώτους, μυθικούς αποικισμούς ως το 289 π.Χ. Το σχετικό υλικό που συγκέντρωσε και κατέταξε ο ιστορικός αυτός θα χρησιμοποιηθεί από τους διαδόχους του ως η πιο πλούσια πηγή για την ιστορία των Ελλήνων στη Δύση. Για τη μυθολογία, σημασία έχουν τα απο­σπάσματα που αναφέρονται στις παραδόσεις του Διομήδη, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και στην τοπική ιστορία του Δάφνη!
 • Ποιο είναι το μυστικό αρχαίων και χριστιανικών ναών; (1)
  Ποιο είναι το μυστικό αρχαίων και χριστιανικών ναών; (1)
  Όταν ο γράφων έκανε τηλεοπτικές εκπομπές στην «Τηλετώρα», κατέγραψε μια συγκλονιστική μαρτυρία από πανεπιστημιακές προσωπικότητες που είχε ως προσκεκλημένους, Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του γράφοντος πώς είναι δυνατόν να πληροφορηθούμε τι κρύβουν διάφοροι χριστιανικοί ναοί κάτω από τα σπλάχνα τους, έλαβα την πληροφορία ότι, για παράδειγμα, ο ναός της Αγίας Τριάδος στον Κεραμεικό κρύβει τους τάφους του Κίμωνος και του Περικλέους. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες έχουν κάνει σχέδια για την μεταφορά του ναού αυτού πάνω σε σιδηροδρομικές ράγες για να μην καταστραφεί και να αποκαλύψει τα μυστικά του!!
 • Είναι δυνατόν να αγνοείται η κλασική παιδεία;
  Είναι δυνατόν να αγνοείται η κλασική παιδεία;
  «Χαράς ευαγγέλια!» γράφει ο εξαίρετος ουμανιστής Αντόνιο Ουρτσέτο. «Θα σου μιλήσω για τα ελληνικά γράμματα και ιδιαίτερα για τον θείο Όμηρο, που όπως λέει ο Οβίδιος, δροσίζει με τα κύματά του και την αιώνια ροή του τους στίχους των ποιητών». Και προσθέτει , με τον ίδιο ενθουσιασμό του νεοφώτιστου, ότι στον Όμηρο μπορεί να μάθει κανείς γραμματική, ρητορική, ιατρική, αστρολογία, ιστορία, ήθη, τις αρχές της φιλοσοφίας, τη στρατιωτική τέχνη, τη μαγειρική, την αρχιτεκτονική, τη διακυβέρνηση των κρατών».
 • Άλλο δημοσιογραφία και άλλο παπαγαλάκια της ελληνικής δημοσιογραφίας!..
  Άλλο δημοσιογραφία και άλλο παπαγαλάκια της ελληνικής δημοσιογραφίας!..
  Σήμερα η ελληνική δημοσιογραφία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κοσμείται από μεγάλες, και ένδοξες υπογραφές, παρά μονάχα από κάποια «ηχηρά» ονόματα λόγω της μεγάλης (και ανάξιας πολλές φορές) προβολής τους είτε από δικά τους ΜΜΕ είτε από άλλα Μέσα Επικοινωνίας στα οποία εργάζονται. Και τούτο το διαπιστώνετε στις εκπομπές που κάνουν. Προκειμένου να ανεβάσουν λίγο τον δείκτη της τηλεθέασης αφήνουν την εκπομπή να εξελιχθεί σε ένα "δημόσιο τρελάδικο", χωρίς αρχή, μέση και τέλος, κάνοντας τον τηλεθεατή ψυχονευρωτικό και μάλιστα χωρίς να έχει τη δυνατότητα αντιστάσεως λόγω του ανηλεούς και ανάλγητου βομβαρδισμού, της "πλύσης εγκεφάλου" που υφίσταται!
 • Ποιος μιλάει σήμερα για το Κίνημα του Ναυτικού εκτός από το … Survivor;
  Ποιος μιλάει σήμερα για το Κίνημα του Ναυτικού εκτός από το … Survivor;
  Πώς αλλάζουν οι συνήθειες!... Πώς αλλάζει ο χρόνος!.. Πώς αλλάζουν οι καιροί!... Σαν σήμερα κάποιοι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού έκαναν τον δικό τους αγώνα ενάντια σε μια δικτατορία και σήμερα κάποιοι άλλοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για να διακριθούν στο … Survivor (!).
 •  Αυτό σημαίνει πίστη του κόσμου!..
  Αυτό σημαίνει πίστη του κόσμου!..
  Οφείλει, λοιπόν, η Ευρώπη να σταθεί προ του σκηνώματος της Αγίας Ελένης!.. Της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου! Ενός ανθρώπου που μαζί με την μητέρα του χάραξαν την μεγάλη πορεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας προς το μέλλον, έχοντας προ οφθαλμών την εικόνα του Χριστού ή το λάβαρον με την ουράνια επιγραφή: «εν τούτω νίκα»! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη τιμώνται τόσο πολύ από τον θρησκευόμενο λαό μας!
 • Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η ελληνικότητα του Βυζαντίου!..
  Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η ελληνικότητα του Βυζαντίου!..
  Εκπληκτική η ανακάλυψη!.. Ένα λιμάνι –λέει- της Ρωμαϊκής εποχής και δίπλα του ένα αρχαιότερο, το οποίο παρουσιάζει ελληνικά στοιχεία και χρονολογείται στον 2ο π. Χ. αιώνα, έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές που διεξήχθησαν πριν λίγο καιρό στην Κωνσταντινούπολη σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη, σε μια μικρή χερσόνησο της λίμνης Κιουτσουκτσεκμετσέ. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται όχι μόνον ιστορικά, αλλά και αρχαιολογικά η ελληνικότητα του Βυζαντίου! Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί!..
 • Κάποιοι ήρωες δεν πρέπει να ξεχνιούνται!..
  Κάποιοι ήρωες δεν πρέπει να ξεχνιούνται!..
  Ο σύγχρονος με τα γεγονότα Φωτάκος διηγείται ότι ο Ιμπραήμ αναζήτησε μετά τη μάχη στο Μανιάκι το πτώμα του Παπαφλέσσα, το έστησε όρθιο και θαύμασε τον άνδρα! Ανασκοπώντας τον πολυτάραχο πολιτικό, στρατιωτικό και ιδιωτικό βίο του ένδοξου κληρικού, ο ιστορικός του Έθνους μας Κωνσταντίνος Παρρηγόπουλος σημειώνει: «υπήρξεν ανήρ έχων όλα τα ελαττώματα και όλα τα προτερήματα του κρατίστου συνωμότου, το πλανάν και πλανάσθαι, το τολμάν και θνήσκειν»!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών