Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Η θρησκευτική έννοια της ψυχής!..
  Κάποιες στιγμές ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να κάνει μια περισυλλογή. Το δικό του ταμείο, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Επιτρέψατέ μου, λοιπόν, για σήμερα, να παραθέσω ένα απόσπασμα από το έργο μου «Ώρα Απιέναι» (η τελευταία φράση του Σωκράτη ολίγον προ του θανάτου προς τους μαθητές του) με τίτλο: «Η θρησκευτική έννοια της ψυχής!..». Ίσως αξίζει τον κόπο να διαβαστεί!..
 • Έφυγες, αδελφούλη μου!..
  ΠΡΙΝ λίγο, περί ώραν 10ην βραδινή, μου ήλθε το αγγελτήριο. Μόνο που αυτό δεν ήταν αγγελτήριο χαράς. Ήταν αγγελτήριο λύπης, θλίψεως και βαθυτάτου πόνου. Ο πολυαγαπημένος μου αδελφός, Ανδρέας, ο λατρεμένος μου αδελφός, αναχώρησε για το μεγάλο ταξίδι. Εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο για το ταξίδι στην ουράνια γη, τον κόσμο των αγγέλων.
 • Η σχέση του Τζέιμς Μποντ με τα Μετέωρα!..
  Φαίνεται απίστευτο, αλλά, ακριβώς, σαν σήμερα (20 Οκτωβρίου 1980) ο διάσημος ηθοποιός, Τζέιμς Μποντ, τάραξε για λίγο τη γαλήνη των «αιωρούμενων μοναστηριών» με μια κινηματογραφική ταινία, που έφερε τον τίτλο: «Για τα μάτια σου μόνο»!... Το είπαμε και το ξαναλέμε: Η μοναχική ή ασκητική ζωή είναι μια προσωπική επιλογή των όποιων ενδιαφερομένων πιστών, των λεγομένων καλογήρων, χωρίς πιέσεις, χωρίς καταναγκασμούς, χωρίς συμβιβασμούς συνειδήσεων, χωρίς παρανομίες, αλλά με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες.
 • Από την «Θεοσέβεια» του Καΐρη στην θεοσέβεια του Ελύτη!..
  Σε πολλά πράγματα μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσεις κανείς με τον Θεόφιλο Καΐρη, όπως για παράδειγμα με τη «Θεοσέβειά» του. Αλλά μονάχα με πνεύμα ελεύθερο και όχι «συρματοπλεγμένο» μπορείς να ατενίσεις τον ουρανό, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ ο Θεόφιλος Καΐρης δεν είχε το καλύτερο τέλος της ζωής του!..
 • Αλιείς περιοδικών και ανθρώπων!..
  Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, και σεις την ιδιαίτερη συγκίνηση που αισθάνομαι κάθε φορά που λαμβάνω αυτά τα 2 θρησκευτικά περιοδικά, δεδομένου ότι η διαδρομή του χρόνου από το 1980 μέχρι σήμερα ήταν γιομάτη με πολλές δυσκολίες, οι οποίες, όμως, στην πορεία μεταλλάσσονταν σε μια μεγάλη δημιουργική πνοή και επιτυχή δραστηριότητα!
 • Συνοδοιπόροι των αιώνων ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός;
  Πώς είναι δυνατόν ορισμένοι να πολεμούν με πάθος τον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό, όταν είναι γνωστόν ότι εδώ και 2.000 χρόνια τα δύο αυτά μεγέθη συνοδοιπόρησαν αρμονικά μέχρι σήμερα; Χτυπούν την Εκκλησία, το μόνο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού, που διατηρεί αναλλοίωτη την ελληνική γλώσσα, όταν κάποιοι κύριοι όχι μόνον την αρνούνται, αλλά δεν διστάζουν να κάνουν τηλεοπτικές εκπομπές με ξενικά ονόματα και ξενικούς τίτλους!.. Διαβάστε τι έγραφε σε βιβλίο μας ο αείμνηστος πανεπιστημιακός δάσκαλος Γεώργιος Αθ. Τουρλίδης!..
 • Από την ευημερία του παρελθόντος στη σημερινή κοινωνία της αναλγησίας!..
  Όταν μια Ευρώπη, που είναι το κέντρο των ακραίων καπιταλιστικών φιλοσοφικών αντιλήψεων, όπου οι αποφάσεις εξυπηρετούν ένα στυγνό και ανάλγητο πρόσωπο κεφαλαιοκρατών, παίρνει παρόμοιες αποφάσεις, να θυμάται ότι κι αυτή, έτσι όπως το πάει, θα «φάει» πρώτα το δικό της κεφάλι!.
 • Μύθος ή πραγματικότητα το Έπος του Μεγάλου Αλέξανδρου;
  Ακόμη και σήμερα υπάρχουν γέροντες (όπως στο χωριό μου το Βεσίνι Καλαβρύτων) που χρησιμοποιούν το ίδιο λεξιλόγιο με αυτό, που χρησιμοποιεί εδώ και 500 περίπου χρόνια ο Δημήτριος Ζήνος, ενώ ο τρόπος περιγραφής των γεγονότων θυμίζει έντονα τις περιγραφές των παππούδων μας για όλα τα εθνικά, ιστορικά, θρησκευτικά ή όποια κοινωνικά γεγονότα της ζωής και μάλιστα μ’ αυτόν τον υπέροχο ποιητικό τρόπο, που μοιάζει καταπληκτικά με ένα ιστορικό – αφηγηματικό Έπος.
 • Οι Έλληνες έδιωξαν τους Γερμανούς, αλλά...
  Οι Έλληνες κατάφεραν μετά από μια βάρβαρη κατοχή των Γερμανών ναζί να τους διώξουν από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, αλλά κάποιοι πολιτικοί μας θέλησαν να τους ξαναφέρουν –και μάλιστα με διθυραμβικό τρόπο! Αποτέλεσμα ήταν να κλονίσουν εκ θεμελίων ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Χώρας και να μας επιβληθούν οικονομικά με τα πλέον ανάλγητα και απάνθρωπα μέτρα, λόγω «Τρόϊκας»!..
 • Η πίστη κινεί και διασχίζει βουνά;
  Όταν γράφαμε το βιβλίο μας «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη γη», πού να φανταζόμασταν κι εμείς ότι κάποια μέρα 33 άνθρωποι θα επέστρεφαν στην κυριολεξία μέσα από τα έγκατα της Γης, όπου έζησαν για 69 ημέρες, σε βάθος 700-750 μέτρων και στη συνέχεια άλλα 12 παιδιά με τον προπονητή τους! Τι είπε όμως ένας εξ αυτών, που γύρισε ζωντανός από τα βάθη ενός ορυχείου; Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί!..
 • Θηρίον της Αποκαλύψεως οι ναζί κατακτητές;!
  Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου αποχώρησης των Γερμανών κατακτητών από την Αθήνα (12 Οκτωβρίου 1944), ας διαβάσουμε μία αποκάλυψη που κάνει η ιστοσελίδα μας για το χρόνο διάρκειας της κατοχής των Γερμανών στην Ελλάδα, που ορισμένοι Έλληνες πιστοί τους θεωρούσαν «Θηρίον της Αποκαλύψεως»!...Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου αποχώρησης των Γερμανών κατακτητών από την Αθήνα (12 Οκτωβρίου 1944), ας διαβάσουμε μία αποκάλυψη που κάνει η ιστοσελίδα μας για το χρόνο διάρκειας της κατοχής των Γερμανών στην Ελλάδα, που ορισμένοι Έλληνες πιστοί τους θεωρούσαν «Θηρίον της Αποκαλύψεως»!...
 • Ουδέν κακόν αμιγές καλού!..
  Και μόνο το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τρεις στους τέσσερις κατοίκους πάσχουν από μελαγχολία λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό σημαίνει ότι «η Δύση πέφτει στην κατάθλιψη» και πως οι άνθρωποι θα πρέπει να αποβάλουν από μέσα τους το πλέγμα μειονεξίας, που μας έχουν δημιουργήσει, και να στραφούμε ολοταχώς προς τα πίσω, στις παραδόσεις μας και στις πραγματικές αξίες της ζωής!
 • Άλλο θεός, άλλο ένθεος και άλλο θεοποίηση της σάρκας!
  Πολλοί νομίζουν ότι με τη λέξη «πρόοδος» (= προ + οδός > προ της οδού> προπορεύομαι) ή «εκσυγχρονισμός» (= εκ + συν + χρόνος > κάτι που συγχρονίζεται ή εκσυγχρονίζεται) είναι απαραίτητα θετικά στοιχεία. Λάθος. Και λάθος μεγάλο. Διότι και οι δύο λέξεις μπορούν να σημαίνουν από τη μία πλευρά κάτι θετικό, αλλά και από την άλλη πλευρά κάτι αρνητικό. Ας το εξετάσουμε, λοιπόν, έστω και αν το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά στην δική μας πίστη, αλλά στην πίστη άλλων ανθρώπων!
 • Γιατί διαφωνούμε με τους καπνιστές!..
  Δεν θ' ακολουθήσουμε τη λογική ορισμένων, που θέλουν να μας επιβάλουν με το «έτσι θέλω» την δική τους θέληση να είμαστε συνεχώς τα θύματα ως παθητικοί καπνιστές! Αυτό κι αν καλείται φασιστική ή ρατσιστική ενέργεια και όχι η άμυνα η δική μας να μη δεχόμαστε τον καπνό που βγαίνει από το στόμα ορισμένων ασυνείδητων και αδιάφορων καπνιστών εις βάρος της υγείας μας!.. Έλεος, πια!..