Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Τι αποκάλυψαν οι Πατέρες της Εκκλησίας Γρηγόριος Ναζιανζηνός και Ιωάννης Δαμασκηνός για το Μαντείο των Δελφών;
  Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, Γρηγόριος Ναζιανζηνός και Ιωάννης Δαμασκηνός, αναγνωρίζουν το γεγονός, ότι μέσα στο Μαντείο των Δελφών είχε προφητευθεί το γεγονός της Ελεύσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού εις την γη!.. Διαβάστε το κείμενο!.. Αξίζει τον κόπο!..
 • Στρατοκόποι της Ελλάδας και του Χριστού!..
  «Δεν θα εξετάσω εδώ, αν στην ξυνωρίδα Ελληνισμός-Χριστιανισμός το βάρος πέφτει στην πλευρά του Ελληνισμού, όπως εκ πρώτης όψεως φαίνεται στο βιβλίο. Σημασία μεγαλύτερη έχει, ότι «ο ελληνολάτρης Σακκέτος» δεν μπορεί να υπάρξει, ως ΄Ελλην, χωρίς την Ορθοδοξία των Αγίων Πατέρων μας, των αυθεντικών ενσαρκωτών του Ελληνισμού και αυθεντικώτερων συνεχιστών του στην ιστορία. Αυτό εκτιμώ ιδιαίτερα εις τον κ. Σακκέτο. Διότι δεν τεμαχίζει την ιστορική μας ύπαρξη. Την κρατεί αδιάτμητη και αδιαίρετη και έτσι την προσφέρει …»
 • Γνώσιν άγνωστον γνώναι!..
  Όπου και να πας, σε όποιο σημείο της ελληνικής γης και αν στραφείς, θα δεις Έλληνες και Ελληνίδες να κτίζουν ιδιωτικούς ορθόδοξους ναούς και να κάνουν συνεχώς θυρανοίξια!.. Στροφή, άραγε, προς τον Θεό ή μήπως οι Έλληνες θέλουν να «γεμίζουν» τη δική τους ψυχή με την αίσθηση ότι ο Θεός είναι συνεχώς δίπλα τους; Είναι ένα ερώτημα!.. Κι όπως θάγραφε ένας Ψαλμωδός στους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας: « Γνώσιν άγνωστον γνώναι»!..
 • Για ποιο θαύμα της Παναγίας μιλάει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης;
  Πρόκειται για την συντριβή των Σαρακηνών, με θαυματουργικό τρόπο από την Υπεραγία Θεοτόκο, στα χρόνια που βασιλιάς της Κωνσταντινούπολης ήταν ο Λέων ο Ίσαυρος (716 μ.Χ.). Διαβάστε τι γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο οποίος περιγράφει το γεγονός!
 • Ποιοι μίλησαν για ακραία φαινόμενα και κόπωση μετάλλων;
  Κι επειδή σήμερα όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται με το γκρέμισμα της γέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου έχουμε πολλούς νεκρούς, κάποιοι μιλούν για κόπωση μετάλλων ή τουλάχιστον για έργα υποδομής, που δεν αντέχουν στους κραδασμούς της γης. Κι εδώ έχουμε μια ένσταση: Γιατί τα κτίρια των αρχαίων Ελλήνων αντέχουν μέσα στο χρόνο; Μήπως οι σημερινοί κατασκευαστές των δημοσίων έργων κάπου δεν αισθάνονται και τόσο ήσυχα με την συνείδησή τους. Λέμε: Μήπως;
 • Υπάρχουν άραγε σήμερα καλοί Σαμαρείτες;
  Πάλι καλά που οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συνειδητοποίησαν πριν μερικά χρόνια ότι τα λεφτά τους δε μπορούν «να τα κάνουν μασούρια» ή «να τα πάρουν κοντά τους», που λέει ο λαός, και άρχισαν να κάνουν μεγάλες φιλανθρωπικές δωρεές ή να αφήνουν τη μισή τους περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα!.. Οι καλοί Σαμαρείτες πάντα πρέπει να υπάρχουν όχι μόνον για να ενισχύουν τη γνώση με χρήμα, αλλά και για να δίνουν μια ελπίδα χαράς και ανακούφισης στους ανθρώπους δοκιμάζονται. Και μακάρι αυτό το παράδειγμα να το μιμηθούν πολλοί.
 • Οι θησαυροί της ελληνικής γης!..
  Γνωρίζω, όμως, ότι η ελληνική επαρχία (τουλάχιστον η Πελοπόννησος, απ’ όπου κατάγομαι) και όλα τα νησιά, είναι γεμάτα από εκατομμύρια άγριες αχλαδιές («γκορτσιές», όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι) οι οποίες αν κεντρωθούν θα λύσουν το πρόβλημα της εξαγωγής χιλιάδων τόνων ελληνικών αχλαδιών σε πολλά είδη ποικιλιών, που μπορούν αν μάς δώσουν οι άγριες αχλαδιές!
 • Η θρησκευτική απόβαση των Ελλήνων στον Πόντο!..
  Δεν ξέρω τι σκέπτεται ο Ερντογάν για την θρησκευτικότητα των Ελλήνων. Αν θ’ ανοίξει, για παράδειγμα, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης ή θα επιτρέψει εκ νέου την λειτουργία στην Παναγία του Σουμελά!...Είναι ν’ απορεί κανείς, όμως, με την πηγαία και ανόθευτη χριστιανική πίστη του Έλληνα Ορθόδοξου Χριστιανού!... Βρε ό,τι και να του λες του Έλληνα για … Χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, για Βατοπαίδια και πολυθεϊστές, ό,τι και να κάνουν οι αρνησίθρησκοι, όσα και να «σύρεις» εις βάρος των ιερωμένων (και υπάρχουν επίορκοι κληρικοί), ο Έλληνας πιστός θα πάει να προσκυνήσει την Παναγία του!...
 • Σαν αραχνιάζουν θύμησες κι όλες οι αναμνήσεις!..
  Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα στοιχείο!.. Και καμία φωτογραφία!...Αλλά δεν πειράζει!.. Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ το Σχολείο, τον ίδιο τον Σχολάρχη, Νίκο Τρίκολα, αλλά και το φτωχικό καλαθάκι που μου έβαζαν τ’ αδέλφια μου για να τρώγω στα διαλείμματα κρυφά (λίγο ψωμί και τυρί όλα κι όλα), διότι δεν ήθελα να με βλέπουν τα άλλα παιδιά, που ήσαν τέκνα ευπόρων οικογενειών και το καλαθάκι τους ήταν πλούσιο σε γεύμα, φρούτα και γλυκά! Δεν πειράζει!.. Κι αν τα θυμάμαι όλα αυτά σήμερα γιατί περνάνε τα χρόνια και αραχνιάζουν οι θύμησες κι όλες οι αναμνήσεις!..
 • Οι αποκαλύψεις των νέων άρθρων μας!..
  Ο μοναδικός τρόπος για να φθάσει στα χέρια των φίλων μας όλος αυτός ο πολύτιμος δημοσιογραφικός θησαυρός του Ιστορικού και Δημοσιογραφικού μας Αρχείου (ιστορικά έγγραφα, αρχαιολογικά ντοκουμέντα, αποκαλυπτικά χειρόγραφα, αποκόμματα συγκλονιστικών δημοσιεύσεων διαφόρων εφημερίδων και περιοδικών, βιβλιογραφικά στοιχεία, απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις, φωτογραφίες, πειστήρια, αποδείξεις κλπ), είναι να δοθούν με την σειρά των άρθρων που ακολουθούν και με την σειρά που δημοσιεύθηκαν, αφού όλα αυτά τα άρθρα είναι απόρροια των προσωπικών μας ερευνών και αποκαλύψεων! Κι όταν μιλάμε για αποκαλύψεις, εννοούμε αποκαλύψεις!
 • Μεταρρυθμίσεις και ιστορικές συμπτώσεις!..
  Από το 1841 (ακριβώς σαν σήμερα, 8 Αυγούστου) είχαμε ένα πάθος των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, αφού και τότε, επήλθε μία ρήξη μεταξύ Όθωνα και Μαυροκορδάτου από την άρνηση των ανακτόρων να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αλλά, είτε έχουμε ρήξη είτε όχι μεταξύ πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων, οι μεταρρυθμίσεις, περιέργως, πάντα γίνονται εις βάρος και ερήμην του ελληνικού λαού!...
 • Υπήρξαν άραγε επιφανείς Ρωμαίοι με ελληνική καταγωγή;
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αμμιανός Μαρκελλίνος. Δεν ήταν χρι­στιανός, μιλάει όμως για τον χριστιανισμό με σεβασμό και ψέγει μόνον τις μηχανορραφίες του κλήρου της Ρώμης. Προς τη φιλοσοφία δεν είχε ιδιαίτερη κλίση, ωστόσο αποδεικνύεται προικισμένος με ψυχολογική διαίσθηση και ψυ­χολογική δύναμη στην περιγραφή. Ολόκληρο το έργο του, που είναι και το τελευταίο μεγάλο ιστορικό έργο της αρχαιότητας, διαπνέεται από μια ισχυρή πίστη στην αιωνιότητα της Ρώμης.
 • Όταν εμείς διαβάζαμε για τον Ζώη Καπλάνη!..
  Όταν εμείς οι Έλληνες της δεκαετίας του 1950 διαβάζαμε στα Αναγνωστικά του Δημοτικού Σχολείου για τους Μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες, σαν τον Ηπειρώτη, Ζώη Καπλάνη, ο οποίος θυσίασε τους κόπους μιας ζωής για την Πατρίδα, σήμερα κάποιοι ξοδεύουν τους κόπους μιας Πατρίδας για τη δική τους ζωή στη Μύκονο, τη Σαντορίνη ή αλλού, ενώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύουν κάποιοι άλλοι στα καζίνα όχι μόνο της χώρας, αλλά και στο Γευγελή!..
 • Από το «Μολών Λαβέ» στο «Γερούν Γερά»!..
  Σήμερα, ασφαλώς, δεν είμαστε διαπαιδαγωγημένοι όπως ο Λεωνίδας και οι στρατιώτες του. Και το «μολών λαβέ» δεν μπορούμε να το πούμε σε καμία … τρόϊκα, διότι, απλούστατα, το ελληνικό λεξιλόγιο είναι γεμάτο από λέξεις ή φράσεις που σε βγάζουν από το αδιέξοδο (τάχα μου-τάχα μου «δεν είναι κομψό», «δεν εξισώνουμε τα πράγματα», «ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στο μέλλον και όχι στο παρελθόν» και όλα τα συμπαρομαρτούμενα). Κι αυτό γίνεται επί 8 ολόκληρα χρόνια, που ορισμένοι, για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά συμφέροντα τους, έλεγαν στον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ:. «Γερούν Γερά», ενώ κάποιοι άλλοι πως «είναι άδικο να τους κλέβουν την δόξα οι Τροϊκανοί!..»