Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Γεώργιος Παπανδρέου: Παπατζής ή πατριώτης;
  Μια μικρή αναφορά στον «Γέρο της Δημοκρατίας», του οποίου ορισμένες από τις ρήσεις του σφράγισαν ανεξίτηλα την ιδιοφυία του μεγάλου αυτού Έλληνα πολιτικού, που έκανε την διαδρομή του στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
 • Ποία η πολιτική του Μωάμεθ μετά την Άλωση;
  Επιστέγασμα των μέτρων αυτών του Πορθητή υπήρξε η αποκατάσταση της εκκλησιαστικής διοίκησης και του Πατριαρχείου. Άλλωστε, σύμφωνα με το Κοράνι, οι μουσουλμάνοι έπρεπε να κρατούν στάση ανοχής απέναντι στους λαούς της Βίβλου, δηλαδή τους Εβραίους και τους χριστιανούς. Έτσι ο Μωάμεθ φρόντισε για την πλήρωση του πατριαρχικού θρόνου, που ήταν κενός από το 1451. Πού να φανταζόμασταν, λοιπόν, ότι σήμερα, εν σωτηρίω έτει 2019, 566 χρόνια αργότερα, η ελληνική πολιτεία, αντί να λαμβάνει μέτρα υπέρ της Εκκλησίας, κάνει τα πάντα για να την διαχωρίσει από το Κράτος!..
 • Πού είναι σήμερα οι Ευρωπαίοι Φιλέλληνες Χριστιανοί;
  Είναι γεγονός, ότι η περιγραφή από τον Σατομπριάν της τραγικής μοίρας του ελληνικού λαού, κάτω από τον τουρκικό ζυγό, δημιούργησε αυτό το ρεύμα, που θεωρήθηκε το πρώτο φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η ελεύθερη Ελλάδα έδωσε το όνομα του Σατομπριάν σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας (οδός Σατωβριάνδρου)!
 • Η αποφράδα ημέρα της ελληνικής αρχαιότητας!..
  Λένε οι ειδικοί και επαΐοντες, λόγιοι και φιλόλογοι, ιστορικοί και ερευνητές, ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί για μας τους Έλληνες, που αγαπούμε πολύ την Αρχαία Ελλάδα, την αποφράδα ημέρα της ελληνικής αρχαιότητας. Σαν σήμερα, όπως λένε, 15 Φεβρουαρίου (= Ανθεστηριώνος) του 399 π.Χ. οι Αθηναίοι καταδίκασαν τον Σωκράτη, τον μέγιστο αυτό φιλόσοφο της οικουμένης, να πιει το κώνειο, επειδή –όπως ισχυρίσθηκαν- «εισήγαγε καινά δαιμόνια» στην Αθηναίων Πολιτεία!..
 • Το καρδιόσχημο χειρόγραφο των ερωτευμένων!!!
  Προκειμένου να αναλωθούμε σε γλυκά και λουλούδια για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ας πάρουμε για δώρο από ένα βιβλίο, έστω και σε σχήμα … καρδιάς!.. Σε όλους, λοιπόν, τους ερωτευμένους, είτε υιοθετούν είτε απορρίπτουν, είτε αποδέχονται είτε αποδοκιμάζουν την δική μας πρόταση, εμείς από πλευράς μας, για να μη τους χαλάσουμε την καρδούλα, θα τους προσφέρουμε συμβολικά το πνευματικό δώρο του σημερινού μας «Σχολίου της Ημέρας», που δεν είναι άλλο, παρά το … καρδιόσχημο χειρόγραφο του 15ου αιώνα μαζί με κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλα, για να μη λέτε ότι δεν αγαπάμε και τα λουλούδια!...
 • Μήπως μας θυμίζουν κάτι τα ονόματα Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ;
  Αν δεν ήσαν αυτοί, αμφιβάλλουμε αν θα υπήρξε ποτέ η δυνατότητα να είχαμε τα «ζωντανά μνημεία», των ανθρώπων και των τοπίων , που αγαπήσαμε ή που λατρέψαμε, όπως βρίσκονται ακριβώς στα διάφορα κινηματογραφικά έργα ή ντοκιμαντέρ, παρά το γεγονός ότι πολλοί εξ ημών αγνοούμε πως ο πρώτος εφευρέτης της κινούμενης εικόνας ήταν στην αρχαιότητα ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς!..
 • Τι έλεγε το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου ;
  Αυτός ο άνθρωπος, που χαρακτηρίσθηκε από πολλούς «Πατέρας της Δημοκρατίας» («Γέρος της Δημοκρατίας» είχε αποκληθεί ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Α. Παπανδρέου), στις 25 Μαρτίου θα κηρύξει την Α' Αβασίλευτη Δημοκρατία, που θα διαρκέσει μόλις 11 χρόνια, ενώ οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν με τόσες δικτατορίες και κινήματα, θα φέρουν την Ελλάδα στο χείλος του πολιτικού γκρεμού, που –ως δια μαγείας- σταμάτησε στο ηρωϊκό Έπος του 1940, που βρήκε μονιασμένους όλους τους Έλληνες! Μακάρι η ενότητα των Ελλήνων να είναι κυρίαρχο σύνθημα και στη σημερινή εποχή!..
 • Γυρίζοντας κανείς το χρόνο πίσω…
  Είναι αλήθεια, ότι οι «Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου», ήταν οι Συνθήκες με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος, ενώ δεν έλειψαν και ισχυρές αντιδράσεις από μια σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού για τις Συμφωνίες αυτές, που ορισμένοι δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν με πολύ σκληρές εκφράσεις ακόμη και χείλη ανωτάτων πολιτειακών παραγόντων!...
 • Ποιος ήταν άραγε ο Νίκος Καββαδίας;
  Ποιος είναι αλήθεια ο ποιητής, που γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Ματζουρίας, είχε πατέρα Έλληνα, αλλά Ρώσο υπήκοο, μητέρα Ελληνίδα, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αγναντεύοντας, ως ασυρματιστής, τα αγριεμένα κύματα της θαλάσσης και έψαλε με τους δικούς του διθυράμβους τον Έλληνα θαλασσόλυκο, που ύμνησε κι ο Καρκαβίτσας!...
 • Έφιππος χώρει, Γενναίε Στρατηγέ!..
  Κι όμως!.. Σαν σήμερα τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του έφιππου Θοδωρή Κολοκοτρώνη έξω από την Παλαιά Βουλή των Ελλήνων!.. Υπάρχει ακόμη στη θέση του ή μήπως τον … γκρέμισαν κι αυτόν;
 • Τι θυμήθηκα για τον τραγουδιστή του Ελληνισμού!..
  Αν ζούσε σήμερα ο Νίκος Ξυλούρης, μ’ αυτά που βλέπει γύρω του, ιδίως απ’ τους πολιτικούς, θα ξανατραγουδούσε με το ίδιο πάθος και τον ίδιο καημό για τον Ελληνισμό; Ο Νίκος ήταν απλός. Τόσο απλός που με προσκάλεσε να πάω στα Ανώγεια σε μία μουσική συναυλία που έδωσε μαζί με τον Χρύσανθο – κάτι που έπραξα μετά μεγάλης χαράς. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που πήγα στην Κρήτη (Καλοκαίρι του 1976). Φοβόμουν τα αεροπλάνα και τα καράβια, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, που μου εκμυστηρευόταν κι αυτός τους ίδιους φόβους!...
 • Από τις σέξι παρουσιάστριες στις σέξι πολιτικούς!..
  Διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν η Χώρα που γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα ή έναν Αριστοτέλη, να πλημμυρίζει τις τηλεοπτικές οθόνες του με όλες αυτές τις Κατινίτσες και τις αρχικουτσομπόλες και να επιβραβεύονται κιόλας από τα πάσης φύσεως «τηλεοπτικά βραβεία»!.. Θα τρίζουν τα κόκαλα του μεγάλου ποιητού Ομήρου, του Αισχύλου, του Σοφοκλή του Ευριπίδη και του τόσο παρερμηνευμένου Αριστοφάνη!..
 • Ποια είναι τα χειρόγραφα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης;
  Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ας μιλήσουμε για τον ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό του Έθνους μας, ο οποίος «κουρνιάζει» στα αραχνιασμένα πλέον συρτάρια της Βιβλιοθήκης της Σχολής, που επί 40 και πλέον χρόνια παραμένει «βουβός»!..
 • Έλληνες, φιλέλληνες και ελληνόψυχοι!..
  Στην διαδρομή της πανάρχαιας ελληνικής ιστορίας συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους που ήσαν Έλληνες, φιλέλληνες ή ελληνόψυχοι. Ποιος ήταν όμως αυτός που άφησε πραγματικά «σώμα και ψυχή» στη γη των Ελλήνων, ως Έλληνας εκ μητρός, ως φιλέλληνας με τα έργα του και ως ελληνόψυχος με τον δυναμισμό του; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί, όπως γράφουμε και μέσα στα βιβλία μας!