Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Πού είναι το αθάνατο ελληνικό χιούμορ;
  Πού είναι, βρε παιδιά, οι παλιοί σκιτσογράφοι μας; Πού βρίσκονται οι μεγάλες αυτές μορφές; Πάλι καλά που «κρατούν τ’ απόσκια», ένας Κώστας Μητρόπουλος, ένας Σπύρος Ορνεράκης, ένας Αρκάς, και ορισμένοι άλλοι, που μας κάνουν να ξεχνάμε την καθημερινότητά μας με όλη αυτή την πολιτική, οικονομική, ή κοινωνική δυσοσμία, που υπάρχει γύρω μας!..
 • Ουδέποτε προσηλυτίστηκε ο Έλληνας στον χριστιανισμό από φόβο!
  Απαντήσεις που δίνει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μέσα στο βιβλίο του: «Ελληνισμός Προσήλυτος: Η μετάβαση του Ελληνισμού από την αρχαιότητα στο χριστιανισμό»!..Ο χριστιανισμός επιβεβαίωσε τη ρήξη θεού και ανθρώπου που δίδασκαν οι μεγάλοι του ποιητές, φέρνοντας όμως το αναστάσιμο μήνυμα της υπέρβασής της. Η καταδίκη του ανθρώπου τελείωσε, η σωτηρία είναι η νέα πραγματικότητα. Ανέτρεψε την αντίληψη του εχθρικού και ζηλόφθονος θεού, διδάσκοντας τον Θεό ως αληθινό πατέρα, όχι αφέντη τύραννο, αλλά πατέρα που αγαπά και θυσιάζεται για τα παιδιά του.
 • Τι είναι 80 παππούδες όλοι κι όλοι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα;
  Όταν ο γράφων έκανε τις εβδομαδιαίες τηλεοπτικές εκπομπές του, ρωτούσε πολλές φορές τους τηλεθεατές πόσοι άνθρωποι πέρασαν στον τόπο μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!.. «Πολλά εκατομμύρια», απαντούσαν!.. Κι όταν τους απαντούσα ότι όλοι κι όλοι ήσαν 80 παππούδες, δηλαδή 80 γενιές ανθρώπων, που σημαίνει 80 παππούδες Χ 30 γενιές = 2400 χρόνια, τότε συνειδητοποιούσαν πόσο κοντά είμαστε από τον Σωκράτη μέχρι σήμερα!..
 • Ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε ζωντανός ;
  Απίστευτα πράγματα!.. Μια Νεοζηλανδή ερευνήτρια, η Κάθριν Χολ, υποστηρίζει ότι ο θρυλικός Στρατηλάτης ενταφιάστηκε ενώ ζούσε ακόμη!.. Στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ancient History Bulletin και αναπαράχθηκε από διεθνή ΜΜΕ όπως η αμερικανική New York Post και η βρετανική Sun, η Χολ υποστηρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε εξαιτίας μόλυνσης από το καμπυλοβακτήριο του πυλωρού (Cmbylobacter pylori) στο στομάχι, που του προκάλεσε συμπτώματα που μοιάζουν με την νευροπαραλυτική πάθηση του συνδρόμου Guillain-Barre (GBS).
 • «Ο αποκορωμένος!...»
  Όταν πολλά χρόνια αργότερα διάβασα ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη «αποκαρωμένος» (από + κάρα > αποκαρωμένος), για μια ακόμη φορά δάκρυσα, καθώς θυμήθηκα τη μανούλα μου, την κυρά Κανέλλα, που όχι μόνον ζύμωνε πρόσφορα και λειτουργιές, για την Εκκλησία μας, αλλά μας μεταλαμπάδευε και την ελληνική γλώσσα, σαν απόηχος της αρχαίας ελληνικής προφοράς μέσα στο χρόνο και το χρόνο (αποκαρωμένος > αποκορωμένος)!..
 • Η αγάπη των Πατέρων της Εκκλησίας για τον Ελληνισμό!..
  Ένα απόσπασμα της γνωστής Ομιλίας προς τους Νέους, του Μεγάλου Βασιλείου, ενός εκ των Τριών Ιεραρχών, που εορτάζομεν σήμερον, ώστε να καταδειχτεί ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας ήσαν υπέρ των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και του Ελληνισμού!..
 • Προς αναζήτηση της χαμένης γνώσης;
  Πώς και γιατί τα ανεκτίμητα κειμήλια του Έθνους βρίσκονται στις διάφορες βιβλιοθήκες του κόσμου, στις ιδιωτικές συλλογές των μεγαθηρίων του πλούτου και στα διάφορα «συρτάρια της γης»!.. Κώδικες ελληνικοί και ό,τι άλλο μπορούσε να γίνει αντικείμενο συλλεκτικού πάθους, αρχίζει πολύ σύντομα σε ένα νέο ντοκιμαντέρ με τη Μαριαλένα Ανδρέου και την Εταιρεία ΑΝΘΟΣ, βασισμένο στο σύνολο του δικού μας έργου, ενώ συνάμα επιχειρούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας καινούριας αντίληψης για τη σημασία των κλασικών σπουδών!
 • Προστατεύονται άραγε τα προσωπικά δεδομένα;
  Επειδή η 28η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ας διαβάσουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο, που ακολουθεί. Ίσως αξίζει περισσότερο διότι όχι μόνον είναι επίκαιρο, αλλά και διαχρονικό!
 • Τι γινόταν άραγε στο Τροφώνιο Μαντείο; (1)
  Μια σειρά άρθρων για το πώς οι αρχαίοι Έλληνες πραγματοποιούσαν κάτω στη γη την αλλοτρίωση της προσωπικότητας του ατόμου για θεραπευτικούς και όχι για κερδοσκοπικούς λόγους!..«Εκ Τροφωνίου μεμάντευται», λοιπόν!.. Διαβαστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • --Φίλοι μου, αγαπημένοι, γεια σας και χαρά σας!...
  Τώρα που η ψυχαγωγία εστιάζεται μονάχα σε κάτι γραφικούς τύπους της τηλεόρασης, με εξαίρεση τον Λάκη Λαζόπουλο και μερικούς άλλους, που μετρούνται στα δάχτυλα της μιας χειρός, ας θυμηθούμε για λίγο τους μεγάλους παρουσιαστές, που έγραψαν την δική τους ιστορία, όπως, για παράδειγμα, ο Γιώργος Οικονομίδης …
 • Σαν σήμερα (σημαδιακή ημέρα) θεμελιώθηκε το κτίριο της Βουλής!..
  Σαν σήμερα, λέει, το 1836, θεμελιώθηκε το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του βαυαρού αρχιτέκτονα, Φρίντριχ φον Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής, τα « Παλαιά Ανάκτορα», που λέγανε οι παλιότεροι και μας δίδεται η ευκαιρία να διαβάσουμε ένα μικρό ιστορικό τους. Το αν η σημερινή ημέρα, όπου επικυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, σ' αυτή τη Βουλή, θα είναι για τη φιλία ή την έχθρα των λαών μας, αφήστε το να μιλήσει το άμεσο μέλλον και ασφαλώς η ίδια η Ιστορία!..
 • Η ελληνικότητα της Μακεδονίας στην Καινή Διαθήκη!..
  Μία συνοπτική αναφορά διαφόρων χωρίων της Καινής Διαθήκης όπου μιλάει για τις ελληνικές πόλεις, στις οποίες περιόδευσε ο Απόστολος Παύλος, όπου έγραψε και μίλησε ελληνικά με τους Έλληνες της μακεδονικής γης, αμέσως μετά τη θανάτωση του Ιησού Χριστού!..
 • Ποία η σχέση της Ελλάδος με την βυζαντινή ιστορία;
  Τώρα που όλοι πλέον οι δημοσιογράφοι-παρουσιαστές και ορισμένοι πολιτικοί έγιναν όψιμοι γνώστες όχι μόνον της αρχαίας ελληνικής, της βυζαντινής ιστορίας(κάτι που πριν λίγα χρόνια ούτε που ήθελαν ν’ ακούσουν ή να συζητήσουν), αλλά και της ιστορίας των Βαλκανίων, ας δούμε τουλάχιστον σήμερα τι αναφέρει ένας μεγάλος ιστορικός για την επιστημονική έρευνα ή –αν θέλετε- πώς το επιστημονικό ενδιαφέρον για το Βυζάντιο προέκυψε από την έρευνα της κλασικής αρχαιότητας!
 • Γυνή, τις ισχυρότερος εν τω κόσμω;
  Τι γίνεται στον κόσμο, βρε παιδιά; Χαμός για τα μάτια της Χρυσηίδας και της Βρισηίδας στην Τροία, χαμός για τα μάτια μιας όμορφης Λέλλης στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, χαμός για τα μάτια μιας όμορφης γυναίκας που θα μπει στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, χαμός παντού!..