Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Κάποιοι ήρωες δεν πρέπει να ξεχνιούνται!..
  Κάποιοι ήρωες δεν πρέπει να ξεχνιούνται!..
  Ο σύγχρονος με τα γεγονότα Φωτάκος διηγείται ότι ο Ιμπραήμ αναζήτησε μετά τη μάχη στο Μανιάκι το πτώμα του Παπαφλέσσα, το έστησε όρθιο και θαύμασε τον άνδρα! Ανασκοπώντας τον πολυτάραχο πολιτικό, στρατιωτικό και ιδιωτικό βίο του ένδοξου κληρικού, ο ιστορικός του Έθνους μας Κωνσταντίνος Παρρηγόπουλος σημειώνει: «υπήρξεν ανήρ έχων όλα τα ελαττώματα και όλα τα προτερήματα του κρατίστου συνωμότου, το πλανάν και πλανάσθαι, το τολμάν και θνήσκειν»!..
 • Καλύτερα να μιλάμε για Αλησμόνητες και όχι για Χαμένες Πατρίδες!..
  Καλύτερα να μιλάμε για Αλησμόνητες και όχι για Χαμένες Πατρίδες!..
  H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου, σε αντίθεση με των Aρμενίων, επισκιάστηκε είτε από τον όγκο των τραγικών περιπτώσεων του αρμενικού λαού, επειδή συνέπεσε χρονικά ,είτε γιατί αποσιωπήθηκε από κυβερνητικές και διπλωματικές επιταγές στο όνομα κάποιων διακρατικών συμφωνιών και συμφερόντων. Tο γενοκτονικό σχέδιο απέβλεπε στην πρώτη φάση στον αφανισμό όλων των χριστιανικών εθνοτήτων και στη δεύτερη στην τουρκοποίηση των μουσουλμανικών εθνοτήτων, ένα σχέδιο όμως που δεν ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του A' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και δεν εγκαταλείφθηκε από τους κεμαλικούς, μετακεμαλικούς και στρατοκρατικούς κύκλους της σημερινής Tουρκίας.
 •  Κακούργα μετανάστευση, κακούργα ξενιτιά…
  Κακούργα μετανάστευση, κακούργα ξενιτιά…
  Μου είναι αδύνατο να διανοηθώ ότι εν σωτηρίω έτει 2017 θα ξαναζήσουμε πάλι εκείνες τις τραγικές στιγμές του Ελληνισμού κατά τη δεκαετία του 1960, όπου οι νέοι συνωστίζονταν στα γραφεία του Υπουργείου Εξωτερικών για να πάρουν το πολυπόθητο «διαβατήριο»!.. «Πικρό σαν δηλητήριο, είναι το διαβατήριο, που πήρα για τα ξένα…», τραγουδούσε τότε ο Στέλιος Καζαντζίδης και δεν υπήρχε ελληνικό σπίτι που να μην δάκρυζε από την μετανάστευση κάποιου παιδιού! Ήταν ο καιρός που ερήμωσε κυριολεκτικά η επαρχία και χορτάριασαν τα σπίτια πολλών μεταναστών, που όταν γύριζαν δεν εύρισκαν ούτε μανούλα ούτε πατέρα να τους καρτερεί! Αλήθεια, το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα;
 •  Πώς λεγόταν η πολιτική στο Βυζάντιο;
  Πώς λεγόταν η πολιτική στο Βυζάντιο;
  Είναι γνωστό ότι στο Βυζάντιο την πολιτική την παρομοίαζαν με μία γυναίκα ιερόδουλο!.. Ίσως φαίνεται σκληρό, αλλά η φρασεολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, αλλά και η συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών στο δημόσιο βίο της Χώρας, δυστυχώς, σε γενικές γραμμές, επαληθεύει τους βυζαντινούς!.. Η πολιτική, όπως έχει αποδείξει η ίδια η ζωή, είναι όχι μόνο χρήσιμη, αλλά και πολύ ανθρωποκεντρική, αλλά με μία προϋπόθεση: Να εστιάζει την προσοχή της στον πολίτη, που αντιμετωπίζει τα πολλαπλά προβλήματά του και όχι στην αμέριμνη και «γλυκιά ζωή» των πολιτικών, την διαβόητη «Ντόλτσε Βίτα» (Dolce Vita), που λέγανε οι Λατίνοι!,.
 • Πού βρίσκονται σήμερα οι Αισώπειοι Μύθοι;
  Πού βρίσκονται σήμερα οι Αισώπειοι Μύθοι;
  Διαβάστε μία δημοσιογραφική έρευνα για το πώς οι «Αισώπειοι μύθοι», βρίσκονται σε γαλλική έκδοση του 1870 και τι αποκαλύπτει ελληνικό περιοδικό για τον «παππού των παραμυθιών» των Ελλήνων όλων των γενεών!..Ο Αίσωπος, ως γνωστόν, έζησε τον 7ον αι. π.Χ. και ήταν ένας συγγραφέας, ο οποίος μάλιστα θεωρήθηκε «πατέρας της μυθογραφίας» Οι πληροφορίες για τη ζωή του είναι αβέβαιες και προέρχονται από μια μυθιστορηματική βιογραφική παράδοση –την οποία συνόδευαν και μύθοι– που τοποθετείται στον 6ο αι. π.Χ. (Μυθιστόρημα του Αισώπου), όπου όμως τα ιστορικά στοιχεία συμπλέκονται με φανταστικές αφηγήσεις.
 • Μήπως οι νέοι μας πρέπει να γίνουν θηρευτές του δημιουργικού κενού;
  Μήπως οι νέοι μας πρέπει να γίνουν θηρευτές του δημιουργικού κενού;
  Εάν οι νέοι της Ελλάδος δεν ακούσουν τουλάχιστον τώρα τη δική μας (φιλική, αν θέλετε) φωνή και δεν εκμεταλλευτούν την χρυσή ευκαιρία, που τους παρουσιάζεται, για τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων από τους ίδιους, ώστε να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων τα διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα, δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα για το μέλλον!.. Η χρυσή ευκαιρία που τους παρουσιάζεται είναι τώρα και μόνον τώρα!..Οι νέοι μας πρέπει να γίνουν ἀμεσα θηρευτές του δημιουργικού κενού!..
 • Η Μάνα πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα!..
  Η Μάνα πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα!..
  Δεν θα έρθουμε στο σήμερα, όπου η ελληνική κοινωνία με την εξίσωση των φύλων παρέχει πλέον στη μητέρα σχεδόν όλα τα δικαιώματα, που έχει και ο πατέρας, ενώ η ίδια αγωνίζεται συνεχώς για την πλήρη εμπέδωση της αδιαμφισβήτητης αξίας της, που κάποιοι όρισαν να εορτάζουν μια φορά το χρόνο και όχι κάθε μέρα, όπως αξίζει στην Μητέρα! Ο Χριστιανισμός, πάντως, εξίσωσε από τότε τα φύλα με την αποστολική ρήση: «… ουκ ένι άρσεν και θήλυ· πάντες γάρ υμείς είς εστε εν Χριστώ Ιησού.» (Προς Γαλ. 3, 28). Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Η αλήθεια για την καταστροφή ή όχι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας! (2)
  Η αλήθεια για την καταστροφή ή όχι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας! (2)
  Ένα από τα σπουδαιότερα κοσμοϊστορικά γεγονότα είναι η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, που περιείχε, όπως είπαμε, το κυριότερο υλικό απ' όσα είχε θησαυρίσει η γνώση των σοφών της αρχαιότητος. Ωστόσο, ο Ιούλιος Καίσαρ δεν μνημονεύει το γεγονός στην ιστορία του. Οι ιστορικοί καταλήγουν να διαπιστώνουν το θλιβερό γεγονός από την χειρονομία του Αντωνίου να χαρίσει αργότερα στην Κλεοπάτρα την βιβλιοθήκη της Περγάμου. Περίεργη σιωπή γύρω από ένα τέτοιο γεγονός. Στην κρίση ενός Ρωμαίου στρατηγού η πυρπόλησις της βιβλιοθήκης είχε λιγότερη σημασία από τις μάχες και τις κατακτήσεις. Κι όμως, ο Καίσαρ ήταν καλλιεργημένος άνθρωπος και επί πλέον ιστορικός.
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών