Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Τι είχε πει ο Κολοκοτρώνης για το Πανεπιστήμιο;
  «O Ιμπραΐμης μου επαράγγειλε μια φορά διατί δεν στέκω να πολεμήσωμεν (κατά μέτωπον). Εγώ του αποκρίθηκα, ας πάρη πεντακόσιους, χίλιους, και παίρνω και εγώ άλλους τόσους, και τότε πολεμούμε, ή αν θέλη ας έλθη και να μονομαχήσωμεν οι δύο. Αυτός δεν με αποκρίθηκε εις κανένα. Και αν ήθελε το δεχθή το έκαμνα με όλην την καρδιάν, διότι έλεγα αν χανόμουν, ας πήγαινα, αν τον χαλούσα, εγλύτωνα το έθνος μου». Αυτάείχε πει για τον Ιμπραήμ ο Γέρος του Μοριά. Τι είχε πει όμως για το Πανεπιστήμιο;
 • Έχει ενισχυθεί το ενδιαφέρον της Αμερικής για τη Χώρα μας;
  Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και διαφόρων Γερουσιαστών για την 25η Μαρτίου, με τις οποίες συγχαίρουν τον ελληνικό λαό για την 198η επέτειο της εθνικής του ανεξαρτησίας, βάζουν σε έναν πρόσθετο συλλογισμό τους Έλληνες εάν και κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις θα είναι μακροχρόνιες ή βραχύβιες!
 • Ο Έλλην Αρχάγγελος με σπαθί!..
  Μια προφητική απεικόνιση ενός μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, που άλλοι τον είπαν «σοβατζή» και άλλοι «μεγάλο ζωγράφο»!.. Κι όμως!... Ο άνθρωπος αυτός έδινε δύναμη και κουράγιο σ’ όλους εκείνους τους αποσταμένους Έλληνες κι ας έφυγε φορώντας την παραδοσιακή μας φουστανέλα ακριβώς σαν σήμερα (24 Μαρτίου 1934)!.. Το όνομά του: Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ)!...
 • Περί της λεγόμενης … «προηγούμενης ζωής»!
  Η αποκωδικοποίηση του «μνημονικού μας αρχείου» είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, και οι όποιες παραστάσεις επιχειρούν να δουν εκείνοι, που κάνουν και από τηλεοράσεως τις λεγόμενες «αναδρομές», προσκρούουν στο συνονθύλευμα του μνημονικού μας αρχείου και γι’ αυτό τα αποτελέσματα των (καλοπροαίρετων, αν θέλετε) ερευνητών, είναι περίεργα και τραγελαφικά, ακούγοντας, για παράδειγμα, ορισμένους να λένε ότι «στην προηγούμενη ζωή τους ήταν η … Κλεοπάτρα», «Ο γιος του Σωκράτη», «ένας σκλάβος του Σπάρτακου», «μια …κατσαρίδα», και κάτι τέτοια ηχηρά παρόμοια!..
 • Ο παγκόσμιος Έλλην!..
  Η Ελλάδα του σήμερα, όπου όλα τα διαπλεκόμενα κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά προβάλλουν σκοπίμως τη μιζέρια, τη φτώχεια και τη δυστυχία, για να οδηγήσουν στην απελπισία και την απόγνωση τους Έλληνες πολίτες, ώστε να περνούν πιο άνετα τα σχέδιά τους, διαθέτει κάποιους Έλληνες, όπου και μόνον το όνομά τους είναι ικανό ν’ αλλάξει διεθνώς το εις βάρος μας αρνητικό κλίμα. Και ένα εξ αυτών ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Θοδωρής Γιουρτσίσκιν! Ο παγκόσμιος Έλλην!..
 • Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, λοιπόν!...
  Με αφορμή την σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στην Ποίηση, ας θυμηθούμε κάποια πράγματα τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής μας με τίτλο: «Υμνώντας τις Μούσες μου». Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής και ένα απόσταγμα καρδιάς για ό,τι πιο όμορφο σημάδεψε την τόσο ασήμαντη και τόσο ταπεινή ζωή μας!.
 • Πώς μοιράστηκαν αλήθεια τα Βαλκάνια;
  Στις 9 Οκτωβρίου, 1944, λίγους μήνες πριν τη Διάσκεψη της Γιάλτας, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην τέταρτη Διάσκεψη της Μόσχας, όπου, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, ο Τσώρτσιλ πρότεινε η Σοβιετική Ένωση να έχει 90% επιρροή στην Ρουμανία και 75% στην Βουλγαρία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει 90% επιρροή στην Ελλάδα. Ο Τσώρτσιλ επίσης πρότεινε στην Ουγγαρία και την Γιουγκοσλαβία να έχουν 50% επιρροή και οι δύο. Στη συνέχεια ο Τσώρτσιλ έγραψε τη συμφωνία με μπλε μολύβι σε μία χαρτοπετσέτα, την οποία έδωσε στον Στάλιν, και αφού την ενέκρινε ο Στάλιν του την επέστρεψε!..
 • Από τα «Γαργάλατα» του Νόβα στο «γαργάλημα» του Τσίπρα!..
  Ανοίγεις, για παράδειγμα, την τηλεόραση και πέφτεις πάνω στην κυρία … Μεγαλοοικονόμου, να γράφει εγκωμιαστικά ποιήματα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Βασίλη Λεβέντη να στέλνει κατάρες στον Μητσοτάκη, τους βουλευτές να βγαίνουν στα παράθυρα και να ωρύονται αμιλλώμενοι ποιος θα κερδίσει μερικά δευτερόλεπτα τηλεθέασης παραπάνω, ή «τουϊτάρουν» με μερικά ανορθόγραφα και πολλάκις τόσο αισχρά σχόλια, για να είμαστε και μέσα στα πράγματα!--Δηλαδή, κύριε Σακκέτο, δεν μοιάζουν σε τίποτα οι παλιοί με τους σύγχρονους πολιτικούς;--Πώς δεν μοιάζουν!.. Από τα «Γαργάλατα» του Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα, φθάσαμε στο «γαργάλημα» του Αλέξη Τσίπρα!..
 • Τον καιρό που πέρασε ο Μπούκοβι!..
  Ποιος το περίμενε ότι θα τερματιζόταν τόσο άδοξα ο χθεσινός ποδοσφαιρικός αγώνας Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ!.. Πως έξω από τη θύρα του Παναθηναϊκού θα έσκαγαν αρκετές χειροβομβίδες κρότου – λάμψης!.. Ότι από την πλευρά της αστυνομίας θα γινόταν χρήση χημικών, ενώ η ατμόσφαιρα στο γήπεδο θα γινόταν αποπνικτική!.. Κι όμως!.. Σαν φίλαθλος του Ολυμπιακού που είμαι (από τα … γεννοφάσκια μου), πόσες αναμνήσεις και πόσες άλλες θύμησες έρχονται στο μυαλό μου!... Είναι αυτές, που δεν μ’ αφήνουν ποτέ να λησμονήσω!… Θα σας διηγηθώ, λοιπόν, κάτι, που ίσως ορισμένοι φίλαθλοι θα ήθελαν να το μάθουν…
 • Τι μου είχε αποκαλύψει ο Γεώργιος Τουρλίδης για τη Ρώμη;
  Σε μια ανοιχτή συζήτηση που κάναμε στην τηλεόραση για την αρχαία Ρώμη και τις πολλαπλές σχέσεις που είχε αυτή με τον ελληνισμό, ο (αείμνηστος σήμερα) καθηγητής Πανεπιστημίου, Γεώργιος Αθ. Τουρλίδης, που γνώριζε άριστα τα λατινικά, μου έκανε κάποιες αποκαλύψεις που ίσως αξίζει να τις διαβάσουμε!
 • Ο Πλάτων μίλησε πρώτος για την δεξιά του Κυρίου;
  «Στην ενδιάμεση περιοχή των χασμάτων ήσαν καθισμένοι δικαστές και κάθε φορά που δίκαζαν, έδιναν διαταγή, οι μεν δίκαιοι να προχωρήσουν στον δρόμο δεξιά και επάνω προς τον ουρανό, οι δε άδικοι στον δρόμο αριστερά και κάτω. Όλοι δε έφεραν επάνω τους σημεία ανάλογα με την ποιότητά τους και τις πράξεις τους. Στα άλλα δύο χάσματα, από το ένα μεν ανέβαιναν ψυχές από την γη, γεμάτες βρωμιά και σκόνη, ενώ από το άλλο κατέβαιναν από τα ουράνια άλλες ψυχές καθαρές, αφού είχαν πληρώσει ισόσταθμη τιμωρία για όλα τα αδικήματα τους» (Πλάτωνος, Πολιτεία, 614b 1)
 • Η αρχαία Πνύκα και η προφητική δήλωση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν!..
  Πώς η αρχαία Πνύκα έγινε βήμα δημοκρατικού διαλόγου σε μια εποχή όπου κάποιοι άλλοι είχαν δυσκολία να προσαρμοστούν στα δημοκρατικά πλαίσια, για να ισχύσει εκείνο που λέει ο λαός: «Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι!..». Παρά ταύτα, ο σημερινός Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, είπε κάτι στην Πνύκα που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη όλων μας. Κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους πολύ σοβαρά: «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης»!..
 • Υπάρχει σήμερα πολιτικό φιλότιμο;
  Πως ένας σημαντικός άνθρωπος του Ελληνικού Θεάτρου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, που γεννήθηκε ακριβώς σαν τέτοιες μέρες (13 Μαρτίου 1913), μέσα από μία και μόνο κινηματογραφική σκηνή περιέγραψε το αιώνιο και διαχρονικό χάλι, την αλαζονεία και την ψευτιά ενός πολιτικού συστήματος που ακόμη και σήμερα, παρά τη χλεύη των ηττημένων (λέγε ψηφοφόρων) καταφέρνει να επιβιώνει! Σήμερα, δυστυχώς, το πολιτικό αυτό σύστημα δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του!
 • Άλλο ίππαρχος και άλλο ο Ίππαρχος του Πλάτωνος!..
  Σε μια παρέκβαση του διαλόγου, ο Σωκράτης πλέκει το εγκώμιο του Ιππάρχου, γιου του Πεισίστρατου, για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να μορφώσει τους πολίτες. Ο Σωκράτης διηγείται με ποιον τρόπο τον δολοφόνησαν ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτων, επειδή με την παιδεία του και τη σοφία του κατόρθωσε να αποκτήσει τη φιλία ενός νέου, που ήταν πριν φίλος των δύο τυραννοκτόνων. Αυτή η παρέκβαση έγινε αιτία ν' αμφισβητηθεί η γνησιότητα του διαλόγου, αν και το ύφος του είναι γνήσια πλατωνικό και η συζήτηση ακολουθεί την απορητική μέθοδο που χρησιμοποιούσε ο Πλάτωνας στη νεανική περίοδο της συγγραφικής του δράσης.