Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Ποια είναι η συστατικότερη επιστολή κατά τον Αριστοτέλη;
  Αν σκεφτούμε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάϊ προβάλλει μια πολύ σεξιστική εκπομπή και πως στα παλιά τα χρόνια η αρχαία Ελληνίδα εταίρα, Φρύνη, ήταν το πρότυπο του Πραξιτέλη ή του Απελλή, ο οποίοι έκαναν από ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, αλήθεια ποιες Ελληνίδες σήμερα μπορούν να εμπνεύσουν τους μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες για παρόμοια διαχρονικά και ανεξίτηλα έργα;
 • Ποία η συμβολή της ελληνικής Μακεδονίας στον πολιτισμό;
  Όπως λέγαμε και στις τηλεοπτικές μας εκπομπές, η συμβολή της Μακεδονίας στην πνευματική και πολιτιστική εξέλιξη ολόκληρου του ελληνισμού είναι αναμφισβήτητη. Γνωστοί Μακεδόνες σοφοί ήταν ο Αριστοτέλης εκ Σταγείρων, ο Αθρυΐλατος από τη Θάσο, που ανήκε τότε στη Μακεδονία, ένας γιατρός και έζησε σχεδόν την ίδια εποχή με τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Αμερίας, φιλόλογος και γραμματικός της ίδιας εποχής, ο Αριστόβουλος, που διακρίθηκε στα στρατιωτικά, ο Δεινοκράτης, που ήταν αρχιτέκτονας και πιστός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο γνωστός φιλόσοφος Δημόκριτος, ο Ζώιλος, σχολιαστής του Ομήρου, ο ιστορικός Καλλισθένης από την Όλυνθο, μαθητής του Αριστοτέλη και φίλος του Αλεξάνδρου, ο μαθηματικός Λεωδάμας από τη Θάσο, ο Ηγήμωνας, δόκιμος ποιητής από τη Θάσο, ο Νικόμαχος, πατέρας του Αριστοτέλη, που ήταν γιατρός, ο γνωστός ζωγράφος Πολύγνωτος από τη Θάσο και ο περίφημος Πρωταγόρας εξ Αβδήρων, που γεννήθηκε γύρω στο 380 π.Χ. και θεωρείται ο πατέρας των σοφιστών!
 • Υπάρχει σήμερα ένας Μάρκος Ευγενικός;
  Πού να βρεις τέτοιους Ιεράρχες σήμερα!... Όχι πως δεν υπάρχουν μερικοί, που έχουν πραγματικά και πυγμή και κότσια, που λέει ο λαός, αλλά είναι πολύ λίγοι, μπροστά σ’ αυτό που θέλουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για να ισχυροποιήσουμε τις θέσεις μας απέναντι στους κινδύνους που απειλούν το Έθνος και την Ορθοδοξία μας! Και το αυριανό συλλαλητήριο για την Μακεδονία έχει αναντίρρητα την δική του αξία και σημασία!...
 • Ποια ήταν η προσφορά του Μεγάλου Αθανασίου στον Ελληνισμό;
  Πάλι καλά που βρέθηκαν ορισμένοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Αθανάσιος και διέσωσαν στα συγγράμματά τους προφητείες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων για τον Ερχομό του Ιησού Χριστού!... Και μόνον για το γεγονός αυτό, αξίζει κανείς να τον τιμά και να τον σέβεται σαν πραγματικό Ιεράρχη και φωτιστή των ανθρώπων!..
 • Ποιος ήταν ο τελευταίος χρησμός της Πυθίας στους Δελφούς;
  Ας θυμηθούμε όλοι μας τον τελευταίον χρησμόν της Πυθίας προς τον Ορειβάσιον, φίλον του αυτοκράτορος Ιουλιανού, που τον είχε στείλει να μάθει τι γίνεται με το μέλλον του μαντείου των Δελφών!… Αλλά, και ο Ευσέβιος Καισαιρείας (265-340 μ.Χ.), μέσα στην βαθιά περισυλλογή του, όσο δηλαδή σκέπτεται και αναλογίζεται το Δελφικό μαντείο, αλλά και το μάταιον του κόσμου τούτου, θα αναφωνήση: «Πού γαρ σοι το εν Δελφοίς ιερόν παρά πάσι Έλλησιν εξ αιώνος βεβοημένον; Πού ο Πύθιος; Ο Κλάριος; Πού και ο Δωδωναίος;»
 • Το Μονοπάτι Ενός Στοχαστή!..
  Η Μαριαλένα Ανδρέου και η Εταιρεία ΑΝΘΟΣ αναζητώντας ανθρώπους στην άνυδρη πνευματική μας έρημο βρήκαν έναν αθόρυβο εργάτη της ελληνικής δημοσιογραφίας, έναν ακάματο ερευνητή της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής λαογραφίας, παρουσιάζοντας αυθεντικές στιγμές από τη ζωή και τη δράση του μέσα από προσωπικά βιώματα και νοσταλγικές αναμνήσεις στο χωριό που έζησε, το Βεσίνι Καλαβρύτων! Κι αυτός ο άνθρωπος έτυχε να είναι η ελαχιστότητά μας...
 • Το μυστήριο της βελανιδιάς της αρχαίας Δωδώνης!..
  Είναι συγκλονιστικό!... Ενώ όλοι ζούσαμε στους μύθους και τα παραμύθια, που έλεγαν οι παππούδες μας, με τις φωνές που άκουγαν στη βελανιδιά της αρχαίας Δωδώνης, έρχεται η αείμνηστη και μεγάλη Ελληνίδα χορογράφος, η ιέρεια του αρχαίου ελληνικού χορού, Μαρία Χορς, και μας αποκαλύπτει πράγματι μια μεγάλη αλήθεια!.. Ποια είναι αυτή η αλήθεια; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Αξίζουν της προσοχής οι νέοι υποψήφιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
  Η περίπτωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Βλαντή, όχι επειδή τυγχάνει να είναι φίλος και συνεργάτης της ταπεινότητάς μας, είναι μία απόδειξη ότι τις τύχες πλέον της Αυτοδιοίκησης τις λαμβάνουν στα χέρια τους άνθρωποι έντιμοι, μορφωμένοι και πάνω απ’ όλα συνειδητοποιημένοι και ανθρώπινοι! Μήπως λοιπόν παρόμοιοι υποψήφιοι αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής;
 • Προς τι οι κερασφόροι της αρχαιότητας;
  Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος απεικονίζονταν ως κερασφόρος (= με κέρατα) ενώ το ίδιο το Κοράνι τον θεωρεί προφήτη και τον αποκαλεί «Δικέρατο» (Δουλ-Καρνέϊν). Δεν είναι τυχαίο ένα βιβλίο που κυκλοφορεί με τίτλο: «Κοράνι και σύγχρονη φυσική», το οποίο έχει γράψει ο συγγραφέας Hans von Aiberg. To βιβλίο αυτό προχωρεί σε μία επιστημονική ερμηνεία του Κορανίου, βασιζόμενο ιδιαίτερα στις ιστορίες που αναφέρονται στη 18η Σούρα ελ-Κεχφ (Η Σπηλιά), όπως αυτή των επτά κοιμωμένων, του Μωυσή και του Δουλ-Καρνέιν (Δίκερως)!
 • Ιησούς Χριστός υπό το φως της Ελλάδος!..
  «Αν η Ελληνική γλώσσα, το φως της Ελλάδος στην ελληνική διά­σταση με τις παγκόσμιες αποκλίσεις, δεν είχε χρησιμοποιηθεί, στην μεγάλη υπόθεση της Χριστιανικής Ιδέας, ώστε να καταυγά­σει όλες τις πλευρές της προσωπικότητας του Ιησού Χριστού και της τερά­στιας αποστολής του στον κόσμο, ίσως όλη αυτή η πραγματικότητα, να είχε συγχωνευθεί στον παγκόσμιο Μύθο, και να μην είχε την έως και δευτέρας παρουσίας αίγλη, σε ανώτατο πνευματικό ελληνικό ιδεώδες, με τις τρεις μοναδικές συνιστώσες, Ελληνισμός - Ελληνική Γλώσσα - Χριστιανισμός!» (Πόπη Πασπαλιάρη, Φιλόλογος - Ιστορικός)
 • Ποίος ο ρόλος του ποιητή Αγάθωνα στο περίφημο Συμπόσιο;
  Πραγματικά ο Αγάθων ήταν ο πρώτος ποιη­τής που έφερε στην τραγωδία κάτι από τη μα­γεία του γοργίειου τεχνικού λόγου. - Ο Αριστο­φάνης χρησιμοποίησε μια σκηνή των Θεσμοφοριαζουσών του για να κοροϊδέψει τη ματαιόδοξη ωραιοπάθεια του Αγάθωνα, τον κοσμικό σνομπισμό του και τη γυναικωτή του φύση, όπως αναφέρουν διάφορα Λεξικά για τους Αρχαίους Έλληνες.
 • Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…
  Υπάρχουν άνθρωποι, που πολλές φορές το πρώτο γράμμα της λέξεως «άνθρωποι» γράφεται με κεφαλαίο άλφα. Και το λέγω αυτό διότι η επιστολή που μου έστειλε σήμερα, μέσω τηλε-ταχυδρομείου, η εκλεκτή και εξαίρετη συνάδελφός μου, Κατερίνα Λιβαθινού, με κάνει να συλλογίζομαι πιο βαθιά και πιο ανθρώπινα την ίδια την ζωή , αφού με τους δικούς τους οδοδείκτες γίνονται οι φάροι της δικής μας σκέψης!.. Του δικού μας λογισμού!...
 • Έχουν χιούμορ οι Ιερωμένοι μας;
  Πώς και γιατί απέδωσαν ορισμένοι σε κληρικούς και ρασοφόρους τον χαρακτηρισμό τών … βλοσυρών, σκυθρωπών και απλησίαστων ανθρώπων από τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε ο Χριστός; Να είναι καλά η ψυχούλα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστοδούλου, που άλλαξε αυτό το μελαγχολικό τοπίο και με τα εύστοχα και πολύ αθώα ανέκδοτά του κατάφερε να φέρει τη νεολαία στην Εκκλησία, όπως ακριβώς και ο Χριστός, που μόλις είδε τα παιδάκια είπε τη μεγάλη εκείνη φράση: «Άφετε τα παιδία ελθείν πρός με»!..
 • Γιατί οι Έλληνες συγκινούνται με την παραδοσιακή μουσική;
  Αισθάνθηκα, μωρέ παιδιά, σαν να άκουγα το γλυκοκελάϊδημα των πουλιών στις δικές μας βουνοκορφές, σαν να περπατούσα τα ίδια τα δύσβατα μονοπάτια, που διάβαινε με το δισάκι του στο ώμο κι ο Παπουλάκος μας!.. Αυτός ο μοναχός και άγιος της Πελοποννήσου, που όταν ήθελε να φύγει από ένα χωριό, έβαζε έναν Έλληνα να του παίζει ταμπουρά κι αυτός αποχωρούσε χορεύοντας!..