Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Η σημαντική προσφορά του Γιώργου Λεονάρδου στην ιστορική έρευνα!...
  Η σημαντική προσφορά του Γιώργου Λεονάρδου στην ιστορική έρευνα!...
  Να θυμίσουμε ότι ο πολυγραφότατος συγγραφέας, δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής κ. Γιώργος Λεονάρδος έχει πλούσιο συγγραφικό έργο! Για παράδειγμα: «Μπαρμπαρόσα ο Πειρατής», που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στη Βρετανία, την Τουρκία και την Ιταλία και είναι υπό έκδοση στην Ισπανία, «Μάρα η Χριστιανή Σουλτάνα» και «Μαρία Μαγδαληνή» στην Τουρκία και τη Σερβία, ενώ « Η Ωραία Κοιμωμένη του Μυστρά» πρόκειται να εκδοθεί στην Ιταλία. Επίσης έγραψε τα μυθιστορήματα «Το Κόκκινο Σαλόνι της Γιαγιάς» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, και από τις εκδόσεις Λιβάνη τα μυθιστορήματα «Το Σπίτι πάνω από τις Κατακόμβες», «Εύα», «Οι Εραστές της Γης», «Οι Πόλοι του Μαγνήτη», «Το Τραγούδι της Ψυχής» και τη μελέτη «Η Δομή του Μυθιστορήματος», ενώ αναρίθμητα είναι τα δημοσιογραφικά άρθρα του και οι άλλες μελέτες!..
 • Το πηγαίο χιούμορ του Θοδωρή Κολοκοτρώνη!..
  Το πηγαίο χιούμορ του Θοδωρή Κολοκοτρώνη!..
  Ένα μικρό απάνθισμα ιστορικών γεγονότων διανθισμένα με μία εύθυμη διάθεση που διέκρινε πάντα τον Αρχιστράτηγο της Απελευθέρωσης, Θοδωρή Κολοκοτρώνη!... Ίσως είναι η αθέατη πλευρά του «Γέρου του Μοριά», όπως τουλάχιστον την καταγράφουν διάφοροι ιστορικοί και ερευνητές:
 • Το «Τι και Πώς» στην αρχαιολογία!..
  Το «Τι και Πώς» στην αρχαιολογία!..
  Τι άλλαξε και τι παραμένει; Toν Μάιο του 1986 το περιοδικό Αρχαιολογία δημοσίευσε ένα χάρτη όπου κείμενο και εικόνα έδιναν τις βασικές αρχές της αρχαιολογίας. Ο χάρτης συνόδευε σχετικό τεύχος, αφιερωμένο στο «Τι και Πώς» της αρχαιολογίας. Τι έχει όμως να μας πει ο χάρτης αυτός σήμερα; Τι άλλαξε και τι παραμένει το ίδιο στην αρχαιολογική επιστήμη;
 • Ποια ήταν άραγε η Σοφία, η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας;
  Ποια ήταν άραγε η Σοφία, η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας;
  Η Σοφία, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, ήταν Ελληνίδα; Θυγατέρα -λέει- του Θωμά Παλαιολόγου (ο νεωτέρος από τα έξι τέκνα του αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου) και της Αικατερίνης Ζακκαρία (κόρη του πρίγκιπα Κεντυρίωνα Ζακκαρία της Αχαΐας), βαφτίσθηκε στο Μυστρά και πήρε το όνομα Ζωή. Με την ευκαιρία να πούμε ότι η ΕΡΤ θα προβάλει μία δραματική σειρά μυθοπλασίας της ζωής της Σοφίας που ολοκληρωθεί σε 8 ωριαία επεισόδια!..
 •  Αγναντεύοντας τον Παρθενώνα!.. (3)
  Αγναντεύοντας τον Παρθενώνα!.. (3)
  Ένα από τα μυστικά της κατασκευής ήταν η μεταλλουργία των λιθοξοϊκών εργαλείων και η απίστευτη επιδεξιότητα των αρχαίων λιθοξόων. Από την ποιότητα των ιχνών που άφησαν στα μάρμαρα, φαίνεται ότι τα εργαλεία τους ήταν πολύ ανώτερα από τα σημερινά. Είναι προφανές ότι εκείνη την εποχή είχαν καταλήξει σε κάποιες αξεπέραστες μεταλλουργικές συνταγές, μετά από πολύ αυστηρή πειραματική έρευνα.
 •  Αγναντεύοντας τον Παρθενώνα!.. (2)
  Αγναντεύοντας τον Παρθενώνα!.. (2)
  Στην ανατολική πλευρά, όπου ήταν και η είσοδος του ναού παριστάνονταν η Αθηνά, ο Ζευς, η Ήρα και άλλοι θεοί, που ήρθαν να πάρουν μέρος στην πομπή και ανάμεσά τους εμφανίζεται παιδί που παραδίνει στον ιερέα τον πέπλο. Την σύνταξη, την πορεία και το τέρμα εκπροσωπούν 400 μορφές ανθρώπων και θεών, 200 μορφές ζώων, όπως πρόβατα, βόδια και άλογα. Η μεγάλη ποικιλία των παρισταμένων, η θελκτική σεμνότητα των παρθένων, η ελεύθερη και αβίαστη στάση των συνδιαλεγομένων ανδρών, η ζωηρότητα των αλόγων, η δύναμη των δυστροπούντων βοδιών και τέλος η χάρη όλων των μορφών και των κινήσεων καθιστούν τη ζωφόρο, όχι μόνο αυθεντική ταινία της θρησκευτικής πομπής των Παναθηναίων και διαρκές μνημείο της δόξας των Αθηνών αλλά και αριστουργηματικό έργο του μεγάλου καλλιτέχνη του Παρθενώνα.
 •  Αγναντεύοντας τον Παρθενώνα!..
  Αγναντεύοντας τον Παρθενώνα!..
  Ο Παρθενώνας παρουσιάζει τέλεια αρμονικές αναλογίες μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια• μολονότι ο ναός αυτός ήταν μεγαλύτερος από τους άλλους δωρικούς ναούς της εποχής του (με 8x17 κίονες, αντί για 6x13 που συνηθίζονταν τον 5ο αι. π.Χ.), οι αναλογίες του ήταν τόσο αρμονικές, ώστε να του προσδίδουν εκπληκτική ομοιογένεια μορφής, μνημειώδη μεγαλοπρέπεια και πρωτοφανή χάρη σε σύγκριση με τους πιο βαρείς δωρικούς προκατόχους του.
 • Υπάρχουν κοινά σημεία αρχαίας ελληνικής και βιβλικής σκέψεως;
  Υπάρχουν κοινά σημεία αρχαίας ελληνικής και βιβλικής σκέψεως;
  Βεβαίως, σημαντικές και αβυσσαλέες διαφορές, δεν θα βρούμε μόνον μεταξύ των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων, αλλά και μέσα στην ίδια την Αγία Γραφή: Ο Μωϋσής, για παράδειγμα, αναγκάσθηκε να θρυμματίση τις πλάκες με τις Δέκα Εντολές μόλις είδε τους συμπατριώτες του να προσκυνούν τα είδωλα, ενώ οι ίδιοι οι Ιουδαίοι εσταύρωσαν τον Ιησού Χριστό! («Άρον, άρον σταύρωσον αυτόν»).Ιδού, λοιπόν, γιατί η διαφωνία, η αντίθεσις και η διαφορά απόψεων μεταξύ των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων ή των εξελληνισθέντων κατοίκων της Παλαιστίνης (και όχι μόνον), κάθε άλλο παρά εδημιούργησαν εμπόδιο στην οικοδόμηση της αλήθειας, αφού οι ίδιοι – μέσω των φοβερών αντιθέσεών τους- προετοίμασαν το έδαφος για την Έλευση του Θεανθρώπου πάνω στην γη!
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών