Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Οι αρχαίες φρυκτωρίες έλυσαν το πρόβλημα των σύγχρονων επικοινωνιών;
  Οι αρχαίες φρυκτωρίες έλυσαν το πρόβλημα των σύγχρονων επικοινωνιών;
  Εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο πλέγμα μετάδοσης σημάτων σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις με πολύ μεγάλη πυκνότητα σε υψηλά σημεία, αλλά και σε αρχαία μονοπάτια, που κάλυπτε όλη την Κρήτη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορούσαν να μεταδώσουν, κυρίως με βάση τα φωτεινά σήματα τη νύχτα και με καπνούς ή χειρονομίες την ημέρα, τα μηνύματα που ήθελαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι!. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, κάθε φορά που ο Μέγας Αλέξανδρος κέρδιζε μια πολεμική μάχη στην Ασία, σε λίγα λεπτά όλοι οι Έλληνες της Μακεδονίας πανηγύριζαν!!
 •  Ποια είναι τα «άθεα γράμματα», που έλεγε ο Παπουλάκος;
  Ποια είναι τα «άθεα γράμματα», που έλεγε ο Παπουλάκος;
  Όταν ένα Πανεπιστήμιο, αντί να καλεί για σεμινάρια διάφορους επιστήμονες ή ανθρώπους των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού, για την πρόοδο της Επιστήμης και προσκαλεί Ελληνίδες … πορνοστάρ, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια, ή σήμερα που ένα άλλο Πανεπιστήμιο αντί να κάνει σεμινάρια πώς θα βελτιωθεί η ζωή του ανθρώπου, ασχολείται με το … πότε πρέπει να πεθαίνουμε (!!), τότε δεν έχουμε φθάσει στου «κακού τη σκάλα», που έλεγε ο Κωστής Παλαμάς, αλλά κάτι χειρότερο!.. Σκάψαμε και πήγαμε ακόμη πιο κάτω!..Η πεισιθανάτια αντίληψη που είχαν ορισμένοι επικίνδυνοι άνθρωποι στην αρχαιότητα, γίνεται και σήμερα επίσημη πανεπιστημιακή αντίληψη (!!) Ο Ηγησίας, για παράδειγμα, ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος της Κυρηναϊκής Σχολής, που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. Έδρασε στην Αλεξάνδρεια όπου παρωθούσε τους ακροατές των παραδόσεών του στην αυτοκτονία! Αυτός και ο λόγος, που ο βασιλιάς της Αιγύπτου Πτολεμαίος Α΄, απαγόρευσε τα μαθήματα του Ηγησία!!
 • Επήλθε το τέλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ή μήπως η Ευρώπη άνοιξε μια νέα σελίδα;
  Επήλθε το τέλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ή μήπως η Ευρώπη άνοιξε μια νέα σελίδα;
  Θα τρίζουν τα κόκαλα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, για το κατάντημα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που είναι συνέχεια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΟΚ), η οποία ιδρύθηκε από τον ίδιο με πνεύμα φιλαλληλίας, αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης, όπως διδάσκει ο χριστιανισμός, και όχι με πνεύμα ανελέητης τοκογλυφικής και απάνθρωπης αντιμετώπισης ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, όπως είναι η Χώρα μας!.. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία θ΄αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να γυρίσει σελίδα και να μη ζήσουμε το τέλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης!
 • Τι αποκάλυψε ο Σπυρίδων Μαρινάτος για τις σχέσεις Ελληνισμού-Χριστιανισμού;
  Τι αποκάλυψε ο Σπυρίδων Μαρινάτος για τις σχέσεις Ελληνισμού-Χριστιανισμού;
  Μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές μορφές της Αρχαιολογίας κατά τον νεότερο Ελληνισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός, Σπυρίδων Μαρινάτος, κάνει ίσως τις πιο μεγάλες και συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις σχέσεις Ελληνισμού-Χριστιανισμού, που θα καθηλώσουν τον Έλληνα αναγνώστη και την Ελληνίδα αναγνώστρια, αφού, όπως είπε και ο Χριστός: «Λέγω υμίν ότι εάν ούτοι σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται.» [= Εάν αυτοί (οι άνθρωποι) σιωπήσουν, θα μιλήσουν οι πέτρες»] (Λουκ. 19, 40) !!!..
 • Η ανεξαρτησία της Ελλάδος έφερε πραγματική εθνική κυριαρχία;
  Η ανεξαρτησία της Ελλάδος έφερε πραγματική εθνική κυριαρχία;
  Ερώτημα, λοιπόν; Η ανεξαρτησία της Ελλάδος έφερε πραγματική εθνική κυριαρχία; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια ζει και βιώνει μία απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας διότι αυτό μας επιβάλλουν οι σημερινές ξένες δυνάμεις. Και οι Δυνάμεις αυτές έχουν όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο: Πρώτα λέγονταν Τρόϊκα και σήμερα Θεσμοί ή Κουαρτέτο. Αλλά, όπως λέει ο Κώστας Βάρναλης σε ένα ποίημα του: “Αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς”!..
 • Άρτον και Θεάματα!..
  Άρτον και Θεάματα!..
  Άρτον και Θεάματα, λοιπόν!.. Panem et Circenses, που έλεγαν οι Ρωμαίοι!.. Μία έκφραση η οποία χρησιμοποιείται από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι σήμερα, για να υποδηλώσει την φιλοσοφία πολλών πολιτικών οι οποίοι χρησιμοποιούν τα θεάματα ή τις εφήμερες απολαύσεις και διασκεδάσεις του λαού για τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από την άσχημη οικονομική κατάσταση των πραγμάτων της Πολιτείας ή προς αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων με μέτρα αντίθετα στη θέληση των πολιτών!.. Ακόμη περισσότερο σήμερα, που η πολιτεία διαθέτει ένα ισχυρό όπλο, πολύ πιο αποτελεσματικό από την ρωμαϊκή εποχή, την παντοδύναμη τηλεόραση, η οποία αποπροσανατολίζει το κοινό και «ελέγχει» τη σκέψη των πολιτών με την «πλύση εγκεφάλου» που ασκεί, Και για του λόγου το αληθές δείτε πού έχει εκτοξευτεί η τηλεθέαση του Survivor!
 • Οι παθογένειες της ελληνικής τηλεόρασης!..
  Οι παθογένειες της ελληνικής τηλεόρασης!..
  Η ελληνική τηλεόραση, αν δεν περάσει σε κάποιο άλλο είδος τεχνολογίας, όπως το διαδίκτυο, και δεν γίνει διαδραστική, ώστε ο θεατής να βλέπει ό,τι επιθυμεί και όχι κατ’ ανάγκη ό,τι του σερβίρουν, θα είναι πλέον ένα κουτί σε αχρησία. Και τούτο διότι η τηλεόραση υστερεί κατά πολύ απέναντι στο διαδίκτυο, όπου βλέπεις με την ησυχία σου όποια ταινία θέλεις, χωρίς διαφημίσεις, όσες φορές κι από όποιο σημείο επιθυμείς! Κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ με την τηλεόραση! Η τηλεόραση της ποιότητας, όπως του Φρέντυ Γερμανού, που γνωρίζαμε οι παλιότεροι, δεν υπάρχει πια! Κι όπως όλοι γνωρίζουν: «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»!..
 •  Η φύτρα των Ελλήνων ανά τα πέρατα της Οικουμένης!..
  Η φύτρα των Ελλήνων ανά τα πέρατα της Οικουμένης!..
  Η αρχαία ελληνική Μούσα είχε ταξιδεύσει σ’ ολόκληρο τον κόσμο της εποχής εκείνης, ώστε να αποτελέσει την «μαγιά» για όλα τα είδη των Μουσών, που είχαν καλλιεργήσει οι ιδανικότεροι εκπρόσωποί των κατά την ελληνικά αρχαιότητα: Θέατρο, Μουσική, Χορός, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Λογοτεχνία!.. Υπήρξαν, λοιπόν, στο παρελθόν Έλληνες οι οποίοι δια του τρόπου των κατέκτησαν υψηλές κορυφές σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της παγκόσμιας κοινότητας; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών