Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Οι καλικάντζαροι έφυγαν, αλλά ορισμένοι πολιτικοί μένουν!
  Στην εποχή που ζούμε, μην περιμένετε να ασχολούμαστε με Αγίους και με άλλες μορφές της Ορθοδοξίας μας, που θέριεψαν την αποσταμένη ελπίδα του Γένους μας και κράτησαν όρθιο τον Ελληνισμό!.. Κάποιοι πολιτικοί έχουν μεριμνήσει να τα απεμπολούμε και αυτά!… Είναι αυτοί, που κάθε τόσο μας «πλασάρουν» κι από μία άθεη μορφή σε κάθε μορφή κοινωνικής εκδήλωσης, ιδίως στην τηλεόραση, που πλημμύρισε κυριολεκτικά από ημίγυμνες κυρίες, μάγους, αποκρυφιστές, και τόσους άλλους, όπως τουλάχιστον μας τους παρουσιάζουν στις σεξιστικές εκπομπές τους διάφορες Ελληνίδες παρουσιάστριες!
 • Το Δίκαιον και η Αγία Γραφή!.
  Ο γράφων δεν είναι νομικός. Καλά-καλά δεν έχει περάσει ούτε από αίθουσα δικαστηρίου (αν εξαιρέσω μια υπόθεση που είχαμε στο παρελθόν με τους «Κρίσνα» και δυο-τρεις φορές, που με κάλεσαν ως μάρτυρα σε κάποιες υποθέσεις).Αν έγραψα, όμως, αυτό το έργο, είναι γιατί ήθελα να διασταυρώσω στο παρελθόν κάποια θέματα Δικαίου, που έχουν να κάνουν με την Αγία Γραφή και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μια καθαρά δημοσιογραφική (λέγε - αν θέλεις -επιστημονική) έρευνα, αφού η αγάπη μου και ο απέραντος σεβασμός μου στην Ελληνική Δικαιοσύνη είναι κάτι το ιερό, κάτι το ασύλληπτο, κάτι που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.
 • Φίλε, Νεύτωνα, ήρθες δεύτερος και … καταϊδρωμένος!!
  Δεν ξέρω πώς μου ήρθε, αλλά θυμήθηκα κάποτε που η Google μας αιφνιδίασε με μια ευχάριστη έκπληξη, βάζοντας ως κεντρικό εικαστικό θέμα το «μήλο του Νεύτωνα», το οποίο καθώς έπεφτε στη γη, του έδωσε την αφορμή για την διατύπωση του περίφημου βαρυτικού νόμου του Νεύτωνα, πιο γνωστού ως «νόμου της βαρύτητας» («Κάθε σώμα στο σύμπαν έλκει κάθε άλλο σώμα με δύναμη ανάλογη του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης του κέντρου μάζας τους»). Μήπως όμως ο Νεύτων ήρθε δεύτερος και … καταϊδρωμένος; Διαβάστε το κείμενο
 • Τα μαύρα χρήματα … μυρίζουν πιο ωραία;
  Μια χούφτα άνθρωποι ξεζούμιζαν τον ελληνικό λαό με την υπόθεση των φαρμάκων και όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμη και πολιτικοί άνδρες, πολιτικά τουλάχιστον, θα πληρώσουν, Αυτού του είδους οι «ζαριές» στην πλάτη του ελληνικού λαού (λένε ότι η ίδια η Τρόϊκα ήθελε ως διαπραγματευτή τον κ. Μανιαδάκη, ώστε να παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων) δεν θα μείνουν αναπάντητες. Κι αυτό θα φανεί στις εθνικές εκλογές, οψέποτε κι αν γίνουν. Ακόμη περισσότερο όταν κάποιοι εξ αυτών λένε δημόσια πλέον και με σχετική άνεση, ότι «τα μαύρα χρήματα … μυρίζουν πιο ωραία»!..
 • Τι ήσαν άραγε τα Παρκερικά;
  Με τον ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος,το 1850, εξ αφορμής ενός επεισοδίου με τον Πατσίφικο, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ταπεινωτικές, άδικες και παράλογες τις αγγλικές απαιτήσεις και ζήτησε τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ο αγγλικός αποκλεισμός των λιμανιών της χώρας δημιούργησε χαώδη κατάσταση και αγανάκτηση στον λαό, που συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση και το παλάτι!..
 • Μη γίνουμε καμηλιέρηδες στον τόπο μας!..
  Εξυπακούεται ότι δεν έχω τίποτε προσωπικά με κανένα συνάνθρωπό μου. Αλλά έτσι και μιλήσεις, βρε παιδί μου, για Ελλάδα σού «χυμήξανε»!.. Έτσι και τολμήσεις να μιλήσεις για Χριστό σε «πνίξανε»!.. Έτσι και μιλήσεις για Ελληνισμό ή Χριστιανισμό σού ετοίμασαν κιόλας την … αρένα ενός άλλου Κολοσσαίου για να σε «κατασπαράξουν» τα πάσης φύσεως θηρία!... Έφθασαν στο σημείο ακόμη και στα φαινόμενα κακοκαιρίας να δώσουν αρχαιοελληνικά και χριστιανικά ονόματα για να συνδέονται αυτά με την καταστροφή!
 • Πώς προήλθε το έθιμο της Βασιλόπιτας;
  Καλή κι Ευλογημένη Χρονιά!.. Έχει αναλογιστεί κανείς πώς προήλθε το έθιμο της Βασιλόπιτας; Τι είναι εκείνο που κάνει όλες τις νοικοκυρές να βάζουν ένα νόμισμα μέσα στην πρωτοχρονιάτικη πίτα, τη γνωστή σε όλους μας Βασιλόπιτα; Το παρακάτω δημοσίευμα ίσως μας διαφωτίσει αρκετά!
 • Θυμάμαι μια παραμονή Πρωτοχρονιάς…
  Μια κατάθεση ψυχής και καρδιάς για μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, που «θυσιάζαμε» ένα χοιρινό, μια παράδοση αιώνων, αλλά και βασικού παράγοντα επιβίωσης στα χωριά μας! Μια μέρα όπου οι άνθρωποι κάνουν τη δική τους περισυλλογή και οι φτωχοί ελπίζουν από τον Άη-Βασίλη ένα καλύτερο χρόνο απ’ αυτόν που πέρασε!... Καλή Χρονιά!..
 • Το ένα πρόβατο πεθαίνει και τ’ άλλο βόσκει!..
  Όταν οι άνθρωποι του παρελθόντος θάβονταν από πείνα, οι καμπάνες της εκκλησίας χτυπούσαν συνεχώς λυπητερά. Και οι καμπάνες, που ακούμε να χτυπούν και σήμερα, δεν είναι μόνο για τη θεία λειτουργία!.. Ας ελπίσουμε η Νέα Χρονιά να είναι ευλογημένη και οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι. Χρόνια Πολλά και Καλή Πρωτοχρονιά!…
 • Τι αναλογίζεται άραγε η γερόντισσα Ελληνίδα;
  Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη όλων των αθώων θυμάτων του Χριστιανισμού, μεταξύ των οποίων –ασφαλώς- και χιλιάδων (για να μην πούμε εκατομμυρίων) Ελλήνων από το σπαθί των Ρωμαίων πολυθεϊστών και μισαλλόδοξων ανθρώπων!.. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, αυτά τα θύματα να αποτελούν μια μακρινή (μα πολύ μακρινή) θλιβερή ανάμνηση και να μην επαναληφθούν ποτέ!..
 • Ποιοι προέβλεπαν τον καιρό στην αρχαιότητα;
  Δεν είναι εθνικισμός, ούτε σοβινισμός, ούτε άκρατος τοπικισμός να λέμε ότι και η πρόβλεψη του καιρού ήταν μια γνήσια ελληνική εφεύρεση!.. Πάντα ταύτα επειδή σαν σήμερα, το 1904, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά πρόβλεψη καιρού, σε εφημερίδα του Λονδίνου. Τώρα, αν στη θέση του κάθε Μέτωνα, Σωκράτη ή Αριστοτέλη, βλέπουμε την Μαρία Σινιώρη, την Νάντια Μπουλέ, την Πετρούλα Κωστίδου ή την όποια πανέμορφη και θελκτική Ελληνίδα παρουσιάστρια, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, όπως λέμε στα χωριά μας! Χρόνια Πολλά!..
 • «Νενίκηκά σε Σολομών»!..
  Επειδή σαν σήμερα, το 537 μ.Χ., τελέστηκαν τα θυρανοίξια της Αγια-Σοφιάς, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου, όπου ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφωνεί το περίφημο εκείνο «Νενίκηκά σε Σολομών», ας θυμηθούμε ορισμένα αξιοσημείωτα ιστορικά στοιχεία!..
 • Όταν η αγάπη των ανθρώπων αγγίζει τα σύννεφα των ουρανών!..
  Μπορεί να κατηγορούμε τους νέους ότι έχουν «χαλάσει», πως δήθεν μας χωρίζει το «χάσμα της γενεάς», πως τάχα μου - τάχα μου «έχουν μυαλά πάνω απ’ το κεφάλι», και κάτι ηχηρά παρόμοια!.. Κι όμως!... Έχουμε τη καλύτερη γενιά νέων ανθρώπων! Μια γενιά η οποία διαπνέεται από αγάπη προς τον άνθρωπο, την Ελλάδα και τις παραδόσεις της Φυλής μας!.. Κι όμως!.. Μισό εκατομμύριο ελληνόπουλα βρίσκονται στο Εξωτερικό!..
 • Οι μεγάλες δημοσιογραφικές αλήθειες!..
  Ο χρήστης Άγγελος Παν. Σακκέτος πρόσθεσε 3 νέες φωτογραφίες.18 λεπτά · Οι Μεγάλες Αλήθειες!Πριν μερικά χρόνια, σαν αυτές τις χριστουγεννιάτικες μέρες, ένας Εκδότης, ανέλαβε να εκδώσει, μέσα σε σειρές βιβλίων και δη υπό μορφή άρθρων, ολόκληρο το Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, που φέρει τον γενικό τίτλο: «Η Βίβλος της Αλήθειας»!.. Ποιες είναι μερικές από τις σπουδαιότερες αποκαλύψεις; Διαβάστε το κείμενο!...