Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Δεκαεννέα χρόνια από μία ιστορική ενθρόνιση!..
  Δεκαεννέα χρόνια από μία ιστορική ενθρόνιση!..
  Επειδή σαν σήμερα, το 1998 , ενθρονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. καλό θα ήταν να θυμηθούμε κάτι από την δική του ζωή. Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις του, λοιπόν, ξεχωρίζουν τα βιβλία «Ελληνισμός προσήλυτος. Η μετάβαση από την αρχαιότητα στον χριστιανισμό», όπου ερμηνεύει πως επέτυχε ο χριστιανισμός να επικρατήσει και να προσηλυτίσει Έλληνες και Ρωμαίους, και «Η ψυχή της Ευρώπης» (αγγλική έκδοση: The European Psyche) όπου αναφέρεται στον ρόλο του χριστιανισμού κατά τη δημιουργία του ευρωπαικού κόσμου και τις προοπτικές του Ευρωπαίου ανθρώπου εάν ξερριζώσει την ταυτότητά του!.. Ποιος ήταν, λοιπόν ο Ιεράρχης αυτός;
 • Τι σχέση είχαν οι Γερμανοί Ναζί με την Αποκάλυψη του Ιωάννου;
  Τι σχέση είχαν οι Γερμανοί Ναζί με την Αποκάλυψη του Ιωάννου;
  Κι όμως!.. Αν σκεφτούμε ότι η Αποκάλυψη του Ιωάννη αναφέρει ότι το Θηρίον θα παραμείνει στην αγία πόλη 42 μήνες («ότι εδόθη τοίς έθνεσι, και την πόλιν την αγίαν πατήσουσι μήνας τεσσαράκοντα δύο», Ιω. 11,2), ας θυμηθούμε το γεγονός ότι οι Γερμανοί Ναζί, τους οποίους ο ελληνικός λαός παρομοίαζε με το Θηρίον της Αποκαλύψεως, εισέβαλαν στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 και αποχώρησαν 42 μήνες αργότερα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 1944 (!!)
 • Άλλο να διαβάζεις «Γκαούρ-Ταρζάν» και άλλο να βλέπεις … Survivor!!
  Άλλο να διαβάζεις «Γκαούρ-Ταρζάν» και άλλο να βλέπεις … Survivor!!
  Δυστυχώς, ακόμη και η τηλεόραση, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να δημιουργήσει πολλές γενιές ανθρώπων με ωραία ιδανικά και υψιπετή ιδεώδη, έφθασε στο σημείο, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική, να υιοθετήσει το δόγμα: «Αίμα ψέμα σπέρμα»!.. Έτσι, από τα Ελληνόπουλα εκείνα, που διάβαζαν «Μικρό Ήρωα» ή «Γκαούρ-Ταρζάν», σήμερα βλέπουν τα αίσχη του … Survivor «προς τέρψιν και ικανοποίησιν» ενός ξένου παραγωγού!
 • Στον κάλαθο των αχρήστων και η Ελληνική Μυθολογία;
  Στον κάλαθο των αχρήστων και η Ελληνική Μυθολογία;
  Ενώ κάποιοι κύριοι του Υπουργείου Παιδείας επειχειρούν ν’ απεμπολήσουν την Ελληνική Μυθολογία, κάτι που ως προσπάθεια την βλέπουμε να εξελίσσεται εδώ και μερικά χρόνια, ας δούμε τι αναφέρει γι’αυτήν ο Ακαδημαϊκός Pierre Grimal, που λέει, για παράδειγμα, ότι οι μύθοι που χρησιμοποίησε ο Όμηρος είχαν πίσω τους, φαίνεται, μακριά ιστορία. Οι ρίζες τους, το ανακαλύπτουμε σήμερα, είναι πολλαπλές.. Ορισμένοι μύθοι προέρχονται ασφαλώς από τις χώρες της Ανατολής, όπου είχε εδραιωθεί ένας ανάμικτος πολιτι­σμός' άλλοι ανήκουν στους μυκηναϊκούς ή προελληνικούς πληθυσμούς, τους οποίους αρχίζουμε αμυδρά να διακρίνουμε ύστερα από την ανάγνωση της Γραμμικής Β!..
 • Να προλάβουμε πριν ο γάϊδαρος ανέβει στα κεραμίδια!…
  Να προλάβουμε πριν ο γάϊδαρος ανέβει στα κεραμίδια!…
  Λύση στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του τόπου δεν μπορούν να δώσουν πλέον τα πάσης φύσεως Μνημόνια και οι εμμονές μας στα ξένα κέντρα αποφάσεων (ΔΝΤ κλπ), αλλά η άμεση οικονομική ανάπτυξη της Χώρας, που θα δώσει δουλειά στον κοσμάκη και θα αποτρέψει να ξεπουλήσουμε ακόμη και τ’ ασημικά της Ελλάδος στους ξένους ή τους όποιους επιτηδευματίες του είδους!..
 • Σαν σήμερα τ’ Αϊ-Γιωργιού!..
  Σαν σήμερα τ’ Αϊ-Γιωργιού!..
  Ακούγοντας το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…», έκανα τον σταυρό μου και βγήκα σιγά-σιγά έξω, για να δώσω την ευκαιρία να βάλουν κερί και οι άλλοι πιστοί, που συνεχώς προσέρχονταν από τα διπλανά χωριά, αλλά… το στομαχάκι μου άρχισε να γουργουρίζει. Συνεχώς ψαχούλευα την τσέπη μου μέσα στην οποία είχα δυο κόκκινα αυγά και δυο κουλούρια! Τι να κάνω; Να τα φάω ή να μην τα φάω; Διαβάστε το χρονογράφημα, που ακολουθεί. Ίσως αξίζει τον κόπο!... Χριστός Ανέστη!.
 • Υπήρξε εξελληνισμός του Βυζαντίου;
  Υπήρξε εξελληνισμός του Βυζαντίου;
  Η ταπεινή μας άποψη είναι ότι το Βυζάντιο, ως όνομα και ως θέση, ήταν και παραμένει ελληνικό, δεδομένου ότι α) το ίδρυσε ο Βύζας ο Μεγαρεύς («Ο μυθικός ιδρυτής του Βυζαντίου», όπως λένε τα λεξικά), β) το μνημονεύουν αρχαίοι ιστορικοί (Ηρόδοτος, Στράβων, Πλίνιος και άλλοι), γ) εάν το Βυζάντιο δεν το κατοικούσαν κυρίως οι Έλληνες, ο Ιουστινιανός δεν θα καθιέρωνε την ελληνική γλώσσα, όπως έγινε με τον πιο επίσημο τρόπο, εκδίδοντας τις Νεαρές, δηλαδή τους Νέους Νόμους του Κράτους, στην ελληνική γλώσσα, αναγνωρίζοντας δι'αυτού του τρόπου την ελληνικότητα του Βυζαντίου και του λαού του! Ο εξελληνισμός της Ανατολής προχωρούσε ασταμάτητα και επιβλήθηκε σε μεγάλη έκταση στην εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β' και της αυτοκράτειρας Αθηναΐδος-Ευδοκίας. Αυτό φαίνεται και από το νέο πανεπιστήμιο, όπου ήταν περισσότεροι οι καθηγητές της Ελληνικής από τους καθηγητές της Λατινικής γλώσσας!..
 •  Μισόν αιώνα μετά το πραξικόπημα!..
  Μισόν αιώνα μετά το πραξικόπημα!..
  Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε μια επτάχρονη δικτατορία και κατήγγειλε παντού τον βιασμό που υπέστη αυτή η Δημοκρατία από τους Συνταγματάρχες, οι νεότεροι πολιτικοί, όπως λέει ο λαός, «δεν έβαλαν μυαλό» και μάλιστα κάνουν πολύ χειρότερα πράγματα από τους πραξικοπηματίες!.. Ας συνέλθουν, λοιπόν, οι πολιτικοί μας και ας λάβουν γρήγορα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα με τα οποία ανακουφίζεται και δεν υποφέρει ο λαός. Μόνον έτσι οι (όποιοι) απριλιανοί, στρατοκράτες ή πραξικοπηματίες θα στερηθούν των επιχειρημάτων και θ’ αναθεωρήσουν τα όποια σχέδιά τους.
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών