Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 •  Η απάντηση της Εκκλησίας στα θρησκευτικά σύμβολα των εργαζομένων!
  Η απάντηση της Εκκλησίας στα θρησκευτικά σύμβολα των εργαζομένων!
  Διαβάστε την Επιστολή που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου για τα θρησκευτικά σύμβολα εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
 • Πότε διείσδυσε ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο;
  Πότε διείσδυσε ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο;
  Μια ακόμη ιστορική μαρτυρία από το παλαιό ιστορικό περιοδικό «Άγγελος» το οποίο κυκλοφόρησε το 1843 και το οποίο όχι απλώς επιβεβαιώνει, αλλά και ενισχύει την άποψη της ταπεινότητάς μας περί της διεισδύσεως των Ελλήνων στην Αίγυπτο πολλά χρόνια πριν την επισκεφθεί ο Πυθαγόρας ή ο Σόλων!.. Στη Συήνη ο Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης επινόησε τη μέθοδο μέτρησης του ισημερινού της Γης. Το 2ο αι. στην πόλη εξορίστηκε ο Ρωμαίος σατιρικός ποιητής Γιουβενάλις. Η γύρω χώρα παλιότερα ονομαζόταν «Χώρα των ελεφάντων». Αργότερα ονομάστηκε «Ελεφαντίνη», από το νησί απέναντι στην πόλη. Εδώ ήρθε ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος και περιέγραψε με γλαφυρότητα την ομορφιά και τα μνημεία στο βιβλίο του «Ευτέρπη». Από εδώ περνούσαν οι εμπορικοί δρόμοι που οδηγούσαν στην Αιθιοπία και αντίθετα.
 • Μια αφήγηση για ένα σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ...
  Μια αφήγηση για ένα σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ...
  Τον Ιούλιο του 1947 πέρασε στον Γράμμο και στις 6 Γενάρη του 1948 πέρασε στην Πελοπόννησο με την ομάδα του Στέφανου Γκιουζέλη για να στελεχώσει τον Δ.Σ Πελοποννήσου όπου και έλαβε τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και διορίσθηκε επιτελάρχης του Αρχηγείου και έπειτα διοικητής της Σχολής Αξιωματικών όπου δίδαξε στρατιωτική τακτική. Το μεσημέρι της 4ης Φεβρουαρίου 1949 σκοτώθηκε από πυροβολισμό σε συγκρούσεις με τον Εθνικό στρατό. Μετά τον θάνατο του τα υπολείμματα της Σχολής αξιωματικών χωρίς τον φυσικό τους ηγέτη σκόρπισαν…
 •  Πολιτισμένο κράτος είναι αυτό που προστατεύει τους αδύναμους!
  Πολιτισμένο κράτος είναι αυτό που προστατεύει τους αδύναμους!
  Σήμερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στη χώρα μας αναμένουν να ακούσουν τις δεσμεύσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και πολιτικών, με στόχο την προστασία τους από τα «προαπαιτούμενα», όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στα τέλη Ιουνίου. Παρά το ότι άμεσα η ΕΣΑμεΑ τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι στόχοι των 113 προαπαιτούμενων με προηγούμενη επιστολή της προς εσάς καθώς και προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι μόνες δεσμεύσεις για την προστασία των ατόμων με αναπηρία έχουν δοθεί μόνο προφορικά και μόνο από το υπουργείο Εργασίας. Διαβάστε τι λέει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στον Πρωθυπουργό!
 • Εδώ ο κόσμος καίγεται και το …
  Εδώ ο κόσμος καίγεται και το …
  Υπάρχει μια παροιμία που λέει ο λαός μας την οποία για λόγους ευνόητους δεν μπορώ να αναφέρω. Είναι ν’ απορεί κανείς με τι ασχολούνται μερικοί όταν ο μισός πλανήτης βρίσκεται σε πολέμους, σε κινδύνους πυρηνικής καταστροφής, σε φτώχειες, πείνες, σε λοιμούς, σεισμούς ή καταποντισμούς, που λέει η Γραφή!.. Τι να πει κανείς;
 • Σε ποιες γλώσσες μπορεί να βασιστεί η Ευρώπη;
  Σε ποιες γλώσσες μπορεί να βασιστεί η Ευρώπη;
  Είναι φανερό ότι στις ρίζες της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας βρίσκονται οι δύο μεγάλες κλασικές γλώσσες (ελληνικά και λατινικά) και το συνακόλουθο ιδεολογικό τους περιεχόμενο. Οι δύο μαζί συναποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο, του οποίου τα δύο συστατικά δεν είναι δυνατόν να νοηθούν ανεξάρτητα. Η μελέτη αυτού του διφυούς πνευματικού κόσμου, οι «κλασικές σπουδές», αποτελούν το βασικό κορμό της ευρωπαϊκής παιδείας, γιατί υπηρετούν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, χωρίς τα οποία η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να καταρρεύσει ή και να καταστεί επικίνδυνη.
 • Η παιδεία είναι ένας λύχνος στο σκοτάδι της ζωής!.
  Η παιδεία είναι ένας λύχνος στο σκοτάδι της ζωής!.
  Από μικρό παιδί, τον καιρό που πήγαινε και ο γράφων στο σχολείο, υπήρχαν αναντίρρητα πολύ μεγάλες δυσκολίες και αντιπαιδαγωγικοί τρόποι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Επί παραδείγματι μάς απαγόρευαν εξωσχολικές μεταφράσεις και λύσεις, επί ποινή αποβολής (!!), με το επιχείρημα ότι διαβάζοντας τη μετάφραση δεν μπορείς να κατανοήσεις το αρχαίο κείμενο!.. Το ίδιο και με τα μαθηματικά: Εάν ο καθηγητής σε έπιανε να έχεις στη τσάντα σου (λέγε ταγάρι καλύτερα, για να καταλαβαινόμαστε εμείς, που ζούσαμε τότε στην ταλαιπωρημένη ύπαιθρο), σου επέβαλε το λιγότερο μία εβδομάδα αποβολή, διότι –όπως λειτουργούσε το σκεπτικό του- δεν μπορούσες να κατανοήσεις την Άλγεβρα, την Γεωμετρία ή την Τριγωνομετρία έχοντας παράλληλα και ένα βιβλίο λύσεως των προβλημάτων!
 • Η … απιδιά μου !!!
  Η … απιδιά μου !!!
  Την βλέπω και δακρύζω. Και το λέω αυτό με συγκίνηση διότι «η απιδιά μου», μαζί με ένα κλήμα που βρίσκεται έξω στην αυλή του σπιτιού, κάθε χρόνο κατεβάζουν τον γλυκύτατο καρπό τους για να τον προσφέρουν όχι μονάχα σε μένα, αλλά και σ’όποιον περαστικό, διαβάτη ή στρατοκόπο. Είναι σαν να μου λένε:--Έλα, Αγγελάκο! Εδώ είμαστε και σε καρτερούμε!.. Έλα να σε φιλέψουμε, που έχεις αρκετά χρόνια να μας επισκεφθείς!
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών