Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Μήπως πέρασε ο Καρακάλλας στην Ελλάδα της κρίσεως;
  Τα μέτρα που μας είχαν επιβάλλει η Τρόϊκα ή οι Θεσμοί μάς θυμίζουν τον αποφασιστικό ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων, που έπαιξε κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το διάταγμα του Kαρακάλλα (212 μ.Χ.), με το οποίο παραχωρήθηκε το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους "ελεύθερους" πολίτες της αυτοκρατορίας. Tα ατομικά προνόμια καταργήθηκαν και δημιουργήθηκε η βάση για την εμφάνιση ενός ομοιογενούς κατώτερου στρώματος (humiliores). Η κρίση που αναπόφευκτα παρατηρήθηκε στη ρωμαϊκή κοινωνία εκδηλώθηκε με συγκρούσεις και εντάσεις ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα! Μήπως κάτι μας θυμίζουν όλα αυτά;Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/11640/
 • Τα Κούλουμα και τα άσεμνα τραγούδια!..
  Πολλά είναι τα παράξενα και περίεργα, που ακούσαμε και είδαμε αυτές τις ημέρες του τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας!... Στον Τίρναβο, για παράδειγμα, βράζουν το φαγητό της ημέρας (χορτόσουπα από σπανάκι χωρίς λάδι, με λίγο ρύζι και ξίδι) σε μεγάλη κατσαρόλα τοποθετημένη στο σταυροδρόμι και τρώνε τραγουδώντας άσεμνα τραγούδια!.. Ας διαβάσουμε το κείμενο που ακολουθεί! Ο αναγνώστης ίσως βρει πολλά ενδιαφέροντα και ολίγον … πικάντικα θέματα!
 • Τι χαρακτηρίζουν το Τριώδιο με την Αποκριά;
  «…Και έτσι φθάνουμε στην εβδομάδα της Τυρινής, με αποκορύφωμα την Κυριακή της, για να θυμηθούμε την εξορία του πρωτόπλαστου Αδάμ από τον παράδεισο εξαιτίας της ανυπακοής του, ένα λάθος που και εμείς διαπράττουμε καθημερινά στην ζωή μας, λάθος που μπορεί και να μας στερήσει τον αιώνιο παράδεισο για πάντα…»
 • Η εαρινή επίθεση των Ιταλών και των υλιστών!..
  Σήμερα τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή. Και είναι ν’ απορεί κανείς πώς έχουν απαξιωθεί οι ωραίες ιδέες και τα ιδανικά των Ελλήνων, που κάποτε είχαν πατριωτικό χαρακτήρα και σήμερα, με την απαξίωση κάθε ενάρετης πράξης, λαμβάνουν έναν καθαρά υλιστικό ή ωφελιμιστικό περιεχόμενο!... Πού βαδίζουμε, αλήθεια; Το έγραψε κάποτε πρωτοσέλιδα η ιστορική εφημερίδα «Απογευματινή»: Ο Θεός να βάλει το χέρι Του!..
 • Ευλαβικό γόνυ στις γυναίκες της Ελληνικής Ιστορίας!...
  Θα ήταν ιστορική βλασφημία σήμερα, Ημέρα της Γυναίκας, να μη θυμηθούμε ορισμένες Ελληνίδες οι οποίες διέλαμψαν με την προσωπικότητά τους και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους μέσα στη Βίβλο της Ελληνικής Ιστορίας!...Αν μέσα σε όλες αυτές προσθέσουμε και κάποιες σύγχρονες Ελληνίδες, οι οποίες διέπρεψαν στη σημερινή εποχή (Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Κάλλας, Κυβέλη, Παξινού και τόσες άλλες), αναντίρρητα, ως Έλληνες, αισθανόμαστε υπερήφανοι, που αυτή η χέρσα και άγονη γη γέννησε τόσες πολλές, ισχυρές και ακτινοβόλες γυναικείες παρουσίες!
 • Κάποτε οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να βάλουν μυαλό!..
  Το χρήμα του πολέμου είναι ακριβό, όσο φτηνό είναι το αίμα που χύνεται, για να ανοιγοκλείνουν εύκολα οι στρόφιγγες του πετρελαίου!… «Ένα μπουκάλι αίμα, ένα μπουκάλι πετρέλαιο», ακόμη κι αν το φυσικό αέριο οι άλλες ενεργειακές πηγές μειώσουν το πάθος των παγκοσμίων ηγετών, για γεωστρατηγικές επιδιώξεις και επικυριαρχία του κόσμου. Ας ελπίσουμε ότι πριν την μεγάλη καταστροφή οι λαοί θα ξυπνήσουν, όπως και οι ηγεσίες τους. Το ανήσυχο πλέον φυσικό περιβάλλον με τις καταστροφικές επελάσεις του ίσως κάποια στιγμή τους βάλει μυαλό.
 • Και νέο ντοκιμαντέρ για τον Άγγελο Σακκέτο!..
  Ήταν να μη γίνει η αρχή!.. Κι αφού έγινε πλέον η αρχή, η διαδρομή είναι μεγάλη!.. Η δημοφιλής Ελληνίδα παρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου, και η Εταιρεία ΑΝΘΟΣ ετοιμάζουν το δεύτερο μέρος της τριλογίας των ντοκιμαντέρ για την ταπεινότητά μας με προσωρινό τίτλο: «Η Άγνωστη Γνώση», αφού συνοψίζονται σε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ τα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα, που ανακάλυψε ο Άγγελος Σακκέτος στην μακρόχρονη διαδρομή του. Δείτε, για παράδειγμα, τι γράφει η Εθνοαρχαιολόγος Μαρία Πυργάκη για τον 1ο τόμο του έργου: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα»!..
 • Ο Ελληνισμός γέννησε και Παπουλάκηδες!..
  Ποιος μπορεί να λησμονήσει ποτέ τον παπα-Νικόλαο Πλανά, τον Όσιο αυτό της Εκκλησίας μας, στο εκκλησάκι του οποίου έψελναν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης; Και μια άγνωστη λεπτομέρεια: Όποιος έδινε έστω και μία δεκάρα στον παπα-Πλανά μαζί με ένα χαρτί με τα ονόματα των αποθανόντων συγγενών, ώστε ο άγιος «να διαβάζει τις ψυχές» στην Εκκλησία, αυτό το χαρτί ο παπα-Πλανάς το κουβαλούσε συνεχώς μαζί του σε ένα δισάκι μέχρι του θανάτου του! Αυτός και ο λόγος, που αργούσε πολύ να βγει από την εκκλησία, λόγω των πολλών ονομάτων, που είχε να διαβάσει στη λειτουργία -και ιδίως τα Ψυχοσάββατα- για τις ψυχές!..
 • Ώστε είχαν δηλώσει πιο δημοφιλείς και από τον … Χριστό;
  Είναι τόσο μεγάλη η επίθεση που δέχεται ο Χριστός κάθε χρόνο πριν φτάσει το Πάσχα, που είναι ν’ απορεί κανείς πώς αντέχει τόσο μίσος κατά του Θεανθρώπου αυτός ο σιωπηλός όγκος των Χριστιανών απανταχού του κόσμου και δεν αντιδρά, όπως –δικαίως- αντιδρούν οι πάσης γης μουσουλμάνοι!..
 • Οι Προφητείες του Ελληνισμού!..
  Κατά το επιχαρμικό "νους ορά και νους ακούει" μέσα από τις σελίδες του παρόντος μεταφερόμαστε στην αρχαία "πόλη των σοφών" όπου εκεί σε κάποια γωνιά, αφουγκραζόμαστε τον "ανδρών απάντων σοφώτατον" να μεταλαμπαδεύει στον Αλκιβιάδη, όχι μόνο τη γνώση, αλλά – κυρίως – την στερνή ελπίδα για τον επικείμενο διδάσκαλο που θα του αφαιρέσει την "αχλύ" από την ψυχή του ώστε να διακρίνει καθαρά. Για να συμπληρώσει αργότερα πως ο αληθινά δίκαιος "τελευτά δη πάντων…. ανασχινδυλευθήσεται "(σταυρωθήσεται)".
 • Ένας Άγγελος ανάμεσά μας!..
  Διαβάστε το πρώτο εγκωμιαστικό σχόλιο που «εισέπραξε» η ταπεινότητά μας, για τα γραπτά του στη δημοσιογραφία, τον Σεπτέμβριο του 1982, από τον τότε Εκδότη του δημοσιογραφικού συγκροτήματος, μέσα στο οποίο ο γράφων κατέθετε κι αυτός τις όποιες απόψεις και αγωνίες του για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτής της φυλής και του τόπου!..
 • Αν ο Πλαστήρας είχε καταργήσει την ποινή του θανάτου;
  Καμία αμφιβολία για το ήθος, την εντιμότητα και την ανδρεία του μεγάλου Έλληνα στρατιωτικού και πολιτικού, Νικολάου Πλαστήρα, τρεις φορές Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Και μόνο το γεγονός, ότι, όπως θρυλείται, τις νύχτες έμενε μόνος του ως σκοπός για να ξεκουράζονται οι άντρες του, και κοιμόταν έφιππος κατά την πορεία της επόμενης ημέρας, είναι κάτι πρωτοφανές για τα στρατιωτικά μας ήθη!.. Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει γιατί δεν κατάργησε την ποινή του θανάτου πριν εκτελεστεί ο Νίκος Μπελογιάννης …
 • Από τις μάγισσες του Σάλεμ στους μάγους της … ελληνικής τηλεόρασης!
  Επειδή σαν σήμερα (28 Φεβρουαρίου 1692) άρχισε το κυνήγι των μαγισσών του Σάλεμ, ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θ’ αρχίσει και στην Ελλάδα όχι το κυνήγι των μαγισσών, αλλά το κυνήγι του φωτός, με μια σωστή παιδεία, τη σωστή πνευματική και ψυχική διάπλαση των ελεύθερων ανθρώπων, που έλεγε ο Μάνος Χατζηδάκις.
 • Ηχήστε οι σάλπιγγες!..
  Σαν σήμερα ακριβώς (27 Φεβρουαρίου 1943) έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές, που γέννησε ποτέ η Ελλάδα: ο Κωστής Παλαμάς!.. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη αυτής της μεγάλης και ανεπανάληπτης μορφής του Ελληνισμού και να ξαναθυμηθούμε τα βροντερά λόγια του Άγγελου Σικελιανού καθώς τον κατευόδωνε με το κοσμοξάκουστο εκείνο ποίημα: «Παλαμάς»: