Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 •  Περί του Πατροκοσμά ο λόγος…
  Περί του Πατροκοσμά ο λόγος…
  Με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Κοσμά του Αιτωλού, πιο γνωστού ως Πατροκοσμά ή Παπουλάκου του Βορρά, ας διαβάσουμε τι έγραψε σε έναν Πρόλογο για το βιβλίο μας «Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς», ο γνωστός Πρωτοπρεσβύτερος και Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός!.. "Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι, ότι και το νέο αυτό έργο του κ. Σακκέτου διεισδύει άνετα και στον χώρο της λογιοσύνης, αλλά προ πάντων στα λαικά στρώματα, προσφέροντας πλούσιο υλικό που συνέλεξε ο φιλότιμος συγγραφέας, ώστε το όλο (έργο) να λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός “εθνικού ευαγγελίου”, που με ένα ιδιότυπο “κηρυγματικό” τρόπο αγγίζει σύγχρονες ανοικτές πληγές στο σώμα του Έθνους και της κοινωνίας, καυτηριάζοντας η επουλώνοντάς τες, σε εσχατολογικό πλαίσιο, πιστός στο πνεύμα του Πατροκοσμά..."
 • Ανακαλύφτηκε νέα ελληνική επιγραφή στην Παλιά Πόλη Ιερουσαλήμ;
  Ανακαλύφτηκε νέα ελληνική επιγραφή στην Παλιά Πόλη Ιερουσαλήμ;
  Μία σπάνια ανακάλυψη ενός αρχαίου λειψάνου και ενός ιστορικού ντοκουμέντου έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στην Παλιά Πόλη Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό πάτωμα ηλικίας 1.500 χρόνων πάνω στο οποίο υπάρχει μία ελληνική επιγραφή!.. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κτήριο μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένο το μωσαϊκό, ήταν δίπλα στην παλιά Πύλη της Αρχαίας Πόλης της Δαμασκού, η οποία χρησίμευε ως πανδοχείο για τους προσκυνητές!
 • Τι γράφουν οι ιστορικοί για τον Ιουστινιανό τον Ρινότμητο;
  Τι γράφουν οι ιστορικοί για τον Ιουστινιανό τον Ρινότμητο;
  «Πέρασαν τρεις μέρες χωρίς αποτέλεσμα, και οι αξιώσεις του Ιουστινιανού να επιστρέψει στον θρόνο αντιμετωπίσθηκαν με ειρωνία και χλευασμό. Τότε με λίγους γενναίους συντρόφους του κατόρθωσε να διεισδύσει τη νύκτα στην Κωνσταντινούπολη μέσα από έναν αγωγό του υδραγωγείου. Η πόλη αιφνιδιάσθηκε και προκλήθηκε τέτοιος πανικός, ώστε ο Τιβέριος τράπηκε σε φυγή και εγκατέλειψε τον θρόνο στον τολμηρό αντίπαλό του. Ο Ιουστινιανός, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν είχε μόνον εχθρούς αλλά και πιστούς οπαδούς στην Κωνσταντινούπολη, πέτυχε να καταλάβει το ανάκτορο των Βλαχερνών και να ανέλθει για δεύτερη φορά στον θρόνο των προγόνων του μετά από μια δεκαετή περιπετειώδη εξορία...»
 • Τι λένε οι λόγιοι και διανοούμενοι για την Δεύτερη Σοφιστική;
  Τι λένε οι λόγιοι και διανοούμενοι για την Δεύτερη Σοφιστική;
  Ο σατιρικός διάλογος του Λουκιανού παρουσιάζει ιδιαίτερη πρωτοτυπία• συνδυάζοντας το σωκρατικό διάλογο με το σκώμμα της κωμωδίας, χαρακτηρίζεται για τη σαρκαστική του ειρωνεία. Σατιρίζει ανελέητα τους ολύμπιους θεούς, τη διδασκαλία των φιλοσόφων, την αγυρτεία (= απάτη) των ρητόρων, τις ανθρώπινες αδυναμίες. Η μενίππεια σάτιρα, που ονομάστηκε έτσι από το Μένιππο, εμφανίζεται σε πολλούς Νεκρικούς διαλόγους.
 • Ποια γυναίκα επιτάχυνε την Επανάσταση του 1821;
  Ποια γυναίκα επιτάχυνε την Επανάσταση του 1821;
  Διαβάστε τι αποκαλύπτει ο (αείμνηστος σήμερα) Χρήστος Ι. Ζαφειρόπουλος, Ταξίαρχος ε.α. και συγγενής του γράφοντος, σε μια επιστολή που έστειλε προς την εφημερίδα «Ελευθερία», την 8ην Μαρτίου 1966, δίδοντας την δική του εξήγηση για το ποιος ξεκίνησε πρώτος τον αγώνα ή ποιος επιτάχυνε την Επανάσταση του 1821.
 • Τι μήνυμα είχε στείλει η Ζωή Λάσκαρη στον Άγγελο Σακκέτο;
  Τι μήνυμα είχε στείλει η Ζωή Λάσκαρη στον Άγγελο Σακκέτο;
  «Αγαπητέ μου κύριε Σακκέτο. Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Στις πονηρές μέρες που ζούμε νομίζω πως ο τόπος έχει μεγαλύτερη ανάγκη εσάς του ιστορικούς, για να θυμίζουν και να υπενθυμίζουν. Να είστε πάντα καλά. Με βαθιά εκτίμηση. Ζ.» (Ζωή Λάσκαρη, 2 Οκτωβρίου 2012)
 •  Ένας ακόμη άγγελος στον ουρανό!..
  Ένας ακόμη άγγελος στον ουρανό!..
  Ένας ακόμη άγγελος στον ουρανό!..Έτσι ξαφνικά, η Ζωή Λάσκαρη, πήρε την απόφαση για το μεγάλο ταξίδι της ζωής!.. Μια Ελληνίδα ηθοποιός η οποία στα τέλη της δεκαετίας του '60, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη, θεωρούνταν οι μεγαλύτερες ντίβες και πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα! Μια Ελληνίδα ηθοποιός η οποία θα πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μεγάλες κινηματογραφικές ταινίες, στις τεράστιες επιτυχίες του Φιλοποίμενα Φίνου και θα συνεργαστεί με όλους τους σταρ της εποχής!..
 • Περί γραφής και ανάγνωσης του Κυρίου!.. (1)
  Περί γραφής και ανάγνωσης του Κυρίου!.. (1)
  Θα ήμουν ουτοπιστής αν έλεγα ότι ο δρόμος προς την αναγνώριση αυτού του βιβλίου ήλθε με … ροδοπέταλα. Τουναντίον… Ακόμη και μέσα στο χώρο της Εκκλησίας υπήρξαν προβληματισμοί, κάποιοι παραθρησκευτικοί κύκλοι θέλησαν να ματαιώσουν την έκδοσή του, ενώ ορισμένοι κύκλοι μέσα στον εργασιακό χώρο του υπογράφοντος συνιστούσαν στον συγγραφέα να μην επιχειρήσει την έκδοση του έργου του γιατί θα του σταματούσαν την τηλεοπτική εκπομπή!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών