Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου!..
  Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου!..
  Είναι γνωστό ότι ολόκληρη η Καινή Διαθήκη –και ιδίως τα Ευαγγέλια- εγράφησαν στην ελληνική και όχι στην αραμαϊκή γλώσσα. Μόνον το ευαγγέλιο του Ματθαίου γράφτηκε κατ’ αρχήν στα αραμαϊκά, αλλά αργότερα ο ίδιος το μετέφρασε στα ελληνικά. Μια γλώσσα η οποία ήταν η διεθνής γλώσσα του καιρού εκείνου και οι πάντες έκαναν τις συζητήσεις τους με βάση τη γλώσσα αυτή.
 • Γιατί ο Χριστός δίδασκε κυρίως στην εξελληνισμένη Γαλιλαία;
  Γιατί ο Χριστός δίδασκε κυρίως στην εξελληνισμένη Γαλιλαία;
  Η Γαλιλαία, όπου δίδασκε ο Ιησούς, ήταν μια εξελληνισμένη περιοχή, όπου οι πάντες σχεδόν μιλούσαν τα ελληνικά. Ήταν επόμενο, λοιπόν, ο Ιησούς να διδάξει στους Έλληνες, παρά στους Εβραίους, διότι γνώριζε τη δύναμη και την ισχύ που είχε στον τότε γνωστό κόσμο η ελληνική γλώσσα! Θυμηθείτε, για παράδειγμα, την περίφημη φράση που αναφέρει το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, όπου υπάρχουν σαφείς αναφορές ειδικά στους Έλληνες. Στο στίχο 7, 35 οι Ιουδαίοι εμφανίζονται να προλέγουν ασυνείδητα ότι ο Χριστός θα κηρυχθή στους Έλληνες: «ποῦ οὗτος μέλλει πορεύεσθαι ὅτι ἡμεῖς οὐχ εὑρίσκομεν αὐτόν ; μή εἰς τήν διασποράν τῶν Ἑλλήνων μέλλει πορεύεσθαι καί διδάσκειν τούς Ἕλληνας ;».
 • Ποιοι Έλληνες συνάντησαν τον Ιησού Χριστό;
  Ποιοι Έλληνες συνάντησαν τον Ιησού Χριστό;
  Αποδείξεις ότι οι Έλληνες που πήγαν να επισκεφθούν τον Χριστό ήσαν ελληνικής καταγωγής και όχι κάποιοι εθνικοί, που ισχυρίζονται ορισμένοι για κάποιους ανεξήγητους λόγους!.. Η φράση που είπε ο Χριστός μόλις αντίκρισε τους Έλληνες: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου» (Ιω. 12, 23), ήταν γιατί γνώριζε ότι η ελληνική γλώσσα και το μεγάλο φιλοσοφικό πνεύμα των Ελλήνων θα ήσαν εκείνα που θα διέδιδαν απ’ άκρου σ’ άκρον την Διδασκαλία Του. Όπερ και εγένετο!..
 • Γιατί έσπευδαν όλοι να υποδεχθούν τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα;
  Γιατί έσπευδαν όλοι να υποδεχθούν τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα;
  Από τον δείπνο στην Βηθανία και απ’ όσα συνέβησαν σ’ αυτόν, πολύς λαός από τους Ιουδαίους έμαθε ότι ο Ιησούς βρισκόταν στη Βηθανία. Και ήλθαν εκεί όχι μόνο για τον Ιησού, αλλά για να δουν και τον Λάζαρο, τον οποίο είχε αναστήσει από τους νεκρούς!.. Μετά όμως απ’ αυτό οι αρχιερείς αποφάσισαν να σκοτώσουν και τον Λάζαρο, διότι εξαιτίας του πολλοί από τους Ιουδαίους πήγαιναν στη Βηθανία για να βεβαιωθούν αν πραγματικά αναστήθηκε από τους νεκρούς. Κι όταν το διαπίστωναν αυτό, πίστευαν στον Ιησού!..
 •  Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!..
  Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!..
  Τώρα τελευταία ορισμένοι Έλληνες, αφού επιδόθηκαν μετά μανίας στην αναζήτηση … θησαυρών του Αλή πασά και τόσων άλλων, σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν και κάποια φαινόμενα τα οποία τα αποδίδουν στους … εξωγήϊνους! Καλά ακούσατε ή μάλλον καλά διαβάσατε: Στους … εξωγήϊνους! Έτσι, λοιπόν, οι Έλληνες έχουν με κάτι ν’ ασχοληθούν, όχι για να περάσει η ώρα τους, που λέει ξανά ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, αλλά για να ξεχνούν τον πόνο τους και να συζητούν περί αντιεπιστημονικών και αναπόδεικτων μεταφυσικών θεμάτων, τα οποία –μεταξύ μας- έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι οι δηλώσεις του κάθε λογής Τσακαλώτου, Χουλιαράκη ή Αχτσιόγλου και της κάθε λογής Μενεγάκη, Τσιμτσιλή ή Μπεκατώρου!
 • Υπήρχαν Εκατόγχειρες της Ελληνικής Μυθολογίας;
  Υπήρχαν Εκατόγχειρες της Ελληνικής Μυθολογίας;
  Όταν οι Ολύ­μπιοι θεοί Ήρα, Αθηνά και Ποσειδώνας θέλη­σαν να αλυσοδέσουν τον Δία, τον Αιγαίωνα κά­λεσε η Θέτιδα να βοηθήσει το βασιλιά των θε­ών. Και μόνο η παρουσία του, ο φόβος της θαυ­μαστής του δύναμης, ήταν αρκετά να τους απο­τρέψουν από το σχέδιο τους. Κατά τρόπο περίεργο υπάρχει μια παράδοση που θέλει αυτόν τον κατεξοχή φίλο και πιστό σύντροφο του Δία σύμμαχο των Τιτάνων, μαζί με τους οποίους πολέμησε εναντίον των Ολύ­μπιων θεών!..
 •  Η ποιοτική διαφορά του χθες με το σήμερα της πολιτικής μας ζωής!..
  Η ποιοτική διαφορά του χθες με το σήμερα της πολιτικής μας ζωής!..
  Επειδή ο γράφων έχει μια …. μανία με τα πάσης φύσεως Ιστορικά ημερολόγια και τα παντοειδή Αλμανάκ, κάθισε να δει τι ακριβώς συνέβη σαν σήμερα μέσα στον ελλαδικό χώρο και με ποια θέματα ασχολούνταν τότε οι πολίτες της Χώρας, σε σχέση με το σήμερα, όπου οι πάντες (πολιτικοί και πολίτες) περί άλλων τυρβάζουν. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί! Ίσως αξίζει τον κόπο!..
 • Θυμήθηκα τον Φόντακα!.
  Θυμήθηκα τον Φόντακα!.
  Τι το θέλετε!... Ακόμη και σήμερα αναλογίζομαι τον χαμό που έγινε όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στην ίδια την κωμόπολη της Δάφνης Καλαβρύτων, όπου οι αντίπαλοί μας είχαν υψώσει διάφορα πανό στα χέρια αναγγέλλοντας δι’αυτού του τρόπου την … ταπεινωτική μας ήττα! Αλήθεια!.. Τι συγκίνηση αισθάνεται κανείς για εκείνες τις υπέροχες μαθητικές πρωτοβουλίες μας, που έχασαν πλέον κάθε συναισθηματικό χαρακτήρα, αφού την θέση τους την πήραν οι κάθε λογής … Τατιάνες, Τσιμτσιλήδες, Μενεγάκηδες και δεν συμμαζεύεται.
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών