Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Η κάθοδος της ύλης και η άνοδος του πνεύματος!..
  Αν σκεφτούμε ότι ακριβώς σαν σήμερα, το 1893, ο Χαρίλαος Τρικούπης είπε το διαβόητο εκείνο «δυστυχώς επτωχεύσαμε», θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ακριβώς, σαν σήμερα, το 1963 ο Γιώργος Σεφέρης και το 1979 ο Οδυσσέας Ελύτης έλαβαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας!.. Κάθοδος της ύλης μεν, άνοδος του πνεύματος δε!..
 • Μήπως τα κίτρινα γιλέκα έχουν δίκιο;
  Κάποτε ορισμένοι γιατροί των ναζί έκαναν τους ανθρώπους πειραματόζωα δια της ευγονικής. Σήμερα κάποιοι σύγχρονοι Μένγκελε θεοποιούν εκ νέου την ευγονική, ενώ κάποιοι άλλοι πολιτικοί ή ανθύπατοι διεθνών μηχανισμών υποβάλλουν σε νέα «βασανιστήρια» τους ανθρώπους με τα οικονομικά τους μέτρα. Μήπως τα κίτρινα γιλέκα που συγκλονίζουν συνθέμελα όχι μόνον το Παρίσι, αλλά και ολόκληρη τη Γαλλία, έχουν δίκιο; Μήπως;
 • Αυτός που δήλωσε ανώτερος απ’ τον … Χριστό (!)
  Όταν η καλλιτεχνική υπεροψία (για να μην πούμε αλαζονεία) ξεπερνάει ακόμη και τα όρια του «επιτρεπτού», λογικό επακόλουθο είναι η μοιραία κατάληξη του κάθε ανθρώπου – έστω κι αν αυτή η «κατάληξη» δεν είναι πάντα θανατηφόρα!..Ξέρω. Αντί να σχολιάσουμε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία, εμείς καταπιαστήκαμε με τον Τζον Λένον. Βλέπετε, ίσως να ισχύει κι εδώ η λαϊκή χιουμοριστική παροιμία που λέει: «Θέλω, παπά μου, ν’ αγιάσω, αλλά δεν μ’ αφήνουν οι διάβολοι» (εν προκειμένω τα … «σκαθάρια»)!..
 • Νοσταλγοί της ζωής και των παιδικών μας αναμνήσεων!..
  Μια ευθυμογραφική και παράλληλα συγκινητική ιστορία, με πρωταγωνιστή τον μικρότερο και αγαπημένο μου αδελφό, Δημήτριο Σακκέτο, που διηγήθηκε ο ίδιος στην καταξιωμένη Ελληνίδα παρουσιάστρια της τηλεόρασης, Μαριαλένα Ανδρέου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για μια σειρά ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκαν με αφορμή το δημοσιογραφικό, συγγραφικό και τηλεοπτικό έργο του Άγγελου Σακκέτου!..
 • Άλλο Άγιος Νικόλαος, άλλο Ερρίκος Σλήμαν και άλλο Ελένη Μενεγάκη ή Φαίη Σκορδά!..
  Κάποτε οι Έλληνες είχαν ως πρότυπα μορφές ιερές και ήρωες ή παγκόσμιες μορφές, που εμψύχωναν και γιγάντωναν με το δικό τους παράδειγμα τη θέληση και την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού! Σήμερα, δυστυχώς, τα πρότυπα, που μας προβάλλει η τηλεόραση – και όχι μόνο - είναι η κάθε κυρία Φαίη Σκορδά ή την κάθε κυρία Ελένη Μενεγάκη ή όποιο άλλο πρόσωπο προωθεί προς «κατανάλωση» το λεγόμενο «σταρ σύστεμ»!..
 • Η πλακοπαγίδα των παιδικών μας χρόνων!..
  Μια κατάθεση ψυχής για μια ημέρα, σαν τη σημερινή, όπου τα παλιά τα χρόνια το χιόνι σκέπαζε τις στέγες των σπιτιών, αλλά όχι τις καρδιές των ανθρώπων!.. Κι ας θέριζε η πείνα τον φτωχό!.. Κι ας θέριζε η ανέχεια τον κοσμάκη!..
 • Άλλο ερμηνεία, άλλο μετάφραση και άλλο κριτική της Αγίας Γραφής!
  Τα ίδια τα παλαιοδιαθηκικά κείμενα διχάζουν -αν θέλετε- τους ερευνητές. Οι Φιλισταίοι, για παράδειγμα, ήσαν Έλληνες από την Κρήτη. Κι ενώ αυτό το γεγονός το υποστηρίζουν με σημαντικές διατριβές τους εξαίρετοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όπως οι Λεων. Ι. Φιλιππίδης, Παν. Ι. Μπρατσιώτης κ.α., εν τούτοις, μέσα στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς ομάδες θεολόγων που διαφωνούν μ’ αυτήν την άποψη!
 • Τα Δεκεμβριανά που πλήγωσαν την Ελλάδα!..
  ΕΧΟΥΝ περάσει κιόλας εβδομήντα τέσσερα (74) ολόκληρα χρόνια από τα περιβόητα (ή διαβόητα για πολλούς) «Δεκεμβριανά». Ένας χρόνος αρκετά ικανός για να γαληνεύσει τις ταραγμένες ψυχές των Ελλήνων οιουδήποτε πολιτικού στρατοπέδου (δεξιού ή αριστερού). Αυτός και ο λόγος που σήμερα θα πούμε κάποια πράγματα με τη βεβαιότητα ότι δεν αναμοχλεύουμε, ούτε ξύνουμε πληγές από το παρελθόν. Απλά, όπως όλοι οι Έλληνες επιθυμούν, θα πούμε μόνο μια αλήθεια, που κάποτε έπρεπε να ειπωθεί και να καταγραφεί στις ιστορικές σελίδες του τόπου μας.
 • Ποία είναι η πνευματική λύτρωση των Ελλήνων;
  Εδώ και πολλά χρόνια, και ιδίως στην εποχή της κρίσεως (2010-2018) το 70% των Ελλήνων της παραγωγικής ηλικίας βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Ποια είναι, λοιπόν, η διέξοδος; Η πνευματική λύτρωση των Ελλήνων; Ίσως αξίζει να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο μας!..
 • Η εποχή των κατασκόπων και των κοριών!
  Δεν ήσαν μόνον οι πράκτορες καθ’ όλη την διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου», που αλώνιζαν τότε τις περιοχές του πλανήτη για να κατασκοπεύουν τους πάντες. Και η βιομηχανική κατασκοπεία ωχριά, κυριολεκτικά, μπροστά στις μεθόδους και τα αποτελέσματα των ωτακουστών της ιστορίας! Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και θα εκπλαγείτε!.. Καλό μήνα!..
 • Πώς και γιατί για αιώνες κόπασε η διαθρησκευτική διαμάχη των αρχαίων;
  Tα στοιχεία αυτής της κοινής εμπειρίας, που χαρακτηρίζει το τέλος της Αρχαιότητας από τον Μάρκο Αυρήλιο ως τον Μέγα Κωνσταντίνο, τα εξετάζει ο Dodds στο βιβλίο του με τίτλο «Ει­δωλολάτρης και Χριστιανός σε μιαν εποχή γεμά­τη άγχος». Αλλά γιατί οι πρώτοι χριστιανικοί αιώνες να εί­ναι «μια εποχή γεμάτη άγχος»; — Πρώτα, γιατί η θεά Ειρήνη πέταξε για πάντα μακριά. Η Pax Romana ανήκει πια στο παρελθόν. Αλλεπάλληλες βαρβαρικές επιδρομές, αιματηροί εμφύλιοι πό­λεμοι, επιδημίες, πληθωρισμός, ανασφάλεια προσωπική στο έπακρο — αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της εποχής...
 • Η επιστροφή των προγόνων μας!..
  Μια προσωπική μαρτυρία για τα οστά των προγόνων μας, που είχαν πάει στο Εξωτερικό από τον καθηγητή Breitinger και τα οποία, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, επέστρεψαν στην πατρίδα μας!.. Θυμήθηκα όμως μια εκπομπή που είχαμε κάνει με τον Έλληνα ανθρωπολόγο κ. Άρη Πουλιανό, καθώς και με τον γιο του κ. Νίκο Πουλιανό, για το θέμα αυτό, αλλά και τους αγώνες που έκαναν τότε οι εν λόγω Έλληνες ανθρωπολόγοι, για τον επαναπατρισμό των οστών των προγόνων μας, μεταξύ των οποίων ο μινωϊκός «Μικροκέφαλος», τα οστά του Τύμβου του Μαραθώνα κ.α.
 • Αλήθεια δεν υπάρχουν βελούδινες επαναστάσεις;
  Είναι ν’ απορεί κανείς σε μία κοινωνία που έχει βιώσει τόσους και τόσους πολέμους (εμφύλιους και διεθνείς), με ποταμούς αίματος αθώων θυμάτων, κάποιοι δήθεν διανοούμενοι προτρέπουν τα παιδιά σε αιματηρές εξεγέρσεις, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι έναν πόλεμο ξέρειςπότε αρχίζει, αλλά ουδέποτε πότε τελειώνει!..
 • Ώστε αποκωδικοποιήθηκε, λοιπόν, ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων;
  Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων έχει χαρακτηρισθεί ως η επιτομή της αρχαίας ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Αποτελεί το κορυφαίο από τα διασωθέντα, τεχνολογικό επίτευγμα της Ελληνιστικής περιόδου. Ενσωματώνει τα Μαθηματικά, την Αστρονομία, τα Χρονολόγια των Ελλήνων, καθώς και πλήθος άλλων επιστημονικών στοιχείων. Αποτελεί τον πρώτο αναλογικό Υπολογιστή της ανθρωπότητας, ο οποίος λειτουργεί και παρέχει στοιχεία, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το μέλλον (!!)