Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Τι έλεγε το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου ;
  Αυτός ο άνθρωπος, που χαρακτηρίσθηκε από πολλούς «Πατέρας της Δημοκρατίας» («Γέρος της Δημοκρατίας» είχε αποκληθεί ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Α. Παπανδρέου), στις 25 Μαρτίου θα κηρύξει την Α' Αβασίλευτη Δημοκρατία, που θα διαρκέσει μόλις 11 χρόνια, ενώ οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν με τόσες δικτατορίες και κινήματα, θα φέρουν την Ελλάδα στο χείλος του πολιτικού γκρεμού, που –ως δια μαγείας- σταμάτησε στο ηρωϊκό Έπος του 1940, που βρήκε μονιασμένους όλους τους Έλληνες! Μακάρι η ενότητα των Ελλήνων να είναι κυρίαρχο σύνθημα και στη σημερινή εποχή!..
 • Γυρίζοντας κανείς το χρόνο πίσω…
  Είναι αλήθεια, ότι οι «Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου», ήταν οι Συνθήκες με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος, ενώ δεν έλειψαν και ισχυρές αντιδράσεις από μια σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού για τις Συμφωνίες αυτές, που ορισμένοι δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν με πολύ σκληρές εκφράσεις ακόμη και χείλη ανωτάτων πολιτειακών παραγόντων!...
 • Ποιος ήταν άραγε ο Νίκος Καββαδίας;
  Ποιος είναι αλήθεια ο ποιητής, που γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Ματζουρίας, είχε πατέρα Έλληνα, αλλά Ρώσο υπήκοο, μητέρα Ελληνίδα, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αγναντεύοντας, ως ασυρματιστής, τα αγριεμένα κύματα της θαλάσσης και έψαλε με τους δικούς του διθυράμβους τον Έλληνα θαλασσόλυκο, που ύμνησε κι ο Καρκαβίτσας!...
 • Έφιππος χώρει, Γενναίε Στρατηγέ!..
  Κι όμως!.. Σαν σήμερα τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του έφιππου Θοδωρή Κολοκοτρώνη έξω από την Παλαιά Βουλή των Ελλήνων!.. Υπάρχει ακόμη στη θέση του ή μήπως τον … γκρέμισαν κι αυτόν;
 • Τι θυμήθηκα για τον τραγουδιστή του Ελληνισμού!..
  Αν ζούσε σήμερα ο Νίκος Ξυλούρης, μ’ αυτά που βλέπει γύρω του, ιδίως απ’ τους πολιτικούς, θα ξανατραγουδούσε με το ίδιο πάθος και τον ίδιο καημό για τον Ελληνισμό; Ο Νίκος ήταν απλός. Τόσο απλός που με προσκάλεσε να πάω στα Ανώγεια σε μία μουσική συναυλία που έδωσε μαζί με τον Χρύσανθο – κάτι που έπραξα μετά μεγάλης χαράς. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που πήγα στην Κρήτη (Καλοκαίρι του 1976). Φοβόμουν τα αεροπλάνα και τα καράβια, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, που μου εκμυστηρευόταν κι αυτός τους ίδιους φόβους!...
 • Από τις σέξι παρουσιάστριες στις σέξι πολιτικούς!..
  Διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν η Χώρα που γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα ή έναν Αριστοτέλη, να πλημμυρίζει τις τηλεοπτικές οθόνες του με όλες αυτές τις Κατινίτσες και τις αρχικουτσομπόλες και να επιβραβεύονται κιόλας από τα πάσης φύσεως «τηλεοπτικά βραβεία»!.. Θα τρίζουν τα κόκαλα του μεγάλου ποιητού Ομήρου, του Αισχύλου, του Σοφοκλή του Ευριπίδη και του τόσο παρερμηνευμένου Αριστοφάνη!..
 • Ποια είναι τα χειρόγραφα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης;
  Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ας μιλήσουμε για τον ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό του Έθνους μας, ο οποίος «κουρνιάζει» στα αραχνιασμένα πλέον συρτάρια της Βιβλιοθήκης της Σχολής, που επί 40 και πλέον χρόνια παραμένει «βουβός»!..
 • Έλληνες, φιλέλληνες και ελληνόψυχοι!..
  Στην διαδρομή της πανάρχαιας ελληνικής ιστορίας συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους που ήσαν Έλληνες, φιλέλληνες ή ελληνόψυχοι. Ποιος ήταν όμως αυτός που άφησε πραγματικά «σώμα και ψυχή» στη γη των Ελλήνων, ως Έλληνας εκ μητρός, ως φιλέλληνας με τα έργα του και ως ελληνόψυχος με τον δυναμισμό του; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί, όπως γράφουμε και μέσα στα βιβλία μας!
 • Πού είναι το αθάνατο ελληνικό χιούμορ;
  Πού είναι, βρε παιδιά, οι παλιοί σκιτσογράφοι μας; Πού βρίσκονται οι μεγάλες αυτές μορφές; Πάλι καλά που «κρατούν τ’ απόσκια», ένας Κώστας Μητρόπουλος, ένας Σπύρος Ορνεράκης, ένας Αρκάς, και ορισμένοι άλλοι, που μας κάνουν να ξεχνάμε την καθημερινότητά μας με όλη αυτή την πολιτική, οικονομική, ή κοινωνική δυσοσμία, που υπάρχει γύρω μας!..
 • Ουδέποτε προσηλυτίστηκε ο Έλληνας στον χριστιανισμό από φόβο!
  Απαντήσεις που δίνει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μέσα στο βιβλίο του: «Ελληνισμός Προσήλυτος: Η μετάβαση του Ελληνισμού από την αρχαιότητα στο χριστιανισμό»!..Ο χριστιανισμός επιβεβαίωσε τη ρήξη θεού και ανθρώπου που δίδασκαν οι μεγάλοι του ποιητές, φέρνοντας όμως το αναστάσιμο μήνυμα της υπέρβασής της. Η καταδίκη του ανθρώπου τελείωσε, η σωτηρία είναι η νέα πραγματικότητα. Ανέτρεψε την αντίληψη του εχθρικού και ζηλόφθονος θεού, διδάσκοντας τον Θεό ως αληθινό πατέρα, όχι αφέντη τύραννο, αλλά πατέρα που αγαπά και θυσιάζεται για τα παιδιά του.
 • Τι είναι 80 παππούδες όλοι κι όλοι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα;
  Όταν ο γράφων έκανε τις εβδομαδιαίες τηλεοπτικές εκπομπές του, ρωτούσε πολλές φορές τους τηλεθεατές πόσοι άνθρωποι πέρασαν στον τόπο μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!.. «Πολλά εκατομμύρια», απαντούσαν!.. Κι όταν τους απαντούσα ότι όλοι κι όλοι ήσαν 80 παππούδες, δηλαδή 80 γενιές ανθρώπων, που σημαίνει 80 παππούδες Χ 30 γενιές = 2400 χρόνια, τότε συνειδητοποιούσαν πόσο κοντά είμαστε από τον Σωκράτη μέχρι σήμερα!..
 • Ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε ζωντανός ;
  Απίστευτα πράγματα!.. Μια Νεοζηλανδή ερευνήτρια, η Κάθριν Χολ, υποστηρίζει ότι ο θρυλικός Στρατηλάτης ενταφιάστηκε ενώ ζούσε ακόμη!.. Στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ancient History Bulletin και αναπαράχθηκε από διεθνή ΜΜΕ όπως η αμερικανική New York Post και η βρετανική Sun, η Χολ υποστηρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε εξαιτίας μόλυνσης από το καμπυλοβακτήριο του πυλωρού (Cmbylobacter pylori) στο στομάχι, που του προκάλεσε συμπτώματα που μοιάζουν με την νευροπαραλυτική πάθηση του συνδρόμου Guillain-Barre (GBS).
 • «Ο αποκορωμένος!...»
  Όταν πολλά χρόνια αργότερα διάβασα ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη «αποκαρωμένος» (από + κάρα > αποκαρωμένος), για μια ακόμη φορά δάκρυσα, καθώς θυμήθηκα τη μανούλα μου, την κυρά Κανέλλα, που όχι μόνον ζύμωνε πρόσφορα και λειτουργιές, για την Εκκλησία μας, αλλά μας μεταλαμπάδευε και την ελληνική γλώσσα, σαν απόηχος της αρχαίας ελληνικής προφοράς μέσα στο χρόνο και το χρόνο (αποκαρωμένος > αποκορωμένος)!..
 • Η αγάπη των Πατέρων της Εκκλησίας για τον Ελληνισμό!..
  Ένα απόσπασμα της γνωστής Ομιλίας προς τους Νέους, του Μεγάλου Βασιλείου, ενός εκ των Τριών Ιεραρχών, που εορτάζομεν σήμερον, ώστε να καταδειχτεί ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας ήσαν υπέρ των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και του Ελληνισμού!..