Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Περί του Αγίου Μανδηλίου και της Επιστολής του Κυρίου!..
  Περί του Αγίου Μανδηλίου και της Επιστολής του Κυρίου!..
  «Ελάτε στη θέση μου, όταν για όλα αυτά τα πράγματα, μίλησαν όχι μόνον οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι, αλλά και ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως, που ίδρυσε τη Μονή Αιγίνης και όλοι τον τιμούν πλέον σαν άγιο της Ορθοδοξίας μας την 9ην Νοεμβρίου! Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι δεν θα μπορούσα να αφήσω έτσι ένα θέμα, που από μόνο του μιλάει για την αλήθεια! Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.»
 • Τι είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ορθοδοξία;
  Τι είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ορθοδοξία;
  «Και η Ιστορία διδάσκει ότι σε δύσκολους χρόνους τούτο το Κράτος είχε την συμπαράσταση της Εκκλησίας. Και σήμερα ακόμα, σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μιας Κοινωνίας που χειμάζεται, ενός Λαού που δοκιμάζεται, η συμβολή της Εκκλησίας είναι καθοριστική. Η Εκκλησία και η Οικογένεια έχουν αποτρέψει, όπως επανειλημμένα έχω πει, τη ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Αυτά οφείλουμε να τ’ αναγνωρίζουμε για να είμαστε δίκαιοι με την Ιστορία...».
 • Ποιος διδάσκεται σήμερα την ελεγεία;
  Ποιος διδάσκεται σήμερα την ελεγεία;
  H ελεγεία (< φρυγική λέξη ἔλεγος = θρήνος), όπως λένε οι ειδικοί, ήταν αρχικά λυπητερό τραγούδι, γραμμένο στην ιωνική διάλεκτο, που το τραγουδούσαν με τη συνοδεία αυλού. Με το πέρασμα του χρόνου το περιεχόμενο της ελεγείας έπαψε να είναι μόνο θρηνητικό και εξέφραζε κάθε συναίσθημα του ανθρώπου. Ανάλογα με το περιεχόμενο, διακρίνουμε τα ακό- λουθα είδη ελεγείας: πολεμική, ερωτική, πολιτική, ηθική και γνωμική!..
 • Ώστε η μουσική είναι το κλειδί της διαλέκτου των μελισσών;
  Ώστε η μουσική είναι το κλειδί της διαλέκτου των μελισσών;
  Ένας μελισσουργός ισχυρίστηκε στο παρελθόν ότι ανακάλυψε την διάλεκτο των μελισσών! Μάλιστα, στενογράφησε την διάλεκτο αυτή με σκοπό να δημοσιοποιήσει τις κυριότερες λέξεις της νέας γλώσσας, βοηθούμενος, όπου παραστεί η ανάγκη, και από … μουσικά σημεία (!!). Αλήθεια, γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται αυτή η μελέτη;
 •  Τι πλήρωσε ο Τόπος από ορισμένους Εκδότες;
  Τι πλήρωσε ο Τόπος από ορισμένους Εκδότες;
  Και, βέβαια, δεν ήταν μόνο οι οικονομικές συνθήκες που διαμόρφωσαν μέσω των στημένων σε πήλινα πόδια, όπως φάνηκε, επιχειρηματικών «γιγάντων» τους, αλλά και η ηθική απαξίωση που περιβάλλει πλέον τα ΜΜΕ. (…). Και μπορεί επιχειρήσεις να ξαναστηθούν, θέσεις εργασίας να ξαναδημιουργηθούν, αλλά στη συνείδηση του μέσου Ελληνα πολίτη δύσκολα θα επανέλθουν ο σεβασμός και η αξιοπιστία προς τα ΜΜΕ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που οι δύο Νέρωνες του Τύπου «πέτυχαν».
 • Ώστε αυτοί οι κύριοι ήσαν οι πλουσιότεροι άνθρωποι της ιστορίας;
  Ώστε αυτοί οι κύριοι ήσαν οι πλουσιότεροι άνθρωποι της ιστορίας;
  Η εταιρία Visual Capitalist κατέγραψε τους πλουσιότερους ανθρώπους της ιστορίας, μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση, και όπως ανακοίνωσε ο Καίσαρ Αύγουστος αναδεικνύεται πρώτος στη σχετική λίστα. Ο ίδιος ήλεγχε πολλά από τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, με την καθαρή αξία της περιουσίας του να εκτιμάται στα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο η Αίγυπτος αποτελούσε το 25%-30% του παγκόσμιου ΑΕΠ την εποχή εκείνη. Ο υιοθετημένος γιος του Ιούλιου Καίσαρα, Αύγουστος (Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus), ήταν ο ιδρυτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο πρώτος της αυτοκράτορας, κυβερνώντας από το 27 π.Χ. έως το θάνατό του το 14 μ.Χ.
 •  Τι σημαίνει στη θεολογία ο όρος «Αντίδοση ιδιωμάτων»;
  Τι σημαίνει στη θεολογία ο όρος «Αντίδοση ιδιωμάτων»;
  «Η διδασκαλία αυτή αποτελεί για την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, σε ότι αφορά το χριστολογικό της δόγμα, την λογική συνέπεια και το βασικό επακόλουθο της υποστατικής ενώσεως των δύο φύσεων του Χριστού σε ένα και το αυτό πρόσωπο. Επειδή, δηλαδή, η ένωση της θεότητας και της ανθρωπότητας στο πρόσωπο του σωτήρα και λυτρωτή Χριστού δεν έλαβε χώρα κατά σύγχυση, όπως υποστήριζαν ορισμένοι μονοφυσίτες, ούτε πάλιν «κατά σύνοδον απλήν», απλά και μόνο δηλαδή εξωτερικά, κατά την διδασκαλία των νεστοριανών, αλλά αποτελούσε τέλεια ένωση πραγματική και αληθινή, που υπήρχε εξ υπαρχής στο πρόσωπο του προαιώνιου Λόγου του Θεού, είναι φυσικό και λογικό επακόλουθο το ίδιο, ενιαίο και θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού να είναι κοινός φορέας όλων των ιδιωμάτων και ενεργειών και των δύο φύσεων.»
 • Τι υποστηρίζει ο ιστορικός του Βυζαντίου Βασίλιεφ για τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό; (7)
  Τι υποστηρίζει ο ιστορικός του Βυζαντίου Βασίλιεφ για τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό; (7)
  Τόσο αυτός (ο Κωνσταντίνος) όσο και ο στρατός του τρόμαξαν βλέποντας αυτό το όραμα. Το άλλο βράδυ ο Χριστός ήλθε - σε όνειρο­ στον Κωνσταντίνο και τόν διέταξε να κάνει ένα ομοίωμα τού Σταυρού και να βαδίσει με αυτό κατά τών εχθρών του. Μόλις ξημέρωσε, ο Αυτοκράτορας είπε το εξαιρετικό του όνειρο στους φίλους του και, κατόπιν, φώναξε τους τεχνίτες, τούς περιέγραψε σε γενικές γραμμές το όραμα και τούς διέταξε να κατασκευάσουν τη σημαία που είναι γνωστή με το όνο­μα «λάβαρoν».
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών