Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Ηχήστε οι σάλπιγγες!..
  Σαν σήμερα ακριβώς (27 Φεβρουαρίου 1943) έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές, που γέννησε ποτέ η Ελλάδα: ο Κωστής Παλαμάς!.. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη αυτής της μεγάλης και ανεπανάληπτης μορφής του Ελληνισμού και να ξαναθυμηθούμε τα βροντερά λόγια του Άγγελου Σικελιανού καθώς τον κατευόδωνε με το κοσμοξάκουστο εκείνο ποίημα: «Παλαμάς»:
 • Αυτόν τον άγιο άνθρωπο κυνηγούσε η εξουσία!..
  Όταν η Ελλάδα δεν είχε κλείσει ακόμη τις πληγές της από τις μάχες και τις ναυμαχίες, που έκανε εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάποιοι γελοιοποιούσαν την πολιτική και την εκκλησιαστική εξουσία με τα καμώματά τους και την αλαζονική συμπεριφορά τους, αφού ζητούσαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, την … απαγωγήν ενός ογδοντάχρονου γέροντα!...
 • «Κατ’ επιλογήν Έλληνας!...»
  Κάποιοι φιλέλληνες ή ελληνιστές, που έχουν έρθει στην Ελλάδα, δεν έχουν κανένα δισταγμό όχι μόνο να δηλώσουν υπερήφανοι που βρίσκονται στον τόπο μας, αλλά δηλώνουν με ξεχωριστή υπερηφάνεια ότι είναι «κατ’ επιλογήν Έλληνες»!... Αλήθεια, τι έχουν να πουν τώρα ορισμένοι συμπατριώτες μας, που αρνούνται κάθε τι ελληνικό και ζητάνε την ισοπέδωση των πάντων στο όνομα μιας πολυπολιτισμικής ελληνικής κοινωνίας;
 • Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Χριστιανισμός και ο Σύγχρονος Κόσμος!..
  Τι να γνώριζαν – άρα γε – οι Σίβυλλες, που είχαν προβλέψει την Έλευση του θρυλικού Στρατηλάτου, αλλά και του Ιησού Χριστού στη Γη; Μήπως το γεγονός, ότι ο θρυλικός Στρατηλάτης θα «έσπερνε» την Ελληνική Γλώσσα παντού, όπως γράφουν στα βιβλία τους Έλληνες και Ξένοι Συγγραφείς;
 • Η τηλεόραση που αγαπήσαμε!..
  Ακριβώς σαν σήμερα (23 Φεβρουαρίου 1966) περίπου 1.500 Αθηναίοι πολίτες, που είχαν το προνόμιο να έχουν δική τους συσκευή τηλεόρασης, έβλεπαν στους δέκτες τους το πρώτο σήμα της ελληνικής τηλεόρασης (ΕΙΡ). Αλήθεια, πώς περνούν τα χρόνια!..
 • Γιατί όχι και Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Σκέψης;
  Μήπως ήρθε η ώρα, μετά από τόσους και τόσους φιλόσοφους και συγγραφείς, που γέννησε η Χώρα μας, να κηρύξουμε και εμείς μια Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Σκέψης;
 • Τι έγραφε για τον Χριστό ένας αλεξανδρινός λόγιος;
  Κι αν κάποια στιγμή τα δύο αυτά μεγάλα μεγέθη της πανανθρώπινης ιστορίας, δηλαδή ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός, ήλθαν σε μία ρήξη, με την επιβολή του Χριστιανισμού και τις φοβερές διώξεις των Χριστιανών, που ακολούθησαν, ας δούμε με τα μάτια της ψυχής μας την εκπληκτική και πανοραμική εικόνα που μας δίνουν δύο αντίθετοι και ορμητικοί χείμαρροι οι οποίοι, την ώρα που συναντιούνται, δημιουργούν φοβερές αναταράξεις των υδάτων, αλλά στην πορεία, αφού ενώνονται, κινούνται μαζί προς την ίδια πορεία με την εκπληκτική εκείνη ηρεμία και γαλήνη, που μας χαρίζει η ακοίμητη ροή τους!..
 • Ποιος ήταν άραγε Ιδομενέας, ο γιος μιας άγνωστης εταίρας;
  Διηγούνται ακόμη σχετικά με τον Ιδομενέα το εξής ανέκδοτο· η Θέτιδα και η Μήδεια διαφιλονικούσαν το βραβείο της ομορφιάς και διάλεξαν για κριτή τον Ιδομενέα. Αυτός αποφάσισε υπέρ της Θέτιδας, πράγμα που εξόργισε τη Μήδεια. Δήλωσε πως «όλοι οι Κρήτες ήταν ψεύτες» και καταράστηκε τη γενιά του Ιδομενέα, καταδικά­ζοντας την να μη λέει ποτέ πια την αλήθεια. Αυ­τή είναι η προέλευση μιας παροιμίας που λέει πως όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες!..
 • Τι γνωρίζουμε αλήθεια για το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος;
  Επειδή, σαν σήμερα, στις 19 Φεβρουαρίου του 1844, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η συνταγματική μοναρχία, ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή να δούμε πώς φτάσαμε από τότε στην Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία και την 21η Απριλίου 1967!..
 • Γεώργιος Παπανδρέου: Παπατζής ή πατριώτης;
  Μια μικρή αναφορά στον «Γέρο της Δημοκρατίας», του οποίου ορισμένες από τις ρήσεις του σφράγισαν ανεξίτηλα την ιδιοφυία του μεγάλου αυτού Έλληνα πολιτικού, που έκανε την διαδρομή του στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
 • Ποία η πολιτική του Μωάμεθ μετά την Άλωση;
  Επιστέγασμα των μέτρων αυτών του Πορθητή υπήρξε η αποκατάσταση της εκκλησιαστικής διοίκησης και του Πατριαρχείου. Άλλωστε, σύμφωνα με το Κοράνι, οι μουσουλμάνοι έπρεπε να κρατούν στάση ανοχής απέναντι στους λαούς της Βίβλου, δηλαδή τους Εβραίους και τους χριστιανούς. Έτσι ο Μωάμεθ φρόντισε για την πλήρωση του πατριαρχικού θρόνου, που ήταν κενός από το 1451. Πού να φανταζόμασταν, λοιπόν, ότι σήμερα, εν σωτηρίω έτει 2019, 566 χρόνια αργότερα, η ελληνική πολιτεία, αντί να λαμβάνει μέτρα υπέρ της Εκκλησίας, κάνει τα πάντα για να την διαχωρίσει από το Κράτος!..
 • Πού είναι σήμερα οι Ευρωπαίοι Φιλέλληνες Χριστιανοί;
  Είναι γεγονός, ότι η περιγραφή από τον Σατομπριάν της τραγικής μοίρας του ελληνικού λαού, κάτω από τον τουρκικό ζυγό, δημιούργησε αυτό το ρεύμα, που θεωρήθηκε το πρώτο φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η ελεύθερη Ελλάδα έδωσε το όνομα του Σατομπριάν σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας (οδός Σατωβριάνδρου)!
 • Η αποφράδα ημέρα της ελληνικής αρχαιότητας!..
  Λένε οι ειδικοί και επαΐοντες, λόγιοι και φιλόλογοι, ιστορικοί και ερευνητές, ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί για μας τους Έλληνες, που αγαπούμε πολύ την Αρχαία Ελλάδα, την αποφράδα ημέρα της ελληνικής αρχαιότητας. Σαν σήμερα, όπως λένε, 15 Φεβρουαρίου (= Ανθεστηριώνος) του 399 π.Χ. οι Αθηναίοι καταδίκασαν τον Σωκράτη, τον μέγιστο αυτό φιλόσοφο της οικουμένης, να πιει το κώνειο, επειδή –όπως ισχυρίσθηκαν- «εισήγαγε καινά δαιμόνια» στην Αθηναίων Πολιτεία!..
 • Το καρδιόσχημο χειρόγραφο των ερωτευμένων!!!
  Προκειμένου να αναλωθούμε σε γλυκά και λουλούδια για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ας πάρουμε για δώρο από ένα βιβλίο, έστω και σε σχήμα … καρδιάς!.. Σε όλους, λοιπόν, τους ερωτευμένους, είτε υιοθετούν είτε απορρίπτουν, είτε αποδέχονται είτε αποδοκιμάζουν την δική μας πρόταση, εμείς από πλευράς μας, για να μη τους χαλάσουμε την καρδούλα, θα τους προσφέρουμε συμβολικά το πνευματικό δώρο του σημερινού μας «Σχολίου της Ημέρας», που δεν είναι άλλο, παρά το … καρδιόσχημο χειρόγραφο του 15ου αιώνα μαζί με κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλα, για να μη λέτε ότι δεν αγαπάμε και τα λουλούδια!...