Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • «Νενίκηκά σε Σολομών»!..
  Επειδή σαν σήμερα, το 537 μ.Χ., τελέστηκαν τα θυρανοίξια της Αγια-Σοφιάς, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου, όπου ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφωνεί το περίφημο εκείνο «Νενίκηκά σε Σολομών», ας θυμηθούμε ορισμένα αξιοσημείωτα ιστορικά στοιχεία!..
 • Όταν η αγάπη των ανθρώπων αγγίζει τα σύννεφα των ουρανών!..
  Μπορεί να κατηγορούμε τους νέους ότι έχουν «χαλάσει», πως δήθεν μας χωρίζει το «χάσμα της γενεάς», πως τάχα μου - τάχα μου «έχουν μυαλά πάνω απ’ το κεφάλι», και κάτι ηχηρά παρόμοια!.. Κι όμως!... Έχουμε τη καλύτερη γενιά νέων ανθρώπων! Μια γενιά η οποία διαπνέεται από αγάπη προς τον άνθρωπο, την Ελλάδα και τις παραδόσεις της Φυλής μας!.. Κι όμως!.. Μισό εκατομμύριο ελληνόπουλα βρίσκονται στο Εξωτερικό!..
 • Οι μεγάλες δημοσιογραφικές αλήθειες!..
  Ο χρήστης Άγγελος Παν. Σακκέτος πρόσθεσε 3 νέες φωτογραφίες.18 λεπτά · Οι Μεγάλες Αλήθειες!Πριν μερικά χρόνια, σαν αυτές τις χριστουγεννιάτικες μέρες, ένας Εκδότης, ανέλαβε να εκδώσει, μέσα σε σειρές βιβλίων και δη υπό μορφή άρθρων, ολόκληρο το Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, που φέρει τον γενικό τίτλο: «Η Βίβλος της Αλήθειας»!.. Ποιες είναι μερικές από τις σπουδαιότερες αποκαλύψεις; Διαβάστε το κείμενο!...
 • Ο Ελληνισμός και τα Χριστούγεννα!..
  Δεν είναι μόνον η ταπεινότητά μας που έχει γράψει αρκετά βιβλία για τις σχέσεις Ελληνισμού - Χριστιανισμού! Υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι συγγραφείς που έχουν ακολουθήσει την δική μας οδό! Ένας εξ αυτών ο γνωστός συγγραφέας κ. Κυριάκος Κάσσης όπως στο κείμενό του υπό τον τίτλον: «Η Αρχαία Ελληνική Θρησκεία: Μύηση στην Ποίηση και Σοφία- Γνώση και στις διάφορες επί μέρους όψεις της». Αλιεύουμε ένα απόσπασμα. Διαβάστε το!..
 • Το δώρο του χιονιά!..
  Επειδή σαν σήμερα (23 Δεκεμβρίου 1947) οι επιστήμονες των εργαστηρίων «Bell», Μπαρντίν, Μπράτιν και Σόκλεϊ, ανακάλυψαν το τρανζίστορ, ας καταθέσουμε μια νοσταλγική ανάμνηση, που είναι μια κατάθεση ψυχής και καρδιάς, για εκείνα τα δικά μας τα «άγουρα» και τόσο άδολα χρόνια!..
 • Η δε γραφή μένει εις τους αιώνας!..
  «Ἡ χείρ μέν ἡ γράψασα τὴν δέλτον ταύτην, ταφεῖναι μέλλει, καὶ σκότ(ει) καλυφθῆναι, ἡ δὲ γραφή μένει εἰς τοὺς αἰῶνας, ἀμὴν». Το χέρι που γράφει αυτά τα άρθρα κάποια μέρα θα σαπίσει στο χώμα της γης. Πολλά απ’ τα γραφόμενα όμως θα μείνουν ζωντανά για πολλές εκατοντάδες χρόνια!...
 • Το σχόλιο του γνωστού δημοσιογράφου Ηλία Καβαλλιέρου για ένα έργο μας!.
  Το βιβλίο «ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ : ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ –ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ» θα αποτελέσει το μέσον, το έγκυρον μέσον, τον πιλότο ερεύνης των ιστορικών ερευνητών, που μέσω αυτού θα προσεγγίσουν την ιστορικήν Αλήθεια! Φρονώ ότι λίαν συντόμως θα μεταφρασθεί και σε άλλες γλώσσες, επειδή το αντικείμενο ενδιαφέρει όλους τους ιστορικούς του κόσμου!
 • Ώστε από την Κνωσό ξεκίνησε ο παγκόσμιος πολιτισμός;
  Δεν ξέρω κατά πόσο ακούγεται αυτονόητη μια παρόμοια δήλωση. Μια δήλωση που απορρέει από το στόμα του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, παρουσία μάλιστα του ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, δίνοντας έμφαση στην ευρύτερη περιοχή δέχτηκε ότι ο παγκόσμιος πολιτισμός γεννήθηκε στα μέρη αυτά! Απλά, επιβεβαιώνονται και επισήμως πλέον οι απόψεις του γράφοντος όταν από τηλεοράσεως εδώ και πολλά χρόνια μιλούσε για τον παγκόσμιο ελληνικό πολιτισμό όπως ακριβώς διαμορφώθηκε τότε στην Κρήτη και στην εν πολλοίς εξελληνισμένη περιοχή της Παλαιστίνης!..
 • Ποιοι αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνες;
  Πολλοί ασχολούνται με το αν ορισμένοι Έλληνες με ξενική καταγωγή δηλώνουν ή αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες από τη στιγμή που ο τόπος γεννήσεώς των είναι η Ελλάδα. Και εν πολλοίς έχουν δίκιο. Κι όμως!.. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που χάσαμε τον Μανώλη Αγγελόπουλο. Τον μεγάλο αυτό τραγουδιστή της φτωχολογιάς, που πέθανε δηλώνοντας «Έλληνας είμαι» όπως ήταν ο τίτλος μιας από τις τελευταίες δισκογραφικές επιτυχίες του!.. Τον τραγουδιστή των Ελλήνων και όχι μόνον των τσιγγάνων ή «της Αγίας Βαρβάρας», που κάποιοι το αναφέρουν με μία δόση ειρωνείας…
 • Ποία η διαφορά της Μάχης του Βερντέν από τον … Πελοποννησιακό Πόλεμο;
  Οι σύγχρονοι ιστορικοί εκπλήσσονται για την Μάχη του Βερτνέν της οποίας η χρονική διάρκεια κράτησε περίπου δέκα μήνες και έληξε σαν σήμερα (18 Δεκεμβρίου 1916)! Φανταστείτε να «μάθουν» ορισμένοι, ότι ο δικός μας Πελοποννησιακός Πόλεμος διήρκεσε όχι δέκα μήνες, αλλά ... 27 ολόκληρα χρόνια!!.. (Σε ποιον να το πούμε και να το πιστέψουν με το πάθος μας να αλληλοσκοτωνόμαστε μεταξύ μας!..)
 • Φιλελληνική και η Επιστήμη της Πληροφορικής;
  Κάποτε χαιρόμασταν τον φιλελληνισμό ενός Έντγκαρ Άλαν Πόε ή ενός Τόμας Τζέφερσον!.. Ενός Σίλερ ή ενός Γκαίτε!.. Ενός Ουγκώ ή ενός Ντελακρουά!.. Αλλά και σήμερα ορισμένοι γίγαντες της πληροφορικής ή του διαδικτύου, όπως ο Μπιλ Γκέϊτς ή ο πολυσυζητημένος Τζούλιαν Ασάντζ και τόσοι άλλοι διαπνέονται από φιλελληνικά αισθήματα!..
 • Από τον Χορό του Ζαλόγγου στα … τσιφτετέλια της τηλεόρασης!
  Πώς αλλάζουν οι καιροί!.. Πώς αλλάζουν τα ήθη!.. Αν σκεφτούμε, ότι σαν σήμερα ακριβώς, το 1803, πενήντα επτά (57) Σουλιωτοπούλες χόρεψαν το χορό του Ζαλόγγου και έπεσαν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους, ενώ σήμερα κυριαρχούν τα ανατολίτικα τσιφτετέλια και οι ... τούρκικες τηλεοπτικές σειρές, απλώς προβληματίζεσαι πώς θα είναι η Ελλάδα του αύριο!..
 • Της Πατρίδος μου η Σημαία…
  «Της Πατρίδος μου η σημαία / έχει χρώμα γαλανό/ και στη μέση χαραγμένο / ένα ολόλευκο σταυρό…», μαθαίναμε από τα μαθητικά μας χρόνια. Και δακρύζαμε από εθνική υπερηφάνεια!.. Από ιερά συγκίνηση!.. Κι αυτό γιατί γνωρίζαμε ακριβώς τι ήταν αυτό το εθνικό σύμβολο, που κάποιοι ασυνείδητοι την καίνε κατ' επανάληψη στο κέντρο της Αθήνας και κάποιοι άλλοι (αείμνηστοι σήμερα) την χαρακτήριζαν… «κουρελόπανο» (!!).
 • Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν!..
  Και το λέγω αυτό, διότι σύμφωνα με τον Αίσωπο, ένα χωριατόπουλο εξέλαβε ως τραγούδι τον ήχο που έβγαζαν κάποια σαλιγκάρια που ψήνονταν στα κάρβουνα, και με αγανάκτηση είπε τα ακόλουθα: «Ω κάκιστα ζώα, των οικιών υμών εμπιπραμένων, αυτοί άδετε». Με άλλα λόγια, είπε στα σαλιγκάρια πως ενώ τα σπίτια τους καίγονταν, αυτά τραγουδούσαν!..