Κατηγορίες

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Μία προσέγγιση των δύο μεγάλων μεγεθών της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, μέσα από το πρίσμα της μελέτης διαφόρων κειμένων και της ιστορικής ερεύνης στον χώρο του επιστητού.  Τα άρθρα, που ακολουθούν, θα φροντίσουμε να καλύπτουν διαχρονικά όλη την περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, από τα χαράματα του Ελληνικού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Ιστορίας ή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

 
 •  Εθνική υπόθεση, λοιπόν, ο Καύκασος και ο Γολγοθάς;
  Εθνική υπόθεση, λοιπόν, ο Καύκασος και ο Γολγοθάς;
  Αλήθεια είναι ότι για το προφητικό έργο του Αισχύλου «Προμηθεύς Δεσμώτης» έχουμε γράψει αρκετά κείμενα σε άρθρα μας και ιδίως μέσα στο έργο μας «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός». Διαβάστε, όμως, τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ένα περισπούδαστο άρθρο, που δημοσίευσε στο παρελθόν –και μάλιστα σε 2 συνέχειες- η εφημερίδα «Πατρίς Βουκουρεστίου», της Τρίτης 23/24 Απριλίου 1893. Αξίζει τον κόπο!...
 • Ποιος ήταν άραγε ο Άγιος Ονησίφορος;
  Ποιος ήταν άραγε ο Άγιος Ονησίφορος;
  Επειδή σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ονησιφόρου, που έγινε κυριολεκτικά επίκαιρος λόγω της ονομασίας που πήρε … ένα θαλάσσιο οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ, ας δούμε ποιος ήταν αυτός ο άγιος και πόσα πράγματα διαδραματίστηκαν στη ζωή του!...
 • Η διαχρονική συνάντηση Ελληνικού και Ορθοδόξου πνεύματος!..
  Η διαχρονική συνάντηση Ελληνικού και Ορθοδόξου πνεύματος!..
  Κάθε ιδαλγός της ελληνικής αναλαμπής, κάθε ερευνητής με καθαρή καρδιά, ακόμη και σήμερα στην καταλυτική εποχή μας, πατώντας στα ιερά χώματα της Αγίας Λαύρας, αισθάνεται αλλιώς, κάτι διαφορετικό, κάτι ανάμεικτο, με νοσταλγία, συγκίνηση, φευγαλέα χαρά και λύπη. Γιατί; Μήπως γιατί σε αυτόν τον χώρο, την πρώτη ελεύθερη βουνοκορφή της χώρας μας συγκεντρώνονται αντιπροσωπευτικά όλες οι σπίθες, όλες οι αρετές, αλλά και τα ελαττώματα, τα λάθη, οι ενέργειες ή οι παραλείψεις του γένους μας;
 • Μήνυμα ενότητας από τη Σινασό Καππαδοκίας!..
  Μήνυμα ενότητας από τη Σινασό Καππαδοκίας!..
  Μία διακομματική αντιπροσωπεία στην πατριαρχική λειτουργία στη Σινασό της Καππαδοκίας, τούτες τις μέρες, όπου ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός βάλλονται πανταχόθεν, μεταφέρει όχι μονάχα το μήνυμα της αγάπης, αλλά και της ενότητας μεταξύ των Ελλήνων!..
 • Τι έγραφε ο Χριστόδουλος για τον προσήλυτο ελληνισμό;
  Τι έγραφε ο Χριστόδουλος για τον προσήλυτο ελληνισμό;
  Διαβάστε τι γράφει εν μέσω άλλων ο (μακαριστός σήμερα) Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μέσα στο βιβλίο του «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΗΛΥΤΟΣ: Η μετάβαση του Ελληνισμού από την αρχαιότητα στον Χριστιανισμό», δεδομένου ότι οι απόψεις του γράφοντος συμπίπτουν απολύτως με τις απόψεις που εκφράζει για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος λέει τα εξής:
 • Τι πίστευαν οι αρχαίοι για την Ανάσταση;
  Τι πίστευαν οι αρχαίοι για την Ανάσταση;
  Όλοι οι θνητοί πάνω στη γη εξορκίζουν το θάνατο. Και όμως «ο δαίμων ο την ημετέραν μοίραν ειληχώς απαραίτητος», όπως έλε­γαν οί αρχαίοι, δηλαδή ο Θεός, που πήρε τη μοίρα μας στα χέρια του, δεν μας αφή­νει με τίποτε. Αυτό πίστευαν οι προγονοί μας, γιατί αυτό έβλεπαν. Η καρδιά όμως του καθενός δεν μπαίνει στα καλούπια του νου, γιατί έχει τη δική της ιστορία, είναι αυτό που έλεγε ο Μακρυγιάννης το «αμανέτι του Θεού»!..
 • Ποιος μιλάει για τον Ευστάθιο τον Κατάφλωρο;
  Ποιος μιλάει για τον Ευστάθιο τον Κατάφλωρο;
  Κι όμως!.. Ο ιερωμένος αυτός, που έγινε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, όταν το 1185 οι Νορμανδοί κυρίεψαν τη Θεσσαλονίκη, δεν έφυγε όπως άλλοι, αλλά έμεινε στην πόλη και υπέφερε μαζί με το ποίμνιό του, ενώ έγινε ονομαστός στην ιστορία των γραμμάτων για τα σχόλιά του σε αρχαία κείμενα, ιδιαίτερα για το έργο του «Παρεκβολαί εις την Ομήρου Οδύσσειαν και Ιλιάδα» (σχόλια δικά του και παλαιότερων στα δύο ομηρικά ποιήματα και εισαγωγή στην ποίηση γενικά και την ομηρική ειδικότερα). Έγραψε επίσης «Πινδαρικαί Παρεκβολαί», «Παρεκβολάς εις Διονύσιον τον περιηγητήν», «Ιστορίαν της αλώσεως της Θεσσαλονίκης υπό των Νορμανδών» κ.ά.
 • «Περί Μεσαίωνος και Βυζαντιακού Ελληνισμού»
  «Περί Μεσαίωνος και Βυζαντιακού Ελληνισμού»
  «… το βαθύ του μέσου αιώνος σκότος επειράχθησαν να άρωσι μεγάλοι άνδρες, ως ο Φώτιος, Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ευστάθιος, εισαγάγοντες πολλάς ακτίνας ελληνικού φωτός». Δεύτε ήδη είδωμεν, ει ταύτα ούτως έχει, και ει ακριβή εισί τα ρηθέντα. (Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως: «Περί Μεσαίωνος και Βυζαντιακού Ελληνισμού»)
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών