Κατηγορίες

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Μία προσέγγιση των δύο μεγάλων μεγεθών της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, μέσα από το πρίσμα της μελέτης διαφόρων κειμένων και της ιστορικής ερεύνης στον χώρο του επιστητού.  Τα άρθρα, που ακολουθούν, θα φροντίσουμε να καλύπτουν διαχρονικά όλη την περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, από τα χαράματα του Ελληνικού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Ιστορίας ή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

 
 • Ποιος Ρητοροδιδάσκαλος εγκωμίαζε Επίσκοπο για τις Εκκλησίες που έχτιζε;
  Ποιος Ρητοροδιδάσκαλος εγκωμίαζε Επίσκοπο για τις Εκκλησίες που έχτιζε;
  Μπορεί ορισμένοι να έχουν μια διαφορετική εκτίμηση απέναντι σε ορισμένους επισκόπους και το έργο που επιτελούσαν στο παρελθόν, αλλά διαβάστε ποιος Ρητοροδιδάσκαλος εγκωμίαζε Επίσκοπο για τις Εκκλησίες που έχτιζε! Πρόκειται για τον ίδιο που υπερασπίστηκε το δικαίωμα των ηθοποιών να ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις, παρά την σχετική απαγόρευση του αυτοκράτορα!...
 • Ποια είναι η ασπίδα του ορθόδοξου ιερέα;
  Ποια είναι η ασπίδα του ορθόδοξου ιερέα;
  Διαβάστε μια εκπληκτική ανάλυση, που κάνει ο μεγάλος Έλληνας λόγιος και θεοσεβής καλλιτέχνης, Φώτης Κόντογλου, για το ράσο και τι ακριβώς σημαίνει για τους ορθόδοξους Έλληνες αυτό, όταν κάποιοι εξ αυτών δεν επιθυμούν τη μορφή του σχήματος των ιερέων μας με το ράσο και τα γένια τους!..
 • Τι είναι το Τριώδιο και ποιος ο ποιητής των Τριωδίων;
  Τι είναι το Τριώδιο και ποιος ο ποιητής των Τριωδίων;
  Το Τριώδιο, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι το λειτουργικό βιβλίο της ορθόδοξης Εκκλησίας που περιέχει τις ακολουθίες των γιορτών από την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Ονομάστηκε Τριώδιο, γιατί στις καθημερινές ακολουθίες του όρθρου των ημερών αυτών ο κανόνας έχει τρεις ωδές αντί των κανονικών εννέα. Ποιητής τριωδίων φέρεται ο Κοσμάς ο επίσκοπος Μαϊουμά. Η πρώτη έντυπη έκδοση του «Τριωδίου» έγινε στη Βενετία το 1522.
 • Ένα κιονόκρανο «δείχνει» μεγάλο πρωτοχριστιανικό ναό στη Κύπρο;
  Ένα κιονόκρανο «δείχνει» μεγάλο πρωτοχριστιανικό ναό στη Κύπρο;
  Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα: «Πιστεύεται πως το κιονόκρανο, λόγω και του μεγέθους του, ανήκει σε μεγάλων διαστάσεων πρωτοχριστιανικό ναό, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή. Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και ολόκληρη η Σωτήρα, είναι διάσπαρτη από αρχαία μνημεία, τα οποία το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα φέρει στην επιφάνεια»!...
 • Ένας άγιος γέννημα - θρέμμα των Ελλήνων!..
  Ένας άγιος γέννημα - θρέμμα των Ελλήνων!..
  Διαβάστε τον βίο του Αγίου Γεωργίου από το χωριό Τζούρχλι (ή Τζούραλη) της επαρχίας Γρεβενών, ο οποίος τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838 απαγχονίστηκε στην αγορά. Το λείψανο του παρέμεινε κρεμασμένο μέχρι της 19 Ιανουαρίου, έπειτα δωρήθηκε από τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ και τάφηκε με τιμές δίπλα στο ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου!..
 • Ο όρκος στους αρχαίους Έλληνες και στην Βίβλο!..
  Ο όρκος στους αρχαίους Έλληνες και στην Βίβλο!..
  Ας διαβάσουμε ορισμένους ιστορικούς όρκους, που έμειναν στην αρχαία ελληνική και βιβλική ιστορία, ως θέματα που σηματοδοτούν μιαν εποχή, όπως την αρχαιότητα, όπου ο όρκος ήταν όχι μόνον δεσμευτικός, αλλά και ιερός!.. Μη λησμονούμε ότι ακόμη και ο όρκος του Ιπποκράτη βρέθηκε σε χειρόγραφο του 12ου αιώνα σε μορφή σταυρού!..
 • Ποια ήταν η συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Εθνεγερσία του 1821;
  Ποια ήταν η συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Εθνεγερσία του 1821;
  Αν και το Πατριαρχείο στερούνταν μέσων υλικής συνδρομής, προσήλθε από άποψη εθνική και θρησκευτική αρωγός στην Επανάσταση του 1821 με πρωτοστάτη τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ο οποίος, με τα λόγια, τις πράξεις και την αυτοθυσία του, αναδείχθηκε σ' έναν εκ των μοχλών της Εθνεγερσίας, μαζί με τον Πατριάρχη Κων/λεως Γρηγόριο Ε΄ και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Οι Πατριαρχικοί Κώδικες φανερώνουν άνθρωπο ανήσυχο και ταξιδιώτη ακάμαντο, με βαθιά πίστη ότι έφθανε το πλήρωμα του χρόνου για την αποτίναξη του ζυγού της δουλείας. Μάλιστα ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποκαλούσε τον Θεόφιλο κλέος των Πατριαρχών, δόξα του Γένους και στήριγμα της Ελλάδας.
 • Ο πρωτομάρτυρας Στέφανος και δύο ναοί σημαντικής αρχαιολογικής αξίας!..
  Ο πρωτομάρτυρας Στέφανος και δύο ναοί σημαντικής αρχαιολογικής αξίας!..
  Επειδή σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του πρωτομάρτυρα Στέφανου, ας θυμηθούμε τι λένε ορισμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και αρχαιολόγοι για δύο πολύ σημαντικούς ναούς, που έχουν εξαιρετική αρχαιολογική σημασία, αφιερωμένοι στον σημερινό άγιο της Εκκλησίας μας!...
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών