Κατηγορίες

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Μία προσέγγιση των δύο μεγάλων μεγεθών της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, μέσα από το πρίσμα της μελέτης διαφόρων κειμένων και της ιστορικής ερεύνης στον χώρο του επιστητού.  Τα άρθρα, που ακολουθούν, θα φροντίσουμε να καλύπτουν διαχρονικά όλη την περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, από τα χαράματα του Ελληνικού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Ιστορίας ή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

 
 • Οι Μεγάλες Αποκαλύψεις!.. (7)
  Οι Μεγάλες Αποκαλύψεις!.. (7)
  Η συνέχεια των αποκαλυπτικών μας άρθρων για τη συμφωνία ή σύμπτωση απόψεων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και της Αγίας Γραφής, με βάση το σχετικό μας σύγγραμμα «Ελληνικός Χριστιανισμός»!.. Πρέπει ευθύς εξ αρχής να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι, στην παρούσα εργασία, αναφερόμαστε αποκλειστικά σε φιλοσόφους και όχι, για παράδειγμα, σε σοφιστές (για τους οποίους ο Αριστοτέλης δεν έτρεφε και τόση μεγάλη εκτίμηση), τους ρητοροδιδάσκαλους, τους σοφούς ή άλλους στοχαστές, για τους οποίους ετοιμάζεται ειδική εργασία!..
 •  Οι Μεγάλες Αποκαλύψεις!.. (6)
  Οι Μεγάλες Αποκαλύψεις!.. (6)
  Η συνέχεια των αποκαλυπτικών μας άρθρων για τη συμφωνία ή σύμπτωση απόψεων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και της Αγίας Γραφής, με βάση το σχετικό μας σύγγραμμα «Ελληνικός Χριστιανισμός»!.. Πρέπει ευθύς εξ αρχής να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι, στην παρούσα εργασία, αναφερόμαστε αποκλειστικά σε φιλοσόφους και όχι, για παράδειγμα, σε σοφιστές (για τους οποίους ο Αριστοτέλης δεν έτρεφε και τόση μεγάλη εκτίμηση), τους ρητοροδιδάσκαλους, τους σοφούς ή άλλους στοχαστές, για τους οποίους ετοιμάζεται ειδική εργασία!..
 • Ώστε και η Ελληνική Μυθολογία μιλάει για τον Ήλιο που έμεινε ακίνητος στον ουρανό;
  Ώστε και η Ελληνική Μυθολογία μιλάει για τον Ήλιο που έμεινε ακίνητος στον ουρανό;
  Επειδή πολλοί ρώτησαν πώς είναι δυνατόν να πιστέψουμε τη θεωρία που αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη για τον Ήλιο που έμεινε ακίνητος στον ουρανό, όπως αναφέρουμε σε ένα άρθρο μας, ας δούμε τι λέει επ’ αυτού και η Ελληνική Μυθολογία! Μια παράδοση λέει πως ο Δίας έκαμε να διαρκέσει μία γα­μήλια νύχτα όσο κρατάνε τρεις ολόκληρες ημέ­ρες! Έδωσε διαταγή στον Ήλιο να μην ανατεί­λει, πριν περάσει αυτό το διάστημα. Όταν ο Αμφιτρύωνας γύρισε πίσω, παραξενεύτηκε που η γυναίκα του δεν τον υποδέχτηκε με περισσό­τερη χαρά. Και όταν άρχισε να της διηγείται την εκστρατεία και τη νίκη του, η Αλκμήνη του απάντησε ότι τα γνώριζε κιόλας όλα με όλες τις λεπτομέρειες!...
 • Περί συνοδοιπορίας Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
  Περί συνοδοιπορίας Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
  Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο του άλλοτε Μητροπολίτη Πισιδίας Μεθοδίου Φούγια με τίτλο: «Το Ελληνικό Υπόβαθρο του Χριστιανισμού» , θα διαπιστώσει ότι ο Ελληνισμός όχι μόνον υπήρξε μια προθεωρία του Χριστιανισμού, αλλά πως ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρόδρομος της Ελεύσεως του Ιησού Χριστού και ένας διαπρύσιος κήρυξ της προπαρασκευής του κόσμου για τον Ερχομό του Μεσσία και την διάδοση της διδασκαλίας Του. Και όχι μόνον!…
 • Το Αλφαβητάρι του Ελληνισμού!..
  Το Αλφαβητάρι του Ελληνισμού!..
  Ένα χρηστικό (συνοπτικό, θα λέγαμε) λεξικό, μέσα στο οποίο καταγράφονται οι κυριότερες ελληνικές λέξεις με έννοιες και όρους του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που φέρνουν τον αναγνώστη και την αναγνώστρια πιο κοντά στην πηγή της ελληνικής γλώσσας, όπως είναι τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής γραμματείας, με δεδομένο το γεγονός ότι, όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, «αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις» (Αντισθένης)!... Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Ποια ήταν η συμβολή της Καππαδοκίας στην Χριστιανική Σκέψη;
  Ποια ήταν η συμβολή της Καππαδοκίας στην Χριστιανική Σκέψη;
  Διαβάστε ένα περισπούδαστο άρθρο του κ. Βασιλείου Τατάκη. Που είναι απόσπασμα από το ομώνυμο βιβλίο του, το οποίο έχει εκδώσει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. [«… Μένει μια άλλη πλευρά, η σπουδαιότερη: η στάση που ετήρησε ο χριστιανισμός απέναντι του εθνικού κόσμου, ιδιαίτερα απέναντι της ελληνικής παιδείας. Τούτη ακριβώς η πλευρά δείχνει πόσο σπουδαία στάθηκε η συμβολή της ελληνικής παιδείας στην εδραίωση και ανάπτυξη του χριστιανικού πνεύματος, που δίκαια χαρακτηρίζεται ως ελληνοχριστιανικό…»]
 • Τι ετοιμάζει η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας για τον Κοσμά τον Αιτωλό;
  Τι ετοιμάζει η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας για τον Κοσμά τον Αιτωλό;
  Επί τέλους!... Να που ορισμένοι ορθόδοξοι κληρικοί, σαν τον ακάματο εργάτη της εθνικο-θρησκευτικής μας παράδοσης, π. Τιμόθεο Ηλιάκη, ετοιμάζουν κάτι εις ανάμνηση της μεγάλης θρησκευτικής και προφητικής μορφής του Γένους μας, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του θρυλικού μας Πατροκοσμά!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Ελληνική Φιλοσοφία και Χριστιανισμός!.. (3)
  Ελληνική Φιλοσοφία και Χριστιανισμός!.. (3)
  Διαβάστε τι αναγράφει ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης σε ένα περισπούδαστο σύγγραμμά του, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Περί της Ελληνικής Φιλοσοφίας ως Προπαιδείας εις τον Χριστιανισμόν»!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών