Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Μία προσέγγιση των δύο μεγάλων μεγεθών της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, μέσα από το πρίσμα της μελέτης διαφόρων κειμένων και της ιστορικής ερεύνης στον χώρο του επιστητού.  Τα άρθρα, που ακολουθούν, θα φροντίσουμε να καλύπτουν διαχρονικά όλη την περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, από τα χαράματα του Ελληνικού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Ιστορίας ή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

 
 • Οι Έλληνες της Καινής Διαθήκης!... (1)
  Μια σειρά άρθρων με ιστορικά, αρχαιολογικά και διάφορα θρησκευτικά στοιχεία, τα οποία συνδέονται άμεσα με το ελληνικό στοιχείο, τον Ελληνισμό!.. Σήμερα αρχίζουμε με το τι είναι η Αγία Γραφή, το Ιερό Βιβλίο των Χριστιανών, και τι πρεσβεύει η Βίβλος για όλους τους Έλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς!..
 • Τι γράφει ο Νικόδημος ο Αγιορείτης για τον Μέγα Κωνσταντίνο;
  «Όθεν ο Mέγας Kωνσταντίνος ξεθαρρεύσας εις τον τύπον αυτόν, αρμάτωσε τον εαυτόν του, ποιήσας χρυσούν τον φανέντα Σταυρόν. Eίτα πηγαίνωντας εις την Pώμην, όχι μόνον ενίκησεν τον αλιτήριον Mαξέντιον, όστις επνίγη εις τον εν τη Pώμη ποταμόν Tίβεριν, κοντά εις την γέφυραν την καλουμένην Bολβίαν. Aλλά και τους πολίτας της Pώμης ελευθέρωσεν από την τυραννίαν εκείνου. Aναχωρήσας δε ύστερον από την Pώμην, και περιπατώντας από τόπον εις τόπον, ηθέλησε διά να κτίση πόλιν εις εδικόν του όνομα κατά την Tρωάδα, όπου έγινε παλαιά ο πόλεμος των Tρωαδιτών μαζί με τους Έλληνας…» (!)
 • Τι βρίσκονται –λέει- στα ιερά σπήλαια της Κρήτης;
  Για παράδειγμα, η Αρκουδοσπηλιά ή Σπηλιά της Παναγίας Αρκουδιώτισσας στο όρος Ακρωτήρι Κυδωνίας έχει μικρό ξωκλήσι της Παναγίας του 16ου αιώνα που στηρίζεται στο τοίχωμα της εισόδου της. Πήρε το όνομά της από ψηλό σταλαγμίτη που μοιάζει με αρκούδα που κοιτάζει σε μεγάλη λίμνη. Στο κέντρο της πρώτης αίθουσας, το νερό της λίμνης θεωρείται αγίασμα. Στο σώμα της αρκούδας πολυάριθμα σημάδια δείχνουν ότι, όπως στο Σκοτεινό και αλλού, ένας «εκφραστικός σταλαγμίτης» δουλεύτηκε από χέρι ανθρώπου. Στο σκοτάδι της δεύτερης αίθουσας βρέθηκαν όστρακα αγγείων κυρίως κλασικής και ελληνιστικής εποχής και σύγχρονά τους πήλινα κεφαλάκια της Άρτεμης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη τμημάτων μαρμάρινου αγάλματος παιδιού και την ύπαρξη του σταλαγμίτη σε σχήμα αρκούδας συνηγορούν για λατρεία της Άρτεμης Κουροτρόφου την κλασική εποχή!..
 • Τι αναφέρει ο Νικόδημος ο Αγιορείτης για τον Άγιο Γεώργιο;
  «... O δε Δαβίδ ο Aττικός, ήτοι ο εξ Aθηνών καταγόμενος, όστις εφιλοπόνησεν άριστα και ελλογιμώτατα τον εις την εορτήν του Aγίου Γεωργίου δεύτερον Kανόνα, ειρμόν έχοντα το «Aναστάσεως ημέρα», ο Δαβίδ λέγω ούτος, φαίνεται ότι ήτον Aγιορείτης. Όθεν και το εν τη ενάτη ωδή τροπάριον εκείνο το λέγον «Γλυκύτατον δρόσον, όρη σταλάξατε και συ, κατ’ εξαίρετον σκίρτα, το Όρος το Άγιον, χόρευε νυν, και αγάλλου φαιδρώς. Eύρες και γαρ, κράτιστον τον μέγαν, Γεώργιον οροφύλακα...».
 • Αναζητώντας την ιστορική αλήθεια!..
  Μια μικρή περιδιάβαση στο έργο της ταπεινότητάς μας: «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός», ώστε οι καλοπροαίρετοι αναγνώστες να δουν, εν περιλήψει, τι περιλαμβάνει ένα βιβλίο το οποίο προβλημάτισε πολλούς Έλληνες για ορισμένα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία τα οποία περιέχονται σ’ αυτό!... (*)
 • Η διαχρονική και αέναη συμπόρευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!.. (2)
  Ο Leipoldt, Γερμανός Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας εις το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, κάνοντας μίαν αναφοράν των σχέσεων Ιησού και Ελληνισμού, καταλήγει εις το συμπέρασμα ότι ο Ιουδαϊσμός της εποχής του Ιησού είχε επηρεασθή από τον αρχικόν Ιουδαϊσμόν. Πλην, όμως ο Χριστός με την ανύψωσιν της αγάπης προς τον πλησίον του εις ύψιστο αληθινό αξίωμα, απέρριψε κάθε ιουδαϊκό έθιμο το οποίο ήρχετο εις αντίθεσιν προς αυτήν, καθ΄ ον χρόνον ευρίσκετο πλησιέστερον προς την ελληνικήν σκέψιν, ιδιαιτέρως την Στωϊκήν. Απέρριπτε τους λόγους της Παλαιάς Διαθήκης που ευρίσκονταν εις αντίθεσιν με την ανωτέρω αντίληψιν της ζωής και έτσι συνέπλεε με τον Ελληνισμό!
 • Το τάλαντο στον Ελληνισμό και στην Βιβλική Ιστορία!...
  Ας δούμε μία ανάλυση για το τι ήταν το τάλαντο το οποίο συναντάμε όχι μόνον στην ελληνική αρχαιότητα, αλλά και στην βιβλική ιστορία. Κατά κάποιον τρόπο θα λέγαμε ότι έχουμε κι εδώ άλλη μία συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού!.. Διαβάστε το κείμενο!..
 • Μια άλλη οπτική για τις Εκκλησίες και τα αρχαία Μνημεία!..
  Πολλοί πατεράδες μας έκτισαν χριστιανικές εκκλησίες πάνω ή πλησίον κατεστραμμένων αρχαίων ελληνικών μνημείων. Μήπως δια του τρόπου αυτού -ίσως και χωρίς να το γνωρίζουν- διέσωσαν πολλά εξ αυτών λόγω του φόβου και του δέους των επιδρομέων ιδιαίτερα απέναντι στην Παναγία και τον Άη-Γιώργη; Είναι κι αυτό μια εκδοχή!.. Άλλωστε το γεγονός ότι οι Έλληνες χριστιανοί ήθελαν να οικοδομήσουν τους ιερούς ναούς εκεί που ήσαν παλιότεροι ναοί, ίσως να ήταν κι αυτό μια συμβολική ενέργεια, που δείχνει τη διαχρονία αυτής της θρησκευτικής αντίληψης για κάποιους πατροπαράδοτους ιερούς χώρους, που έπρεπε να παραμείνουν ιεροί μέσα στους αιώνες!..
 • Επικούρειοι και Χριστιανισμός!..
  Μία αποκαλυπτική συζήτηση με φωτισμένους Έλληνες της μαρτυρικής μας Κύπρου για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο υλιστής Επίκουρος στην προλείανση του εδάφους για την διδασκαλία του Χριστιανικού ιδεώδους!…Συμπεράσματα στα οποία οδηγηθήκαμε καθώς ορισμένοι πίστεψαν στην Ελλάδα και στον Χριστό και όχι στο προσωπικό συμφέρον ή στο θεό Μαμωνά, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό!..
 • Ποιος έφερε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα;
  Πολλοί νομίζουν ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν στην Ελλάδα οι Βαυαροί. Κάνουν λάθος, όμως!.. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ως ένα δέντρο στολισμένο με κάποια ιερά σύμβολα, είναι πανάρχαιο ελληνικό, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουμε μέσα στο βιβλίο μας «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός»!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι αποκάλυψε ο θεός Άμμων στον Μέγα Αλέξανδρο;
  Αποκαλυπτικά στοιχεία για την επίσκεψη του θρυλικού βασιλιά στο μαντείο του Άμμωνος Διός και η σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Παλαιστίνη, στα χρόνια της μεγάλης εκστρατείας του!..
 • Ποιοι ήσαν οι πραγματικοί πολέμιοι του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού;
  Πώς είναι δυνατόν ορισμένοι κύριοι να αρνούνται τον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό, όταν είναι γνωστό ότι εδώ και 2.000 χρόνια τα δύο αυτά μεγέθη συνοδοιπόρησαν αρμονικά μέχρι σήμερα; Επιτίθενται στην Εκκλησία, το μόνο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού, που διατηρεί αναλλοίωτη την ελληνική γλώσσα, όταν κάποιοι κύριοι εξ αυτών όχι μόνον την αρνούνται, αλλά δεν διστάζουν να κάνουν ακόμη και τηλεοπτικές εκπομπές με ξενικά ονόματα και ξενικούς τίτλους!..
 • Τα αρχαία ελληνικά ονόματα των Αγίων της Εκκλησίας!.. (Α)
  Μια σειρά 24 άρθρων όπου καταγράφονται όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας οι οποίοι έχουν αρχαίο ελληνικό όνομα!.. Πάντα ταύτα, αν σκεφθεί κανείς ότι από το πλήθος των χιλιάδων Μαρτύρων αυτά διασώθηκαν από τους Συναξαριστές. Ασφαλώς και υπάρχουν κι άλλα τα οποία όμως «χάθηκαν» μέσα στον χρόνο!.. Σήμερα καταγράφουμε τους Αγίους των οποίων το όνομα αρχίζει από Άλφα με πολλές ερμηνείες και επεξηγήσεις!..
 • Το άβατον ήταν και μια πανάρχαια ελληνική συνήθεια!..
  Εκπλήσσεται κανείς πραγματικά με την αφέλεια ορισμένων να καταργήσουν το άβατον του Αγίου Όρους με την πεπλανημένη εντύπωση, ότι είναι ένας χριστιανικός θεσμός. Το άβατον, για όσους θελήσουν να διαβάσουν αρχαίους συγγραφείς, είναι ένας πανάρχαιος ελληνικός θεσμός!..